czerwonego albo żółtego. O czerwonym już było w naszych przepisach ( Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry ), więc kolej na zielone. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie własnej pasty, można skorzystać z kilku dostępnych w sklepach – są naprawdę całkiem niezłe. Zielone tajskie curry z krewetkami to esencja Tajlandii. Pamiętajcie, że curry to w dosłownym tłumaczeniu oznacza(...)indywidualnych gustów, jednak zwykle jest bardziej pikantne od czerwonego curry. W zielonym tajskim curry, oprócz podstawowego składniki proteinowego (zwykle owoce morza lub mięso), zawsze znajduje się mleko kokosowe, zielona pasta curry, sos rybny i cukier, najlepiej kokosowy. Można do niego dodać bakłażana, zieloną paprykę lub inne zielone albo białe warzywa. W zależności od tego, ile dodacie mleka – curry będzie
Pociąg Do KuchniNiezwykły w smaku i działaniu napój - Złote Mleko, to eliksir, który na stałe powinien zagościć w Waszym menu :) Do jego przygotowania potrzebne jest mleko oraz pasta z kurkumy, na którą przepis znajdziecie poniżej. Właściwości Złotego Mleka są nieocenione i można by tu długo wymieniać, ale podam Wam najważniejsze :) Złote Mleko idealnie nadaje się na wszelkie infekcje(...)Złote Mleko to cud nad cudami i koniecznie czym prędzej sami się przekonajcie o jego wyjątkowym smaku i właściwościach. Ja się zakochałam :D Szczerze polecam! SKŁADNIKI MA PASTĘ: 0,25 szklanki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 0,25 łyżeczki pieprzu 0,5 szklanki wody SKŁADNIKI NA ZŁOTE MLEKO (na 1 porcję): 1 łyżeczka pasty z kurkumy
Słodko-Słony Świat IlonyUwielbiam pasty kanapkowe. Kilka składników, a jakże można odmienić swoją codzienną kromkę chleba. Dziś kolejna propozycja z tego cyklu – pasta serowo-jajeczna z kabanosem. Pysznie, szybko, choć na pewno nie „niskokalorycznie” Ale czyż zawsze musi być tak bardzo zdrowo Często przygotowuję takie pasty szybciej, a potem albo wkładam je do lodówki na tzw. „potem” albo(...)prostu zostawiam porcję dla męża, który jest jeszcze w pracy. Oczywiście pasta ma swój „specyficzny” zapach, a poza tym może wyschnąć. Dlatego każdą miseczkę wcześniej zabezpieczam folią do żywności . Taką folię wykorzystuję bardzo często w swojej kuchni. Jest dla mnie niezbędna. A wracając do samej pasty… zapraszam na przepis Składniki: 3 jajka 2 długie kabanosy drobiowe
Słodkie okruszkiWidzę, że serowe ciasteczka wytrawne cieszą się ogromnym powodzeniem na blogu i często do nich zaglądacie. Dziś mam fajny pomysł na ich wykorzystanie z pastą łososiową. Powstanie nam pyszna i elegancka przekąska na imprezę karnawałową czy domówkę. Pamiętajcie tylko, żeby te kanapeczki na raz przełożyć pastą tuż przed podaniem, żeby ciasteczka były chrupiące. Jeśli przygotujemy je zbyt(...)wcześnie, ciasteczka namokną i zrobią się miękkie. Serowe ciasteczka z pastą łososiową Czas przygotowania: 120 minut Składniki Ciasteczka: 170 g tłustego białego sera 30 g startego żółtego sera 180 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej sól gruboziarnista kminek jajko do posmarowania ciasteczek Pasta łososiowa: 200 g wędzonego łososia 100 g mielonego serka z wiaderka
