pasta - 16803 przepisów (strona:118/1121)

Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert 164

Pastę z zielonych 🍀🌿 oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę 🍞 z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy 🍴, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa 🍡🍗🍢, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować(...)mielony do smaku, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 3 łyżki słonecznika, 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 100 g sera camembert, bagietka, ponadto: olej do posmarowania bagietki, świeża rukola. Przygotowanie: Pasta oliwkowa: Za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nacią pietruszki, dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku

Moniki Smakołyki
Hummusy i pasty 113

Prawdopodobnie najlepsza książka z przepisami na pasty! To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie(...)czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna. Powyżej możecie kliknąć i zamówić książkę z dostawą lub odbiorem osobistym w dniu premiery! Zamawiając teraz macie pewność, że ta wybitna książka (bo mojego skromnego autorstwa) będzie na Was czekała i nikt

Blendman
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 174

prawie równo z jej poziomem w garnku. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia najtwardszych części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso na gładką pastę, wlewamy do garnka, dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu(...)minuty.   Gorącą zupą zalewamy ugotowany makaron ramen w głębokich miseczkach, posypujemy pozostałym ciętym szczypiorem. Zupę posypujemy prażonym sezamem, do każdej porcji dodajemy po ½ łyżeczki pasty chili lub posypujemy płatkami suszonej papryczki. Na koniec całość skrapiamy olejem sezamowym i odrobiną soku cytrynowego. Podajemy od razu, gorącą. Z tej ilości składników dostaniecie 4 duże porcje. SKŁADNIKI 3 łyżki oleju kokosowego ½ dużego

Karo in the Kitchen
Sernik migdałowo – pistacjowy – przepyszny! 122

Składniki spód 200 g herbatników 2 łyżeczki oleju winogronowego masa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 5 łyżek śmietanki kremówki 30% 3 jajka 4 – 5 łyżeczek pasty pistacjowej (użyłam gotowej ze słoiczka) 2 – 3 łyżki kremu z migdałów 4 – 5 łyżek cukru pudru lub wg własnego uznania słodkości kilka kropel soku z cytryny pasta migdałowa(...)migdałów bez brązowych osłonek 2 – 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki cukru pudru wierzch 2 – 3 łyżeczki pasty pistacjowej garść mielonych migdałów pokruszona beza Wykonanie Przygotowujemy krem z migdałów. Migdały umieszczamy z cukrem w blenderze, rozdrabniamy, następnie wlewamy olej i ucieramy całość na krem. Krem może mieć małe grudki. Tortownicę – 26cm – wykładamy papierem do pieczenia

Raj dla Podniebienia
Czekoladowe krówki z masłem słonecznikowym i daktylami 180

coś słodkiego. Muszę przyznać, że krówki jak dla mnie najlepsze są, kiedy smakują mniej wyraziście – a efekt ten bez problemu uzyskasz wrzucając je do zamrażalnika. Jeżeli nie znajdziesz pasty słonecznikowej w sklepie, z powodzeniem możesz ją przygotować w domu – co uważam nawet za lepsze rozwiązanie, nie tylko pod względem ekonomicznym. Krówki podawać można je dowolnie – jako przekąskę na drugie śniadanie(...)kawy, powinny być jednak przechowywane w chłodzie. Składniki: 1 szklanka pasty słonecznikowej (przepis poniżej) 1 szklanka daktyli 1 tabliczka ciemnej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Aby przygotować domową pastę słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę, co jakiś czas zeskrobując całość ze ścianek kielicha blendera

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe krówki z masłem słonecznikowym i daktylami 180

coś słodkiego. Muszę przyznać, że krówki jak dla mnie najlepsze są, kiedy smakują mniej wyraziście – a efekt ten bez problemu uzyskasz wrzucając je do zamrażalnika. Jeżeli nie znajdziesz pasty słonecznikowej w sklepie, z powodzeniem możesz ją przygotować w domu – co uważam nawet za lepsze rozwiązanie, nie tylko pod względem ekonomicznym. Krówki podawać można je dowolnie – jako przekąskę na drugie śniadanie(...)kawy, powinny być jednak przechowywane w chłodzie. Składniki: 1 szklanka pasty słonecznikowej (przepis poniżej) 1 szklanka daktyli 1 tabliczka ciemnej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Aby przygotować domową pastę słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę, co jakiś czas zeskrobując całość ze ścianek kielicha blendera

