ugotowanego) 200 g bułki tartej 1 1 / 3 szklanki mleka 2 jajka 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pęczak opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą, zostawić na sicie do odkapania i ostygnięcia. Do miseczki wsypać bułkę tartą, wlać ciepłe mleko, wymieszać i zostawić(...)minut. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Do miski z bułką tartą dodać pęczak, cebulę, pietruszkę, wbić dwa jajka, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć składniki, formować kotleciki. W razie potrzeby można dodać bułkę tartą lub dodatkowe jajko. Kotlety z pęczaku przełożyć na patelnię z lekko rozgrzanym olejem
niecodziennikparytaką tartę w prezencie. Okazało się, że stała się ulubionym ciastem rodziny do której powędrowała. A jej główny składnik to tylko… czekolady z orzechami! W połączeniu ze śmietanką tworzą wyjątkowo kremowy ganache. Jeśli je lubicie, to ten wypiek to strzał w “10”. Do tego chrupiące orzechy i kwaskowy dżem przełamujący słodycz. Deser doskonały. Czekoladowa tarta(...)cukru pudru 2 łyżki bardzo zimnej wody Zagniatamy z mąki, cukru pudru, żółtek, wody i pokrojonego, zimnego masła jednolite ciasto (można za pomocą haka miksera). Ciastem wylepiamy formę na tartę lub tak jak ja – tortownicę o średnicy 24 cm (formując 3 cm rant). Nakłuwamy dno i boki gęsto widelcem, aby ciasto nie popękało. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania
Poezja smakumarchwi/pietruszki, jeśli lubicie dodajcie zupie ostrości i wrzućcie posiekaną ostrą papryczkę lub przyprawcie porządnie pieprzem i ostrą papryką. Świetnymi dodatkami do zupy krem z pomidorów czy papryki będą: ser tarty, żółty, posiekana feta lub mozzarella, śmietana lub śmietanka, gęsty jogurt naturalny, oliwa, wszelakie świeże zioła, najlepiej bazylia, kolendra, natka czy koper, z grzankami: serowymi, ziołowymi z masełkiem, czosnkowymi(...)masła 6 pomidorów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 puszki pomidorów krojonych z puszki (3 x 400 g) sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka łyżka cukru pudru 1/2 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki śmietany 18% dodatkowo do podania: śmietana i liście bazylii PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieram, kroję w drobną kostkę. Pomidory myję i kroję w kostkę. W garnku
Zasmakuj Kuchnikapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę(...)łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj
Kulinarny S.O.S.kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę(...)łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj
Kulinarne S.O.S.Składniki/ na 4 porcje: 20 g blanszowanych orzechów laskowych (ja zamieniłam na orzechy włoskie i płatki migdałów) 50 g bułki tartej 2 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego tymianku (u mnie szałwia) 400 g różnych grzybów (postawiłam na pieczarki i boczniaki) 1 łyżeczka suszonych płatków chillli 1 puszka pomidorów 300 g makaronu (u mnie orkiszowe świdry(...)parmezanu lub innego twardego sera Przygotowanie makaronu z grzybami: Orzechy utłucz w moździerzu lub drobno posiekaj Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj bułkę tartą, orzechy oraz 2 ząbki czosnku starte na tartce o drobnych oczkach. Dorzuć listki tymianku lub posiekaną szałwię. Smaż regularnie mieszając, aż bułka tarta stanie się złota. Przełóż do miseczki
Chilli Czosnek i Oliwamnie dodatkowo kurkuma) – 40g masła klarowanego – 20g bułki tartej Ugotowaną wołowinę i ziemniaki przepuścić dwa razy przez maszynkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Przesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać drobno posiekaną zieleninę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Masło i bułkę tartą podzielić na dwie części. Formę do pieczenia posmarować(...)połową masła i posypać bułką tartą. Dobrze wymieszaną masę ułożyć równą warstwą w formie. Wierzch wyrównać, posmarować jajkiem, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić i polać wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowy Armłow pokroić na porcję i podawać ze śmietaną. Smacznego Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny Armłow
Smaki Arminepiwa lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki: 3 duże cebule 1 kula mozzarelli 4 jajka około 3/4 szklanki mąki pszennej około 1 i 1/2 szklanki bułki tartej około 500 ml oleju rzepakowego lub więcej (zależy o wielości patelni) sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w słupki o grubości około 1 cm. Cebule obieramy(...)drugi z czwartym, itd. W przestrzeń pomiędzy krążkami wkładamy słupki mozzarelli. Następnie przygotowane krążki wkładamy do zamrażarki na około 60 min. Na jeden talerz wysypujemy mąką, na drugi - bułkę tartą, a na trzecim roztrzepujemy jajka. Do jajek dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu. Po wyciągnięciu z zamrażarki, każdy krążek obtaczamy w mące, jajku, bułce tartej, jeszcze
Kuchnia MagdaLenyodrobiną soli i pieprzu zmiksowałam. Dodałam boczek podsmażony, starty żółty ser i kurki z cebulą wraz z sokiem ze smażenia kurek. Wylałam masę na podpieczony spód do tarty i piekłam jeszcze(...)minut. Po ok. 20 minutach mogłam już kroić moją tartę. Notatki * dokładnie po same brzegi wyklejać ciastem formę. * masa jajeczna najlepiej jak będzie ok 5 mm poniżej krawędzi formy * forma na tartę miała 25 cm średnicy * jajka przyprawiać wedle własnego smaku Smacznego! Lidka Artykuł Tarta jajeczna z kurkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąłyżeczka cukru ok. 60 g masła 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: ok. 70 g masła + do natłuszczenia formy 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 g tartej mozzarelli Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył(...)okrągłe bułeczki. Układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (u mnie 20 x 30 cm). Bułeczki smarujemy dokładnie roztopionym masłem czosnkowym z pietruszką, a pomiędzy bułeczkami umieszczamy tartą mozzarellę. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na około 20-30 min. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Kuchnia MagdaLenykapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku(...)łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku
Kulinarny S.O.S.kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku(...)łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku
Kulinarne S.O.S.smaczna. Spód do tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej(...)kawałek ciasta wyciągnięty z lodówki w cienkie wałeczki, które naklejamy w kratkę na ostatniej warstwie. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut. Tartę można jeść na ciepło lub podać na zimno. Smacznego! Artykuł Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsmaczna. Spód do tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej(...)kawałek ciasta wyciągnięty z lodówki w cienkie wałeczki, które naklejamy w kratkę na ostatniej warstwie. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut. Tartę można jeść na ciepło lub podać na zimno. Smacznego! Artykuł Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzciągu roku, smakują najbardziej wyczekane na wigilijnej kolacji. Kawałki śledzia przykryte kołderką z majonezu, tartego żółtego sera i jajek, dziś z dodatkiem ogórków konserwowych, całość udekorowana posiekaną natką. Zdecydowanie smak młodzieńczych, rodzinnych lat i świąt:) Do śledzi pod pierzynką można dodać tartą marchew, jabłka lub buraczki, podać w dużej szklanej misce warstwowo. Śledź pod pierzynką podany(...)Śledzie pod pierzynką SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas 165 g ogórków konserwowych (7 małych sztuk) 4 jajka ugotowane na twardo 100 g tartego sera świeżo zmielony pieprz 5 łyżek majonezu natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroję w niezbyt małą/dużą kostkę. Ogórki drobno siekam w kostkę. Jajka obieram i ścieram na tarce
Zasmakuj Kuchni