Kulinarne przygody Gatityzarazem żyć pozytywnie i pysznie! Gotowanie może być frajdą, formą kreatywności, czasem spędzonym razem w kuchni, relaksem - trzeba się tylko na to otworzyć! Dziś mam dla Was pastę kanapkową, która powstała całkiem przypadkiem - z prawie pustej lodówki. I sama mnie zaskoczyła, jaka jest pyszna i cudowna w konsystencji! Da się zrobić coś z niczego, wystarczy pokombinować. Kawałki orzechów idealnie(...)pasują i czynią tę pastę niecodzienną. Spróbujcie koniecznie! Dlaczego warto? Serki i pasty śniadaniowe robione w domu są zdrową alternatywą dla tych kupowanych w sklepach. Jeśli nie masz rano czasu na ich przygotowanie, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Duża ilość sklepowych serków zawiera oprócz sera twarogowego również np. karagen, karboksymetylocelulozę
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńCieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy Jeśli strączki, to na wytrawny obiad i to najlepiej w formie fasolki po bretońsku? Po co się tak ograniczać, a strączki szufladkować! Dzisiaj chcę Wam pokazać jak w prosty sposób, używając ciecierzycy, można zrobić czekoladową pastę, która nosi nazwę cieciorella. Jaka jest geneza nazwy? Jak można się domyślić, jest to połączenie nazwy ciecierzycy(...)kakao oraz orzechy, ale jest od nutelli o niebo zdrowsza. Czy w smaku jest wyczuwalna ciecierzyca? Hmm… moim zdaniem nie. Dla mnie jest to po prostu mocno czekoladowa pasta, z wyczuwalną nutą orzechową. Gdybym nie wiedział, że jest tam ciecierzyca, to pewnie bym się nie domyślił. Co czym można zastąpić? Na pewno, jeśli nie jesteś fanem kakao , to dobrym
BlendmanZnalazłam się w posiadaniu sporej ilości ostrej papryczki, a że u nas w domu nie jada się bardzo ostro, postanowiłam przerobić ją na pastę. Wyszły mi 3 małe słoiczki, nie miałam jednak odwagi próbować smaku czerwonej pasty. Po otwarciu przechowuję taki słoiczek w lodówce, a pastę dodaję w odpowiedniej ilości(...)można się narazić na atak kaszlu i płaczu, czego i tak nie da się uniknąć podczas smażenia. W związku z tym należy przygotowywać pastę przy otwartych oknach i mocnym wyciągu kuchennym. • Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać gorącej wody. • Zmiksowaną pastę przełożyć do garnka i zagotować. • Zapakować do małych wyparzonych słoiczków
To co kochamPowinno zająć tylko około 30 sekund do minuty. Podawaj makaron posypany pozostałym boczkiem, parmezanem i polany palonym masłem z chrupiącą szałwią. Smacznego! English version Kale goat cheese and pumpkin pasta (6 servings) Ingredients: 400 g farfalle pasta 100 g smoked bacon, thinly sliced 100 g kale, stems removed and chopped 2 tbsp butter 1 handful sage leaves Ingredients(...)cups heavy cream 1 cup pumpkin puree 200 g goat cheese, crumbled 50 g Parmesan cheese, grated ¼ cup chopped fresh sage salt and pepper to taste Preparation: Cook the pasta according to package instructions. In a large pan, add 1 tbsp oil, add the bacon and cook until crispy. Remove the bacon from the pan on paper towels
karmelowywypieku postanowiłam sprawdzić nowo odkrytą przeze mnie metodę :) Faktycznie, ciasto wyszło bardzo pulchne, mięciutkie. Pięknie wyrosło, choć jest w pełni wegańskie, więc nie ma jajek. Intensywnie czekoladowe, słodziutkie, a pasta migdałowa odgrywa tu główną rolę i wszyscy czym prędzej się do niej dobierają jedząc wypiek :) Składniki: 150 g mąki pszennej o wyższym typie 50 g cukru kokosowego(...)gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody szczypta soli 200 ml napoju owsianego z kokosem (Amandin) 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego ok. 1/2 słoiczka pasty migdałowej (Amandin) Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz pasty migdałowej przełożyć do miski i za pomocą miksera miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie foremkę (u mnie średnia
