Oszukali mnie. Właściwie gliwicka mama, która miała zostać na śniadaniu. Specjalnie z myślą o niej zrobiłam tę pastę (bo tylko takim dziwakom jak ona i ja smakują takie rzeczy). Mama wyszła, pasta została. Pomyślałam, że będę „męczyć” śniadanie jeszcze przez parę dni, ale nieee. Wszyscy zjedli, nikt nie marudził. I najlepsze – mam zrobić podobną pastę na najbliższą(...)miski z lodem i bardzo zimną wodą – to go zahartuje. Do blendera wrzucamy ciecierzycę, groszek, czosnek, oliwę, sok z cytryny i 1/3 szklanki wody, miksujemy do uzyskania kremowej pasty. Jeżeli wyszła za gęsta, można dolać do niej więcej wody. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy poszatkowane zioła i wszystko dokładnie mieszamy. Artykuł Pasta z ciecierzycy
Kardamonovyzmianami). Kiedyś, czyli już, teraz. Nie wiem co mnie opętało. Myślę, że to zasługa pogody, która jest tak do d, że tylko takie potrawy dobrze wchodzą. Jeżeli chodzi o pastę curry, no, ekhm, nie miałam jej w domu. Z pomocą przyszła Kinga Paruzel z przepisem na domową pastę curry. Zrobiłam ją identycznie, poza dwoma zmianami – nie dodałam trawy cytrynowej(...)wypełnione po kokardki przyprawami. Gotujcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 250 g grochu (ja użyłam łuskanych połówek) 1 l bulionu warzywnego 1 duży bakłażan 2 czerwone cebule 2 łyżki pasty curry (polecam zrobić pastę wg przepisu Kingi Paruzel) 2 papryczki chili 2 pomidory bez skóry sól olej rzepakowy ryż/pieczywo (przepis na 4 porcje) Bakłażana i cebule kroimy w większą
KardamonovyWiecie, jaki jest najłatwiejszy tort pod słońcem? Szwedzki tort kanapkowy – Smörgåstårta! Jak dobrze się domyślacie, jest to tort zrobiony z kromek pieczywa przekładanych ulubionymi pastami i warzywami W Szwecji to obowiązkowa potrawa na imprezowym stole, a także popularny tort urodzinowy, serio! Smörgåstårta to tort, który każda osoba może zrobić (dziecko też, gdy przygotujesz mu składniki ). Idealny na śniadanie, kolację(...)przekąskę – zamiast tradycyjnych kanapek W każdym razie polecam! Przykładowe składniki*: 16 kromek chleba z foremki (np. graham, tostowy) ulubione pasty roślinne do przełożenia kromek, np.: humus klasyczny http://lamarida.pl/2017/06/24/humus-klasyczny/ pasta buraczkowa http://lamarida.pl/2017/05/23/pasta-buraczkowa/ lub pesto z suszonych pomidorów z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/05/26/makaron-sosem-suszonych-pomidorow/ guacamoli http://lamarida.pl/2017/04/21/guacamole/ lub pesto szpinakowo-bazyliowe ogórek świeży, pomidor świeży, rzodkiewki
Lamarida.pl(Cavatelli con ceci e zafferano) Kolejny, niezwykle prosty i szybki w wykonaniu przepis na makaron we włoskim stylu. I jak to na włoskie podejście do makaronu
Pasta Po Polskubatatów (waga po obraniu) – 400 g ziemniaków (waga po obraniu) – 3 ząbki czosnku – 1 papryczka chilli – 1 łyżeczka ziaren gorczycy – 2 łyżeczki pasty Madras Patak’s (możesz ją zastąpić pastą Tikka Masala Patak’s lub dodać około 3-4 łyżeczek garam masala, ale w tym drugim przypadku smak będzie nieco inny(...)ugotowaniu daj im chwilę odparować. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub masła klarowanego. Dodaj drobno posiekany czosnek oraz chilli, przesmaż 2 minuty po czym dodaj gorczycę oraz pastę przyprawową. Tym razem zachęcam Was do kupienia pasty Patak’s, to sam olej oraz przyprawy, prosto i genialnie w smaku! Razem z pastą smaż około minuty po czym wrzuć
