dlatego też gdy wracam w końcu do domu do męża i córci, mam ogromną ochotę na wszelkiej maści "domowe jedzenie." Stąd też mój kolejny przepis na domową pastę z makreli, którą wszyscy uwielbiamy. W moim rodzinnym domu pastę według tego przepisu wykonywał zawsze mój Tato, była to jedna z nielicznych potraw, która wychodziła z kuchni spod ręki Taty(...)kuchni królową była Mama). Robił też świetne zrazy wołowe i piętrowe kanapki z niczego. :) Bazowy przepis wzbogaciłam o nutkę chrzanu, świetnie "podkręca" smak całości. Dzięki temu pasta może stanowić np. jedną z pozycji na śniadaniu wielkanocnym. Możecie zrobić ją zatem na dwa sposoby - z chrzanem lub bez niego, wybór pozostawiam Wam. :) Dzielę się dziś z Wami zatem kawałkiem mojej
Garniec MagaliePasta rybna z makreli. Czy może być coś prostszego? Świetna na śniadanie i kolację, a także przekąskę. Zwłaszcza z ciepłym pieczywem. Jednak ta pasta rybna z makreli nie ma nic wspólnego z gotowymi, sklepowymi pastami, które są tłuste, zostawiają na języku posmak oleju wątpliwej jakości, a ryby mają w składzie 10 procent. Nasza pasta rybna z makreli, to 100 procent(...)drąc mięso na małe kawałki widelcem. Cebulę posiekać bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszać z musztardą i keczupem oraz doprawić solą i pieprzem. Zajadać ze świeżym pieczywem i szczypiorkiem. Post Pasta rybna z makreli pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniUwielbiam pasty jajeczne, lecz niestety bycie na diecie takie przyjemności wyklucza... Jak do tej pory myślałam ;) Gdy w Biedronce pojawił się bezlaktozowy serek wiejski postanowiłam zrobić mały eksperyment i było warto :) Pastę robi się w mgnieniu oka, jeśli nie liczyć gotowania jajek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją dzień wcześniej. Z podanych składników przygotujemy śniadanko dla dwóch(...)garść posiekanego szczypiorku - sól, pieprz - opcjonalnie: szczypta czosnku granulowanego Na początku gotujemy nasze jajka na twardo i studzimy. Następnie łączymy z serkiem i tu opcje są dwie - jeśli wolicie pastę kremową z pomocą przyjdzie nam blender, w którym idealnie zmielimy wszystko na gładką masę, jeśli zaś lubicie w swojej paście mieć kawałki jajka wystarczy rozdrobnić je widelcem, u mnie zdecydowanie
Kulinarne zapędy KokosaJeżeli kupiliście twaróg i nie wiecie, co z nim zrobić to zachęcam do przygotowania pasty z dodatkiem cebuli. Twarogowa pasta świetnie smakuje na chlebie razowym. Poniższa pasta jest łatwa i szybka do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inną twarogową pastę to dodajcie jajka bądź tuńczyka . Składniki na porcję dla 3-4 osób: 250 g twarogu 1 czerwona cebula(...)sól, pieprz Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. W miseczce wymieszać twaróg i cebulę. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Pasta musi być dosyć wyrazista w smaku
Ugotowaćprzygotowywałam. Zapewne coś podobnego jadaliście w swoich domach, ale być może tak jak ja zapomnieliście o tym prostym a bardzo smacznym dodatku do kanapek. Przypomnę Wam go dziś :) Pasta rybna do kanapek Składniki: kostka sera białego puszka szprotek pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz dodatkowo: pomidor, bagietka lub inne pieczywo Pasta rybna do kanapek Wykonanie(...)szprotki (bez oleju), śmietanę, paprykę, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do gotowej pasty lub posypujemy po wierzchu po kanapkach. Pasta rybna do kanapek Pasta rybna do kanapek
Pyza i Surówkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Jest przysmakiem popularnym na Bliskim Wschodzie. Jego główny składniki to ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim), która zawiera sporo białka, witamin i minerałów. Pastę można przygotować z ciecierzycy w puszce i doprawić np. papryką czy świeżą natką pietruszki. 200g ciecierzycy (polecam od Skworcu ) 50g sezamu(...)można użyć pasty tahini) 1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu) (*) 2-3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku (**) 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (***) sól, pieprz Dodatkowo: woda (****) 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki) Ciecierzycę moczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin. (Uwaga, bo podwoi swoją
Di gotujemoja córka uwielbiam różne pasty na chleb no i dzisiaj zrobiłam na kolację pyszną pastę z kabanosa i Soczewicy gotowanej na parze od Bonduelle. Pasta nadaje się na kanapki a także śmiało można nią nadziewać np : jajka. Pastę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki : 1 puszka Soczewicy gotowanej na parze od Bonduelle(...)smaku 1/2 ząbku czosnku 1 łyżeczka Majonezu Kieleckiego szczypta chili Wykonanie: Soczewicę przepłukać wodą i odsączyć. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i dobrze zmiksować na pastę, przyprawić do smaku solą ,ub pieprzem. Podawać z grzanką, bułką a nawet chrupkim pieczywem, smakuje wyśmienicie. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym się dzieli. Stąd mój przepis. Wypróbowany przez znajomą, a teraz już przeze mnie. Pasta doskonała do pizzy, sosów i zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś(...)skórki, kroimy drobno i rozdrabniamy blenderem. Bazylię, jeśli świeża, siekamy. Jabłko ścieramy na tarce dodajemy do papryki. Cebulkę kroimy w kostkę i chwilę podduszamy na oleju, dodajemy do pasty , czosnek wyciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i w dużym garnku gotujemy ok 1 godzinę. Jeśli chcemy , by pasta była bardziej gęsta gotujemy dłużej. Pastą napełniamy słoiczki i pasteryzujemy
W kuchennym oknie Ewyjadają wędliny . (No w tej chwili są na takim etapie, mam nadzieje że im to minie ) . To za słona to za kwaśna . Mają wenę tylko na twarożek i pasty . Dlatego miksuje ,sieka, gniotę i wychodzą różne pasty. Na razie zdaje to egzamin. Pasta pieczarkowa to żadne odkrycie ,ale na chlebku upieczonym własnoręcznie smakuje podwójnie Składniki(...)oleju podsmażam cebulę, dodaje pokrojone pieczarki . Posypuje troche solą aby pieczarki wodę prędzej puściły . Usmażone pieczarki porządnie odsączam z wody którą przy smażeniu puściły ( odsączenie jest konieczne ,bo będzie pasta lejąca się) Osuszone pieczarki miksuję . jeśli pasta jest zbyt rzadka to można dodać łyżke otrąb , bułki tartej lub ugotowane jajko . Dosmaczam solą ,pieprzem ,wsyluje szczypiorek drobno pokrojony , mieszam i gotowe
Eli Gotowaniekażdy burger musi być z mięsem, te warzywne są równie pyszne. A ten jest naprawdę wyjątkowy - jego wnętrze wypełnia cudownie przysmażona, ogromna pieczarka portobello, pasta z awokado i suszonych pomidorów oraz pełne smaku, świeże warzywa. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki(...)łyżka wiórków parmezanu 1 ogórek małosolny lub kiszony 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) pasta z awokado 1 awokado hass 2 suszone pomidory 2 obrane ząbki czosnku 2 cm świeżej papryczki chilli sok z 1/4 limonki 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki pasty umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy oliwę
DefinicjaSmakusię w ustach i słodką polędwicę wieprzową oraz chrupiące chipsy z jabłka, pachnące cynamonem oraz chips z szynki parmeńskiej, który nadaje całości idealnej chrupkości. Rukola dodaje kanapce delikatnej ostrości. Pasta z suszonych pomidorów oraz kawałek pleśniowego sera jest idealnym spoiwem w tym daniu, nadaje mu pysznej konsystencji a zarazem charakterystycznego, wytrawnego smaku. Te wszystkie składniki powodują, że danie nie jest(...)pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Pasta z suszonych pomidorów: 7-8 suszonych pomidorów 10 listków świeżej bazylii pieprz szczypta soli 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Dodatkowo: bagietka na grzanki (10-12 kromek) 5-6 plastrów szynki
Mango Papajasię w ustach i słodką polędwicę wieprzową oraz chrupiące chipsy z jabłka, pachnące cynamonem oraz chips z szynki parmeńskiej, który nadaje całości idealnej chrupkości. Rukola dodaje kanapce delikatnej ostrości. Pasta z suszonych pomidorów oraz kawałek pleśniowego sera jest idealnym spoiwem w tym daniu, nadaje mu pysznej konsystencji a zarazem charakterystycznego, wytrawnego smaku. Te wszystkie składniki powodują, że danie nie jest(...)pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Pasta z suszonych pomidorów: 7-8 suszonych pomidorów 10 listków świeżej bazylii pieprz szczypta soli 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Dodatkowo: bagietka na grzanki (10-12 kromek) 5-6 plastrów szynki
Mango PapajaJeśli ktoś pamięta z dzieciństwa kanapki z zimnym kotletem w środku, ta opcja jest znacznie lepsza z użyciem kotleta z tofu :) Blendując kostkę tofu wędzonego można zrobić świetną pastę a'la pasta z wędzonej makreli. Takie tofu jest zresztą super smaczne samo w sobie, wystarczy pokroić je w plasterki i objadać się podobnie, jak serem wędzonym, z chlebem(...)patelni, tylko dla uzyskania jednolitej temperatury. Pozostałe smaki BIO TOFU POLSOJA to: - tofu ziołowe , z tymiankiem, majerankiem, oregano i cząbrem, idealnie nadaje się do kanapek w postaci plasterków albo pasty, nie wymaga doprawiania i co dla mnie ważne, nie ma narzucającego się smaku soi (jak zresztą wszystkie produkty z tej linii), podobnie jak bazyliowe fajnie komponuje się z makaronami (można
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEUwielbiam pasty kanapkowe! Moim hitem jest pasta z białej fasoli z majerankiem, której wciąż nie dodałam na bloga (ale obiecuję, że niedługo dodam!). Na fali sukcesu z hummusem postanowiłam przygotować inną pastę z ciecierzycy. Tym razem z dodatkiem suszonych pomidorów. W zależności od tego ile ich dodamy, może zmieniać nam się barwa pasty. Wyszło mi jej naprawdę sporo, więc śniadania(...)jakiś czas miałam z głowy. Zmieniały się tylko dodatki Czytaj dalej... Artykuł Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuKuchnia bliskowschodnia obfituje w wiele past warzywnych, które podawane są jako dodatek do pity, chlebków lawasz lub manakeesh. Kuchnia ta w dużej mierze opiera się właśnie na przeróżnych warzywach: pieczonych czy też surowych. Baba ghanoush to pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem tahiny, cytryny i aromatycznych przypraw. Arabskie gospodynie opiekają to pękate warzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat(...)pasty. W domowych warunkach można skorzystać jednak z piekarnika :) Składniki : 400-500 g bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej ) sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej Bakłażana nakłuć widelcem i piec w 200*C, przez około 30 minut, aż skórka pomarszczy się
Chocolate Muffin Blog