pasta - 16803 przepisów (strona:120/1121)

Szczęki wampira czyli kanapka z buraczanym hummusem i fetą 158

Składniki: 425 g ciecierzycy z puszki ( 265 g po odsączeniu ) 5 łyżek pasty tahini * ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny średni burak, ok 80 g,  ugotowany/upieczony sól i pieprz do smaku 100 g sera feta  5 kromek chleba razowego oliwa z oliwek, do skropienia * aby otrzymać domową pastę tahini zmiksuj 100 g, uprażonego na suchej patelni, sezamu(...)uzyskania konsystencji pasty Wykonanie: 1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać. 2. Buraka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 3. Cieciorkę umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku, burakiem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w miedzyczasie ok 2 łyżki lodowatej wody. 4. Z kromki chleba odciąć twarde brzegi, podzielić w poprzek na 4 części

Atlas Smaków
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym / Pasta with shrimps in creamy sauce 214

instrukcją na opakowaniu, odcedź i umieść go ponownie w garnku. Przełóż sos do makaronu, posyp ziołami i mieszaj podgrzewając przez około 30 sekund. Podawaj natychmiast! Smacznego! English version Pasta with shrimps in creamy sauce (4 servings) Ingredients: 2 tbsp of butter 4 tablespoons olive oil 1 onion, chopped 60g walnuts, chopped 300 g fresh shrimps, shelled and gutted 10 cherry(...)tomatoes, cut in quarters 60 ml brandy 250 ml double cream 1 tablespoon balsamic vinegar 240 g of dried pasta 2 tablespoons parsley or coriander, chopped salt and pepper Preparation: Melt butter and olive oil in a large pan on medium heat, sauté onion with walnuts for 2 minutes, stirring from time to time. Add shrimps and tomatoes, salt

karmelowy
Wegańska żywność od Vegamarket :) 162

właśnie ją dzisiaj Wam przedstawię. Amandin oferuje produkty ekologiczne, bezlaktozowe, a także często bezglutenowe. Są to na przykład: napoje roślinne, kremy orzechowe, buliony i wiele innych. Zobaczcie poniżej :)  PASTY ORZECHOWE  Te ekologiczne pasty są bajecznie pyszne! Składy są proste i krótkie, a głównymi składnikami są syrop ryżowy, wybrane orzechy i konkretne dodatki. Idealne na kanapkę, naleśnika, do owsianki(...)wypieku czy wyjadania prosto ze słoiczka :) Mają zwartą konsystencję niczym gęsty krem - cudo :)  Składniki PASTY Z MIGDAŁÓW : syrop ryżowy, woda, migdały (22%), inulina, substancja zagęszczająca (pektyna) Składniki PASTY Z ORZECHÓW LASKOWYCH Z KAKAO : syrop ryżowy, woda, orzechy laskowe (20%), kakao (3%), zagęszczacz (pektyna), skrobia, aromat naturalny, substancja konserwująca (guma ksantanowa, guma arabska, guma guar)  Składniki PASTY Z ORZECHÓW

Zdrowie na języku :P
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 133

posyp tartym parmezanem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC (z termoobiegiem) przez 2o do 25 minut, aż ser się rozpuści i całość lekko zarumieni. Smacznego! English version Baked pasta with meat and bechamel (6-8 servings) Ingredients for pasta: 2 tablespoons vegetable oil 1 large onion, chopped 3 garlic cloves, chopped 1 red pepper, diced 1 yellow pepper, diced(...)grams ground beef 200 g mushrooms, sliced 1/2 bunch coriander leaves, chopped 600 grams tomato sauce, store bought or homemade salt, pepper and sugar to taste 500 grams pasta , cooked as per instructions on the box grated parmesan cheese for sprinkling Ingredients for bechamel: 70 grams butter 40 grams flour 400 ml whole milk pinch of nutmeg salt and pepper

karmelowy
Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado. 169

dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę.  Dorzucam trochę chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa. W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki.  Pasta z awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych(...)ogórka 1/4 szkl. pokrojonej papryki 1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki) 1-2 łyżki pestek słonecznika kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej ewentualnie sól do smaku Składniki na pastę z awokado:  (na 3-4 porcje sałatki) 1 dojrzałe awokado 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki kolendry 1 łyżka soku z limonki (można dodać

Codziennik Kuchenny
Hummus 80

Jeśli lubisz ciecierzycę, zwaną także "włoskim grochem" musisz koniecznie przygotować hummus. To pasta pochodząca z Libanu, w skład której, poza wchodzi pasta sezamowa tahini, czosnek, oliwa i sok z cytryny. Dzisiaj, po raz pierwszy zmiksowałam hummus, wyszedł idealny! Gładka konsystencja, wyczuwalny smak soku z cytryny i tahini. Do tego przepisu można użyć konserwową lub ugotowaną ciecierzycę, a jeśli lubisz także(...)kumin.  Hummus Składniki: 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania: oliwa z oliwek czarnuszka posiekana natka z pietruszki Przygotowanie: Do blendera przekładamy ciecierzycę. Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę

Moja smaczna kuchnia
Farfalle alla carbonara z cukinią i groszkiem (Farfalle alla carbonara con zucchine e piselli) 153

trochę innej, mniej kalorycznej, bez boczku, za to z warzywami: cukini ą,  groszkiem i kremowym sosie jajeczno-śmietanowym. Makaron jest bardzo smaczny i delikatny w smaku. Smacznego! **** Pasta alla carbonara in modo diverso, perché senza guanciale, ma con verdure: piselli e zucchine. Senza rinunciare al gusto, la pasta è piu' delicata e leggera ma anche molto(...)qualche minuto. In una ciotola mescolate le uova con la panna, il grana padano grattugiato, il sale e il pepe a piacere. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Cuocete la pasta, scolatela al dente e trasferitela nella padella con piselli e zucchine. Mescolate bene.  Per ultimo versate il composto di uova sulla pasta. Mescolate fino a ottenere una consistenza cremosa

La grande e la piccola cuoca
GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 153

piersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki. Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15  minut lub do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga  pasta green curry konokwan zawiera  chili

KuchcikoweLove
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 196

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kuchnia Bliskiego Wschodu to wspólne biesiadowanie przy daniach pełnych, smaków, aromatów i kolorów. Żadna uczta nie może się obejść bez popularnych Mezze - hummusu, pasty z pieczonej papryki, sałatki tabbouleth. Do tego pyszne pieczone mięsa, chlebki pita, ryż lub kuskus.  Zapraszam Was po przepisy, które przeniosą Was w krainę 1001 nocy(...)Lidlu ! Więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji poznać kuchni Bliskiego Wschodu to wybierzcie się na zakupy, a następnie skorzystajcie z moich przepisów :)  Hummus Składniki: Ciecierzyca – nasiona suche – 250g Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki Czosnek – 1 duży ząbek Sok z ½ limonki Kumin – 2 łyżeczki Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek Wykonanie: Suche nasiona ciecierzycy zalać wodą i moczyć przez

Kuchnia Bon Appetit
Soczewica w sosie masala 143

Dzisiejsza propozycja zawiera czerwoną soczewicę, szpinak, moją ulubioną kolendrę i oczywiście mnóstwo przypraw rodem z Indii . Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa lista składników. Pasta masala w tym sosie to jak suszone grzyby w bigosie. Jest ostra, a jej zapach przywraca o zawrót głowy. Dopiero po dodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się(...)Soczewica w sosie to pożywne danie bogate w białko, witaminy i minerały. Wartą nią zastąpić mięso od czasu do czasu. Czerwona soczewica w sosie Składniki: dla 2-4 osób Pasta masala po 2 łyżeczki nasion kolendry i kminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry

codojedzenia
Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta 195

Doprowadź do wrzenia i dopraw sokiem z cytryny i solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj do sosu makaron i podawaj danie posypane szczypiorkiem. Smacznego! English version Pork and chanterelle pasta (4 servigs) Ingredients: 250 g favorite pasta 600 g pork loin cut into strips or cubes 400 g chanterelles, cleaned , larger cut in half 2 tablespoons clarified butter 1 onion(...)diced 2 tablespoons of oil 3/4 cup double cream 1 tablespoon lemon juice 1/2 cup dry white wine 1 tablespoon chopped chives salt and pepper Preparation: Cook the pasta according to the package directions, drain and set aside. In a large pan, heat the oil, add pork and cook until bronweg on all sides, season with salt and pepper

karmelowy
Imprezowa pasta łososiowo - serowa 191

Łosoś wędzony na gorąco to zdrowy smakołyk, gdy chcecie sobie zrobić przerwę od zapychającego mięsa, to ta pasta jest strzałem w 10!. Aromatyczny łosoś, jeszcze mocniej intensywny ser cheddar a do tego nutka intrygującego estragonu. Wbijacie mini krakersy i imprezowy jeżyk gotowy! Nie zapomnijcie o świeżo zmielonym pieprzu dookoła kul z pastą :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki(...)mini krakersy Przygotowanie: 1/ Łososia, ser i jajko szatkujemy bardzo drobno - przekładamy do miski 2/ Dodajemy sól, estragon i ciepłe masło i zagniatamy, najlepiej dłońmi na zbitą konsystencję. 3/ Pastę nakładamy na gałkownicę a następnie wykładamy na talerze, mieląc pieprz dookoła i wbijając krakersy w pastę. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Hummus 89

puszka ciecierzycy (przeważnie 250g) lub ugotowanej , - 1/4 szklanki płynu z odsączonej ciecierzycy lub wywaru z ugotowanej ciecierzycy, - sok z połowy cytryny, -2-3 ząbki czosnku, - 3-4 łyżki pasty tahini (można ją przygotować samodzielnie, przepis poniżej) -2 łyżki oliwy z oliwek, - sól, pieprz, kumin ,  Hummus Wykonanie: Ciecierzycę miksujemy blenderem ze wszystkimi składnikami czyli: czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny(...)Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy ok 1/3 szklanki wywaru spod ugotowanej wcześniej ciecierzycy lub jeśli używamy ciecierzycy z puszki, wody która została po odsączeniu.  Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, kuminem czy innymi ulubionymi przyprawami.  Do gotowej pasty dodajemy oliwę z oliwek i razem wszystko mieszamy.  Hummus możemy udekorować papryczką chili co wyostrzy jej smak , czy natką

Aromatyczne Podróże
Pasta ze szprotek i zielonego groszku 124

pasta rybna jest moją ulubioną. Połączenie wędzonych rybek i jajek ugotowanych na twardo po prostu uwielbiam. Pastę mieszam z majonezem, idealnie pasującym do jajek. Dodaję też zielony groszek, którego torebkę zawsze mam w zamrażarce.   Do tej pasty najbardziej pasują znane wszystkim szprotki w prostokątnej puszce Winter sprats . Czasem zamieniam te szprotki na np. puszkę śledzi w sosie pomidorowym(...)pasta też jest wyśmienita :) Pasta ze szprotek i zielonego groszku 200 g wędzonych szprotek 2 jajka ugotowane na twardo 3 płaskie łyżki majonezu 4 łyżki mrożonego, ugotowanego groszku sól i słodka papryka do smaku Usunąć głowy i ogony ze szprotek. Tak przygotowane szprotki wrzucić do pojemnika blendera, dodać jajka pokrojone na mniejsze części i majonez. Rozdrobnić na gładką masę

Posadzone i zjedzone
Pełnoziarniste spaghetti z pastą ajvar i kwiatami cukinii. 124

Pasta ajvar to bałkański specjał zrobiony z pieczonych warzyw, gdzie większość z nich stanowi papryka. Na nasze szczęście pasta (choć też dostępna w sklepach), jest bardzo prosta do wykonania. Powiem Wam, że warto od razu zrobić sobie jej więcej by wykorzystać do gulaszów, makaronów - bo jest naprawdę bardzo smaczna i można używać ją na wiele sposobów. A sama papryka którą(...)znajdziemy w tej chwili w warzywniakach to dojrzewające w słońcu warzywa o idealnym smaku do tego typu dań. Pastę ajvar połączyłam z pełnoziarnistym makaronem i podałam ze smażonymi kwiatami cukinii. Cały sezon czekałam na końcówkę lata gdzie z czystym sumieniem mogę nazrywać tego rarytasu nie niszcząc samych owoców. Jeżeli nie macie cukinii we własnych ogródkach, to szukajcie jej kwiatów

Poezja Smaków - blog kulinarny