tarta - 42848 przepisów (strona:182/2857)

Budyń z wątróbki 185

może być z kurczaka, cielęca...), 1 sucha kajzerka, 4 jajka, 40 g masła, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 60 g słoniny, 20 g bułki tartej, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle dodając pietruszkę. Odciśniętą(...)bułkę, cebulę duszoną i wątróbkę zemleć. Żółtka ubić, wymieszać ze zmieloną masą. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą, słoniną i tartą bułką. Formę do gotowania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek

królestwo garów
Śledzie pod pierzynką 146

ugotowane na twardo tarty żółty ser pieprz opcjonalnie: lubczyk do dekoracji: natka lub koperek PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI POD PIERZYNKĄ: Półmisek smarujemy niewielką ilością majonezu, układamy kawałki śledzia, posypujemy tartym serem żółtym, na to tarte na dużych oczkach jajko, lekko pieprzymy, następnie znów majonez, śledzie, ser, jajka, pieprz i tak dalej aż do końca składników. Na wierzchu jest(...)majonez posypany tartym serem i jajkiem, udekorowany natką lub koperkiem

Zasmakuj Kuchni
Pasztet jajeczny z pieczarkami 135

pietruszki, posiekanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 średniej wielkości cebula 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia masło i bułka tarta do przygotowania formy Przygotowanie: Cebulę drobno siekamy i wraz z pieczarkami podsmażamy na oleju, następnie studzimy. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę(...)dużej misce mieszamy dokładnie ugotowane jajka, pieczarki z cebulką, posiekane zioła, surowe jajka, bułkę tartą, majonez, śmietanę oraz przyprawy. Podłużną formę o długości 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do formy i pieczemy 60 minut w temperaturze 200°C. Studzimy. Smacznego

Życie ze smakiem
Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 164

ziemniakami w ostrej marynacie z wódką i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa(...)pure ziemniaczanym i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną (sprawdź przepis) Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur (sprawdź przepis) Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem (sprawdź przepis) Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu

Niedzielny kucharz
Babeczki mięsno-warzywne 118

zupy mrożonej wiosennej 9-składnikowej(450 g) Hortex 1/2 l bulionu warzywnego 250 g mielonego mięsa z indyka 4 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, suszonego czosnku białko jaja masło+ bułka tarta do foremek 6 dużych foremek aluminiowych do babeczek Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy mrożoną zupę(...)czasie przelewamy zupę przez sitko oraz studzimy warzywa (bulion wylewamy albo zostawiamy jako bazę do innej zupy). Foremki smarujemy w środku odrobiną masła i wysypujemy je  bułką tartą. Ostudzone warzywa blendujemy na gładko i dodajemy mięso, bułkę tartą, przyprawy i białko jajka. Wyrabiamy masę na pasztet i napełniamy nią foremki, lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Słoneczna tarta z budyniem i pomarańczami 135

mieszankę do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje, ciągle mieszając.Odstawić na 5 minut do odparowania. Pomarańcze dobrze umyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Na spód podpieczonej tarty wyłożyć budyń i równomiernie go rozprowadzić, na budyniu poukładać pomarańcze. Piec jeszcze około 30 minut, aż tarta będzie ładnie wypieczona i rumiana. Upieczone ciasto odstawić(...)godzinkę do przestygnięcia.  Zimną tartę można oprószyć cukrem pudrem. Życzę udanych wypieków

Sama słodycz i szczypta chili
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 116

ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Pobierz menu na tydzień Dania dla każdego Skąd takie menu? Niedawno nasza rodzina(...)ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się do dyskontu w Tymbarku

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 145

smaczna. Spód do tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej(...)kawałek ciasta wyciągnięty z lodówki w cienkie wałeczki, które naklejamy w kratkę na ostatniej warstwie. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut. Tartę można jeść na ciepło lub podać na zimno. Smacznego! Artykuł Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
NUGGETSY RYBNE 164

łyżeczka koperek świeży 1 łyżka lub suszony marchewka 1/2 szt.  cebula 1/2 szt.  pieprz 1/2 łyżeczki bułka tarta 2 łyżki olej do smażenia bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Usunąć ości z filetów z dorsza.  Rybę pokroić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i koperek(...)drobnych oczkach ), dodać do ryby. Cebulę obrać i posiekać. Zarumienić na oleju. Dodać do ryby. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować malutkie kotleciki/ nuggetsiki ( najlepiej zwilżyć dłonie ). Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  Podawać z dipem ziołowym lub czosnkowym

