pasta - 16803 przepisów (strona:110/1121)

Czwartek: Polędwiczka w glazurze czosnkowej 90

pochodzi od hiszpańskiego “adobar” – marynować. Jest to mieszanka ostrych przypraw, ziół i czosnku oraz wina lub octu. W przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest(...)podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry. My proponujemy Wam dzisiaj wersję najzdrowszą, bo pieczoną. Adobo z tego przepisu jest gęste, ma postać pasty, która doskonale przylega do mięsa. W stosunku do oryginalnej receptury z Eatingwell dodaliśmy dwie łyżki wina, które dodatkowo zmiękcza mięso. Zamiast niego możecie dodać łyżkę octu winnego. albo w ogóle

Niedzielny kucharz
Łódeczki z ogórka – przekąska na imprezę 77

zimnych przekąsek polecam również efektownie wyglądające kwiatki warzywne albo roladki z tortilli , sówki z wafli ryżowych , jabłka z masłem orzechowym . Składniki: świeży długi ogórek zielony (najlepiej Bio) domowa pasta roślinna np. humus klasyczny lub pasta z buraczków oliwki czarne i zielone (mogą być też winogrona lub pomidorki koktajlowe) chipsy (a’la pringles lub tortillowe trójkąty) szczypiorek, koperek lub natka pietruszki(...)podłużnie na pół. W razie potrzeby można przyciąć każdy kawałek wzdłuż tak, żeby się nie kolebał. Każdą z połówek wydrążamy łyżeczką z pestek, a następnie wypełniamy humusem lub ulubioną pastą roślinną. Następnie, kroimy na niewielkie kawałki. Na nasze łódeczki układamy chipsa, na to troszkę humusu lub pasty – można zrobić dwukolorowe tzn. humusem wypełnić ogórka, a na chipsie położyć pastę

Lamarida.pl
Na św. Marcina pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 123

Zalej grzyby ciepłą wodą, odstaw na pół godziny. Krok 2 Gęś dokładnie osusz ściereczką lub ręcznikiem papierowym.. Czosnek drobno posiekaj, wysyp na niego sól i rozetrzyj na pastę dociskając do deski do krojenia trzymanym na płasko nożem. Dodaj do pasty majeranek i dalej ucieraj. Posmaruj pastą gęś, oprósz dodatkowo tuszkę solą. Po natarciu pastą syp sół w miejsca, gdzie(...)pasty jest mniej oraz tam, gdzie są bardziej mięsne części tuszki: nogi, piersi. Odstaw gęś na godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki. Nie przykrywaj tuszki. Dzięki temu skórka po upieczeniu będzie chrupka. Krok 3 Nadzienie. Wstaw grzyby razem z wodą, w której się moczyły na kuchenkę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Odcedź i dość

Niedzielny kucharz
Tajska zupa z dyni Hokkaido 94

przepisie (kto nie próbował tego kwiatowego cuda ten trąba!). Dynia sprawdza się też w wytrawnych, pikantnych kombinacjach jak choćby w tym całkowicie wegańskim wydaniu – podbita czerwoną pastą curry, liściem limonki kaffir i sokiem z limonki. Dynię dokładnie myjemy. Odmiana Hokkaido jest na tyle fajna, że cała skórka na dyni zrobi się naprawdę mięciutka podczas pieczenia. Nadaje przyjemnej konsystencji zupie(...)Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy do zeszklenia. Kiedy cebula zacznie łapać kolor, dodajemy do garnka starty na tarce imbir i czosnek. Smażymy wszystko razem, mieszając, przez minutę. Dodajemy pastę curry (możecie dać tylko 1 łyżkę – jeśli będzie za mało pikantnie, zawsze można dodać więcej pasty później ale czerwone curry to curry najbardziej delikatne), sproszkowaną przyprawę curry i pół puszki

Karo in the Kitchen
Krem do ciast, deser lub lody w dwóch wersjach o smaku daktylowo-orzechowym (bez cukru, tylko 2 składniki) 82

czas temu mojej córce zachciało się lodów, a wiecie, że ja wolę zrobić domowe, aniżeli przyzwyczajać ją do tych sklepowych, których staramy się unikać. I że posiadam zapas sprawdzonej pasty daktylowo-orzechowej (*) to postanowiłam przygotować lody właśnie o takim smaku. Niestety, a może to dobrze..., ale podczas pierwszego podejścia lody nie powstały, ponieważ cały (!) krem zjadłam w formie deseru. Taki(...)gdyż jest tak leciutki oraz puszysty, że podczas dłuższego obciążenia może opaść. Jednakże jako nadzienie do rurek lub babeczek sprawdzi się bez dodatków. Polecam! 500g śmietanki 36% 5 łyżek pasty daktylowo-orzechowej (płaskich) Porządnie schłodzoną śmietankę z pastą daktylową należy ubić na sztywno. Deser i krem do babeczek: Krem w formie deseru nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Krem