Zdrowie na języku :Plepszej okazji, niż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca(...)oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pesto z pieczonej dyni Sól ziołowa Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Świeża kukurydza z gremolatą Pasta z pieczonej dyni
Moja smaczna kuchniaweganie rybka wędzona z serem białym, na śniadanie? Czy to jest możliwe? Odpowiedź jest bardzo prosta… nie. Pasta bezrybna z samej nazwy już nakierowuje nas na tor, na którym rybki nie ma na talerzu tylko pływa gdzieś tam w morzu, oceanie czy innym akwenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby postarać się zastąpić te smaki, które nam towarzyszą(...)się w tej roli sprawdzają, ponieważ posiadają charakterystyczny, swoisty zapach rybny. Zamiast tradycyjnego sera białego proponuję mój wegański twaróg , który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo
BlendmanKażdy zainteresowany wie do czego służy pasta cukrowa, osobom nie w temacie już spieszę z wyjaśnieniem. Nie, nie jest do jedzenia, chociaż można by się uprzeć i zrobić lizaki :) Służy do depilacji. Taki domowy wosk. Zalety pasty jest naprawdę wiele, przede wszystkim nie uczula, bo jej jedynymi składnikami są cukier i cytryna. Poza tym jest sporo tańsza niż tradycyjne metody(...)przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa będzie wciąż płynna przelewamy do szklanki/pudelka/czy czegokolwiek. Jak używać pasty? Podgrzewam ją (kupiłam sobie specjalny garnuszek
Pora na poraKażdy zainteresowany wie do czego służy pasta cukrowa, osobom nie w temacie już spieszę z wyjaśnieniem. Nie, nie jest do jedzenia, chociaż można by się uprzeć i zrobić lizaki :) Służy do depilacji. Taki domowy wosk. Zalety pasty jest naprawdę wiele, przede wszystkim nie uczula, bo jej jedynymi składnikami są cukier i cytryna. Poza tym jest sporo tańsza niż tradycyjne metody(...)przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa będzie wciąż płynna przelewamy do szklanki/pudelka/czy czegokolwiek. Jak używać pasty? Podgrzewam ją (kupiłam sobie specjalny garnuszek
Pora na poraAjvar – pasta z papryki i bakłażanów – obłędna wręcz pasta z Bałkanów (Serbii) występująca w wersji łagodnej i pikantnej. Ajvar jest produkowany na Bałkanach w setkach ton, bez problemu można go kupić u nas. Jednak ajvar – pasta z papryki i bakłażanów (także ajwar ) dostępna w sklepach zwykle produkowany jest z przemysłowo gotowanych warzyw. Dlatego warto poświęcić trochę czasu(...)przygotować własną wersję z pieczonych papryk i bakłażanów. Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów jest bratem innych bałkańskich past – ljutenici (pomidory plus ostra i łagodna papryka) oraz pindżuru (papryka i pomidory). Ajvar jest doskonałym dodatkiem do kanapek, wędlin, mięs; jego entuzjaści mogą go także jeść samodzielnie łyżeczką prosto ze słoiczka :) Składniki
Pociąg Do Kuchniminut, co jakiś czas odwracając mięso. Po wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane z wodą i skrobią, dodajemy liście limonki i mieszamy całość aż sos się zagotuje. Dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier(...)Całość posypujemy resztą pokrojonej chili i kolendrą bądź posiekaną pietruszką. Podajemy gorące, z ryżem lub z azjatyckim makaronem – my zjedliśmy z gryczanym makaronem japońskim sobą – świetnie wchłania zawiesisty sos. Pastę Kanokwan – oryginalną, produkowaną i pakowaną w Tajlandii pastę curry oraz liście limonki kaffir dostaniecie między innymi w Piotrze i Pawle. Warto się zaopatrzyć w kilka opakowań i mieć
Karo in the Kitchen