wiele, czas też się znajdzie – Tola ma w końcu także tatę. Wiecie czym ostatnio uraczyłam moich bliskich? A chlebem, który zrobiłam sama. A do chleba zrobiłam dwie pasty warzywne. W tym wypadku jakiegokolwiek mięsne dodatki nie wchodziły w grę, powstała więc pasta z papryką i fetą, a także pasta z czerwonej soczewicy (o niej napiszę za jakiś czas). Ochoczo(...)zabrałam się za pieczenie papryki, potem parzenie, obieranie ze skóry, krojenie, miksowanie, doprawianie. Wyszło spoko. Tak, tylko spoko. Brakowało mi w tej paście konkretnego smaku. Myślałam i myślałam. I wymyśliłam. Zabrakło mi smaku kminu rzymskiego. Ta przyprawa, dla mnie, idealnie uzupełnia smak pieczonej papryki. A tam, pieczonej. Każdej. Jeżeli lubicie też takie połączenie, nie zapomnijcie go dodać. Jeżeli nie przepadacie
KardamonovyMalloreddus alla campidanese’) Znowu mnie naszło na Gnocchetti Sardi czyli Malloreddus , jak są nazywane w dialekcie. No, zwyczajnie uwielbiam ten typ pasty 😋 . Dwa, tylko dwa składniki - mąka (rzecz jasna semolina rimacinata ) i woda. Zero wałkowania. Z narzędzi wystarczy tylko deseczka do gnocchi albo, na upartego, widelec. Czego chcieć więcej? No, może sosu z włoskiej kiełbasy, pomidorów i szafranu
Pasta Po PolskuHummus to pyszna pasta z ciecierzycy którą zrobicie w 10 min. Doskonale nadaje się do chleba, można ją także jeść z pieczywem typu pita lub paluchami chlebowymi. Próbowałam hummusu w wielu różnych wersjach i wiele przepisów jest już na blogu. Koniecznie zajrzyjcie także do wpisu z pomysłem na deskę przekąsek, w desce hummus sprawdzi się idealnie. Książka Zapach Świąt(...)book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj do koszyka Zobacz też film z inspiracją na pyszną deskę z hummusami Polecam Wam też inne pasty na moim blogu: Hummus – najlepszy Hummus z pieczonym kalafiorem Hummus z pieczoną marchewką i fetą Hummus z wędzonym łososiem Hummus z kolendrą i limonką Hummus z mango Bowl z hummusem Hummus
nietylkopasta.plPasta al ragù d’anatra alla veneta) Ragù d'anatra (albo co l'arna , w lokalnym dialekcie) to kolejny z przepisów pochodzenia chłopskiego i biednego, jak to zazwyczaj we włoskiej kuchni. Wywodzi się z okolic Wenecji i najczęściej podawane jest z typowym dla tego regionu makaronem bigoli , choć spotyka się je też często w towarzystwie gnocchi czy gnocchetti
Pasta Po Polskuvotes ) Sylwestrowe mini kanapki z pastą awokado i przepiórką Nadchodzi Sylwester co roku był to czas szalonych imprez do rana, spotkania z przyjaciółmi, bali, koncertów i innych hucznych wydarzeń. Ten rok jest inny, w tym roku jest to czas który trudno nawet nazwać.. W każdym domu będzie on wyglądał inaczej, ale dla wszystkich będzie się odbywał w domu(...)ciesz się że.. zrobiłeś dla siebie te małe wyjątkowe rzeczy dzięki którym ten dzień nie zostanie stracony jak inne szare dni tego roku.. . Mini kanapki z pastą awokado i przepiórką są idealną niebanalną przekąską do wina.. składniki na 8 mini kanapek: 4 małe bułki pszenne 4 przepiórki sól, pieprz do smaku masło do smażenia pasta: 2 dojrzałe
Ogrodnik w podróżyPasty jajeczne robię dość często. Nie wrzucałam ich ostatnio na bloga, bo poranny głód czasami nie chciał czekać na moje „zaraz, tylko zrobię zdjęcie”. Nie lubię robić zdjęć na szybko, czując na sobie oddech śmiertelnie głodnych domowników. Wtedy zdjęcia zawsze wychodzą beznadziejne. I niby zawsze słyszę, że mam się nie spieszyć, że przecież na spokojnie, poczekamy(...)pasuje, ale te cholerne śniadania jakoś zawsze są problematyczne. To dzisiejsze też było robione w pośpiechu, ale wyszło na tyle znośne, że postanowiłam je opublikować. Wracając do tytułowej pasty. Jak zwykle robi się ją bardzo sprawnie. Z dodatkami znowu możecie kombinować. Możecie dodać do niej dowolne zioła, inne ogórki, pora, suszone pomidory, kukurydzę, groszek, co Wam właściwie przyjdzie do głowy
KardamonovyPasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą (jak i każda inna) jak zwykle najlepiej wchodzi na śniadanie. Na kolację też zagra, ale jakoś my zawsze jemy ją jednak rano. Ostatnio robię je dość często, ale jemy je jedynie we dwójkę. Tola póki co nie toleruje jajek. Nie, to nie alergia, to niechcieizm. Nie to nie, może za jakiś czas(...)ogóle wiecie co? Nie wiecie. Powiem Wam. Chyba pierwszy raz dodałam do pasty rybno-jajecznej musztardę. Jakoś nigdy nie przyszło mi to do głowy. Albo przyszło, ale stwierdziłam, że to jednak nie będzie pasowało. Oj pasowało. Pasowało tak bardzo, że do kolejnej także dodam. Jak wszystkim wiadomo do takich past pasuje także majonez. Tutaj też ważna uwaga, jedynie majonez kielecki
Kardamonovytwarzy. Aby przygotować mapo tofu, oprócz mielonego mięsa i serka tofu potrzebujemy trzech kluczowych składników: sosu doubanjiang, douchi oraz pieprzu syczuańskiego. Toban Djan – Doubanjiang , sos chilli ze sfermentowaną pastą z soi i bobu. Jest to podstawowy składnik kuchni syczuańskiej. Sos jest odpowiednikiem pasty miso z tym, że bardziej doprawionym. Douchi , czyli chińska fermentowana czarna fasola. Proponuję pastę z fermentowanej(...)łyżeczki soli SOS 400 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju ryżowego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 3 łyżki Toban Djan (Doubanjiang) – sos chilli ze sfermentowaną pastą z soi i bobu 1 łyżka pasty z fermentowanej czarnej fasoli z chili 2 łyżki chińskiego wina ryżowego do gotowania Shao Xing 500 ml bulionu drobiowego lub wody
Tajemnice SmakuGenovese już było, teraz czas na wersję sycylijską czyli pesto z suszonych pomidorów. Składniki: 300g makaronu - tym razem użyłem gotowego spaghetti , najlepszej chyba włoskiej marki: De Cecco. Ich pasta jest, w przeciwieństwie do większości producentów " trafilata al bronzo " czyli wyciskana przez trafile (sita) z brązu. 100g pomidorów suszonych (w oleju) 70g migdałów 2 ząbki czosnku 4-5 liści bazylii
Pasta Po PolskuTrofie al Tocco de Funzi) Naszła mnie chęć na zrobienie Trofie (masochistą jestem trochę, kulinarnym) więc zacząłem się zastanawiać nad sosem do tej pasty. I wyszło mi genueńskie Tocco de Funzi . Niekanoniczne, bo powinno być z taglierini ale co tam 😜. Czegóż zatem potrzebujemy? SKŁADNIKI: 300g świeżego makaronu 200g grzybów (ideałem byłyby prawdziwki ale może być dowolny miks, nawet suszone
Pasta Po Polskujeśli nie mamy stempli możemy po prostu wyciąć kółka o średnicy ok. 5cm. Corzetti gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie (pamiętając o tym, że pasta fresca gotuje się szybko więc woda powinna być odpowiednio mocniej osolona). w międzyczasie podprażamy orzeszki piniowe na suchej patelni na złoty kolor. na drugiej patelni roztapiamy masło i podgrzewamy
Pasta Po PolskuTagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti ) Przepyszna pasta, w sam raz na ponure, jesienne dni :) Składniki: 250g makaronu (najlepiej świeżego, Tagliatelle ) pesto (znów, najlepiej świeże, przepis: tu ) 200g pomidorków koktajlowych cukier trzcinowy sól I pieprz do smaku oliwa z oliwek Wykonanie: pomidorki przekrawamy na pół, układamy na blasze (przyda się podkład z papieru do pieczenia) posypujemy cukrem trzcinowym, doprawiamy solą
Pasta Po PolskuPasta jajeczna z ogórkiem i szczypiorkiem Niby zwykła pasta jajeczna, a jak świetnie smakuje na kanapce. Do takiej jajecznej pasty śmiało możecie dodać, to co akurat macie pod ręką. U mnie ostatnio królowały ogórki korniszone i szczypiorek. Do tego przyprawy do smaku i gotowe. Kiedyś domowe pasty kanapkowe robiłam bardzo często na śniadanie lub kolację. Ostatnio odeszły na chwilę(...)Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, szczypiorek, majonez. Doprawiamy szczyptą granulowanego czosnku, solą i pieprzem. Mieszam składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Smacznego The post Pasta jajeczna z ogórkiem i szczypiorkiem first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiPoza ciecierzycą w falafelach najważniejsze są przyprawy. To one robią tu całą robotę. Kotleciki mają być wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne. Nie można zapomnieć też o tahini – paście sezamowej. Nadaje ona przyjemnego posmaku, ale też pomaga nadać odpowiednią strukturę. Falafele będą świetnym pomysłem na wegański obiad. Pełne pożywnego białka roślinnego z ciecierzycy, a dzięki dodatkowi tahini także zdrowych(...)kulinarną podróż na bliski wschód? Pin Print Pieczony falafel Recipe by Healthy Creations Servings 9 falafeli Składniki Pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku Garść natki pietruszki Szklanka ciecierzycy Łyżka pasty tahini Sok z połowy cytryny Kumin, ostra, słodka oraz wędzona papryka, cynamon, sól Łyżka mąki z ciecierzycy Około ćwierć szklanki wody Wykonanie Ciecierzycę namoczyć na najmniej 8 godzin Następnie zalać
Healthycreations.plSami zdecydujcie czy wolicie bardziej korzenną wersje ze zdecydowanie wyczuwalnym cynamonem i imbirem, czy też bardziej pikantną wersję z większą ilością ostrej papryki lub chili. Do chlebka dodałam też pastę tahini, co dodatkowo podkręca jego smak. Możecie spróbować zamienić pastę sezamową na masło orzechowe, myślę, że efekt będzie równie wyśmienity Na moim blogu znajdziecie także przepis na pyszne dyniowe bułeczki(...)Chlebek dyniowy pełnoziarnisty Pin Print Chlebek dyniowy Recipe by Healthy Creations Składniki 250-280 g dyni hokkaido 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 jajka Łyżka pasty tahini (opcjonalnie można zamienić na masło orzechowe) 3 łyżki pomidorów krojonych z puszki (lub soczysty pomidor malinowy pokrojony w kostkę) Imbir, cynamon, kumin, papryka słodka oraz papryka wędzona Łyżeczka pikantnej pasty paprykowej (można zamienić
Healthycreations.pl