Di gotuje
Kanapki z tuńczykiem na 4 sposoby 83

Dziś mam dla Was pomysły na kanapki z tuńczykiem na 4 sposoby. Podstawą jest zgrillowana ciabatta oraz pasta z tuńczyka albo kawałki tuńczyka. A dodatki? Jest i ajvar oraz oliwki, oczywiście jajko, które świetnie pasuje do tuńczyka, ale też avocado czyli nie takie już oczywiste połączenie oraz ogórek i czarnuszka.  Na śniadanie albo przekąskę, idealnie też się sprawdzą(...)imprezie (tylko trzeba zrobić tuż przed imprezą, żeby chleb nie zmiękł). Pięknie wyglądają i świetnie smakują. Pasta z tuńczyka 1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie własnej 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki musztardy (z ziarnami lub dijon) 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku opcjonalnie: koperek Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski i zmieszać wszystkie składniki. KANAPKA

Smaczny zeszyt
Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) 115

dyni 400 g grzybów 200 g boczku 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku natka pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 500 g di polpa di zucca 400 g di funghi 200 g di pancetta 1 cipolla 1-2 spicchi d'aglio 1 rametto di timo prezzemolo olio d'oliva sale(...)cubetti. Cuocete al vapore per circa 5-10 minuti. Una volta cotta frullate fino ad avere una consistenza omogenea. Per ultimo aggiustate di sale, pepe e timo. Cuocete la pasta in abbondante acqua bollente e salata. Tagliate la cipolla e la pancetta a dadini. In una padella scaldate 2-3 cucchiai di olio, unite la cipolla e 1-2 spicchi

La grande e la piccola cuoca
Zamknęłam lato w słoiku... Użyję do zupy, do marynaty, a Ty do czego go żyjesz? 95

już pewnie wiecie poniżej znajdziecie przepis na kostki rosołowe - możecie go też znaleźć tutaj.  Dzisiaj mam jeszcze jeden ciekawych przepis, który może przypaść Wam do gustu.  Pasta, którą dzisiaj przygotowałam to idealny sposób, na skoncentrowanie smaku pysznych warzyw w słoiku. Taką pastę śmiało możemy wykorzystać do sosów, mięs, czy marynaty. Myślę, że nawet do zupy będzie idealna(...)Pasta b ulionowa  200 g obranych marchewek 150 g obranych korzeni pietruszki mały seler 2 cebule 4 ząbki czosnku liście selera (razem z łodyżkami - bo to właśnie w łodygach ziół znajdziemy najwięcej smaku i aromatu)  natka pietruszki 4 liście laurowe  kilka ziarenek ziela angielskiego lubczyk (u mnie suszony) 4 łyżki soli 10 g suszonych grzybów kilka listków

Kuchnia moimi oczami
Makaron z boczkiem i truflami 177

Trufle i pasty truflowe są niesamowicie popularne i często wykorzystywane we włoskiej kuchni. Gdzie je kupić w Polsce – w włoskich delikatesach, na półce z włoską żywnością w marketach czy online. A naprawdę warto, lubię zarówno wersję z czarnych trufli której używałam na przykład do nadziewanych gnocchi, super jest też do makaronów ale sos nabierze brunatnej barwy. Dlatego do sosu(...)makaronu lepiej według mnie sprawdzi się pasta z białych trufli, wystarczy jej dosłownie płaska łyżka bo pasta jest bardzo aromatyczna. Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu  przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu  najlepsze przepisy na makarony –  makaron z kurczakiem –   penne z szynką parmeńską  –  makaron z boczkiem

nietylkopasta.pl
Karkówka po bawarsku i recenzja brytfanny Marburg 155

Rewelacyjna w smaku pieczona karkówka w paście paprykowej z cebulką, wystarczy tylko lekko oprószyć papryką słodką i klasyczną przyprawą do karkówki   potem   obtoczyć w paprykowej  paście, posypać pokrojoną w piórka cebulą, obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika   i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw. Bezproblemowa propozycja(...)klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni. . SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU: 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 350 ml  pasty paprykowej –lutenicy 2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki Słodka papryka do oprószenia 1 gałązka świeżego  rozmarynu Sól himalajska do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym ,oprószamy  równomiernie

Wanilia i Kardamon
Pasta z prażonego słonecznika i rukoli 86

Często zastanawiamy się co do kanapek zamiast wędlin  czy serów? Pasty do pieczywa to idealne rozwiązanie. Najbardziej popularne są pasty jajeczne, rybne. Ja mam dla was przepis na zupełnie innego rodzaju przepyszną pastę do chleba z czterech dobrze wam znanych składników.  100 gramów sera feta 50 gramów prażonego słonecznika 20 gramów ( garść) rukoli 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie

Andzia Pichci
HUMMUS 141

domowy, dobrze przygotowany humus jest w stanie przekonać do siebie nawet największych przeciwników, dlatego mam dla Was dziś szybki i prosty przepis na jego pyszną, podstawową wersję, idealną jako pasta do kanapek lub jako dodatek do świeżo krojonych lub pieczonych warzyw albo wafli ryżowych lub po prostu jako idealne uzupełnienie chrupiącej bagietki prosto z pieca... 😋 Dla mnie humus będzie się(...)plus kilka łyżek z zalewy lub po gotowaniu ciecierzycy) 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin lub oleju sezamowego 3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej) 1 łyżeczka mielonego kuminu sol i pieprz do smaku dodatkowo: siekana natka pietruszki, ostra papryka w proszku do posypania: oliwa do polania WYKONANIE: Ciecierzycę odsącz

Słodko-Słony Świat Ilony