tarta - 42848 przepisów (strona:183/2857)

soczyste kotlety mielone z pieczarkami 156

mięsa (najlepiej łopatka wieprzowa lub szynka) -1 mała cebula -2 ząbki czosnku -1 bułka kajzerka -mleko -sól, pieprz -trochę vegety do smaku -1 jajko -3 łyżki bułki tartej  -bułka tarta do obtaczania kotletów -olej do smażenia Nadzienie -200g pokrojonych pieczarek -1 łyżka masła -pół małej cebuli Do miski dajemy mięso, dodajemy do niego jajko, kajzerkę(...)poprzednio zamoczoną w mleku i odciśniętą. Cebulę trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, przyprawy, bułkę tartą i wyrabiamy na gładką masę. Pieczarki dusimy z cebulką na maśle. Bierzemy trochę masy nadziewamy pieczarkami, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na złoty kolor  I gotowe :-) Pyszne, pulchne, wilgotne mielone :) Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
TARTA CAPRESE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 330

roboty, 20 minut w piekarniku i na stole ląduje wyśmienity obiad lub kolacja 👍 Całość jest tak prosta w przygotowaniu, że śmiało możecie zagonić do pracy Wasze Dzieci 😉 Taka tarta sprawdzi się również idealnie na wszelakich imprezach, dlatego jeśli jakąś organizujecie, od razu zróbcie jej więcej, bo na pewno zniknie ze stołu jako pierwsza 😍 Spód tarty(...)powstały ranty. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Pesto rozmasuj na cieście, a następnie ułóż na przemian plastry pomidorów i mozzarelli.  Piecz tartę  około 20 minut do zezłocenia się boków ciasta. Upieczoną tarte pokrój na kawałki i posyp świeżymi liśćmi bazylii. Wierzch posól i lekko popieprz. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlety mielone z serkiem topionym 140

delikatniejsze i zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: 500 g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko 1,5 opakowania serków topionych śmietankowych sól, pieprz Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, mlekiem. Doprawiamy pieprzem i solą. Serek kroimy na ok. 5 części, obsypujemy bułką tartą i formujemy kuleczki, które następnie otulamy mięsem mielonym. Kotleciki należy obtoczyć w bułce(...)tartej i smażyć na złoty kolor. Smacznego

Mojewlasne.pl
Jajka po szkocku 228

czosnkiem do smaku- 2 łyżki dałam czosnek sprasowany 4 szt bułka tarta namoczona 2 łyżki  jajko   Panierka :   mąka pszenna 1 szklanka  bułka tarta 1 szklanka jaja 2 szt   Przygotowanie:   Jajka gotujemy na średnim gazie jakieś 5 minut ( za długo nie gotujcie bo sinieją).Obieramy jaja ze skorupek.Mięso wymaczamy(...)zimnej wodzie,osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy na średnich oczkach.Dodajemy sól,pieprz ,suszone pomidory z czosnkiem,czosnek prasowany,jajo i,namoczoną bułkę tartą.Wyrabiamy składniki.Bierzemy w dłoń 100 gram mięsa i obtaczamy w nim jajko.Tak przygotowane mięsko obtaczamy w mące,w,jaju i na końcu w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiani ale bardziej

Różowa kuchnia
Mini Kotleciki Rybne 219

łyżki bułki tartej dodatkowo: ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka + odrobina mleka olej do smażenia Mini Kotleciki Rybne - Sposób przygotowania: Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy jajko, po ok. 1/2 łyżeczki każdej z przypraw , bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy kuleczki o średnicy(...)następnie delikatnie je spłaszczymy na kształt kotlecików. Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty

Słodka Strona
Cudowny domowy pasztet 171

boczku wędzonego 2 cebule 2 jajka 30 dag wątróbki 40 dag pieczarek 2 małe marchewki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso(...)miękkie, wykładam je kolejno na sito. Mielę 2 razy w maszynce do mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien

MojaQchnia.pl
Pikantny pasztet z brukselki z orzechami brazylijskimi. 136

tartej 4 jajka 2 łyżeczki chili 2 łyżki oleju rzepakowego imbir, gałka muszkatołowa, kumin, kolendra, sól i pieprz Sposób przygotowania: Brukselkę oraz kaszę ugotować w osolonej wodzie. Na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną w paski cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula zmięknie wsypać na patelnię wszystkie przyprawy i chwilę podsmażyć. Ugotowaną brukselkę, kaszę wymieszać z cebulą, przyprawami oraz bułką tarta oraz jajkami. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec posiekać orzechy i wymieszać. Foremkę natłuścić i nałożyć masę. Wyrównać oraz wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 200 º C przez 45 minut

wysmienity
BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ DO OBIADU 135

TARTĄ DO OBIADU Brukselkowe, zielone, małe kapustki, które są idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej lubimy w bułce tartej.  ~~SKŁADNIKI~~ brukselka 0.5 kg.  masło 2 łyżki boczek wędzony parzony w cienkich plastrach 3 plastry bułka tarta 4 łyżki sól 1/2 łyżeczki + szczypta cukier 1 łyżeczka ~~METODA~~ W garze gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć(...)Wrzucamy umytą brukselkę. Gotujemy 8-10 minut (  krócej jeśli ktoś woli bardziej al dente ). Odcedzamy.  Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i bułkę tartą. Mieszamy. Gdy zawartość patelni zacznie się rumienić wrzucić brukselkę. Wymieszać.  Podawać jako dodatek do obiadu

