świetnym źródłem białka (zawierają prawie wszystkie aminokwasy), jodu(!), miedzi(!), witaminy E, a nawet D. Dodaję pieczarki standardowo do dań głównych, a ostatnio nawet do śniadań. Służą mi jako składnik pasty do chleba. Łączę je z nasionami konopi, które mają idealne proporcje kwasów omega i były superżywnością przodków z naszych Ziem polskich (żeby nie było, że wegusy czy eko "świry(...)wcinają tylko tropikalne, a nie nasze słowiańskie rarytasy:-)). Dorzucam słonecznik, który u nas zawsze się jadło i bez uprawy którego polski ogród nie istniał. Przyprawiam i mam pyszną, swojską pastę do chleba, kasz lub makaronu. Polecam!!! Składniki na 400 ml pasty: 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, 1/4 szklanki łuskanych nasion konopi, 3 łyżki oliwy dobrej jakości lub oleju lnianego
Jeść, by żyć w zdrowiuMoja wersja azjatyckiej zupy laska zawiera polecaną przez ze mnie we wcześniejszych przepisach z pastę curry Cosmovedy. Możecie też taką pastę wykonać sami. makaron z czerwonej fasoli adzuki - 1 opakowanie ( lub dowolnego) pasta curry - 1 łyżka tofu - 1 opakowanie opcjonalnie: dorsz lub krewetki lub pierś z kurczaka - 400 g ok 1,5 l. bulionu warzywnego czosnek - 2 ząbki(...)imbir świeży- 2 cm sos sojowy - 2 -3 łyżki pomidorki koktajlowe -kilka sztuk kolendra świeża do smaku mleko kokosowe - 100 ml olej - 2 łyżki marchewka - 1 szt. pasta chili sambal- 1 łyżeczka Ugotować makaron 7 minut. Tofu pokroić dość dużą kostkę i zrumienić. Do garnka wlać olej i dodać pastę curry, utarty czosnek i starty imbir. Wlać
AZgotuj!się tak zadomowić w sercach Libańczyków. W Libanie jest z 10 głównych grup religijnych. Podobnie różnorodna jest kuchnia. Libańczycy kochają oliwę i wino. Podstawę każdego posiłku stanowią mezze i pasty typu hummus. Osobiście mogłabym poprzestać tylko na tych sałatkach i pastach. Najlepsze to wszystkie postaci hummusu, twarożek labneh, gęsty jogurt z miętą i cytryną, mutabal i baba ghanouj, czyli pasty(...)grillowanego bakłażana, muhammara z papryki i raheb, czyli coś pomiędzy sałatką a pastą z ciecierzycy, natki pietruszki i pomidorów. Jeśli już jesteśmy przy sałatkach to w Libanie koniecznie trzeba spróbować tabbouleh z natki pietruszki i pomidorów, fattoush czyli wiejskiej sałatki z opiekanymi kawałkami chleba pita. Klasyczne sałatki to też rukola i świeży tymianek oraz sałatka z awokado i halloumi
Ugotowane pozamiatanepochodzi od hiszpańskiego “adobar” – marynować. Jest to mieszanka ostrych przypraw, ziół i czosnku oraz wina lub octu. W przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest(...)podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry. My proponujemy Wam dzisiaj wersję najzdrowszą, bo pieczoną. Adobo z tego przepisu jest gęste, ma postać pasty, która doskonale przylega do mięsa. W stosunku do oryginalnej receptury z Eatingwell dodaliśmy dwie łyżki wina, które dodatkowo zmiękcza mięso. Zamiast niego możecie dodać łyżkę octu winnego. albo w ogóle
Niedzielny kucharzzimnych przekąsek polecam również efektownie wyglądające kwiatki warzywne albo roladki z tortilli , sówki z wafli ryżowych , jabłka z masłem orzechowym . Składniki: świeży długi ogórek zielony (najlepiej Bio) domowa pasta roślinna np. humus klasyczny lub pasta z buraczków oliwki czarne i zielone (mogą być też winogrona lub pomidorki koktajlowe) chipsy (a’la pringles lub tortillowe trójkąty) szczypiorek, koperek lub natka pietruszki(...)podłużnie na pół. W razie potrzeby można przyciąć każdy kawałek wzdłuż tak, żeby się nie kolebał. Każdą z połówek wydrążamy łyżeczką z pestek, a następnie wypełniamy humusem lub ulubioną pastą roślinną. Następnie, kroimy na niewielkie kawałki. Na nasze łódeczki układamy chipsa, na to troszkę humusu lub pasty – można zrobić dwukolorowe tzn. humusem wypełnić ogórka, a na chipsie położyć pastę
Lamarida.plZalej grzyby ciepłą wodą, odstaw na pół godziny. Krok 2 Gęś dokładnie osusz ściereczką lub ręcznikiem papierowym.. Czosnek drobno posiekaj, wysyp na niego sól i rozetrzyj na pastę dociskając do deski do krojenia trzymanym na płasko nożem. Dodaj do pasty majeranek i dalej ucieraj. Posmaruj pastą gęś, oprósz dodatkowo tuszkę solą. Po natarciu pastą syp sół w miejsca, gdzie(...)pasty jest mniej oraz tam, gdzie są bardziej mięsne części tuszki: nogi, piersi. Odstaw gęś na godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki. Nie przykrywaj tuszki. Dzięki temu skórka po upieczeniu będzie chrupka. Krok 3 Nadzienie. Wstaw grzyby razem z wodą, w której się moczyły na kuchenkę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Odcedź i dość
Niedzielny kucharzprzepisie (kto nie próbował tego kwiatowego cuda ten trąba!). Dynia sprawdza się też w wytrawnych, pikantnych kombinacjach jak choćby w tym całkowicie wegańskim wydaniu – podbita czerwoną pastą curry, liściem limonki kaffir i sokiem z limonki. Dynię dokładnie myjemy. Odmiana Hokkaido jest na tyle fajna, że cała skórka na dyni zrobi się naprawdę mięciutka podczas pieczenia. Nadaje przyjemnej konsystencji zupie(...)Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy do zeszklenia. Kiedy cebula zacznie łapać kolor, dodajemy do garnka starty na tarce imbir i czosnek. Smażymy wszystko razem, mieszając, przez minutę. Dodajemy pastę curry (możecie dać tylko 1 łyżkę – jeśli będzie za mało pikantnie, zawsze można dodać więcej pasty później ale czerwone curry to curry najbardziej delikatne), sproszkowaną przyprawę curry i pół puszki
Karo in the Kitchenczas temu mojej córce zachciało się lodów, a wiecie, że ja wolę zrobić domowe, aniżeli przyzwyczajać ją do tych sklepowych, których staramy się unikać. I że posiadam zapas sprawdzonej pasty daktylowo-orzechowej (*) to postanowiłam przygotować lody właśnie o takim smaku. Niestety, a może to dobrze..., ale podczas pierwszego podejścia lody nie powstały, ponieważ cały (!) krem zjadłam w formie deseru. Taki(...)gdyż jest tak leciutki oraz puszysty, że podczas dłuższego obciążenia może opaść. Jednakże jako nadzienie do rurek lub babeczek sprawdzi się bez dodatków. Polecam! 500g śmietanki 36% 5 łyżek pasty daktylowo-orzechowej (płaskich) Porządnie schłodzoną śmietankę z pastą daktylową należy ubić na sztywno. Deser i krem do babeczek: Krem w formie deseru nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Krem
Di gotujeDziś mam dla Was pomysły na kanapki z tuńczykiem na 4 sposoby. Podstawą jest zgrillowana ciabatta oraz pasta z tuńczyka albo kawałki tuńczyka. A dodatki? Jest i ajvar oraz oliwki, oczywiście jajko, które świetnie pasuje do tuńczyka, ale też avocado czyli nie takie już oczywiste połączenie oraz ogórek i czarnuszka. Na śniadanie albo przekąskę, idealnie też się sprawdzą(...)imprezie (tylko trzeba zrobić tuż przed imprezą, żeby chleb nie zmiękł). Pięknie wyglądają i świetnie smakują. Pasta z tuńczyka 1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie własnej 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki musztardy (z ziarnami lub dijon) 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku opcjonalnie: koperek Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski i zmieszać wszystkie składniki. KANAPKA
Smaczny zeszytdyni 400 g grzybów 200 g boczku 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku natka pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 500 g di polpa di zucca 400 g di funghi 200 g di pancetta 1 cipolla 1-2 spicchi d'aglio 1 rametto di timo prezzemolo olio d'oliva sale(...)cubetti. Cuocete al vapore per circa 5-10 minuti. Una volta cotta frullate fino ad avere una consistenza omogenea. Per ultimo aggiustate di sale, pepe e timo. Cuocete la pasta in abbondante acqua bollente e salata. Tagliate la cipolla e la pancetta a dadini. In una padella scaldate 2-3 cucchiai di olio, unite la cipolla e 1-2 spicchi
La grande e la piccola cuocajuż pewnie wiecie poniżej znajdziecie przepis na kostki rosołowe - możecie go też znaleźć tutaj. Dzisiaj mam jeszcze jeden ciekawych przepis, który może przypaść Wam do gustu. Pasta, którą dzisiaj przygotowałam to idealny sposób, na skoncentrowanie smaku pysznych warzyw w słoiku. Taką pastę śmiało możemy wykorzystać do sosów, mięs, czy marynaty. Myślę, że nawet do zupy będzie idealna(...)Pasta b ulionowa 200 g obranych marchewek 150 g obranych korzeni pietruszki mały seler 2 cebule 4 ząbki czosnku liście selera (razem z łodyżkami - bo to właśnie w łodygach ziół znajdziemy najwięcej smaku i aromatu) natka pietruszki 4 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego lubczyk (u mnie suszony) 4 łyżki soli 10 g suszonych grzybów kilka listków
Kuchnia moimi oczamiTrufle i pasty truflowe są niesamowicie popularne i często wykorzystywane we włoskiej kuchni. Gdzie je kupić w Polsce – w włoskich delikatesach, na półce z włoską żywnością w marketach czy online. A naprawdę warto, lubię zarówno wersję z czarnych trufli której używałam na przykład do nadziewanych gnocchi, super jest też do makaronów ale sos nabierze brunatnej barwy. Dlatego do sosu(...)makaronu lepiej według mnie sprawdzi się pasta z białych trufli, wystarczy jej dosłownie płaska łyżka bo pasta jest bardzo aromatyczna. Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem
nietylkopasta.pl