Rewelacyjna, pełna pyszności tortilla, którą możemy przygotować w kilka chwil, zjeść w domu lub spakować na drugie śniadanie do pracy. Pasta z kurczaka jest mocno przyprawiona cebulką i przyprawami, dzięki temu nadaje charakter kanapce. Dodatkowo maślanego smaku zadaja Śniadaniowa Maślany Smak od Bielmaru, dzięki temu pasta jest idealnie kremowa i delikatna. Przy okazji kłania się kuchnia no waste, czy zero(...)west - czyli nic nie marnujemy, bo do zrobienia pasty wykorzystałam mięso drobiowe, na którym wcześniej ugotowałam zupę. Zapraszam zatem na pyszne energetyczne roladki z pastą, ogórkiem kiszonym, jajkiem, serem i pomidorem - wszystko czego potrzeba z rana. Na pastę: Ok 300 g mięsa drobiowego gotowanego 1 cebula Szczypta kurkumy 1 łyżka Śniadaniowej Maślany Smak 1/2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1/2 łyżki pokrojonej
Krylowa KuchniaGłosów: 5 Average: 5/5] składniki na pastę ogórkową: 180 g serka kanapkowego ok. 100 g ogórka, świeży 1/2 łyżeczka kopru suszonego 1-2 łyżki śmietany sól, pieprz wykonanie: Ogórka myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 10 min. Następnie odsączamy z nadmiaru soku. Do sera dodajemy starte ogórki, śmietanę, koperek. Mieszamy(...)doprawiamy do smaku składniki na pastę jajeczną: 3 jajka 60 g serka kanapkowego 1-2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki posiekanego szczypioru sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy, studzimy, obieramy, rozdrabniamy widelcem. Do jajek dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem składniki na pastę paprykową: 1/2 dużej papryki czerwonej 180 g serka kanapkowego 1 łyżka śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka
Domowy Smak JedzeniaHummus z czerwoną papryką to nasza kolejna odsłona sposobu przygotowania tej popularnej pasty. Podobnie jak hummus tradycyjny , tak i ten zrobiliśmy z gotowanej ciecierzycy, choć dwie puszki ciecierzycy od dawna czekają na otwarcie. Mieliśmy jednak trochę czasu i stwierdziliśmy, że gotowanie ciecierzycy doskonale się w niego wpasuje, a następnym razem hummus zrobimy z ciecierzycy z puszki i porównamy smak oraz(...)zjedliśmy w dwóch podejściach – na kolację z dodatkiem kawałków surowych warzyw oraz następnego dnia podczas oglądania filmu, gdzie był dodatkiem do krakersów i chipsów tortilla. Mamy wrażenie, że pasta z ciecierzycy skończyła się za szybko. Udostępnij Składniki na hummus z czerwoną papryką 125 g suchej ciecierzycy 5 łyżek pasty sezamowej (tahini) 1 papryka czerwona (upieczona lub z oleju
niecodziennikparyBaba ghanoush przygotowana samodzielnie w domu to efekt naszej wyprawy do Łodzi i przepysznej kolacji zjedzonej w libańskiej restauracji. Jeśli lubicie pasty do kanapek, słonych przekąsek lub surowych warzyw, baba ghanoush z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zrobienie tej pasty z bakłażanów jest łatwe i szybkie. Najwięcej czasu zajmuje opiekanie bakłażanów, tak aby ich skórka zrobiła się czarna. Ponieważ(...)którym w wysokiej temperaturze je upiekliśmy. Aby uzyskać nieco dymny posmak, dodatkowo skórkę przypiekliśmy później palnikiem do creme brulee, to wszystko sprawiło, że mogliśmy zajadać się tą pyszną pastą baba ghanoush . Udostępnij Składniki na baba ghanoush 2 bakłażany 2 ząbki czosnku 3 łyżki pasty tahini 3-4 łyżki soku z cytryny 1 / 2 łyżeczki zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) sól
niecodziennikparyHummus z zielonym pieprzem Hummus jest pastą, która zawojowała cały świat. W Polsce można go znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym. Ponadto ze świecą szukać osoby, która nie zna tej wspaniałej pasty. Chciałbym Was zachęcić do eksperymentowania ze smakami hummusów, których można stworzyć dziesiątki, jak nie setki! Przepis na hummus jest bardzo prosty, a otrzymana pasta smakuje jeszcze lepiej, niż(...)uzyskać odpowiednią konsystencję. Hummus z zielonym pieprzem – jaki jest? Dzisiejszy hummus z zielonym pieprzem, jest delikatnie pikantny i pieprzny w smaku. Dzięki użyciu pieprzu w zalewie, otrzymamy smaczną pastę, a nie pieprzny i ostry zajzajer, który powstałby przy użyciu takiej samej ilości zwykłego pieprzu. Nie znasz jeszcze smaku zielonego pieprzu w zalewie? Koniecznie musisz to zmienić! Hummus z zielonym
Blendmannaprawdę pyszne danie. Właśnie z tego powodu namiętnie kolekcjonuję i testuję wszystkie możliwie przepisy z makaronem w roli głównej. Dziś postanowiłam sięgnąć po klasyk wprost z Sycylii. Pasta alla norma będzie idealną propozycją dla miłośników bakłażanów. W oryginalnej wersji włoskie babcie wykorzystując bakłażany smażone na głębokim tłuszczu, ale tym razem postanowiłam zaoszczędzić nam nieco kalorii. Żeby zrobić moją normę, użyłam(...)type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=317055&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=2660&newTab=true&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Przepis na pasta alla norma – makaron z bakłażanem Składniki na pasta alla norma – makaron z bakłażanem 300 g makaronu rigatoni 1 duży bakłażan 3 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 łyżki
okolicepalnika.plPasta z wędzonej makreli, serka, jajka i chrzanu to znakomity pomysł na ciekawe urozmaicenie śniadania, doskonale smakuje rozsmarowana na świeżym pieczywie. Taka pasta to szybki i prosty dodatek do kanapek. składniki na 3 porcje 1 wędzona makrela 240 g puszystego serka twarogowego śmietankowego 1 jajko ugotowane na twardo 2- 3 łyżki tartego chrzanu pęczek szczypiorku z dymki czarny(...)czym przekładamy do miski. Do makreli dodajemy starte na tarce o dużych oczkach, ugotowane na twardo jajko oraz serek i chrzan. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do składników na pastę. Na końcu wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie mieszamy. Tak przygotowaną pastę podajemy z pieczywem. Artykuł Pasta z wędzonej makreli, serka, jajka i chrzanu + film pochodzi
Smakowite Daniakojarzyć się zbytnio z kuchnią tunezyjską, ale okazuje się, że wystarczy kilka przypraw, by z polskiej marchewki uczynić prawdziwie maghrebski przysmak. Prosto, tanio, smacznie i zdrowo! Składniki (na miskę pasty): - 500g marchewki - 1 ząbek czosnku - 3 łyżki oliwy - 1 łyżeczka mielonego kuminu - 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry - 0.5 łyżeczki ostrej pasty paprykowej (idealnie tunezyjskiej pasty harissa, ale może być(...)też węgierska pasta paprykowa lub suszona ostra papryka - ilość według własnych upodobań) - sól, pieprz - sok z ćwiartki cytryny - kilka oliwek - łyżka kaparów - natka pietruszki - bagietka Przygotowanie: 1) Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy w osolonej wodzie przez 25-30 minut, do miękkości. Przepłukujemy zimną wodą i rozdrabniamy w blenderze. 2) Na oliwie podsmażamy starty
Roślinożerni urlopowiczeKanapki to chyba najbardziej popularne śniadania. Trzeba je odpowiednio różnicować aby za szybko się nie znudziły. Często robię najzwyklejszą pastę jajeczną i jest fajną odmianą. Tym razem mam dla Was kolejną pastę jajeczną z awokado i suszonymi pomidorami. Jest lekko kwaśna dzięki suszonym pomidorom, lekko pikantna przez tabasco, kremowa dzięki awokado i lekko orzechowa przez dodatek nerkowców. Idealne smarowidło(...)kanapki ale nie tylko. Możecie wykorzystać tą pastę jako zamiennik hummusu, do warzyw lub innych przekąsek a nawet jako sos do makaronu. Zachęcam Was do eksperymentowania z różnymi pastami czy hummusami, ponieważ można przemycić w nich dużą ilość cennych i zdrowych składników, które niekoniecznie lubimy jeść w pojedynkę. Ja nie lubię suszonych pomidorów, ale w sosie, smażone czy wmieszane
