Kolejny przepis na pastę do chleba , który stworzyłam przez przypadek. Ale w czasie takich swobodnych eksperymentów kulinarnych powstają najlepsze przepisy, prawda? :) Do białej fasoli dodałam czosnek, cytrynę, oliwę - to oczywiste - oraz garść zielonych oliwek, których kwasowość wspaniale przełamał ziemisty smak fasoli. Niech najlepszą rekomendacją dla tej pasty będzie fakt, że mój synek wcinał ją ze smakiem - razem z oliwkami! Pasta(...)naprawiony dopiero na początku przyszłego tygodnia. Mam nadzieję, że zdążę przygotować dla Was nowy przepis na przyszłą środę, a jeśli nie, mam w zanadrzu niespodziankę - bardzo wartościowy wpis gościnny! Pasta z białej fasoli i zielonych oliwek Składniki: 1 puszka (400 g) białej fasoli lub 250 g fasoli ugotowanej samodzielnie listki z 3 gałązek tymianku ząbek czosnku sok z 1/2-1 cytryny
Chilli Czosnek i Oliwałyżki mąki żytniej 720 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 i 1/2 szklanka letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego wielkopolskiego pasta rybna: 40 dkg ryby wędzonej 1 cebula biała 2 jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu natka pietruszki pasta z pomidorów 1 słoiczek pomidorów suszonych 1/3 szklanki oleju z pomidorów(...)piekę jeszcze 35 minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z piekarnika i z formy, spryskuję go wodą zimną, nakrywam ściereczką i ustawiam na kratce do przestygnięcia.Chleb upiekłam dzień wcześniej. Pasta rybna: Rybę obieram, przekładam do miski, dodaję pokrojoną drobno cebulę, natkę, jajka ugotowane na twardo, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem. Pasta pomidorowa: Słonecznik przesypuję do miski, zalewam zimną przegotowaną
wesoła kuchniaTahini , tahina (arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang ( 芝麻醤 ), jap. nerigoma ( ねりごま ), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak. Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw(...)m.in. hummusu i baba ghanoush. Sprzedawana bywa w formie świeżej lub suszonej. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Jest też kluczowym dodatkiem do dań z prowincji Syczuan np. dan dan noodles . Pasta tahini. Składniki: - 300 g sezamu - 1 – 2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie) Ziarna sezamu porcjami prażymy na suchej patelni (u mnie
mojewypiekiinietylkodrugiego śniadania. Jak się okazuje, awokado to bardzo uniwersalne warzywo, a wczorajszy koktajl bananowy z awokado bardzo mi smakował. Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pasty nie tylko do kanapek: Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Hummus Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy(...)suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Pasta z awokado Składniki: 1/2 małego, dojrzałego awokado 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki kilka kropel olej z orzechów włoskich kilka kropel soku z cytryny 1 szczypta ostrej papryki w proszku 2 szczypty czarnuszki sól himalajska
Moja smaczna kuchniałączy si ę ze słodkawym smakiem prosciutto crudo a listki szpinaku dodają daniu koloru i dodatkowego smaku. Niesamowicie aromatyczne danie, pełne smaku. Smacznego! **** La pasta alla crema di gorgonzola, prosciutto crudo e spinaci è un piatto facile e veloce da preparare, ideale per chi ha poco tempo da dedicare alla cucina(...)pasta alla crema di gorgonzola è un primo piatto molto gustoso, dal sapore intenso e deciso. L'aroma intenso del gorgonzola si sposa perfettamente con quello aromatico del prosciutto crudo e degli spinaci. Buon appetito! SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu 80 g prosciutto crudo 150 g sera gorgonzola 300 g szpinaku 80 ml mleka s ó l, pieprz
La grande e la piccola cuocaDręczony myślami o panini postanowiłem przygotować pastę, którą właśnie do nich mógłbym wykorzystać. Co prawda, jak już zrobiłem pastę oliwkową i wybrałem się do stonki po bułki to okazało się, że niestety panini ani nic nawet zbliżonego nie było (jakieś resztki w gablotkach), więc nabyłem drogą kupna bułki śniadaniowe (jeśli dobrze pamiętam nazwę). Sprawdziły się, o dziwo! Kanapki wyszły naprawdę(...)dobre. Po oszukanych panini przyszedł czas na obejrzenie kolejnych odcinków serialu „Vinyl” i odprężenie się po uczelni, „pracy” przy blogu etc. Pasta oliwkowa świetnie sprawdziła się do maczania grissini. Współgrała z nimi smakowo, ponieważ pasta jest kwaskowa i dość… hmm… mocna w smaku, a grissini delikatne i bez wyrazistego, przewodniego aromatu
Blendmanplacek owsiano-gryczany z chia i jabłkiem (w środku), podany z naturalną pastą słonecznikową i pastą z czarnej jagody ~ Ten placek jem już któryś dzień z rzędu...zmieniam tylko dodatki. Jest cudny! Prosty do zrobienia, wegański ♥ i bardzo sycący, a co najważniejsze zdrowy i pyszny :) Dzisiaj podałam go z pastą słonecznikowa , która bosko smakuje w połączeniu z pastą z czarnej(...)jagody . Oba te produkty pochodzą ze sklepu alfa-koszyk.pl :) Naturalna pasta słonecznikowa BIO to delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki: nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej wytwarzana jest
breakfast of dreamsLubicie domowe pasty kanapkowe? Ja bardzo, dlatego często je przygotowuje i to w najróżniejszych wariantach. Zmieniając jakiś składnik zyskujemy całkiem inne, pyszne smarowidło. Dziś zapraszam Was na pastę jajeczną przygotowaną na serkach topionych z rzodkiewką i ogórkiem. Spróbujcie, jest naprawdę pyszna. Pasta jajeczna na serkach topionych z rzodkiewką i ogórkiem. Do pasty użyłam soli czosnkowej Skworcu . Pasta jajeczna na serkach(...)miseczki (najlepiej jeszcze ciepłe). Do jajek dodajemy pokrojone drobno ogóreczki, rzodkiewkę i serki topione. Całość doprawiamy solą czosnkową i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do uzyskania konsystencji pasty kanapkowej. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiPasta bezrybna a’la makrela Jedna pasta bezrybna już była. Robiłem ją na bazie wegańskiego twarogu. Tym razem pokusiłem się, dzięki paczce od firmy Polsoja, o zrobienie pasty bezrybnej, której głównym składnikiem jest tofu wędzone – w tym przypadku ekologiczne. Starałem się uzyskać jak najbardziej autentyczny smak „makreli”. Nie jest to prostym zadaniem, jeśli od ponad(...)połączenie „ryby” z koperkiem i cytryną, a poprzednio były to pomidory. Jeśli nie przepadasz za rybnymi klimatami, ten przepis na pewno nie jest dla Ciebie. Mocno rybna pasta świetnie komponuje się z odświeżającym ogórkiem i słodkawym pomidorem. Wiem, wiem nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem… oj tam. Od czasu do czasu dla wrażeń smakowych można Składniki
BlendmanCytując Wikipedię: „Chleb tygrysi to chleb z charakterystyczną, kruchą i popękaną powłoką. Zgrubienie na chlebie jest wynikiem posmarowania wierzchniej warstwy chleba pastą ryżową, a sam chleb jest pieczony z ciasta z dodatkiem oleju sezamowego. Upieczony chleb mimo kruchej powierzchni jest bardzo pulchny i delikatny w środku. Chleb tygrysi jest sprzedawany w Holandii, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Wielkiej Brytanii. Pochodzenie tego(...)pierwotnie występował w Holandii, gdzie został spopularyzowany według niektórych w latach 70. Wiele wskazuje na to, że przepis na ten chleb został przywieziony z Azji, chociażby dlatego, że pasta ryżowa i olej sezamowy to charakterystyczne składniki tamtejszej kuchni....” Chyba nie trzeba nic dodawać :) Napiszę tylko, że jest to wyjątkowe pieczywo, które swoim wyglądem zachęca do spróbowania. Przepis zmodyfikowałam
Nastoletnie WypiekaniePasta chrzanowo- jajeczna z rzeżuchą Wiosenne śniadanie, nie może obyć się bez pasty jajecznej , ze świeżą rzeżuchą . Dzieci chętnie zaangażują się w przygotowanie tak prostej potrawy , mój młodszy syn jest po prostu mistrzem past jajecznych .. Ciut trzeba go ograniczać jeśli chodzi o fantazję przyprawiania , bo ona nie zna granic i zielona herbata , jego zdaniem może być tak samo dobra(...)wtedy jajka łatwiej pozwolą się rozebrać Gołe jajka , wkładamy do miseczki i lekko rozgniatamy widelcem , dodajemy do nich majonez , chrzan , sól , pieprz i szczyptę cukru , całość blendujemy na gładką pastę . Na koniec dodajemy rzeżuchę , lekko mieszamy , a resztą posypujemy wierzch. Gotowe . Pasta jest lekko pikantna , aromatyczna i przepyszna. Smacznego ! Post Pasta chrzanowo- jajeczna z rzeżuchą pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżyjednym i drugim kryje się zaś smak. Zachęcam do własnych eksperymentów. Wyobraźcie sobie kolor, a następnie pomyślcie z jakich składników uda się go uzyskać. Pokombinujcie jak otrzymać konsystencję pasty, a jednocześnie wyrazisty, dobry smak. Smak, który będzie stanowił jedność z kolorem! Nie chodzi tu o to, żeby jakąś sztuczką zafarbować wszystko na jakikolwiek odcień. Chodzi o harmonię zmysłów;) Pasta zielona(...)dojrzałe obrane awokado 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 1 łyżeczka oliwy sól i pieprz Wszystkie składniki ugnieść widelcem do konsystencji pasty. Pasta czerwona: 1 czerwona papryka - upieczona i obrana ze skórki 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżeczka suszonej bazylii sól opcjonalnie - 1 roztarty ząbek czosnku i łyżeczka bułki tartej
zadanie-gotowanieTradycyjną pastę jajeczną (czyt. z jajek, nie z tofu;)) jadam od niedawna. A dokładniej to od sylwestra, którego spędziłam w krakowskim Miąższu (tak, tak, tam gdzie mają bezglutenowe kanapki!). Jakoś strasznie zasmakowała mi tam wtedy pasta jajeczna… Pewnie nie bez znaczenia jest fakt, że byłam super-prze-głodna. Tak czy siak, pasta jajeczna, którą pamiętam z lat młodzieńczych jest(...)żółtym serem, majonezem i koncentratem pomidorowym. Nie za bardzo pamiętam jej smak, ale ser to coś co niewątpliwie z pastą jajeczną mi się kojarzy. Dlatego dziś, pasta jajeczna tradycyjna – bo z majonezem i z jajkami, a do tego z posmakiem sera, którego nadają nieaktywne płatki drożdżowe. Mam nadzieje, że Wam zasmakuje! Tradycyjna pasta jajeczna 4 jajka 2 duże łyżki
Fill The BowlTahini, czyli domowa pasta sezamowa, bez niej nie może się obejść żaden tradycyjnie przyrządzony hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Przyda się też nam do przyrządzenia innych potraw rodem prosto z kuchni arabskiej. Przygotowanie pasty jest szalenie proste, a potem wystarczy tylko sięgnąć do lodówki i gotowe. Na pewno do kupnej pasty już nie wrócę, ta jest(...)super. Tahini, domowa pasta sezamowa Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka sezamu 3 łyżki oleju sezamowego lub innego opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody Wykonanie: Sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy go do uzyskania lekko złocistego koloru. Sezam powinien aromatycznie i delikatnie pachnieć. Uważajmy, bo bardzo łatwo go przypalić, a wtedy będzie gorzki. Ziarenka odstawiamy
Kulinarne przygody GatityPomidorki koktajlowe z chili wysmażone, z czosnkiem, z cebulką połączone, dobrze doprawione, następnie zmiksowane przez sito przecierane, dało pastę pomidorową, bardzo ostrą, wyjątkową. Taka pasta ma wszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami(...)podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka mamy. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 czerwone papryki chili, 100 g cebuli, 8 ząbków czosnku, ½ cukru pudru, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego. Przygotowanie: Umyte i osuszone pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę przekrawamy
Moniki Smakołyki