tarta - 42848 przepisów (strona:189/2857)

Tarta z brokułami + film 114

godziny do lodówki . Jajka mieszamy z serkiem  twarożkowym homogenizowanym i startym żółtym serem , doprawiamy solą i pieprzem , wkładamy na chwilę do lodówki . Schłodzonym ciastem wylepiamy natłuszczona formę do tarty i nakłuwamy widelcem.Wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika . Podzielone na różdżki brokuły gotujemy 5 minut na parze , odcedzamy . Pomidora kroimy w plastry(...)podpieczoną tartę układamy brokuły, pomidory a na wierzch wylewamy masę jajeczno - serową. Tartę pieczemy jeszcze 15 minut

Smakowite Dania
Klopsiki Rybne 286

pieprz sól 2-3 łyżki bułki tartej dodatkowo: ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka + odrobina mleka olej do smażenia Klopsiki Rybne - Sposób przygotowania: Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy jajko, po szczypcie przypraw, bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy kuleczki o średnicy ok. 4-5 cm (klopsiki zmniejszą(...)się podczas smażenia).  Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.       Moje posty

Słodka Strona
Kulki ziemniaczane faszerowane grzybami 201

ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki  solidna szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia bułka tarta grubo mielona do panierowania Farsz grzybowy: 500 g grzybów lesnych u mnie podgrzybki i maślaki 1 średnia cebula 1 łyżeczka bu lki tartej sól i pieprz(...)Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać przyprawy i pozostawić jeszcze na patelni przez 5 minut bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu. Ostudzić i drobniutko posiekać nożem, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać na gładką masę. Ułożyć na dłoni kółko ziemniaczanej masy w środek włożyć farsz

Gosia gotuje
Pieczeń rzymska, czyli niezły klops z kukurydzą i fetą 167

jajka  1 czerstwa bułka, namoczona w mleku lub wodzie (zamiennie 2 łyżki bułki tartej) 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy sól cynamon zioła prowansalskie papryka w proszku pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek pietruszka tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy WYKONANIE Mięso mielone łączymy z bułką lub bułką tartą, dodajemy jajko(...)kukurydzę i pokruszoną fetę. Następnie 1 łyżeczkę cynamonu, paprykę, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i sól. Całość mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posypujemy suszoną pietruszką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut w temp. 180 stopni. SUGESTIA Klops świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Preferujecie kotlety czy pieczeń

Zofiana
Kotlety jajeczne 196

mnie ważne dość szybko się je robi :) Składniki:   8 ugotowanych jajek   2 surowe jajka   2-3 łyżki bułki tartej   2 cebule   sól   pieprz   bułka tarta Przygotowanie:   Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Ugotowane jajka trzemy na tarce warzywnej o małych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, dwa surowe jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy na rozgrzanym oleju. Podajemy do ziemniaczków i surówki. Jednak na zimno również są dobre

Amatorka kuchenna
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 266

łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki tartego żółtego sera sól i pieprz do smaku Dodatkowo 4 parówki 4 plastry szynki ogonówki 2 łyżki tartego sera 3 łyżki bułki tartej 4-6 pomidorków koktajlowych szczypior do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie(...)całość mieszamy, na koniec dodajemy żółty ser.  Podgrzewamy do roztopienia sera.  Naczynie do zapiekania polewamy 1/3 sosu, układamy naleśniki z parówkami, zalewamy pozostałym sosem, oprószamy bułką tartą.   Pieczemy w nagrzanym do około 190 stopni piekarniku przez 30 minut do zarumienienia bułki tartej.  Podajemy posypując żółtym serem oraz układając plastry pomidorków i posypując szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki schabowe z chrzanem i serem 163

Ciekawe jak Wam posmakują:)  Składniki: 5 plastrów schabu  łyżeczka przecieru pomidorowego 10 dag tartego żółtego sera 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki tartego chrzanu  bułka tarta wegeta  olej do smażenia Wykonanie: Schab wymyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Każdy kawałek mięsa natrzeć wegetą, odłożyć na 20 min do lodówki(...)łyżki farszu, dość ciasno zrolować i spiąć wykałaczkami (można do tego celu użyć także specjalnych klamerek do roladek). W miseczce rozbełtać 2 jajka a do drugiej miseczki nasypać bułki tartej. Każdą roladkę obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z wszystkich stron. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Kotlety z kalafiora 100

łyżeczki pieprzu mielonego           5 łyżek bułki tartej + do obtaczania kotletów---u mnie kasza kukurydziane ,lub otręby ,bo nie używam bułki tartej 1 łyżeczka maggi olej do smażenia(...)pomocą łyżki lub ręki i czekamy, aż przestygnie. W tym czasie drobno siekamy natkę pietruszki. Wrzucamy ją do miski z kalafiorem i resztą składników, wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie łączymy i ewentualnie doprawiamy jeszcze wg własnego smaku. Konsystencja nie będzie bardzo zbita, ale też nie lejąca. Jeśli mamy wrażenie, że jest za rzadkie możemy dodać

w mojej kuchni
Tarta z rabarbarem i truskawkami 167

cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy w woreczku lub owinięte folią do zamrażarki na 15-20 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto(...)zdejmujemy z ciasta papier z fasolą. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w plasterki truskawki. Wkładamy na tartę. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło z cukrem i mąką. Posypujemy owoce.  Pieczemy jeszcze około 20 minut.   Z proporcji wychodzi tarta 24 cm lub 6 małych tart