Słodkie Gotowanieczosnku 1 czubata łyżka soli 20 g suszonego majeranku (2-3 opakowania) olej rzepakowy Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać. Ząbki rozgnieść, rozetrzeć z solą w moździerzu na pastę. Dodać majeranek i tyle oleju, żeby powstała gęsta pasta. Pastą natrzeć karkówkę. Można upiec od razu, ale będzie bardziej aromatyczna, gdy przyprawiona poczeka w lodówce 4-6 godzin. Piekarnik ustawić(...)suszonego majeranku (2-3 opakowania) olej rzepakowy Przygotowanie: Jak przygotować karkówkę wolno pieczoną Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać. Ząbki rozgnieść, rozetrzeć z solą w moździerzu na pastę. Dodać majeranek i tyle oleju, żeby powstała gęsta pasta. Pastą natrzeć karkówkę. Można upiec od razu, ale będzie bardziej aromatyczna, gdy przyprawiona poczeka w lodówce 4-6 godzin. Piekarnik ustawić
Pełny talerzwieprzowiny. Jeśli tylko coś Wam zostanie, bo sos z tahini naprawdę ma w sobie „to coś” i szybko znika jedzony bezczelnie – łyżką prosto ze słoika! Tahini, albo tahina, to pasta uzyskana przez ucieranie ziaren sezamu pochodząca z kuchni perskiej, gdzie nazywana jest „ardeh”. Od XIII w używana jest też w kuchni tureckiej, syryjskiej, irańskiej, afrykańskiej, ale też chińskiej, japońskiej(...)wodzie z solą a następnie usuwana jest z nich łuska, która przy moczeniu opada na dno pojemnika. Po wysuszeniu nasiona lekko podpraża się, a następnie uciera na gładką, jasną pastę. Tahini to jeden z produktów superfood – ta niepozorna sezamowa pasta jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł wapnia i magnezu. Zawiera również witaminy z grupy B (witaminę
Karo in the KitchenPrzepisów na hummus jest całe mnóstwo, każdy robi go niby tak samo, a jednak nieco inaczej. Jesteśmy wielkimi fanami tej pasty z ciecierzycy i tahini, ale rzadko kiedy robimy go sami. Aż do teraz! Coraz bardziej zważamy na to, czym się żywimy, dlatego też powoli rezygnujemy z gotowych specyfików na rzecz domowej roboty przysmaków. W ten oto sposób powstał nasz(...)cztery, a w naszym przypadku hummus o pięknym, buraczanym koloerze i lekko ziemistym, jakże jesiennym smaku. HUMMUS Z BURAKIEM Składniki 300 g ugotowanego buraka 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki pasty sezamowej tahini* sok z 1/2 cytryny woda przegotowana sól, pieprz do smaku Jak przygotować? Buraka kroję w kostkę, ciecierzycę odcedzam z zalewy. Umieszczam w wysokim naczyniu do blendowania. Dodaję pastę
W kuchni Karmel-itkiWarzywna pasta fasolowa zwana wegetariańskim lub wegańskim smalcem na stałe weszła do mojego menu i często zabieram ją na wszelkiego rodzaju imprezy jako uniwersalne smarowidło do chleba. Ostatnio w niezastąpionej Jadłonomii rzuciła mi się w oczy pasta fasolowa z dodatkiem “skwarek z kaszy gryczanej”. Uprażona kasza wraz z dodatkiem wędzonej papryki (koniecznie wędzonej) stanowi w paście chrupki akcent(...)udając wieprzowe skwareczki. Na pewno taka wersja “smalcu” jest znacznie zdrowsza, w smaku jest pyszny, dlatego warto wypróbować czy taka pasta w ogóle trafia w nasze kubki smakowe. Oczywiście nie musimy nazywać jej smalcem – tak czy inaczej, zasługuje na uwagę. Ja za nią przepadam. Przepis oryginalny z Jadłonomii nieco zmodyfikowałam – robię też ją z większej porcji
Poezja smaku