Kuchnia Paulettes
Jabłecznik - ciasto (bezglutenowe) 632

każdą z osobna, zawijamy w folię i chowamy do zamrażalki. Ale co chwilę sprawdzamy, mają się schłodzić, by wygodnie dało się je trzeć na tarce, nie mogą zamarznąć na kamień. 6. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno cienko wyklejamy pozostałą jedną część ciasta. Następnie do naszych białek dosypujemy 1/2 szklankę cukru, szczyptę soli i ubijamy(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. To zapobiega opadnięciu bezy. Pamiętamy o cieście w zamrażalce. Nie może zamarznąć. 7. Obieramy jabłka i trzemy je na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier z prawdziwą wanilią (może być cała paczka) i 3 łyżeczki cukru, posypujemy też cynamonem. Mieszamy. 8. Na wyklejone ciasto nakładamy nasze jabłka. Możemy jeszcze sypnąć cynamonem

Kawa z mlekiem
Kotlety z buraków (wegańskie i bezglutenowe) #7 149

smaki i rozwiązania, na które nie zdecydowalibyśmy się jedząc tradycyjnie.  Kotlety z buraków , chrupiące, aromatyczne, przepyszne i bezglutenowe (gdy użyjemy bezglutenowej mąki owsianej i bezglutenowej bułki tartej), mogą idealnie zaspokajać nasze potrzeby smakowe, a przy tym żadne zwierzę nie musi zostać w tym celu zamordowane. Do tego dania zainspirował mnie przepis z mojej biblii - Jadłonomii , wersji książkowej(...)cebula 2 ząbki czosnku 3 buraki 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki mąki owsianej (zmieliłam w tym celu moje bezglutenowe płatki owsiane) bułka tarta (bezglutenowa) sól, pieprz, oregano, majeranek przyprawa do kotletów mielonych (ewentualnie) oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Gotujemy kaszę jaglaną. Na pół szklanki kaszy potrzebujemy jedną szklankę wody. Kaszę najpierw płuczemy

Kawa z mlekiem
Pasztet z dynii 123

bułki tartej obraną, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać starty na tarce imbir i przyprawy. Do duszenia dołożyć listek laurowy i kulki ziela angielskiego, na koniec je usunąć puree z dynii połączyć z poduszoną cebulą z przyprawami, wbić jajka i zmiksować na gładka masę. Dołożyć zmielone orzechy i wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, zagęścić bułką tartą. Na koniec doprawić sola i pieprzem masę przełożyć do małej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyrównać górę, ułożyć listki szałwii i wierzch posmarować olejem piec w 200`C około 45 minut. Gdy pasztet będzie odchodził od boków foremki jest gotowy. Studzić w foremce. Kroić najlepiej po schłodzeniu przez noc w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis #86 Dyniowa FIT tarta - bez glutenu, laktozy i jajek 137

przyrządzenia pysznej tarty. Idealnie sprawdzi się na Halloween albo jako zdrowy podwieczorek. Robi się bardzo szybko a do jej przygotowania potrzeba tylko kilka składników. Tarta dyniowa jest bez glutenu (w zależności jakiej mąki użyjemy do przygotowania spodu), jajek oraz laktozy. Jedna porcja (podzieliłam ciasto na 12 porcji) to: 92 kcal(...)wylewamy na upieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min. Ciasto najlepiej smakuje kiedy po wystudzeniu włożymy je do lodówki na kilka godzin. Tarte można podawać z bitą śmietaną powstałą na bazie mleczka kokosowego lub z zwykłej śmietanki. Smacznego

Health-Fit-Life
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 135

mąka pszenna olej rzepakowy papryka ostra Jak przygotować zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Ogórki kiszone, cebulę i kiełbasę drobno siekamy. 1/2 szklanki bułki tartej zalewamy mlekiem, aby napęczniała. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę i ponownie wyrabiamy. Dzielimy masę mięsną na 4 części, każdą część przekładamy na folię(...)będzie miękkie (ok. 15-20 minut) a jednocześnie powstanie pyszny, pieczeniowy sos. Jak ktoś chce, to może dodać do sosu trochę słodkiej śmietany. Podajemy zrazy z gotowanymi ziemniakami i tartymi buraczkami. Smacznego! The post Zrazy faszerowane z mięsa mielonego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z kaszy jęczmiennej 167

Kotlety z kaszy jęczmiennej. Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej 1 duże jajo 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia cebuli 4 łyżki bułki tartej, posiekany majeranek 1 łyżka sól pieprz dodatowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów opcjonalnie tłuszcz do smażenia   Thermomix przepisy. Kotlety z kaszy jęczmiennej. Wykonanie: Do koszyczka Thermomix wsypujemy kaszę jęczmienną, do naczynia(...)ugotuje wyciągamy koszyczek. Z naczynia wylewamy wodę. Kaszę pozostawiamy do wystygnięcia. Do naczynia Thermomix ( nie myjemy naczynia)wsypujemy przestudzoną kaszę, podsmażoną na rumiano cebulkę, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, majeranek (może być inne ulubione zioło). Doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę z dodatkami mieszamy czas 20s/obr.3 . Jeżeli masa nie będzie klejąca dosypujemy bułki tartej. Z masy formujemy kotleciki

Themo przepisy