tarta - 42848 przepisów (strona:187/2857)

Domowe Pikantne Kurczakburgery jak z McDonald's 3106

wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Następnie każdy z nich obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy(...)spód kładziemy usmażonego kurczaka, na niego wykładamy poszatkowaną sałatę, polewamy sosem chili, a następnie przykrywamy górną częścią bułki. *gdy masa okaże się "za rzadka" można dodać więcej bułki tartej **ważne aby nie "przesmażyć" kurczaka, ponieważ może stać się twardy i utracić soczystość Moje posty

Słodka Strona
Pasztet wegetariański pieczony 298

duże cebule 4 jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej 1 kostka bulionu warzywnego 1 łyżeczka przyprawy Natura Smak Kuchta sól i  pieprz do smaku tarta bułka do wysypania blaszki foremki aluminiowe do pasztetu Przygotowanie Seler zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę można także zetrzeć na tarce(...)posiekać. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło i w tym wywarze dusić seler z cebulą przez około godzinę, a następnie wystudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawę Kuchta . Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Pasztet rozłożyć do blaszek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
wytrawna tarta z gruszkami i jogurtem 114

zyska na lekkości, ale również nabierze niegodziennego smaku . składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru brązowego 3 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty: 3 gruszki 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego 500 ml jogurtu naturalnego Sposób przygotowania  Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jedno jajko, łyżkę cukru(...)lodówki na 30-40 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy ( osoby które czują się mniej pewnie w wałkowaniu i przenoszeniu ciasta, formują ciasto, od razu po wyjęciu z lodówki, w foremce

Miód i pieprz
,,Tarta z białą czekoladą i malibu” 89

czarnej porzeczki startej białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto należy zmiksować. Następnie ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 200ºC, wstawić ciasto i piec przez 30 minut, formę należy wyjąć z piekarnika(...)wierzch wylać krem z malibu. Włożyć do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie tarta z białą czekoladą i malibu jest już gotowa. Na sam koniec tartę dekorujemy startą czekoladą. Jej przygotowanie dobrze jest sobie rozplanować przynajmniej dzień wcześniej. Wówczas będziemy mieć pewność, że ze wszystkim zdążymy na czas. Życzę smacznego

Podróż w kulinaria
Roladki drobiowe z rukolą 124

Składniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka kawałek pora liście rukoli tarty żółty ser sól, pieprz Panierka: jajko mąka bułka tarta Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, porcjujemy na 4 kotlety. Rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. 2. Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy na odrobinie oleju. 3. Na każdym kawałku mięsa na środku dodajemy kolejno: tarty żółty ser, trochę pora, kilka listków rukoli. 4. Mięso zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami i panierujemy - najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju ze wszystkich stron. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tarta z brzoskwiniami! Bardzo łatwa! 190

pokombinować czyli to co w kuchni lubię najbardziej. Patrzę na kosz z owocami w kuchni, otwieram lodówkę i już wymyślam co zrobię. Tak! zdecydowanie ten moment lubię najbardziej. Polecam Tarta z brzoskwiniami! SKŁADNIKI: NA CIASTO:  200 g mąki pszennej  1 jajo duże  łyżka jogurtu 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru brązowego(...)laski wanilii i cukrem.  Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty. Ułóż brzoskwinie, zalej masą. Wierzch ciasta posypałam cukrem zmieszanym z proszkowanym migdałem i ziarenkami wanilii. Tartę pieczemy około 45 minut- 50 minut w temp 165 stopni C. Pod koniec można włączyć termoobieg żeby ciasto troszkę przyrumienić, w zależności od piekarnika. Polecam! Zapraszam do polubienia mojej strony

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 130

mozzarelli może być daniem głównym, lunchem lub po prostu przekąska. Smakuje także dzieciom, a ponieważ jest bardzo łatwa w przygotowaniu, na pewno Wasze pociechy chętnie Wam pomogą w gotowaniu. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Czas przygotowania: 70 minut Składniki:  1 pierś z kurczaka 400 g mrożonego szpinaku(...)niego układamy podsmażonego kurczaka. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy z pokrojoną  w kostkę mozzarellą, solimy i pieprzymy. Masę wylewamy na tartę. Z ciasta, które nam zostało wykrawamy paski, z których na wierzchu tarty robimy kratkę. Ciasto malujemy żółtkiem i pieczemy około 25 minut

