tarta - 42848 przepisów (strona:195/2857)

Tarta kakaowa z bananami na spodzie z musu jabłkowego 109

posypania Spód: Herbatniki wraz z orzechami mielimy na „mąkę”. W misce łączymy zmielone herbatniki, wiórki i mus jabłkowy. Tak przygotowaną masą wykładamy dno i boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Spód wyrównujemy przy pomocy łyżki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 15 minut. Studzimy. Budyń: W rondelku umieszczamy 250ml napoju kokosowego(...)grudki. Chwilę studzimy. Banany kroimy w plastry i wykładamy na spodzie. Następnie ciepły budyń wylewamy na banany, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów. Chłodzimy i trzymamy w lodówce. Smacznego! Artykuł Tarta kakaowa z bananami na spodzie z musu jabłkowego pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką 98

morszczuka, miruny, mintaja, dorsza) 1 mały kubek gęstej kwaśnej śmietany (200 g) 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka) 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek drobnego szczypiorku sól, pieprz i papryka słodka do smaku (do doprawienia ryby) mąka pszenna, jajka, bułka tarta do panierowania ryby olej rzepakowy do smażenia sól i pieprz do smaku (do doprawienia(...)kroję je na pół. Następnie doprawić każdy kawałek z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Kolejno otoczyć każdy filet w mące pszennej, rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć każdy opanierowany filet z obu stron na złoto. Po usmażeniu ułożyć ryby na ręcznikach papierowych, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Rzodkiewkę umyć, osuszyć, pokroić

Kulinarne Przeboje
Tarta z brzoskwiniami 101

kulę i jeśli ciasto jest bardzo miękkie włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem i umieścić obciążenie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez(...)termoobiegu, aż masa zastygnie. Wyciągamy z piekarnika chwilę studzimy. Masa bardziej stężeje dopiero po wystudzeniu i włożeniu do lodówki. Przed podaniem iposypujemy na wierzchu cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Tarta z brzoskwiniami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
TARTA MONTE Z TRUSKAWKAMI 162

jest za słodkie i mulące. Dodatkowo słodycz balansuje gorzka czekolada oraz świeże truskawki 🍓🍓🍓 Z pewnością do najzdrowszych ona nie należy, ale od święta warto zgrzeszyć dla kawałka takiej tarty! Składniki: 200 g ciastek z kawałkami czekolady i orzechów laskowych  70 g masła + 1 łyżka masła do polewy  250 g serka mascarpone  220 g deseru Monte(...)truskawek  płatki czekoladowe  Wykonanie: Masło topimy. Ciasteczka drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty (średnica ok. 25 cm), mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy masę. Serek mascarpone miksujemy z Monte i powstałą masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód

Kuchnia MagdaLeny
CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ 144

żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. Po tym czasie, wałkujemy je i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (średnica około 26 cm). Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Gdy spód ostygnie możemy przygotowywać masę. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy(...)dodajemy stopniowo serek mascarpone. Cytrynę dokładnie wyparzamy i ścieramy z niej skórkę. Połowę startej skórki z cytryny dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Masę wykładamy równomiernie na spodzie tarty, dekorujemy herbatnikami w czekoladzie i posypujemy resztą startej skórki z cytryny. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety z kapustą i grzybami 135

jedynie zamiast 100 ml oleju – 40 ml) 1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem tartej marchewki 25 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej w wodzie, tak by je przykryć) 6 pieczarek 3 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia panierka: mąka, 3 jajka, bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Kapustę odciskam, wrzucam na wrzątek i obgotowuję 25-30 minut. Wyjmuję(...)rozsmarowuję dwie łyżki farszu, zwijam (od góry ku środkowi jednocześnie postępując tak samo z dołem – jak kopertę, następnie zwijam wzdłuż jak sajgonki). Obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję do barszczu lub w tygodniu na obiad, bez okazji. Smacznego! Krokiety z kapustą i grzybami

Zasmakuj Kuchni
Tarta ze szpinakiem i łososiem 163

łososiem? Pyszna, kremowa tarta nadaje się na śniadanie w kawiarni jak i na obiad, czy przekąskę w ciągu dnia. Można ją jeść na zimno lub na ciepło. Tarta jest z dodatkiem sera pleśniowego, suszonych pomidorów, świeżego pomidora i dużo kremowego sosu na bazie beszamelu. Jest wilgotna i prosta w wykonaniu, po prostu pyszna :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Tarta ze szpinakiem i łososiem 163

