tarta - 42848 przepisów (strona:180/2857)

TORT DYNIOWY 159

pracy mi odeszło;) Możecie użyć innej, polecam także dynię Muscat lub piżmową, mają świetny pomarańczowy kolor. Dynię Hokkaido pokroiłam na cztery, wystarczyła jedna z czterech części, łącznie 300 g tartej na dużych oczkach dyni. SKŁADNIKI NA CIASTO: 280 g mąki pszennej tortowej 300 g świeżej dyni startej na dużych oczkach 3 duże jajka, u mnie 4 mniejsze 1/2 szklanki(...)drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij ciasto na blat, ostudź. MOJA UWAGA: JEŚLI NIE CHCECIE CIASTA PRZEKŁADAĆ KREMEM TO CIASTO JEST JUŻ GOTOWE. TAKIE CIASTO MOŻNA POLAĆ LUKREM, POLEWĄ, UDEKOROWAĆ TARTĄ DYNIĄ CZY BAKALIAMI. Jeśli chcecie przygotować ciasto-torcik z kremem to uwolnijcie teraz obręcz tortownicy (lub wyjmijcie ciasto z innej formy), by swobodnie przekroić ciasto na dwie połówki

Zasmakuj Kuchni
Krucha tarta z jabłkami 165

tych, którzy dbają o linię, ale jednocześnie nie chcą zrezygnować z przyjemności jedzenia słodkości. Dzisiejszae ciasto to krucha tarta z podwójną ilością jabłek, przepis znalazłam tutaj . Tarta jest pyszna, delikatna, krucha i do tego fit! Tradycyjny wypełniacz śmietanowo-jajeczny zastąpił w tarcie po prostu mus jabłkowy. Tarta składa się z kruchego ciasta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta ze szpinakiem 153

samego szpinaku dodałam kilka pomidorów suszonych, co jeszcze bardziej podkręciło smak całości. Tarta ze szpinakiem i pomidorami jest doskonałym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację. Tarta w takiej odsłonie smakuje znakomicie na ciepło i... Tryb czytania Artykuł Tarta ze szpinakiem pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Kotlety mielone w sosie pomidorowym 292

mnie wieprzowo-wołowe 1 cebula 1 jajko bułka tarta 1 łyżeczka soli – u mnie himalajska Skworcu około 1 i 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu bułka tarta (około 2-3 łyżki) panier do mięsa Skworcu olej do podsmażenia kotletów Na sos: około 0,75 ml lekkiego bulionu (gorącego)* 1 mała cebula (u mnie czerwona) 1 większy(...)opcjonalnie 1/2 domowej kostki rosołowej + 0,75 ml gorącej wody Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulkę (można ją wcześniej podsmażyć), przyprawy i bułkę tartą (na początku mniejszą ilość). Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. W przypadku gdyby nasza mięsna masa była zbyt rzadka dodajemy trochu bułki tartej. Z masy formujemy kotlety. Do głębokiego

Słodkie okruszki
Knedle ze śliwkami 141

robić już tylko tak. Polecam bardzo! 500 g ziemniaków 1 jajko ok. 100-150 g mąki pszennej sól 250 g śliwek węgierek cynamon cukier puder Dodatkowo: 6 łyżek bułki tartej 6 łyżek masła 400 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru   Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu przeciskamy je przez(...)oprószony mąką talerz. Kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 5 minut od wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową. Na suchej, rozgrzanej patelni rumienimy bułkę tartą. Następnie dodajemy masło, mieszamy aż do jego roztopienia. Kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy do niej oba cukry, mieszamy. Kluski podajemy polane bułką tartą z dodatkiem

Smaki Na Talerzu
KOTLETY Z PIECZONEGO ŁOSOSIA 142

mielonych migdałów lub bułki tartej 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka ziarenek różowego pieprzu przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 2 ząbki czosnku starte na tarce, 2 łyżki soku z cytryny bułka tarta do obtoczenia olej(...)Dodajemy jajko, mąkę migdałową, koperek i ziarenka różowego pieprzu. Rozdrabniamy widelcem na pastę.  Łyżką nabieramy porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy okrągłe, płaskie kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, po około 2 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy z sosem cytrynowym. SOS ŚMIETANOWO-CYTRYNOWY: w rondelku

cool and minty
Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart 181

wymieszaj śliwki z cukrem, mąką kukurydzianą i sokiem pomarańczowym. Rozłóż je na podpieczony spód i piecz kolejne 30-40 minut. Wyjmij tartę z piekarnika, odstaw na 5 minut do ostygnięcia i podawaj. Smacznego! English version Easy plum tart (8-10 servings) Ingredients for the pastry: 100 g unsalted butter, plus extra for greasing 90 g caster sugar 175 g plain(...)pastry base and return to the oven for 30-40 minutes or until cooked through. Leave the tart to cool for at least 5 minutes before serving it is delicious warm or at room temperature. Enjoy! Artykuł Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Środa: Zapiekanka mac and cheese ze słoika 84

robione na szybko poprzez wymieszanie ugotowanych kolanek – koniecznie muszą to być kolanka – z sosem serowym zrobionym na bazie tartego sera i gorącego mleka, ale częściej zapiekane z dodatkiem beszamelu, czasem zmieszanego z jajkiem, posypane bułką tartą i parmezanem. Amerykanie zaliczają mac&cheese do comfort food, czyli potraw łatwych i szybkich do zrobienia(...)słoika, klasyczną, makaronową lasagnię oraz musakę pieczoną w słoiku. Składniki: ½ opakowania makaronu kolanka (200-250 g) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Około szklanka mleka 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju + odrobina do wysmarowania słoików ½ szklanki tartego parmezanu, bursztynu lub cheddara + 2 łyżki do posypania zapiekanki Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Zagotuj litr wody

