Pasta z makreli z dodatkiem twarogu i warzyw jest pastą bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. W dodatku jest dietetyczna i lekka. Najlepiej jeść ją z ciemnym pieczywem lub plackami otrębowymi. SKŁADNIKI : 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 mała papryka czerwona 1/2 pęczka szczypiorku 200 g chudego twarogu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 duża łyżka ostrego ketchupu(...)PRZYGOTOWANIE : Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy szkielet i mielimy ją z twarogiem w maszynce do mięsa. Ogórki, szczypiorek, paprykę drobno kroimy i dodajemy do pasty, łącznie z przecierem, ketchupem i przyprawami. Pastę dokładnie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Pastę nakładamy na liście sałaty lub podajemy do pieczywa, resztę chłodzimy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKolejna pyszna pasta na kanapki, tym razem pasta z kurczaka i pomidorami. Ja uwielbiam pasty na kanapki! Robi się je bardzo szybko i prosto:) Czas wykonania: 10 min (+ 40 min oczekiwania) Ilość porcji: 4 Składniki: 250 g mięsa drobiowego (użyłam fileta z indyka; może być mięso z rosołu) 500 ml bulionu(...)solą. Krok po kroku: 1. Ugotować mięso 2. Kawałki mięsa zblenderować 3. Dodać suszone pomidory 4. Zmiksować wszystkie składniki 5. Doprawić Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta z kurczaka i pomidorów Artykuł Pasta z kurczaka i pomidorów pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwidać wyraźnie niemalże każdy dodany składnik. Biały nalot na wierzchu jest spowodowany obecnością tłuszczu, która zwyczajnie się wytrąciła. Tak jak wcześniej wspomniałam nie ma tu zmielonej na gładką masę pasty. Kasza występuje w całości, dobrze widać kawałki marchewki i papryki. Paprykarz pachnie paprykowo z domieszką pomidorów. Słoność jest minimalna i praktycznie jej nie wyczuwam. Za to czuć dość mocną słodycz(...)bardziej stonowana. Mimo to paprykarz oceniam bardzo dobrze. Ma łagodny, naturalny smak, świetny skład i dobrze smakuje. BAKŁAŻAN Z ORZECHAMI bakłażan grillowany, orzechy włoskie, ziarno słonecznika przyprawy Ta pasta najbardziej mnie zaciekawiła. Bardzo lubię bakłażany, a w formie takich produktów spotykam jest bardzo rzadko lub w ogóle. Skład najprostszy chyba jaki się dało zrobić. Podstawowe składniki, aczkolwiek chciałabym się
Zdrowie na języku :Pkwasu foliowego, wydaje się być zieloną ostoją na talerzu niezależnie od tego, czy za oknem leje się deszcz, czy żar. Tym razem występuje przed Wami w postaci absolutnie przepysznej pasty! Jestem ogromną wielbicielką wszelkich smarowideł, którymi można wynieść w kosmos smak porannych grzanek i ta zielona pasta z bobu spełnia się w tej roli idealnie! :) Przygotowanie zajmuje 5 minut(...)wyrazistym mlasknięciem pałaszować smakowitą grzankę. Niebieskie kwiatki to ogórecznik. Po trzech próbach wyhodowania w końcu zakwitł! :D Lekko ogórkowy posmak kwiatów z delikatnie słodkawym akcentem pasuje do zielonej pasty. No to...czas na grzankę pełną zdrowia i pyszności! Pasta z bobu Potrzebujesz: 500g ugotowanego bobu 1 łyżkę świeżego posiekanego koperku 4 posiekane listki mięty 1,5 łyżki soku z cytryny