Humanistka w kuchni
Stripsy z kurczaka jak z KFC 668

Składniki: 500 g polędwiczek z piersi kurczaka; 2 jaja; Duża szczypta soli; 1 łyżeczka curry; 1 łyżeczka ostrej papryki; 2 łyżeczki słodkiej papryki; 3 łyżki mleka; 6 łyżek bułki tartej; 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki płatków kukurydzianych; Olej do smażenia.   Sposób przygotowania: Polędwiczki z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z ewentualnych błon. Włożyć(...)kukurydziane rozdrobnić (blenderem z przystawką do rozdrabniania lub wsypać do worka i utłuc tłuczkiem do ziemniaków) na grudkowaty proszek. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną z bułką tartą i rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi. Namoczone polędwiczki odsączyć z wody i panierować w następującej kolejności: najpierw w bułce tartej z mąką i płatkami, następnie w jajku z mlekiem

Gospodyni Miejska
Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler 168

Czerstwa kajzerka ½ szklanki tłustego mleka Średnia biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Pół pęczka koperku Papryka słodka w płatkach Sól czarny pieprz tymianek bazylia do wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy az całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki(...)dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym masle klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy

Pyry na Gaz
Pieczeń rzymska z soczewicą 146

500g mięsa mielonego z szynki 400g czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 białe cebule 2 ząbki czosnku masło klarowane do smażenia sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano łyżka oliwy bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: Mięso myjemy i mielimy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne. Cebule(...)patelni. Wyciskamy ząbki czosnku i przesmażamy z cebulą. Soczewicę odsączamy z zalewy. Jeśli dysponujemy soczewicą sucha gotujemy ją w osolonym wrzątku. Łączymy mięso z soczewicą, cebulką, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, gałką muszkatołową tymiankiem i oregano. Keksówkę smakujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Nadmiar wysypujemy. Nakładamy masę mięsną lekko

Pyry na Gaz
Szarlotka 349

Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy około 4 łyżek cukru (do smaku) 4 łyżki bułki tarte Dodatkowo: 1 białko (opcjonalnie) Jabłka można przygotować na dwa sposoby: Sposób nr 1: Jabłka utrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem i bułką tartą. Sposób nr 2: Jabłka dusić z cukrem i cukrem waniliowym na małym ogniu(...)dodatkiem odrobiny wody. Bułkę tartą w tej opcji należy pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami

Bullio
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 170

sól pieprz DODATKOWO: mozzarella ser morski parmezan salami albo ulubiona wędlina oliwki pomidorki koktajlowe piórka cebuli SKŁADNIKI NA POSYPKI: pokruszone pikantne nachosy granulowany czosnek wymieszany z płatkami chili mak tarty parmezan lub twardy granulowany ser wymieszany z ziołami prowansalskimi WYKONANIE CIASTO: Do miski wsyp mąkę dodaj oliwę z oliwek i sól wymieszaną w 2 łyżkach wody. W szklance(...)mniej więcej 3 cm odcinki - paluszki.  Brzegi rozwałkowanego placka zwilż lekko wodą i układaj paluszki w połowie brzegu dookoła pizzy. Środek pizzy posmaruj połową porcji sosu. Posyp tartą mozzarellą wymieszaną z serem morskim. Ułóż salami, cebulę, oliwki i pomidorki (lub inne ulubione składniki). Paluszki zaś skrop od góry lekko wodą i posyp posypkami według uznania.  Pizzę

Słodko-Słony Świat Ilony
Fasolka szparagowa & cząber 185

sprawdzi się w potrawach wymagających długiego gotowania jak gulasze i wszystkie strączkowe.W jezyku niemieckim nieprzypadkowo nazywa się Bohnenkraut co oznacza "fasolowe zioło". Fasolka gotowana z masłem i bułka tartą: 1 kg fasolki szparagowej 2  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru cząber 4 łyżki(...)masła kilka łyżek bułki tartej Wykonanie: fasolkę umyć,odciąć końcówki z ogonkami ugotować w niewielkiej ilości wody z solą i  cukrem.Im młodsza fasolka tym predzej bedzie miękka.Najlepiej wyłowić fasolkę i sprawdzić.Najlepsza jest lekko chrupiąca,na pewno nie rozgotowana.Czas gotowania od 6-15 minut.Odcedzić masło rozpuścić w ronelku,dosypać bułkę tartą.Zamieszać i trzymać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!