Pasta al limone 😉 Pasta al limone to proste i tradycyjne danie, które nie ma jednej przynależności regionalnej. Jest przyrządzane w całym kraju, oczywiście w różnych wersjach i odmianach. Pochodzenie jak i czas kiedy powstało to danie nie są jasne. Jednak jak wspominałem, jest popularne w całych Włoszech, a w szczególności na południu kraju oraz na Sycylii, gdzie rosną wspaniałe cytryny(...)oliwek, Parmigiano-Reggiano i dużej ilości pieprzu, sprawia, że każdy kolejny kęs jest lepszy od poprzedniego 😉 Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. Dane Techniczne Pasta al limone Ilość Porcji – 2 Czas Przygotowania – 25 minut Kraj Pochodzenia – Włochy Kalorie na porcję – 958 Białko – 20 Węglowodany – 94 Tłuszcze – 55 Przede
RafalCookMalloreddus con Zucchine e Salsiccia Nie ukrywam, że mam wielką słabość do Gnocchetti Sardi czyli Malloreddus . Ten makaron po prostu ma w sobie to "coś
Pasta Po PolskuMafaldine al ragù di canguro Zdarza się Wam czasem, że macie w lodówce czy zamrażarce piękny kawałek mięsa i jednocześnie żadnego pomysłu na przepis, który byłby
Pasta Po PolskuTagliatelle con piselli e pancetta. Ten przepis "chodził za mną" już od jakiegoś czasu. Z różnych jednak powodów zwlekałem z zabraniem się za niego do czasu
Pasta Po PolskuStaram się urozmaicać pastę jajeczną tak by za każdym razem była inna. Dzisiejsza propozycja to pasta jajeczna z papryką i serem cheddar. 8 jajek 1 czerwona papryka 3 łyżki posiekanego szczypiorku 100g startego sera cheddar 3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę siekamy(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Podajemy z pieczywem. jajka, pasta jajeczna, jajko, cheddar, pasta do chleba, pieczywo, fit, zdrowa, przekąska
Szefowa kuchniFilet z łososia Pół dużej cukinii Garstka mieszanki orzechów (np. włoskie, nerkowca, migdały) i łyżka sezamu SOS POMIDOROWY 8-10 czarnych oliwek Szklanka przecieru pomidorowego lub gęstej passaty Łyżeczka pasty tahini Sól, ostra papryka, wędzona papryka Pół łyżeczki cukru (u mnie kokosowy) Pół czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku Wykonanie Łososia ugotować na parze (w zależności od grubości kawałka(...)dalej 3-4 minuty, w razie potrzeby podlać wodą Do garnka dodać przekrojone na pół oliwki i wlać przecier Sos doprawić i gotować około 10 minut Na koniec dodać pastę tahini, wymieszać i zdjąć z ognia Makaron połączyć z sosem i cukinią, dodać podzielonego na mniejsze kawałki łososia Całość posypać orzechami i sezamem {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Makaron
Healthycreations.plPappardelle al ragù di cinghiale Jakiś czas temu, w czasie wizyty w sklepie na literkę „S” zauważyłem w zamrażarce zgrabną porcyjkę łopatki z dzika. Uśmiechała się
Pasta Po PolskuDziś przepis trochę nietypowy bo oparty na pomyśle gotowania makarony nie w wodzie, jak to robimy zazwyczaj a w… pomidorach. Tak, dobrze czytacie. W przetartych, surowych
Pasta Po Polskusamą włoską pastą żyje człowiek. Czasem warto się wybrać do Azji. Albo na Antypody. Albo w oba te kierunki jednocześnie. Że się tak jednocześnie nie da? No, ja Wam jednak udowodnię, że się da, jak najbardziej. W każdym razie kulinarnie 😎. Tematem dzisiejszego ćwiczenia będzie zatem jak najbardziej azjatycki makaron ryżowy, z jak najbardziej australijskim kangurem. Bo, wiecie, kangur dobry jest
Pasta Po PolskuNa wypadek gdyby ktoś się jeszcze nie zorientował, jestem wielkim fanem trofie . Kocham ten typ makaronu, zarówno robić jak i jeść, miłością wielką i głęboką. Bo
Pasta Po PolskuNaprawdę szybki i prosty przepis na makaron, który idealnie sprawdzi się tak wiosną jak i latem. Połączenie Parmezanu, jogurtu i skórki cytrynowej może się na pierwszy
Pasta Po Polskuklasyczny hummus mi się znudzi, na moim talerzu lądują przeróżne pasty kanapkowe. Od czosnkowej z białej fasoli, po pastę z zielonego groszku. Dziś z dumą dzielę się przepisem na pastę kanapkową z cukinii! Ten przepis idealnie pokazuje, że nie trzeba skomplikowanych składników, wielu godzin w kuchni, by wyczarować coś wspaniałego. Pasta z cukinii stanowi […] The post Pasta kanapkowa
Vegan TasteHumus z awokado to moja kolejna zdrowa wersja pasty na kanapki. Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 12 – 24 h oczekiwania) Ilość porcji: 400 g Składniki: 100 g ciecierzycy 1 dojrzałe awokado 2 łyżeczki pasty tahini 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka soli szczypta(...)minut (do czasu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, że z łatwością można rozgnieść ją w palcach). Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno pokrojone w kostkę awokado, pastę Tahini, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Krok po kroku: 1. Namoczyć ciecierzycę 2. Ugotować ciecierzycę 3. Zmiksować wszystkie składniki na tradycyjny
KuchniaWeDwoje.plsosu przełóż ugotowany makaron, podlej wodą z gotowania makaronu i dokładnie wymieszaj. 7. Podawaj makaron posypany pestkami/orzeszkami i skórką z cytryny, skrop sokiem z cytryny. Smacznego! Creamy pasta with spinach, mushrooms and white wine Ingredients: 350-400g dry long noodles (spaghetti, buccatini, linguine) 1 shallot 3 cloves of garlic 1/2 red chili pepper 6 dried tomatoes with(...)fresh spinach leaves 100ml of white semi-dry wine 100g of mascarpone 1/2 teaspoon dried thyme salt and pepper to taste 1/3 cup of water after cooking the pasta 2 tablespoons of oil Additionally: roasted sunflower seeds or pine nuts chafed peel and lemon juice Method: 1. Cook the pasta al-dente according to the instructions on the package
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieczonego kurczaka i wielu innych potraw. Chętnie podzielę się z Wami tymi przepisami, ale zacznijcie od ukiszenia kimchi. Składniki: 1 kg kapusty pekińskiej 5 łyżek soli 3 litry wody Pasta do kimchi: 3/4 szklanki wody 2 łyżki mąki z ryżu kleistego 1 łyżka cukru 1/2 małej rzepy 1 marchew 1/2 pęczka szczypiorku z dymki 3 ząbki czosnku(...)przekładamy do dużej miski i zalewamy wodą z solą, na kapuście kładziemy talerzyk i dociążamy czymś ciężkim, tak aby kapusta znalazła się pod wodą. Odstawiamy na 1 godzinę. Przygotowujemy pastę: zagotowujemy wodę z cukrem i mąką ryżową, cały czas mieszamy i gotujemy do czasu, aż powstanie gęsty kleik. Wtedy zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Marchew i rzepę ścieramy
Smakowity Blog Kulinarny