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNiedawno umieściłam na blogu 3 przepisy na zdrowe pasty kanapkowe (klik) . Wpis bardzo przypadł Wam do gustu, dlatego idąc za ciosem przygotowałam kolejną pastę, z ciecierzycy i szpinaku. Znów jest prosto, szybko, pysznie i zdrowo Taką pastę możecie wykorzystać nie tylko do chleba, ale też np. jako nadzienie do tortilli czy dip do maczania surowych warzyw. Zdrowa pasta kanapkowa(...)proszku (ostra i słodka) Przygotowanie Ciecierzycę zblenduj ze szpinakiem, fetą i sokiem z cytryny. Dodaj posiekane pomidory, dopraw do smaku, dokładnie wymieszaj. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Zdrowa pasta kanapkowa z ciecierzycy i szpinaku pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nieSzybka i prosta pasta na kanapki. Wystarczy twaróg, jajka, cebulka. Może gruby, świeży, zielony i duuuży szczypior? Mmmmm. Będzie pasował, akurat nie miałam, ale takie połączenie znam. Kombinując możecie dodać serek wiejski, maślankę, suszone pomidory, koper włoski i oliwki. Wytrawne smaki na śniadanie lub przekąskę przed obiadem? Czemu nie.. Podawajcie udekorowane czymś zdrowym zielonym - natką, szczypiorem, koperkiem(...)się przydadzą o każdej porze roku! Róbcie sobie królewskie śniadania, by czuć energię na cały dzień. Dodatkowo salaterka sałat, łyżka oliwy z oliwek, parę warzyw i takie kanapeczki z pastą - zdrowa wielka rozpusta!:) Składniki: 250 g twarogu półtłustego 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone drobno mała cebulka pokrojona drobno 4 łyżki kefiru sól, pieprz do smaku opcjonalnie mielona ostra papryka
Zasmakuj KuchniBardzo dobra pasta, idealna na chleb. Szybka w wykonaniu i bardzo prosta. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać z łupinek. Pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, chrzan, majonez. Wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki, żeby smaki ze sobą się połączyły i pasta ostygła. Pyszna pasta, polecam
Kuchnia PokoleńPasty to temat rzeka, a u mnie na blogu jest ich mnóstwo. Zajrzyjcie pod etykietę pasty i rozejrzyjcie się, zapraszam. Dziś pasta pyszna i zdrowa z zielonej fasolki mung, małej fasolki która gotuje się bardzo szybko i ma mnóstwo białka. Pomidory suszone i czosnek nadają paście charakteru, polecam. Pasta z fasoli mung - zdrowo i smacznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieHummus, czyli pasta z ciecierzycy. Jest popularnym przysmakiem na Bliskim Wschodzie. Jego główny składniki to ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim), która zawiera sporo białka, witamin i minerałów. Pastę można przygotować z ciecierzycy w puszce i doprawić np. papryką czy świeżą natką pietruszki. Lubicie/robicie/jadacie humus? U mnie szybko znika podany na krakersach (polecam Cukry Nyskie ). Pycha(...)200g ciecierzycy 50g sezamu (można użyć pasty tahini) 1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu) (*) 2-3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku (**) 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (***) sól, pieprz Dodatkowo: woda (****) 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki) Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin
Di gotujeLubimy pasty do pieczywa, kombinuję ze smakami. Pastę z awokado i makreli, zrobiłam jakiś czas temu, tak nam zasmakowała że są częste powtórki. Doskonała pasta nie tylko na kanapki, to doskonały farsz np. do kruchych korpusów, makaronów czy jajek. To że smaczna to jedno, dodatkowo zdrowa, tłuszcz omega 3 i omega 6, zawarty w makreli i awokado jest(...)bardzo potrzebny dla naszego zdrowia. Ale o tym to już chyba większość z nas wie. Więc zapraszam do zrobienia własnej pasty, mam nadzieję że Wam zasmakuje, czekam na komentarze;) 1 makrela wędzona 3 -4 jajka 1 awokado 1 – 2 łyżki majonezu ( najlepszy domowy) sól i pieprz do smaku Z makreli ściągam skórę i kręgosłup, obieram
Takie tam pichcenieogół wszystkim smakuje. Nie mam problemu aby kilka dni w tygodniu zastąpić mięso warzywami, kaszami czy soczewicą. Dlatego dzisiaj przygotowałam kolejny wegański przepis , tapenada z oliwkami . Tapenada to francuska pasta na bazie oliwek, kaparów i oliwy. Wersja wegańska nie zawiera anchois . Zdecydowanie wolę gruboziarnistą konsystencję tapenady. Niby wszystkie składniki połączone w jedną całość, a po spróbowaniu można wyróżnić słone oliwki(...)specyficzny smak kaparów i czosnek. Jest to jedna z moich ulubionych past na kanapki i nie tylko. Tapenadę wykorzystuję również do pizzy lub makaronu. Tapenada z oliwkami Składniki: 2 szklanki mieszanych oliwek, kalamata, czarne i zielone oliwki 5 suszonych pomidorów w leju 1 czosnek solo 4 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii lub 5 świeżych liści ½ łyżeczki oregano
codojedzeniacenne źródło białka, z powodzeniem może zastąpić mięso w naszej codziennej diecie , oprócz białka to bogactwo witaminy z grupy B oraz błonnika. Do hummusu polecam pieczywo, ta pasta do bardzo szybki i zdrowy pomysł na kolację czy śniadanie. Sama ciecierzyca jest neutralna w smaku wiec polecam podkręcić ją dodatkiem czosnku i soku z cytryny. Jest pyszna! Składniki: ¾ szklanki(...)suchej ciecierzycy 3 łyżki pasty tahini (sezamowej) ½ cytryny 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z orzechów włoskich lub zwykłej Szczypta kminu rzymskiego Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciecierzycę wsypać do rondelka zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia przez 12 godzin, następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odsączyć , wywar zachować. Ciecierzycę przełożyć
Wanilia i KardamonKolejna pyszna pasta do pieczywa na śniadanie. Ja robię bardzo dużo past, zdrowych past i używam ich zamiast masła na kanapki albo zajadam same. Pasty są wartościowym smarowidłem i warto je robić, polecam serdecznie. Pasta z jajek i oliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProsta, szybka i bardzo smaczna pasta z fety z dodatkiem pomidorka, cebuli i przypraw. Idealna na kanapki w towarzystwie świeżego koperku. Jeśli chcecie możecie modyfikować pastę i zamiast świeżego pomidorka dodać świeżego zielonego ogórka. Kilka słów o fecie pochodzącej z Grecji ... ser jest połączeniem mleka owczego z kozim bądź produkowany jest wyłącznie z mleka owczego; jednak gdy Grecy wyrabiają mieszankę(...)przyprawiając suszonym oregano; od 14 października 2002 nazwa feta jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Smacznego śniadania, przekąski w ciągu dnia lub kolacji z udziałem pasty :) Składniki: 200 g fety mały pomidorek mała cebulka 1 suszony pomidor świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, majeranek i oregano do smaku świeży koperek lub natka pietruszki na kanapkę (opcjonalnie) Przygotowanie
Zasmakuj KuchniUwielbiam takie pasty, a moja rodzina - tylko wtedy - kiedy nie wiedzą z czego są zrobione. Do jajek nie mają zastrzeżeń, ale ciecierzyca i suszone pomidory niestety nie przejdą. Tym razem się udało, a pasta wpisała się na listę do częstego przygotowywania. Jestem z tego bardzo zadowolona, ponieważ jest przepyszna! Mogę podjadać ją prosto z miseczki, ale często szybko znika(...)ugotować na twardo. Ciecierzycę zblendować z jajkami, połową suszonych pomidorów, czosnkiem, oliwą, olejem sezamowym i solą. W czasie miksowania dolać tyle zalewy z ciecierzycy (lub wody z gotowanej), aby pasta miała konsystencję odpowiednią do smarowania. Dodać resztę pomidorów i całość miksować przez kolejne kilka sekund (w paście powinny zostać kawałki pomidorów). Pastę przełożyć do miseczki i podawać ze świeżym pieczywem
Di gotuje