łososiem? Pyszna, kremowa tarta nadaje się na śniadanie w kawiarni jak i na obiad, czy przekąskę w ciągu dnia. Można ją jeść na zimno lub na ciepło. Tarta jest z dodatkiem sera pleśniowego, suszonych pomidorów, świeżego pomidora i dużo kremowego sosu na bazie beszamelu. Jest wilgotna i prosta w wykonaniu, po prostu pyszna :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone 173

wielkości jajka. Rada: mąkę z margaryną najlepiej połączyć za pomocą noża, żeby jak najmniej ogrzewać je rękoma. Wałkujemy przez folię spożywczą. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy i przekładamy do lodówki na ok. 1 godz., do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 210°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 min. Rada: żeby dwa razy nie włączać piekarnika, przygotowujemy sobie(...)Następnie całość łączymy z puree warzywnym, na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch. Tarte pieczemy w temperaturze 170°C, ok. 1 godz. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin, a tuż przed podaniem posypać jeszcze

Moniki Smakołyki
Pumpkin pie - tarta dyniowa 106

dyniowa to ta przygotowana na kruchym maślanym spodzie z nadzieniem pełnym korzennych przypraw. Ja dodaję swoje ulubione osobno, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać mieszankę do piernika. Gotową tartę dyniową uwielbiam dekorować bitą śmietaną i obsypywać obficie cynamonem. Dla pełni szczęścia możecie postawić sobie jeszcze obok kubek z pumpin spice latte . Z takim zestawem żadna jesień nam niestraszna(...)SKŁADNIKI na tartę dyniową o średnicy 26-30 cm Kruchy spód: 220 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 30 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli morskiej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30-60 ml mleka Bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki 36 % 50 g cukru pudru cynamon do posypania Nadzienie dyniowe: 1 kg dyni 3 jajka ¾ szklanki

Food Square
Wytrawne galette z kurkami i serem pleśniowym 162

jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła sól pieprz 3 łyżki natki z pietruszki jajko do posmarowania brzegów 2 łyżki sezamu do posypania brzegów tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut(...)sera, wyłożyć przesmażone kurki, pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, masę jajeczną ze śmietaną wylać na kurki i camembert. Brzegi tarty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Francuska tarta z serem i gruszkami 269

łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru cukier puder do posypania tarty Formę na tartę (śr. 26cm) wykładamy ciastem. Ciasto przycinamy równo z brzegiem foremki. W misce rozbełtać jajka, dodać serek, budyń, cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Masę serową wylać na spód tarty. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na pół a następnie w wachlarzyk. Ułożyć(...)masie serowej.  Posypać migdałami. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 30 minut, do zarumienienia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Szybka tarta z pieczarkami, cebulą i cheddarem – ciasto kruche na oliwie 219

zmarnuje!   Wstawiamy galette na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-55 minut – ser powinien się całkowicie rozpuścić, a brzegi ciasta widocznie przyrumienić. Wyjmujemy upieczoną tartę, dajemy jej chwilkę ostygnąć żeby nadzienie przestało buzować, kroimy na porcje i podajemy. Najsmaczniejsza jest ciepła – ale jeśli jakimś cudem nie zniknie z Waszego stołu w kilkanaście minut to co zostanie(...)łatwo odgrzać – ponownie wkładając tartę do piekarnika. SKŁADNIKI SKŁADNIKI NA 1 TARTĘ – 4 porcje   CIASTO 180g mąki pszennej T450 (tortowa) albo mieszanka jasnych mąk bezglutenowych 50g dobrej oliwy 50-60ml zimnej wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko S do posmarowania ciasta   NADZIENIE 250g pieczarek brunatnych 350g cebuli – czerwona i żółta 120g sera

Karo in the Kitchen
Rustykalna tarta z rabarbarem 66

Rustykalna tarta z rabarbarem(...)moim zdaniem jest najlepszym i najprostszym wypiekiem. Do tego słowo „rustykalna” bardzo mi się podoba. Kiedy pierwszy raz się spotkałam z takim przepisem i zobaczyłam zdjęcia tarty, urzekła mnie jej prostota. Bardzo chciałam wykorzystać w swoim wypieku rabarbar, ponieważ powoli zaczyna się jego sezon i w końcu pojawił się w […] Artykuł Rustykalna tarta

Pink Envelope