pasta - 17303 przepisów (strona:112/1154)

Kurczak, szparagi i pappardelle / Chicken, asparagus and pappardelle 114

wystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus – I love them, I could eat them everyday and when it’s season – I do it! Alone, with pasta, in risotto, in a salad. Grilled, fried, cooked, doesn’t matter… It matters that it’s asparagus! Today as a side to pasta with chicken. I couldn(...)them in a bag and pour the marinade in, cover the vegetables and put them in that bag into the fridge for an hour. Boil the water for pasta and cook it al dente as it is written in the instructions. Wash and dry the meat. Season it on each side and fry it on hot pan with a tablespoon

Martyna Cooks
Carbonara 114

porcje): 150 g makaronu, np.: spaghetti 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach 2 jajka 2 ząbki czosnku 40 g Grana Padano/Parmezanu sól, pieprz INGREDIENTS (2 portions): 150 g pasta, e.g. spaghetti 100 g raw, smoked bacon in thin slices 2 eggs 2 garlic cloves 40 g Grana Padano/Parmezan salt, pepper Wstaw wodę na makaron, żeby było szybciej możesz najpierw(...)się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron pokryty zostanie sosem. Boil the water for the pasta, you can first boil it in a kettle, it’ll be faster. Boil it al dente – as it’s written on the wrapping. Bacon slices cut into

Martyna Cooks
Miodownik z orzechami włoskimi i kremem budyniowym (bez glutenu) 295

cieście, w którym kruche blaty razem z kremem będą tworzyć jednolitą, rozpływającą się całość 💚 Udało się stworzyć obłędne ciacho, które zagra w duszy każdego orzechomaniaka a to za sprawą pasty z orzechów włoskich Nutura . Może wydawać się bardzo pracochłonny ale nie aż tak jak nie jeden tort. Jedynym minusem jest czas oczekiwania na rozmiękczenie blatów (minimum(...)oleju kokosowego -2 małe jajka -1/3 łyżeczki sody -2 łyżki wody Krem budyniowo-orzechowy -600ml mleka -2x40g budyń waniliowy -70g miodu -150-200g pasty z orzechów włoskich Nutura Dodatkowo -ok 100g orzechów włoskich KRUCHE BLATY   1. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać olej, miód, ksylitol i 2 łyżki wody, ciągle mieszając do rozpuszczenia

Candy Pandas
Z ŁĄKI NA TALERZ: Bułeczki z czosnaczkiem 163

tarasie, balkonie, czy w ogrodzie. Rozłóżmy koc, postawmy talerze i ulubione przekąski...w domowym zaciszu też można się dobrze bawić! Niech wstępem do ucztowania będą zwijane bułeczki z pastą z czosnaczku, czyli dzikiego zioła jadalnego, które można spotkać prawie wszędzie. Charakterystyczne sercowate listki z ząbkowanymi brzegami zakończone w szpic i kłębek drobnych białych kwiatków u szczytu rośliny, to właśnie czosnaczek(...)zioła (jak najdalej od ulic i zanieczyszczeń!), a potem miękkie, zwijane bułeczki pełne aromatycznego czosnaczku? Delikatne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Obłędnie pachnące! Bułeczki z czosnaczkiem: Potrzebujesz: Pasta z czosnaczku: 1 szklanka liści i kwiatów czosnaczku pospolitego 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli 2 łyżeczki nasion słonecznika szczypta pieprzu 1/2 szklanki dobrej jakości oleju rzepakowego Bułeczki: 500g mąki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Owocowe ciasteczko w torcie schowane 116

cakepops i wszystkie deserki tego typu, postanowiłam umieścić jej przysmak wewnętrz tortu. Ten, kto kiedykolwiek jadł cakepops, wie o czym mówię. Ciasto jest zrobione ze zmielonego ciasta kruchego i pasty owocowej. Równie dobrze można użyć pasty z orzechów i kawy lub pasty kokosowej, lub karmelowej, można pokusić się też o dodatek alkoholu, lub dodać wiórki czekoladowe. Owocowe ciasteczko w torcie(...)tortu Ingredients 400 g owoców mrożonych 200 g kruchych ciasteczek 100 g miodu Instructions Mrożone owoce rozmróź na patelni i odparuj wodę. Redukuj do momentu, aż powstanie zwarta pasta. Dodaj miód. Ogrzej jeszcze chwilę, tylko do momentu rozpuszczenia miodu. W międzyczasie zmiksuj drobno kruche ciasteczka. Formę wyściel papierem do pieczenia. Okruszki ciasta połącz z owocami. W razie konieczności ugniataj rękoma

SmartBake.pl
Proste przepisy na Wielkanoc 139

łatwo kupić. Wreszcie mamy czas dla siebie, nie musimy robić na nikim wrażenia pracochłonnymi daniami ani stać w kolejkach po wyszukane składniki. Jajka, biała kiełbasa, domowy chleb z pyszną pastą, chrzan i proste ciasto. Święta to przecież celebrowanie wiosny i czasu spędzonymi z najbliższymi. Jeśli mamy w zamrażarce krewetki i brokuła, będzie to Wielkanoc na bogato. Ale bez spiny(...)stopni na 45 minut i jemy po ostudzeniu. Hummus z czerwonej soczewicy z burakiem Soczewica ma ten plus, że nie trzeba jej namaczać wcześniej i jest lekkostrawna. Taką pastę robi się dosłownie chwilkę. Składniki: 1,5 szklanki czerwonej soczewicy ugotowany lub upieczony burak – obrany i przekrojony na pół ząbek czosnku przetarty przez praskę po dużej szczypcie soli, pieprzu, zataru

Ugotowane pozamiatane
Co zrobić z makaronu – 22 przepisy 198

zrobić z makaronu, który zalega w spiżarniach? Na szczęście przepisów jest mnóstwo. Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym To spaghetti z krewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym(...)sosie. Zobacz przepis Penne z pesto jarmużowym (4 składniki) Niewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na poziomie ugotowania makaronu Zobacz przepis Makaron z warzywami i pieczoną cieciorką Makaron z warzywami to witaminowa i energetyczna bomba. Ma w sobie mnóstwo zdrowych składników

Niedzielny kucharz
Pomidory faszerowane kaszą 137

farszach. Tutaj jest wszystko czerwone i pomidory i kasza. To pyszne faszerowane pomidory, które zachwycą wszystkich nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Farsz to kasza bulgur, natka pietruszki, ostra pasta paprykowa, Pikantne bulgur i pomidory to idealne połączenie smakowe. Lubię drobną kaszę bulgur, gdyż nie trzeba jej gotować podobnie jak kuskus, wystarczy zalać wrzącą wodą lub gorącym bulionem, przykryć(...)minut, a potem wymieszać widelcem aby zrobiła się sypka, jest gotowa np. do faszerowania. Moją Bulgur wymieszałam po zaparzeniu z domową pastą paprykową , która nadała jej nie tylko lekko pikantnego smaku lecz również apetycznego, czerwonego koloru, doskonale smakuje z natką pietruszki. Kasza bulgur w tym przepisie powoduje, że pomidory stają się elegancką przystawką, którą można je jeść solo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Baba ghanoush - pasta z bakłażana 152

Baba ghanoush to nic innego jak pasta z bakłażana. Bardzo przypomina hummus, ale ma pewną przewagę - nie ma działania wzdymającego. Można ją doprawić według upodobań - kuminem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką. Poniższy przepis jest bazowy - serdecznie zachęcam do próbowania! Pasta nadaje się jako przekąska - wystarczy zajadać ją pokrojonymi w słupki warzywami lub (mniej zdrowymi) nachosami. Może być również dodatkiem(...)kanapek, smarowidłem do pieczywa lub krakersów. Smacznego! Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana Składniki: 2 bakłażany 1 łyżka tahini 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo do doprawienia (opcjonalnie): łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki wędzonej papryki sok z połowy cytryny do dekoracji: liście mięty, liście czerwonego szczawiu, ziarna sezamu Baba ghanoush

Gary Bez dna
Hummus z fasolki adzuki 136

wodę. Tak było w przypadku fasolki adzuki, którą gotowaliśmy do sałatki z brązowym ryżem, a przy okazji powstał hummus z fasolki adzuki . Trochę zastanawialiśmy się nad nazwą naszej pasty z fasoli, ale po sprawdzeniu w wikipedii uznaliśmy, że można określać ją jako hummus, choć nie zawiera ciecierzycy. Udostępnij Składniki na hummus z fasolki adzuki 150 g fasolki adzuki 4 łyżki(...)pasty sezamowej tahini 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki kminu rzymskiego sok z 1 / 2 cytryny 3 łyżki wody 1 szczypta pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku Dodatkowo: oliwa do podania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fasolkę adzuki zalać dużą ilością zimnej wody, odstawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzić, wlać czystą wodę, aby była kilka centymetrów powyżej fasolki. Gotować

niecodziennikpary
Hummus z suszonymi pomidorami 124

nasza ulubiona przekąska do podgryzania, już o tym kiedyś pisaliśmy, ale od tamtej pory w tej kwestii nic się nie zmieniło. Zakupiliśmy pól kilograma suszonej ciecierzycy oraz nową pastę tahini, którą wyprodukowano z bardziej podprażonego sezamu, przez co ma wyrazistszy smak. Hummus z suszonymi pomidorami podjadaliśmy tym razem z chlebkami Naan i gałązkami selera naciowego. Sobota minęła nam w doborowym(...)przy wciągających filmach i pysznym jedzeniu. To lubimy. Udostępnij Składniki na hummus z suszonymi pomidorami 125 g suchej ciecierzycy 1 / 2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju 3-4 łyżki pasty sezamowej (tahini) 1 / 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 2 łyżki soku z limonki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta chili

niecodziennikpary
Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku 144

tortilli, na których jest podawane. I choć wydaje się czasochłonne, to jak najbardziej nadaje się na weekendowe polskie śniadanie:)  Wersja prosta tego dania zakłada użycie gotowych tortilli, przygotowanie pasty fasolowej i salsy pomidorowej oraz usmażenie jajek. Ja jednak pokusiłam się o wersję na bogato i zrobiłam dodatkowo paprykowy sos na ciepło oraz usmażyłam domowe tortille .  Huevos rancheros, czyli(...)kilka gałązek pietruszki (i kolendry - jeśli lubimy) posiekać. Awokado pokroić w kostkę. Cebulę, pietruszkę i awokado dodać do pomidora, doprawić do smaku solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Przygotować pastę fasolową: cebulę obrać, pokroić w kostkę. Połowę cebuli odłożyć do sosu paprykowego. Resztę smażyć na niewielkiej ilości oliwy, aż będzie miękka (ok 3 minut), posypać szczyptą kuminu, chwile smażyć, następnie

Obiad gotowy
Sałatka z kaszą bulgur 157

szybkie posiłki. O kaszy bulgur pewnie jeszcze nie raz Wam napiszę, ale dziś będzie przede wszystkim o tureckiej sałatce kisir. Jej głównymi składnikami są drobnoziarnisty bulgur, natka pietruszki, pasta paprykowa i / lub pomidorowa, ogórek, pomidory i przyprawy. Tanio, smacznie i zdrowo. Przepis na turecką sałatkę z kaszą bulgur jest banalnie prosty - zresztą zobaczcie sami. Turecka sałatka z kaszą bulgur - Cztery(...)Fajery Sałatka z kaszą bulgur na dwie porcje 0,5 szklanki drobnoziarnistej kaszy bulgur 0,75 szklanki wody 1 łyżeczka pasty paprykowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego ewentualnie mała cebula, drobno posiekana i zeszklona na maśle 1 łyżka soku z cytryny, a najlepiej melasy z granatów, jest dostępna m.in w tureckisklep.pl 1 duży pomidor albo kilka pomidorków koktajlowych około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy 146

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej Tahini, to tradycyjne danie kuchni z Bliskiego Wschodu. Pierwszy razspróbowałam jej podczas urlopu w Turcji. I wtedy hummus skradł moje serce. Ten smak był inny niż wszystkie jakie do tej pory próbowałam. Pamiętam, że cały pobyt zajadałam się tą przekąską. Po powrocie postanowiłam, że sama odtworzę ten wyjątkowy smak w domowym(...)zaciszu. I choć minęło wiele lat moje zamiłowanie do tej pysznej pasty nadal trwa. Hummus staje się coraz bardziej popularny, a jego miłośników przybywa. To za sprawa ciecierzycy, która zaczynamy coraz bardziej doceniać. To wszystko przez jej właściwości. Artykuł Hummus, czyli pasta z ciecierzycy pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki

Fit Food Brunetki
Makaron z porem, pieczarkami i pastą Tom Yum 111

Przyznam, że nie jestem fanką orientalnej kuchni, więc o azjatyckich daniach niewiele wiem. Natomiast od czasu do czasu lubię sobie urozmaicić obiad jakąś z tajskich, pikantnych past. Ty razem pora i pieczarki podsmażyłam z pastą Tom Yum i był to strzał w dziesiątkę. Polecam to szybkie i aromatyczne danie :) 200 g makaronu ryżowego lub Pad Thai 2 łyżki oliwy łyżka(...)masła klarowanego łyżeczka pasty Tom Yum por 200 g pieczarek sok z połowy limonki skórka starta z połowy limonki natka pietruszki kiełki koniczyny orzechy laskowe prażone Pora kroimy w półplasterki. Oczyszczone pieczarki przekrawamy na połówki lub ćwiartki i skrapiamy je sokiem z limonki. Na maśle z oliwą podsmażamy pora z pieczarkami. Gdy zmiękną, dodajemy pastę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją

Mienta blog