Smalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną cebulką. Nie sądziłam, że to może być aż tak dobre! Smakuje rewelacyjne, szczególnie z dodatkiem ogórka kiszonego. Taka pasta to świetna alternatywa dla tradycyjnego smalcu, bo nie tylko jest mniej kaloryczna, ale również zdrowsza(...)kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, aż zbrązowieje. Studzimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Suszone plasterki jabłka kroimy na małe kawałki. Ugotowaną fasolę blendujemy na pastę, dodając trochę wody pozostałej po gotowaniu, by pasta nie była zbyt sucha. Następnie do pasty dodajemy smażoną cebulkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz kawałki suszonego jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy
Kuchnia MagdaLenySmalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną cebulką. Nie sądziłam, że to może być aż tak dobre! Smakuje rewelacyjne, szczególnie z dodatkiem ogórka kiszonego. Taka pasta to świetna alternatywa dla tradycyjnego smalcu, bo nie tylko jest mniej kaloryczna, ale również zdrowsza(...)kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, aż zbrązowieje. Studzimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Suszone plasterki jabłka kroimy na małe kawałki. Ugotowaną fasolę blendujemy na pastę, dodając trochę wody pozostałej po gotowaniu, by pasta nie była zbyt sucha. Następnie do pasty dodajemy smażoną cebulkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz kawałki suszonego jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy
Kuchnia MagdaLenyHummus to arabska pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini. Moja dzisiejsza pasta to wariacje na temat hummusu czyli pasta z buraka z tahiną. Jest taka dobra że warto zrobić więcej bo zajadać ją można łyżeczką. Idealna będzie do pieczywa czy do warzyw, z makaronem też świetnie się nada. Buraczkowa pasta - czyli hummus z buraka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUwielbiam nałożyć go na kanapkę naprawdę dużo, dużo, dużo.. mogę go jeść do znudzenia - jest niesamowicie pyszny! Zajrzyj również: Pasztet z królika Pasztet z cukinii Pasztet z wątróbki Pasta z awokado i suszonych pomidorów Pasta z bobu Pasta z buraków i słonecznika Pasztet z kurczaka idealnie współgra z pomidorami, a jeżeli dodamy do niego suszone pomidory to pasztet(...)zrobi różnicy, dlatego możecie mieć mniej lub więcej. Do blendera wrzucamy mięso z kurczaka i suszone pomidory niezbyt odsączone z zalewy i wszystko blendujemy na pastę. Do zblendowanego mięsa z pomidorami dodajemy koncentrat pomidorowy oraz jogurt i dokładnie mieszamy. Możecie ewentualnie doprawić solą i pieprzem, ale na przykład u mnie nie było to konieczne. Smacznego! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaProsta pasta kanapkowa (z suszoną cebulą) Lubcie pasty kanapkowe? Ja uwielbiam, bo są dla mnie prostą odmianą dla codziennych kanapek. Pastę kanapkową można przygotować z różnych składników i na różne sposoby. Dzisiejsza wersja jest niewątpliwie jedną z łatwiejszych i bardziej tradycyjnych past. Za jakiś czas podzielę się z Wami mniej tradycyjnymi przepisami na pasty do kanapek. Dziś jednak stawiam
Słodkie okruszkiMocno zasłodziłam ostatnio blog, więc dziś przepis na wytrawną pastę do smarowania pieczywa, nadziewania ptysiów lub jako dodatek do surowych warzyw (rzodkiewki, papryka, seler naciowy itp.). Pasta z groszku zagościła już na blogu, ale wtedy robiłam ją z groszku mrożonego . Dziś pasta z żółtego grochu suszonego. Ja użyłam grochu w całości, ale może być też połówkowy. Składniki : szklanka grochu(...)Ostudzony groch zmiksować z przyprawami i 1/4 szklanki wody z drugiego gotowania grochu. Pod koniec miksowania dodać 4 łyżki oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać łyżką oleju. Pasta łatwo się utlenia, więc polanie jej powierzchni olejem lub oliwą jest konieczne. Przechowywać w lodówce do kilku dni. Naczynie z pastą szczelnie przykryć np. folią spożywczą. Jeśli masz ciekawy przepis
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj kolejna pasta, która urozmaici każdą kanapkę. Tym razem jest to pasta czerwonej fasoli z boczkiem , czosnkiem i odrobiną cząbru, dzięki któremu nabiera oryginalnego charakteru. Za sprawą kilku prostych składników można wyczarować coś pysznego. Mniam… Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 45 g boczku (parzonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek mała szczypta cząbru sól pieprz Przygotowanie(...)kawałeczki fasoli. Następnie doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie za gęsta, dolać odrobinę wody lub zalewy, w której była fasola. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z ciecierzycy z pieczona papryką → Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów → Hummus → Tapenada z czarnych oliwek → Pasta z ciecierzycy i twarogu
Oryginalny smakWitacjcie :) Swojego czasu nie jadałam wcale ryb. Teraz staram się nadrobić ten czas. Jak mi idzie? Całkiem dobrze :) Sprawdźcie co ciekawego mam dzisiaj dla Was Pasta z makreli - fit przepis jedna wędzona makrela pęczek szczypiorku 100 chudego twarogu łyżeczka musztardy sarepskiej 3 łyżki jogurtu naturalnego sól ( u mnie jak już pewnie zauważyliście nowość czyli sól Himalajska - więcej znajdziecie tutaj(...)ości. Ja po obraniu dokładnie sprawdziłam każdy kawałek, po czym rozdrobniłam rybę. Dodajemy twaróg, pokrojony drobno szczypiorek, musztardę, jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kanapki z pastą obowiązkowo podałam z ogórkiem kiszonym, który idealnie dopełnia smak
Kuchnia moimi oczamiPublikując post o cieście na ptysie i eklerki zapowiadałam pojawienie się przepisu na pastę słonecznikowo-orkiszową. Tego rodzaju zdrowych smarowideł używam ostatnio dość często zamiast masła czy majonezu. Składniki : 140 g słonecznika 100 + 160 g wody 90 g ugotowanych płatków orkiszowych duży ząbek czosnku łyżka słodkiego sosu chili łyżka majeranku 50 g + łyżka dobrego oleju słonecznikowego sól pieprz Słonecznik zalać(...)łyżeczki soli i czosnek przeciśnięty przez praskę zmiksować za pomocą blendera. Do masy dodać 50 g oleju, sos chili i majeranek. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch pasty polać łyżką oleju. Pasta łatwo się utlenia, więc warstwa oleju na wierzchu jest ważna. Pastę należy spożyć w ciągu 24 godzin. Jeśli nie zjemy jej od razu, przechowywać w lodówce
Weekendy w domu i ogrodziekucharzy tyle nazw. Taki oszukany podobno wege “smalec”. Spotkałam się z nazwą wegański smalec choć prawdziwy smalec każdy chyba dobrze zna.. A więc pasta z fasoli, smarowidło na kanapki, ważne że smaczne i nieco podobne w smaku do oryginału. Z suszonymi śliwkami czy kaszą mówią, że pycha, wierzę, bo lubię takie pasty-smarowidła, ale jeszcze przede mną(...)skupiając się na nazwach powiem tak: fajna pasta z dodatkiem jabłka i cebuli, smacznie doprawiona, po kilku godzinach chłodzenia i przegryzienia składników naprawdę smaczna, do tego ogórek kiszony, krążki cebuli i jesteśmy prawie na “wiejskim wege stole” Pasta z fasoli i jabłka (wege “smalec”). Pomysł tutaj . Smacznego! SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli wraz z zalewą
Zasmakuj Kuchnikolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku kurczakiem i słodkim mleczkiem kokosowym. Do tego przypisu wykorzystamy pastę curry – w naszym wypadku będzie to czerwone curry, ale w zależności od stopnia ostrości jaki preferujcie możecie wybrać również zieloną i żółtą pastę. Przepis(...)azjatyckie danie znajdziecie poniżej… Składniki (na 3 porcje) duża pierś z kurczaka 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g mrożonej marchewki (w kostce) 200g mrożonego groszku 1 czerwona papryka 200g mrożonej fasolki oliwa ryż olej Przepis na kurczaka curry z warzywami Na patelni na oliwie podsmażamy mrożone warzywa. Powinny być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chłodne zimowe popołudnia. Przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i nie zajmie więcej niż 20 minuty. W zależności od tego jak bardzo lubicie ostre potrawy dajcie więcej lub mniej pasty curry :) Składniki (na 2- 3 porcje) 10-12 krewetek 500ml bulionu warzywnego 4 pieczarki 1 łyżeczka pasty curry odrobina oleju 100g tofu szczypiorek olej 200 ml mleczka kokosowego 70g makaronu ryżowego(...)Tajska zupa curry z krewetkami – przepis Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy pastę curry. Podczas smażenia dodajemy mleczko kokosowe, aby pasta nam się nie przypaliła i nie przywarła do dna. Po ok. 1-2 minutach dodajemy bulion i gotujemy całość ok. 3 minut. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i tofu. Gotujemy kolejne 3 minuty. Teraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasta rybna z koperkiem Propozycja na dziś – pasta rybna z koperkiem. Pasta rybna z koperkiem Składniki: 1 makrela wędzona 2 ogórki kiszone 1 średnia cebula szczypta soli i pieprzu 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego koperku Pasta rybna z koperkiem Wykonanie: Rybę obrać z ości i widelcem rozdrobnić na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w drobną kostkę. Ogórek jeżeli(...)zbyt grubą skórkę to obrać i też pokroić w drobną kostkę, dodać koperek i przyprawy wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z ciemnym pieczywem. Artykuł Pasta rybna z koperkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaPasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości
KorniszonkiMutabal to pasta z grillowanego bakłażana, to w oryginale. Ja dziś przedstawiam pastę z cukinii zamiast bakłażana rodem z Bahrajnu a przepis na to cudo zaczerpnęłam z książki Victorii Twead "Nasz rok w Oriencie". Pasta jest rewelacyjna, aromatyczna, idealna do maczania słupków warzyw, czy kromki chleba. Świetnie pasuje do mięs i ryb. Tahini tutaj użyte to pasta(...)prażonego sezamu, można zrobić ją samemu. Sezamowa pasta tahini do zrobienia samemu. Popróbujcie koniecznie, uzależnienie nadchodzi szybko. Mutabal z cukinii. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie