pasta - 16303 przepisów (strona:79/1087)

Jak zrobić hummus? Prosty przepis 70

zrobić hummus? Prosty przepis na hummus Hummus jest pastą pochodzącą z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Libanu. Jego podstawą jest dobrze ugotowana ciecierzyca oraz tahini. Dla mnie klasycznym dodatkiem jest kmin rzymski (kumin) oraz na wierzchu konkretna ilość oliwy z oliwek. Przepis na hummus jest bardzo prosty. Mam nadzieję, że wypróbujesz. Znany na całym świecie głównie za sprawą wegetarian(...)wegan, zdobywa również uznanie wśród mięsożerców. Świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie śniadanie jako pasta do chleba, jak i sos, w którym będziemy maczać ogórki, krakersy, paluchy (zarówno te chlebowe, jak i własne). Dobrze komponuje się z winem, jest bardzo szybka do przygotowania (można użyć ciecierzycy z puszki), dlatego też będzie rewelacyjna na imprezy i wizyty niezapowiedzianych gości. Tych ostatnich

Blendman
Szybkie desery z bakaliami – 5 pomysłów 130

termoobiegu). Ciasteczka pieczemy około 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Proste orzechowe ciasteczka Proste orzechowe ciasteczka, to kolejna propozycja, którą przygotujecie w kilka minut. Możecie tu użyć gotowej pasty orzechowej lub przygotować ją samodzielnie. Jak przygotować domową pastę orzechową? Wystarczy uprażyć orzechy ziemne na suchej patelni aż się zarumienią lub rozsypać na dużej blaszce i piec około 5-8 minut(...)stopniach. A później miksować (najlepiej pulsacyjnie) orzechy w misie robota, aż do uzyskania pasty orzechowej (warto doprawić ją solą do smaku). Jak przygotować orzechowe ciasteczka na bazie pasty orzechowej?  Składniki: 200 g pasty orzechowej 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W miski przekładamy pastę orzechową, wbijamy jajko

Słodkie okruszki
Zupa miso 145

Miso-shiru – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Sporządzana jest na bazie "dashi" z dodatkiem sfermentowanej pasty sojowej zwanej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa(...)Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby. Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki.  Najważniejsza jest jednak pasta miso, warzywa możesz dodać

Bon Appetit Małgorzaty
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 93

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna(...)listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo

moj przepis na
Tortilla śniadaniowa z pastą z kurczaka 66

Rewelacyjna, pełna pyszności tortilla, którą możemy przygotować w kilka chwil, zjeść w domu lub spakować na drugie śniadanie do pracy. Pasta z kurczaka jest mocno przyprawiona cebulką i przyprawami, dzięki temu nadaje charakter kanapce. Dodatkowo maślanego smaku zadaja Śniadaniowa Maślany Smak od Bielmaru, dzięki temu pasta jest idealnie kremowa i delikatna. Przy okazji kłania się kuchnia no waste, czy zero(...)west - czyli nic nie marnujemy, bo do zrobienia pasty wykorzystałam mięso drobiowe, na którym wcześniej ugotowałam zupę. Zapraszam zatem na pyszne energetyczne roladki z pastą, ogórkiem kiszonym, jajkiem, serem i pomidorem - wszystko czego potrzeba z rana. Na pastę: Ok 300 g mięsa drobiowego gotowanego 1 cebula Szczypta kurkumy 1 łyżka Śniadaniowej Maślany Smak 1/2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1/2 łyżki pokrojonej

Krylowa Kuchnia
tort kanapkowy 124

Głosów: 5   Average: 5/5] składniki na pastę ogórkową: 180 g serka kanapkowego ok. 100 g ogórka, świeży 1/2 łyżeczka kopru suszonego 1-2 łyżki śmietany sól, pieprz wykonanie: Ogórka myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 10 min. Następnie odsączamy z nadmiaru soku. Do sera dodajemy starte ogórki, śmietanę, koperek. Mieszamy(...)doprawiamy do smaku składniki na pastę jajeczną: 3 jajka 60 g serka kanapkowego 1-2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki posiekanego szczypioru sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy, studzimy, obieramy, rozdrabniamy widelcem. Do jajek dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem składniki na pastę paprykową: 1/2 dużej papryki czerwonej 180 g serka kanapkowego 1 łyżka śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka

Domowy Smak Jedzenia
Hummus z czerwoną papryką 67

Hummus z czerwoną papryką to nasza kolejna odsłona sposobu przygotowania tej popularnej pasty. Podobnie jak hummus tradycyjny , tak i ten zrobiliśmy z gotowanej ciecierzycy, choć dwie puszki ciecierzycy od dawna czekają na otwarcie. Mieliśmy jednak trochę czasu i stwierdziliśmy, że gotowanie ciecierzycy doskonale się w niego wpasuje, a następnym razem hummus zrobimy z ciecierzycy z puszki i porównamy smak oraz(...)zjedliśmy w dwóch podejściach – na kolację z dodatkiem kawałków surowych warzyw oraz następnego dnia podczas oglądania filmu, gdzie był dodatkiem do krakersów i chipsów tortilla. Mamy wrażenie, że pasta z ciecierzycy skończyła się za szybko. Udostępnij Składniki na hummus z czerwoną papryką 125 g suchej ciecierzycy 5 łyżek pasty sezamowej (tahini) 1 papryka czerwona (upieczona lub z oleju

niecodziennikpary
Baba ghanoush 58

Baba ghanoush przygotowana samodzielnie w domu to efekt naszej wyprawy do Łodzi i przepysznej kolacji zjedzonej w libańskiej restauracji. Jeśli lubicie pasty do kanapek, słonych przekąsek lub surowych warzyw, baba ghanoush z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zrobienie tej pasty z bakłażanów jest łatwe i szybkie. Najwięcej czasu zajmuje opiekanie bakłażanów, tak aby ich skórka zrobiła się czarna. Ponieważ(...)którym w wysokiej temperaturze je upiekliśmy. Aby uzyskać nieco dymny posmak, dodatkowo skórkę przypiekliśmy później palnikiem do creme brulee, to wszystko sprawiło, że mogliśmy zajadać się tą pyszną pastą baba ghanoush . Udostępnij Składniki na baba ghanoush 2 bakłażany 2 ząbki czosnku 3 łyżki pasty tahini 3-4 łyżki soku z cytryny 1 / 2 łyżeczki zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) sól

niecodziennikpary
Hummus z zielonym pieprzem 74

Hummus z zielonym pieprzem Hummus jest pastą, która zawojowała cały świat. W Polsce można go znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym. Ponadto ze świecą szukać osoby, która nie zna tej wspaniałej pasty. Chciałbym Was zachęcić do eksperymentowania ze smakami hummusów, których można stworzyć dziesiątki, jak nie setki! Przepis na hummus jest bardzo prosty, a otrzymana pasta smakuje jeszcze lepiej, niż(...)uzyskać odpowiednią konsystencję. Hummus z zielonym pieprzem – jaki jest? Dzisiejszy hummus z zielonym pieprzem, jest delikatnie pikantny i pieprzny w smaku. Dzięki użyciu pieprzu w zalewie, otrzymamy smaczną pastę, a nie pieprzny i ostry zajzajer, który powstałby przy użyciu takiej samej ilości zwykłego pieprzu. Nie znasz jeszcze smaku zielonego pieprzu w zalewie? Koniecznie musisz to zmienić! Hummus z zielonym

Blendman
Pasta alla norma – makaron z bakłażanem 57

naprawdę pyszne danie. Właśnie z tego powodu namiętnie kolekcjonuję i testuję wszystkie możliwie przepisy z makaronem w roli głównej. Dziś postanowiłam sięgnąć po klasyk wprost z Sycylii. Pasta alla norma będzie idealną propozycją dla miłośników bakłażanów. W oryginalnej wersji włoskie babcie wykorzystując bakłażany smażone na głębokim tłuszczu, ale tym razem postanowiłam zaoszczędzić nam nieco kalorii. Żeby zrobić moją normę, użyłam(...)type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=317055&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=2660&newTab=true&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Przepis na pasta alla norma – makaron z bakłażanem Składniki na pasta alla norma – makaron z bakłażanem 300 g makaronu rigatoni 1 duży bakłażan 3 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 łyżki

okolicepalnika.pl
Pasta z wędzonej makreli, serka, jajka i chrzanu + film 69

Pasta z wędzonej makreli, serka, jajka i chrzanu to znakomity pomysł na ciekawe urozmaicenie śniadania, doskonale smakuje rozsmarowana na świeżym pieczywie. Taka pasta to szybki i prosty dodatek do kanapek.     składniki na 3 porcje 1 wędzona makrela 240 g puszystego serka twarogowego śmietankowego 1 jajko ugotowane na twardo 2- 3 łyżki tartego chrzanu pęczek szczypiorku z dymki czarny(...)czym przekładamy do miski. Do makreli dodajemy starte na tarce o dużych oczkach, ugotowane na twardo jajko oraz serek i chrzan. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do składników na pastę. Na końcu wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie mieszamy. Tak przygotowaną pastę podajemy z pieczywem.   Artykuł Pasta z wędzonej makreli, serka, jajka i chrzanu + film pochodzi

Smakowite Dania
Tunezja - Pastosałatka z marchewki (Ommok houria) 99

kojarzyć się zbytnio z kuchnią tunezyjską, ale okazuje się, że wystarczy kilka przypraw, by z polskiej marchewki uczynić prawdziwie maghrebski przysmak. Prosto, tanio, smacznie i zdrowo! Składniki (na miskę pasty): - 500g marchewki - 1 ząbek czosnku - 3 łyżki oliwy - 1 łyżeczka mielonego kuminu  - 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry - 0.5 łyżeczki ostrej pasty paprykowej (idealnie tunezyjskiej pasty harissa, ale może być(...)też węgierska pasta paprykowa lub suszona ostra papryka - ilość według własnych upodobań)  - sól, pieprz - sok z ćwiartki cytryny - kilka oliwek - łyżka kaparów  - natka pietruszki - bagietka  Przygotowanie: 1) Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy w osolonej wodzie przez 25-30 minut, do miękkości. Przepłukujemy zimną wodą i rozdrabniamy w blenderze. 2) Na oliwie podsmażamy starty

Roślinożerni urlopowicze
Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami 132

Kanapki to chyba najbardziej popularne śniadania. Trzeba je odpowiednio różnicować aby za szybko się nie znudziły. Często robię najzwyklejszą pastę jajeczną i jest fajną odmianą. Tym razem mam dla Was kolejną pastę jajeczną z awokado i suszonymi pomidorami. Jest lekko kwaśna dzięki suszonym pomidorom, lekko pikantna przez tabasco, kremowa dzięki awokado i lekko orzechowa przez dodatek nerkowców. Idealne smarowidło(...)kanapki ale nie tylko. Możecie wykorzystać tą pastę jako zamiennik hummusu, do warzyw lub innych przekąsek a nawet jako sos do makaronu. Zachęcam Was do eksperymentowania z różnymi pastami czy hummusami, ponieważ można przemycić w nich dużą ilość cennych i zdrowych składników, które niekoniecznie lubimy jeść w pojedynkę. Ja nie lubię suszonych pomidorów, ale w sosie, smażone czy wmieszane

Słodkie Gotowanie
Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem 110

czosnku 1 czubata łyżka soli 20 g suszonego majeranku (2-3 opakowania) olej rzepakowy Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać. Ząbki rozgnieść, rozetrzeć z solą w moździerzu na pastę. Dodać majeranek i tyle oleju, żeby powstała gęsta pasta. Pastą natrzeć karkówkę. Można upiec od razu, ale będzie bardziej aromatyczna, gdy przyprawiona poczeka w lodówce 4-6 godzin. Piekarnik ustawić(...)suszonego majeranku (2-3 opakowania) olej rzepakowy Przygotowanie: Jak przygotować karkówkę wolno pieczoną Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać. Ząbki rozgnieść, rozetrzeć z solą w moździerzu na pastę. Dodać majeranek i tyle oleju, żeby powstała gęsta pasta. Pastą natrzeć karkówkę. Można upiec od razu, ale będzie bardziej aromatyczna, gdy przyprawiona poczeka w lodówce 4-6 godzin. Piekarnik ustawić

Pełny talerz