nietylkopasta.plDzisiaj polecam małe kanapeczki na jeden kęs. Małe kanapeczki można podać na zwykłym pieczywie tostowym białym lub ciemnym. Moje kanapeczki są przygotowane na pieczywie ciemnym. Przygotowałam trzy pasty z białego twarogu. Jeżeli mamy twaróg imperial to nie trzeba przepuszczać przez praskę, natomiast zwykły twaróg radziła bym zmielić. Ser wymieszać z solą pieprzem i niewielką ilością śmietany lub mleka ( łatwiej będzie(...)dekorować). Do pierwszej pasty dodajemy do smaku słodką lub ostra paprykę w proszku. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej czerwony kolor można dodać niewielką ilość pasty pomidorowej. Do drugiej pasty dodajemy curry i kurkumy (radziła bym powoli dodawać bo są to ostre przyprawy). Pieczywo wyciąć w kółka lub małe kwadraty, trójkąty według własnego uznania, na każdy kawałek pieczywa położyć listek sałaty
Pomysłowa kuchnia(Tagliatelle con funghi pleurotus) Tagliatelle z boczniakami. Proste, szybkie, pyszne 😀 Składniki: 250g makaronu ( tagliatelle , linguine lub penne) 300g boczniaków pęczek pietruszki 1-2 ząbki
Pasta Po Polskujedzonym w Hummus Magen David ) najlepiej przedstawia historię dzisiejszego Izraela, szczególnie w dodatkach. Cebula w zasadzie świadczy o wpływach Europy Srodkowej, harissa pochodzi z Tunezji, zhoug z Jemenu, a pasta z bobu to dodatek iście egipski. Składniki (2-3 porcje): - 125 g suchej ciecierzycy (lub 1 puszka) - 3 łyżki tahini - 1 ząbek czosnku - sok z 1 cytryny(...)który robimy w następujący sposób: małą zieloną papryczkę chilli, mały pęczek natki kolendry i pietruszki, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, szczyptę kardamonu i kuminu miksujemy blenderem na pastę) - pasta z suszonego bobu (suszony bób gotujemy na miękko i miksujemy blenderem z kilkoma łyżkami wody) - szczypta suszonego chilli - dobrej jakości pita - czarna herbata parzona z miętą i odrobiną
Roślinożerni urlopowiczeświata Cuisine: inspirowane kuchnią indyjską Difficulty: średnie Porcje 6 porcji Czas przygotowania 40 minutes Składniki 1 kg dyni (po obraniu) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki stołowe pasty curry 1 litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 2 puszki ciecierzycy 400 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów 1/3 puszki mleczka kokosowego (ok. 80 % ekstraktu(...)kokosa, jeśli macie mleczko z mniejszą zawartością kokosa, dodajcie więcej mleczka) 200 gramów szpinaku Przygotowanie Na 5 łyżkach mleczka kokosowego podsmażamy pastę curry, kurkumę, cynamon, kardamon. Po 2 minutach dodajemy cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w kostkę). Mieszamy i uważamy, żeby nie przywarło do dna garnka. Smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy dynię i smażymy przez
Heca w kuchniCzy można połączyć makaron i kawę? Otóż można 😀 I tak oto mamy Linguine al caffè . Składniki (na 4 porcje): 400g Linguine (lub Spaghetti ) 120g Prosciutto
Pasta Po Polskuprzygotowania 1 hour 30 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek (przed obraniem) 2 łyżeczki pasty waniliowej (najlepiej z wanilią z Madagaskaru) lub 1 torebka cukru waniliowego 8 łyżek cukru brązowego 1 łyżka płaska cynamonu Ciasto 600 gramów mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zależności od tego jak słodkie lubicie) budyń waniliowy 2 szklanki mleka roślinnego Przygotowanie Masa jabłkowa Obierz i pokrój jabłka w kostkę. Wrzuć na patelnię, dodaj cukier, cukier waniliowy, pastę waniliową (opcjonalnie), cynamon. Smaż na średnim ogniu przez ok. 25 minut. Część jabłek się rozpadnie, ale większość będzie nadal w kostkach. Odstaw patelnię do ostygnięcia. Ciasto Połącz suche składniki i dokładnie
Heca w kuchniZupa, Jednogarnkowe, Kuchnie świata Porcje 6 porcji Czas przygotowania 35 minutes Składniki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru mielonego lub 1 łyżeczka imbiru świeżego 2 łyżki czerwonej pasty curry chili cayenne (opcjonalnie do smaku) olej 600 gramów obranych ziemniaków (ok. 10 średnich sztuk) 2 papryki czerwone 1000 gramów obranej dyni (idealna jest odmiana butternut, ale używam też innych(...)pół puszki wody kokosowej – jeśli używasz mleczka o niższej zawartości kokosa, dodaj więcej mleczka, razem z wodą. Przygotowanie Na oleju podsmażamy cebulę, po paru minutach dodajemy czosnek, imbir, pastę curry i opcjonalnie pieprz cayenne. Smażymy ciągle mieszając, żeby nie przywarło do dna garnka. Jeśli będzie za mocno przywierać można dodać trochę wody. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki
Heca w kuchnibrownie z białą czekoladą Recipe by Aleksandra Course: Deser, Na imprezę Difficulty: proste Porcje 10 porcji Czas przygotowania 35 minutes Składniki 2 dojrzałe banany 70 gramów cukru 1 łyżka pasty waniliowej lub cukru waniliowego (spróbujcie z wanilią z Madagaskaru) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 100 gram oleju (rzepakowy, kokosowy lub inny jakiego używacie) 300 gram mąki pszennej 5 łyżek kakao(...)olej i czekoladę gorzką. Rozpuść je w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wystarczy, że olej się rozgrzeje i czekolada powinna się rozpuścić. Wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Banany, cukier i pastę waniliową zblenduj na gładką masę. Połam białą czekoladę na pojedyncze kostki. Połącz mąkę z kakao i wymieszaj. Dodaj zblendowanego banana z cukrem i wymieszaj. Dodaj przestudzoną (nie musi być zimna
Heca w kuchniwww.sweetdecor.pl/ dostępne są np. takie, ocynowane o wymiarach 40x26x2,5 cm. Jeśli takiej nie macie, możecie użyć takiej jak ja – równie dużej, ale w takim tradycyjnym wydaniu. O Paście cukierniczej waniliowej to już niedługo krążyć będą legendy! Jak widzicie u mnie gości prawie w każdym przepisie! Świetną marchewkową dekorację można zrobić używając np. naszych wykrawaczy w kształcie króliczka, kosza(...)sklepie ) SKŁADNIKI: CIASTO MARCHEWKOWE: * marchew – 280 g * jajko L – 3 szt * cukier drobny – 0,5 szkl * olej słonecznikowy – 2 łyżki * maka pszenna – 3/4 szkl * pasta cukiernicza – Waniliowa z ziarenkami – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ! * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 0,5 łyżeczki – dostępna TUTAJ! * cynamon mielony
Ostra na SłodkoTrufle czekoladowe z serkiem mascarpone i pastą z orzechów laskowych, nadziewane całymi orzeszkami laskowymi i obtoczone w posiekanych orzeszkach. To pyszny dodatek do kawy, herbaty lub do podjadania w ciągu dnia Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi są aksamitne i bardzo smaczne. Zapewniam, że znikną bardzo szybko. Pasty z orzechów laskowych warto zrobić więcej i przygotować z niej rewelacyjne lody(...)łupinek (do nadziewania) Przygotowanie: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich ). Czekolady roztopić w kąpieli. Dodać serek mascarpone i pastę z orzechów laskowych. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, aż masa zgęstnieje
Oryginalny smak