Kuchnia Paulettes
HALIBUT W KRUCHEJ PANIERCE Z PARMEZANEM 116

parmezan (w stosunku do bułki tartej 1:1) jajo mąka pszenna sól, pieprz masło klarowane Przygotowanie Nie podaję dokładnych ilości składników- zróbcie z ilości, jakiej aktualnie potrzebujecie. Filety umyjcie, osuszcie, posypcie solą i pieprzem, oprószcie mąką z obu stron. Jajo rozmąćcie. Parmezan zetrzyjcie na tarce do miski z bułką tartą i wymieszajcie dokładnie. Na patelni(...)rozgrzejcie masło klarowane. Oprószone mąką ryby zanurzcie w jaju, a następnie w mieszance parmezanu z bułką tartą. Układajcie w patelni na rozgrzanym maśle, smażcie kilka minut, na złoty kolor

OliveandThyme
TARTA SEROWO – ORZECHOWA BEZ PIECZENIA 381

Dawno nie było tutaj żadnej słodkiej tarty , więc pora nadrobić zaległości. Dziś mam dla Was przepis na genialna tartę serowo – orzechową bez pieczenia. Ciasteczkowy spód pokryty lekkim, piankowym kremem z orzechami i masłem orzechowym jest świetnym pomysłem na deser do pysznej kawki. Robi się ją błyskawicznie! Smakuje fenomenalnie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: SPÓD: * mix ciastek ( herbatniki + herbatniki(...)żelatyna – 1 łyżka DODATKOWO: * mix orzechów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Ciastka miksujemy na pył, dodajemy miękkie masło oraz miód – dokładnie mieszamy. Wylepiamy foremkę do tarty i wkładamy do lodówki. Łyżkę żelatyny zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, rozpuszczamy,podgrzewamy ( uważamy , by nie zagotować! ). Ricottę miksujemy z mielonym twarożkiem, masłem orzechowym , cukrem pudrem i podprażonymi wcześniej i posiekanymi

Ostra na Słodko
MEDALIONY DROBIOWE 152

żółtko z 1 jaja ząbek czosnku drobno posiekany majeranek 1 łyżeczka sól peklowa 1/2 łyżeczki przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki bułka tarta 2 łyżki bułka tarta kukurydziana do obtoczenia  olej rzepakowy do smażenia ~~METODA~~ Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Doprawić czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki(...)conajmniej kilka godzin.  Na następny dzień dodać żółtko i bułkę tartą. Dokładnie wymasować. Na wilgotne dłonie nabierać mięso. Mocno spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron

Kuchnia Paulettes
KALAFIOR SMAŻONY W PANIERCE 292

Różyczki kalafiora smażone w panierce z bułki tartej i parmezanu. W środku idealnie miękkie, na zewnątrz chrupiące. Dobre dla dzieci i dla dorosłych. Mogą stanowić idealną przekąskę lub dodatek do dań. Najlepiej smakują z hummusem lub dipem majonezowym. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 małego kalafiora podzielonego na różyczki 3-4 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki mleka 1 czerstwa(...)bułka pszenna starta na tarce o drobnych oczkach * 1/4 szklanki drobno startego parmezanu sól, pieprz olej do smażenia * można zastąpić bułką tartą DODATKOWO: 1 łyżeczka sezamu krótko uprażonego na suchej patelni WYKONANIE Różyczki kalafiora gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub na parze (ok. 7-8 minut). Powinny być miękkie, ale wciąż jędrne i nie rozpadające się. Odcedzamy. Studzimy

cool and minty
Brukselka z bułką tartą 155

masła 1 łyżka bułki tartej sól, cukier Wykonanie: Brukselkę umyć i usunąć brzydkie liście (jeżeli takie posiada). W garnku zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić brukselkę, gotować 7-9 minut (w zależności od jej wielkości), pamiętając by jej nie rozgotować ma pozostać chrupiąca. Ugotowaną przecedzić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić bułkę tartą i zrumienić. Zdjąć(...)ognia i dodać brukselkę, delikatnie wymieszać by bułka tarta obtoczyła całą brukselkę. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Mielone w nachosach 141

zmielonych serowych natchosach... Mielone w natchosach  Składniki : 500 g mięsa mielonego (mielona łopatka) 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki bułki tartej 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku do  panierowania: nachos bułka tarta do smażenia: olej rzepakowy  Przygotowanie : Czerstwą kajzerką moczymy w wodzie bądź mleku - odciskamy Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko(...)dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą - mieszamy. Nachos'y mielimy, łączymy pól na pół z bułką tartą.  Z masy mięsnej formujemy kotleciki, obtaczamy w panierce.  Smażymy po kilka minut z dwóch stron na rozgrzanym oleju.    Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szarlotka 120

Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy około 4 łyżek cukru (do smaku) 4 łyżki bułki tarte Dodatkowo: 1 białko (opcjonalnie) Jabłka można przygotować na dwa sposoby: Sposób nr 1: Jabłka utrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem i bułką tartą. Sposób nr 2: Jabłka dusić z cukrem i cukrem waniliowym na małym ogniu(...)dodatkiem odrobiny wody. Bułkę tartą w tej opcji należy pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami

Bullio