Roślinna - blog wegański
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 197

prawie równo z jej poziomem w garnku. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia najtwardszych części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso na gładką pastę, wlewamy do garnka, dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu(...)minuty.   Gorącą zupą zalewamy ugotowany makaron ramen w głębokich miseczkach, posypujemy pozostałym ciętym szczypiorem. Zupę posypujemy prażonym sezamem, do każdej porcji dodajemy po ½ łyżeczki pasty chili lub posypujemy płatkami suszonej papryczki. Na koniec całość skrapiamy olejem sezamowym i odrobiną soku cytrynowego. Podajemy od razu, gorącą. Z tej ilości składników dostaniecie 4 duże porcje. SKŁADNIKI 3 łyżki oleju kokosowego ½ dużego

Karo in the Kitchen
CURRY Z INDYKIEM I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 178

Pełne smaku i aromatu danie, które polecam na szybki obiad po pracy. Do jego przygotowania wykorzystałam gotową pastę curry, ale można sobie poradzić i bez niej, samodzielnie przygotowując pastę z tartego imbiru, czosnku, kurkumy i proszku curry. Warto pamiętać, że dokładne podsmażenie pasty powoduje, że staje się ona bardziej łagodna i subtelniejsza w smaku. Aby pierś indyka była soczysta(...)dużym ogniu, a następnie kilkanaście minut pogotować w sosie z pomidorów i mleka kokosowego. Mleczko kokosowe świetnie równoważy ostrość papryczki i kwaśność pomidorów. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 łyżka łagodnej pasty curry * / polecam  taką sól morska czarny pieprz 500 g piersi indyka 1 łyżka oleju np. kokosowego lub klarowanego masła 2 świeże pomidory 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka

cool and minty
Omletowe wrapy z pastą z bobu 105

Przepyszne, leciutkie wrapy, które zrobicie z jajek, odrobiny mąki i przypraw. Ta wersja jest znacznie lżejsza i smaczniejsza od tradycyjnej wersji! Do placków przygotowałam również pastę z bobu i pieczone frytki z marchewek. Myślę, że to idealny zestaw na wiosenny obiad lub kolację.  Składniki: omletowe wrapy  4 jajka (lub jak u mnie - 2 z podwójnym żółtkiem) 2 łyżki(...)patelni cienką warstwą i rozprowadzamy ją po powierzchni poruszając patelnią. Podgrzewamy aż boki się zetną, podważamy łopatką i przewracamy na drugą stronę. Po kilku sekundach zdejmujemy z patelni. pasta z bobu ok. 1/2 opakowania mrożonego bobu ząbek czosnku łyżka jogurtu odrobina soku z cytryny sól i pieprz Bób gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony i przestygnięty

Kuchnia Ellie
Massaman Curry z wołowiną i batatami 98

wszystkie znane nam smaki: ostry, słodki, gorzki, kwaśny i umami, i to właśnie dzięki temu, Massaman Curry znalazł miłośników na całym świecie :) Jego głównym składnikiem jest tzw. „pasta massaman curry” przygotowywana od podstaw. Ja poszłam na dość duże skróty i wykorzystałam gotową „Czerwoną tajską pastę curry” (najlepszy skład, godny polecenia ma ta pasta ), którą wzbogaciłam(...)przyprawy charakterystyczne dla dania, ale w niej nie występujące: cynamon, kardamon i liść laurowy. Ponadto cechą charakterystyczną dania jest występowanie mleka kokosowego, pasty z tamaryndowca (najlepszy skład ma ta z Jenny’s: Tamaryndowiec 86%, woda, sól), ziemniaków i orzeszków ziemnych. Jako że ziemniaki nie są zaliczane do tzw. „Pięciu porcji warzyw dziennie” użyłam moje ulubione słodki ziemniaki

Moja Delicja
Owsianka nocna mocno kokosowa (bez gotowania) 104

bardzo smaczna, a wzbogacona różnymi składnikami - wprost rewelacyjna! Taką owsiankę mogłabym jeść nawet i kilka razy dziennie, tak samo jak opcję z toffi i krówkami ( klik ). Tu dodatkowo dodałam pastę kokosową (*), która w mojej owsiance podkreśliła smak kokosa i nadała jej większej wartości odżywczej. Polecam! (1 spora porcja) 50g płatków owsianych górskich ( bezglutenowe możecie kupić w Biogo ) 3 łyżki wiórek(...)kokosowych (płaskie) 300 ml mleka kokosowego Dodatkowo:    cukier kokosowy (do smaku) Opcjonalnie: pasta kokosowa (do nabycia w Biogo )  Wieczorem do miseczki (**) wsypać płatki owsiane i wiórki kokosowe.   Całość zalać mlekiem, a następnie dokładnie wymieszać i przykryć folią spożywcą.    Miseczkę odstawić w chłodne miejsce. (Niekoniecznie do lodówki.) Rano płatki opcjonalnie podgrzać (ale nie gotować

Di gotuje
Szybka pasta z nerkowcow i pomidorow 155

Hummus skradł moje serce już dawno temu.  Teraz przyszła pora na innego rodzaju pasty do pieczywa i nie tylko. Podczas pobytu w Bieszczadach, tuż przed powrotem do domu, miałam przyjemność jeść na śniadanie genialną pastę z orzeszków nerkowca.  W ubiegły weekend postanowiłam sama spróbować wykonać podobną. Moja smakuje inaczej ale jest równie smaczna :) Polecam! Szybka pasta(...)kropli soku z cytryny Namaczamy 80 g orzechów w wodzie przegotowanej, źródlanej lub innej dobrej jakości. Do malaksera wkładamy odsączone orzeszki, pomidory z zalewy, pietruszkę i czosnek. Miksujemy na pastę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody z moczenia orzeszków. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz sokiem z cytryny. Dorzucamy posiekane 20 g orzeszków by coś nam miło chrupało. Pastę

Dzieje kuchennej Wiewióry
CARBONARA 123

porcje): 150 g makaronu, np.: spaghetti 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach 2 jajka 2 ząbki czosnku 40 g Grana Padano/Parmezanu sól, pieprz INGREDIENTS (2 portions): 150 g pasta, e.g. spaghetti 100 g raw, smoked bacon in thin slices 2 eggs 2 garlic cloves 40 g Grana Padano/Parmezan salt, pepper Wstaw wodę na makaron, żeby było szybciej możesz najpierw(...)się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron pokryty zostanie sosem. Boil the water for the pasta, you can first boil it in a kettle, it’ll be faster. Boil it al dente – as it’s written on the wrapping. Bacon slices cut into

Martyna Cooks
Humus 115

Długo zbieraliśmy się do przygotowania humusu, ale wreszcie się udało. korzystaliśmy z przepisu ze strony http://dziecisawazne.pl/jak-zrobic-hummus-niezwykla-paste-z-cieciorki Składniki: 20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc), 10 dag pasty tahini (zrobionej samodzielnie lub kupnej), 2 zmiażdżone ząbki czosnku, oliwa extra vergin, 2 łyżki soku z cytryny, woda źródlana, sól morska. Przygotowanie: Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin(...)małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody źródlanej. Najlepszy jest jeszcze ciepły, skrop go oliwą i, jeśli chcesz, posyp zieloną kolendrą, natką z pietruszki, kuminem, papryką chili, suszonymi pomidorami. Jedz

Państwo Wojtczuk gotują
Kurczak Jalfrezi 133

świetnie rozgrzewające. Idealne na zimową porę! Kurczak Jalfrezi: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku, ale z pastą curry danie będzie bardziej aromatyczne) 1 świeży pomidor 1 opakowanie krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1/4 łyżeczki kurkumy(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku, ale z pastą curry danie będzie bardziej aromatyczne) 1 świeży pomidor 1 opakowanie krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1/4 łyżeczki kurkumy

Poezja smaku