Niedzielny kucharz
Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza 183

według mnie tak smakują lepiej i łatwiej je się smaży. Najlepsze pastéis de bacalhau jadłem o dziwo w Polsce we wrocławskiej restauracji Taszka , gdzie obtoczono je w japońskiej bułce tartej — panko i podano z kolendrowym majonezem, który również postanowiłem wykorzystać w moim przepisie, podkręcając go nieco ostrymi papryczkami piri-piri. Spróbujcie koniecznie; nie pożałujecie! :) * SKŁADNIKI(...)świeżego 400 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 mały pęczek natki pietruszki 1 łyżka sosu piri-piri lub Tabasco 1-3 łyżek mąki bułka tarta do obtoczenia olej do głębokiego smażenia sól, pieprz Majonez kolendrowy z piri-piri*: 1 żółtko 1-2 łyżki soku z cytryny ok. 200 ml dobrego oleju tłoczonego

Food Square
Tarta z kalafiorem, papryką i cukinią 192

przepisy, które czekają już w kolejce do publikacji. Jako pierwsza tarta z sezonowymi warzywami.  Pomysł na tartę powstał spontanicznie, przy okazji czyszczenia lodówki i okazał się być bardzo smacznym rozwiązaniem na zagospodarowanie tzw. resztek. Możecie tą tartę przygotować również na kruchym cieście - jednak wtedy jej przygotowanie zajmie Wam znacznie więcej czasu.  Forma o średnicy(...)kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na patelni aż warzywa będą al dente. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy ze śmietaną, serem

My simple kitchen
Tarta z borówkami i kremem 120

jednakże już za drugim był idealny. Jeśli nie chcecie piec kruchego ciasta, jako spód śmiało możecie wykorzystać pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. Ja jednak jestem zwolenniczką kruchego ciasta Tarta z borówkami i kremem Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru Krem: puszka mleka słodzonego skondensowanego (200 g) (dobrze schłodzonego(...)będzie gęsty i jednolity. Nie ubijajcie jedna zbyt długo bo serek może się zwarzyć. Krem przekładamy na tartę i rozprowadzamy równomiernie. Na kremie układamy borówki i całość porządnie schładzamy w lodówce, przez co najmniej 3-4 godziny. Smacznego Artykuł Tarta z borówkami i kremem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Tarta na cieście orkiszowym z warzywami i serem gorgonzola 136

zarazem lekko chrupiący.   Dodatkowo, aby zapiekanka miała nieco inny smak dodałam do niej wędzony boczek. Poniższe danie najlepiej smakuje podane na ciepło.  Składniki na 1 tartę: spód orkiszowy niepełna 1 szklanka mąki orkiszowej chlebowej (125 g) ponad połowa kostki miękkiego masła (125 g) połowa kostki twarogu, np. chudego (125 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)lodówki. Po upływie czasu ciasto rozwałkować na omączonym blacie i przełożyć do formy na tartę. Ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 195 ° C  i spód piec około 15-20 minut, aż do zarumienienia. W międzyczasie przygotować składniki do nadziana tarty. Brokuły i kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, usuwając głąba. Na samym początku

Ugotować
Tarta z kremem malinowym 111

ciasto dla osób na diecie. Nie jest to ciasto w stylu fit. To ciasto pełne kalorii, ale za to także pełne smaku. Koniecznie wypróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Tarta z kremem malinowym Przepis na blachę o średnicy 16 cm CIASTO: 200 g mąki orkiszowej 100 g zimnego masła jajko pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Mąkę przesiej do miski(...)maliny i delikatnie wymieszaj. Krem wyłóż na wystudzony spód. Wyrównaj wierzch ciasta, a następnie ułóż na nim maliny. Gotową tartę włóż na ok. 2 h do lodówki. Podawaj z sosem malinowym. Czytaj więcej – przepisy z malinami   Artykuł Tarta z kremem malinowym pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Tarta rustykalna z dynią, serkiem i karmelizowaną cebulą 94

margines ciasta, który później zawijamy do środka. Tartę pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem, chili i kawałkami fety. Smacznego :) Artykuł Tarta rustykalna z dynią, serkiem i karmelizowaną cebulą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ 129

godz.     Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki natłuszczonej i lekko posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy do tarty, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni. Przykryj papierem do pieczenia, na papier wysyp fasolę(...)syrop cukrowy bardzo cienkim strumieniem do piany z białek, cały czas ubijając, aż do ostygnie do temperatury pokojowej, dzięki temu beza będzie sztywna i lśniąca. Wyłóż rabarbar na spód tarty, udekoruj bezą włoską (przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy do kremu). Wstaw tartę na chwilę do piekarnika (pod rozgrzaną górną grzałką piekarnika), aż beza się zezłoci. (lub przyrumień

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska