Niedawno po raz pierwszy spróbowaliśmy tartej marchewki na gęsto i wiemy już, że do tego przepisu będziemy często wracać. Przepis na tartą marchewkę na gęsto Składniki: 3 duże marchewki, 1 mała cebula, ćwierć kostki masła, płaska łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Jak zrobić tartą marchewkę na gęsto? Marchewkę obierz, następnie zetrzyj na grubych oczkach. Zetrzyj(...)nią przesmażyć na maśle. Tym razem marchewkę podaliśmy z rybą smażoną w panierce według tego przepisu: Ryba smażona w panierce. Wychodzi najlepsza, gdy trzymamy się tego przepisu Artykuł Tarta marchewka na gęsto. Pyszny dodatek do obiadu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaunoszą kąciki ust wszystkich jedzących ten pyszny pasztet przy świątecznym stole :) Wigilijny pasztet z suszonych grzybów Potrzebujesz: 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego 50g bułki tartej 50g suszonych grzybów 100g kiszonej kapusty 2 puszki czerwonej fasoli 3 jajka 1/3 łyżeczki suszonego majeranku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz(...)smaku Sposób przyrządzenia: 1. 4 sztuki suszonych grzybów zmiel z bułką tartą na puder. 2. Pozostałe grzyby namocz i ugotuj do miękkości. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oleju. 4. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę i podsmażaj przez 5min. 5. Ugotowane grzyby pokrój w kostkę i dodaj do kapusty - smaż przez kolejne
Kuchnia w Słońcu Skąpanaakurat istotne. Składniki: 300 g spaghetti 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka pepperoni 4 suszone pomidory (nie w oleju!) 2 łyżki octu z białego wina 4 łyżki bułki tartej oliwa sól do smaku opcjonalnie: tarty Parmezan lub Pecorino do posypania. Wykonanie: pomidory namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu winnego na co najmniej 30 minut(...)drobno pokroić; czosnek obrać, każdy ząbek przepołowić i usunąć ze środka kiełek; papryczkę przeciąć wzdłuż i usunąć pestki; na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i zrumienić na niej bułkę tartą, uważając by jej nie spalić; ugotować spaghetti w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić, zachowując pół szklanki wody z gotowania; na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić czosnek
Pasta Po Polskułyżeczki Farsz: kapusta kiszona: 0,5 kg pieczarki: 300 g duża cebula: 1 szt. masło: 2 łyżki majeranek: 1 łyżka pieprz ziołowy: 1 łyżeczka jajko: 1 szt. bułka tarta: 1 łyżka sól i czarny pieprz do smaku Panierka: jajka: 2 szt. bułka tarta tłuszcz do smażenia Krokiety z kapustą i grzybami: Wykonanie: 1. Składniki(...)maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z pieczarkami. Po ok. 10 minutach dodajemy odsączoną z wody kapustę oraz przyprawy i smażymy razem. Kiedy farsz ostygnie dodajemy jajko i bułkę tartą. 4. Na każdym naleśniku rozprowadzamy porcję nadzienia i formujemy krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor. Smacznego! Artykuł Krokiety z kapustą
Kuchnia Na Wypasierosołu) 1 duży korzeń pietruszki lub dwa mniejsze 1 duża marchewka kawałek selera 1 średnia cebula ugotowana lub smażona 2 jajka kl M 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka smalcu 100 g ciecierzycy z puszki bez wody sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona do smaku 1. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę(...)mięsa lub malakserze (ja tym razem wybrałam malakser) dodaje warzywa bułkę tartą, kasze mannę, cebulę, połowę ciecierzycy i wszystko mielę/siekam. Całość mielę jednokrotnie, ale można również dwukrotnie. 2. Do gotowej masy wbijam jajka, dodaje przyprawy, drugą część ciecierzycy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie dodaje 1 łyżkę smalcu) 3. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką
Gotowanie...to proste !Rustykalna tarta w wytrawnej wersji to świetny pomysł na obiad lub kolację Rustykalna tarta galette to wyjątkowo łatwe i uniwersalne w przygotowaniu ciasto. Wystarczy rozwałkować z ciasta placek, wypełnić nadzieniem, zawinąć brzegi i upiec. Galette możemy przygotować zarówno na słodko, jak i na słono i pikantnie. Najczęściej galette wypełnia się owocami, czekoladą, bakaliami i podaje się(...)deser. Gdy wypełnimy tartę takimi dodatkami, jak warzywa, kiełbasa, boczek, ser wtedy wypiek zamienia się w efektowne i pyszne danie główne. Składniki CIASTO 200 g mąki pszennej typ 500 125 g zimnego masła 1 jajo 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru NADZIENIE 150 g serka ricotta 50 g startego żółtego sera (gouda) 1 ząbek czosnku sól pieprz 3 pomidory
Tajemnice Smakukształcie cygara i dodaje też duuużo czosnku. Ja proponuję mięsne cygara z przyprawą tandoori masala. zmielone mięso wieprzowe 500 g 1 duże jajko lub 1 mniejsze+ 1 żółtko bułka tarta 3 czubate łyżki tandoori masala 1 czubata łyżka 1-2 łyżki wody lub rosołu sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Wychodzi(...)sporych cygar. Jajko roztrzepać z przyprawą tandoori masala, dosypać bułkę tartą, wymieszać i dodać do zmielonego mięsa. Mięso przyprawić solą i pieprzem, dodać rosół lub wodę i dobrze wymieszać. Masę wyrabiać dokładnie rękoma kilka minut, aż będzie jednolita. Potem podzielić na osiem części z każdej formować cygara i obtoczyć w bułce tartej. Cygara smażyć na rozgrzanym
Smaczne mojeTarta, taka do pokrojenia, nawet na ciepło, na równych kilka trójkątnych porcji i do zjedzenia na raz. Jest tak lekka, że to naprawdę żaden wyczyn. Nas do podziału było ośmiu. Zabrakło zapasu na dokładki niestety. Cieniutka warstwa ciasta maślanego, delikatnego, półkruchego. Warstwa owoców ( może być również warstwa konfitury ). Kratka na górze, zdradzająca co pod nią. Użyłam jabłek, stworzyły(...)owiniętą w folię wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną rozwałkowaną na około 1 cm grubości wykładamy dno formy na tartę o średnicy 22 - 24 cm. Posypujemy mielonymi orzechami lub bułką tartą. Na tak przygotowany spód wykładamy pocięte na bardzo cienkie plasterki jabłka ( można je wcześniej poddusić
Kronika PiekarnikaMały dodatek w postaci otartej skórki z cytryny zmienił charakter całego dania. Kluseczki są lekkie, rześkie i wyjątkowo smaczne. Zwykle kluski podaję z posypką z prażonej z masłem bułki tartej. Tym razem zamiast tartej bułki użyłam grubo pokruszonej japońskiej panierki panko. Lekko karmelowa, bardzo chrupiąca posypka, delikatne cytrynowe kluseczki … jest pysznie i rozkosznie! Składniki(...)twarogu 1 duże jajko 1 łyżeczka startej skorki cytryny 1 łyżka cukru 50 g mąki pszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby POSYPKA 4 łyżki panko* lub bułki tartej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 25 g masła Wykonanie CIASTO W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, mieszając z jajkiem, skórką cytryny i cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników
Tajemnice Smakumięsa mielonego (wieprzowo-wołowego). Można jednak użyć mięsa z samej wieprzowiny lub tylko wołowiny. Aby pulpeciki były wyjątkowo soczyste i utrzymywały wilgotność podczas smażenia i duszenia w sosie, bułkę tartą namaczam wcześniej w mleku. Kiedy bułka tarta dobrze wchłonie mleko dodaję pozostałe składniki i bardzo starannie wyrabiam masę mięsną. Uformowane kuleczki mięsne smażę na mocno brązowy(...)Zwykle szwedzkie klopsiki podawane są z ziemniakami. Doskonale smakują także z konfiturami z borówek lub żurawiny :) Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Szwedzkie klopsiki - składniki: 3 łyżki bułki tartej 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżki śmietanki 30% 1 duże jajko 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 niewielka cebula
Moja Książka KucharskaMały dodatek w postaci otartej skórki z cytryny zmienił charakter całego dania. Kluseczki są lekkie, rześkie i wyjątkowo smaczne. Zwykle kluski podaję z posypką z prażonej z masłem bułki tartej. Tym razem zamiast tartej bułki użyłam grubo pokruszonej japońskiej panierki panko. Lekko karmelowa, bardzo chrupiąca posypka, delikatne cytrynowe kluseczki… jest pysznie i rozkosznie! Składniki(...)twarogu 1 duże jajko 1 łyżeczka startej skorki cytryny 1 łyżka cukru 50 g mąki pszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby POSYPKA 4 łyżki panko* lub bułki tartej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 25 g masła Wykonanie CIASTO W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, mieszając z jajkiem, skórką cytryny i cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników
Tajemnice Smakukolacje. Ten sernik pokochają wszyscy. Delikatna nuta marchewki oraz jajko. Brzmi idealnie, prawda? Składniki: CIASTO: 250 g mąki 1/2 łyżeczki soli 12 i 1/2 dag masła 50 g tartego parmezanu jajko kilka łyżek wody FARSZ: 300 g marchewek 150 ml słodkiej śmietanki sól pieprz cukier 3 łyżki tartego parmezanu 250 g twarogu trzykrotnie zmielonego 4 jajka szczypta gałki(...)muszkatołowej 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 5 jajek ugotowanych na twardo szczypiorek posiekany Przygotowujemy ciasto: Spód do tarty smarujemy masłem. Mąkę, sól, zimne masło utrzeć na gruby piasek. Dodać parmezan, jajko. Ugnieść. Dolewać wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie nadawało się do wałkowania. Ciasto wałkować. Wyłożyć ciastem formę do tarty
Kuchnia w oparachKrokiety czyli faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu(...)meksykańskim, a następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie. Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później
Kuchnia MagdaLenyswieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku w plastrach 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki + do oprószenia 1 jajko 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Zalewamy(...)rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Jeżeli boczek jest mało tłusty, to możemy dodać odrobinę oleju. Do boczku dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Mieszamy, a następnie dodajemy podsmażony boczek z cebulą oraz szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Zwilżonymi dłońmy formujemy z masy kotlety
Kuchnia MagdaLeny