Kulinarne przygody Gatity
krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 118

garam masala Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, cukier 1 łyżeczka, bułka tarta 1/2 szklanki PANIERKA: jajka 3 sztuki, bułka tarta 2 szklanki lub więcej, olej rzepakowy - ile potrzeba oprócz kurkumy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dać do dzbanka blendera i dobrze z 2 minuty miksować, przelać do innego(...)cebulę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, dać na gorący olej i podsmażać do odparowania wody, dodać odlaną z wody kiszoną kapustę i wszystko podsmażać z 5 minut mieszając, dodać przyprawy, tartą bułkę, wymieszać i wystudzić patelnia naleśnikarka 22 cm, przetarta olejem - do dobrze rozgrzanej patelni wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki - wyszło 10 naleśników w tym dwa zostawiłam

W Mojej Kuchni Lubię
domowy pasztet drobiowy 162

jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 4 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki bułki tartej Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo smalec i bułka tarta do wysmarowania formy  Sposób przygotowania Kurczaka razem z dwiema ćwiartkami, wkładamy do garnka. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek(...)ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem

Miód i pieprz
Szybka tarta z pesto, pomidorami, oliwkami i szynką szwarcwaldzką + przepis na pesto 108

s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKA TARTA Z PESTO, POMIDORAMI, OLIWKAMI I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ Składniki na pesto: - 50 gram orzeszków pinii (można zastąpić włoskimi) - duży pęczek bazylii (liści) - 3 ząbki czosnku - 50 gram parmezanu - 125 mililitrów(...)słoiczka i zalewamy resztą oliwy. Po każdym wykorzystaniu zalewamy świeżą porcją.  Składniki na tartę: - 250 gram ciasta francuskiego - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2-3 łyżki pesto - 100 gram pomidorków koktajlowych - gałązka rozmarynu - szynka szwarcwaldzka - garść oliwek - kilka listków bazylii  - mąka Przygotowanie tarty: Blachę oprószamy mąką. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach około 15x25 centymetrów

Życie zamknięte w smaku
Kotlety Rybne (Medaliony Rybne) 324

łyżki bułki tartej dodatkowo: ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka + odrobina mleka olej do smażenia Kotlety Rybne (Medaliony Rybne) - Sposób przygotowania: Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy jajko, po szczypcie przypraw, bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc kształt "medalionu" (kotleciki zmniejszą(...)się podczas smażenia).  Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.   Moje posty

Słodka Strona
Kotlety mielone z ryby i brokuła 163

bułka - sól - pieprz - przyprawa do ryby - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Rybę osączyć z wody wytrzeć papierowym ręcznikiem pokroić w małą kostkę. 2. - Do ryby dodać 2 jajka tartą bułkę wymieszać doprawić przyprawą do ryby i pieprzem. 3. - Brokuły ugotować odcedzić i ostudzić podzielić na mniejsze kawałki dodać do masy rybnej(...)wymieszać.    4.  - W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem jak by było za rzadkie dodać tartą bułką  5 - Z masy zrobić kotleciki panierować w tartej bułce smażyć na oleju

W królestwie smaków Beaty
Czeska klasyka - wyprażany syr 219

głębokim tłuszczu, podany z frytkami i rewelacyjnym sosem tatarskim. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram żółtego sera morawskiego, 1 jajka, 2 łyżek mleka, 3 łyżek mąki pszennej, bułki tartej, 15 małych ogórków konserwowych, 15 pieczarek konserwowych, 6 łyżek majonezu, 1 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, frytek(...)jajko i dodałem do niego 2 łyżki mleka, a następnie wymieszałem dokładnie za pomocą widelca. Na drugi talerz wysypałem około 3 łyżek mąki pszennej, a na trzeci talerz bułkę tartą. Kawałki sera najpierw obtoczyłem w mące, tak aby leciutko się nią pokryły, następnie zanurzyłem w jajku, a następnie w bułce tartej. Opanierowane w bułce tartej plastry

Wyprawy kulinarne
Panierowana pierś z kurczaka z cytrynową nutą. 165

zawsze kupuję więcej bułek i suszę, później tylko wystarczy je zetrzeć (ja używam elektrycznej szatkownicy z tarką o najmniejszych oczkach) i zapas na jakiś czas gotowy. Taka bułka tarta jest o niebo lepsza od tej kupnej, po usmażeniu ma piękny złociutki kolor i jest bardziej chrupiąca, a i smak ma nieporównywalny. Składniki na panierowaną pierś(...)kurczaka z cytrynową nutą 2 piersi z kurczaka 1 jajko bułka tarta sól pieprz cytrynowy olej do smażenia      Piersi z kurczaka rozbijamy, ale nie za cienko, gdyż maja być soczyste, tak na grubość około 1 cm. Każdą rozbitą pierś posypujemy solą i pieprzem cytrynowym, następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy

Rozpustne gotowanie