pasta - 16803 przepisów (strona:99/1121)

Pasta jajeczna 152

Bardzo dobra pasta, idealna na chleb. Szybka w wykonaniu i bardzo prosta. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać z łupinek. Pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, chrzan, majonez. Wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki, żeby smaki ze sobą się połączyły i pasta ostygła. Pyszna pasta, polecam

Kuchnia Pokoleń
Pasta z fasoli mung - zdrowo i smacznie 159

Pasty to temat rzeka, a u mnie na blogu jest ich mnóstwo. Zajrzyjcie pod etykietę pasty i rozejrzyjcie się, zapraszam. Dziś pasta pyszna i zdrowa z zielonej fasolki mung, małej fasolki która gotuje się bardzo szybko i ma mnóstwo białka. Pomidory suszone i czosnek nadają paście charakteru, polecam. Pasta z fasoli mung - zdrowo i smacznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Humus - pasta z ciecierzycy 94

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Jest popularnym przysmakiem na Bliskim Wschodzie.  Jego główny składniki to ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim), która zawiera sporo białka, witamin i minerałów. Pastę można przygotować z ciecierzycy w puszce i doprawić np. papryką czy świeżą natką pietruszki.  Lubicie/robicie/jadacie humus? U mnie szybko znika podany na krakersach (polecam Cukry Nyskie ). Pycha(...)200g ciecierzycy   50g sezamu (można użyć pasty tahini) 1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu) (*)   2-3 łyżki soku z cytryny  2 ząbki czosnku (**) 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (***) sól, pieprz Dodatkowo: woda (****) 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki) Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin

Di gotuje
Pasta z awokado i makreli -pasta do chleba 205

Lubimy pasty do pieczywa, kombinuję ze smakami. Pastę z awokado i makreli, zrobiłam jakiś czas temu, tak nam zasmakowała że są częste powtórki.  Doskonała pasta nie tylko na kanapki, to doskonały farsz np. do kruchych korpusów, makaronów czy jajek. To że smaczna to jedno, dodatkowo zdrowa, tłuszcz omega 3 i omega 6, zawarty w makreli i awokado jest(...)bardzo potrzebny dla naszego zdrowia.  Ale o tym to już chyba większość z nas wie.  Więc zapraszam do zrobienia własnej pasty, mam nadzieję że Wam zasmakuje, czekam na komentarze;)  1 makrela wędzona 3 -4 jajka 1 awokado 1 – 2 łyżki majonezu ( najlepszy domowy) sól i pieprz do smaku Z makreli ściągam skórę i kręgosłup, obieram

Takie tam pichcenie
Tapenada z oliwkami wegańska 129

ogół wszystkim smakuje. Nie mam problemu aby kilka dni w tygodniu zastąpić mięso warzywami, kaszami czy soczewicą. Dlatego dzisiaj przygotowałam kolejny wegański przepis , tapenada z oliwkami . Tapenada to francuska pasta na bazie oliwek, kaparów i oliwy. Wersja wegańska nie zawiera anchois . Zdecydowanie wolę gruboziarnistą konsystencję tapenady. Niby wszystkie składniki połączone w jedną całość, a po spróbowaniu można wyróżnić słone oliwki(...)specyficzny smak kaparów i czosnek. Jest to jedna z moich ulubionych past na kanapki i nie tylko. Tapenadę wykorzystuję również do pizzy lub makaronu. Tapenada z oliwkami Składniki: 2 szklanki mieszanych oliwek, kalamata, czarne i zielone oliwki 5 suszonych pomidorów w leju 1 czosnek solo 4 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii lub 5 świeżych liści ½ łyżeczki oregano

codojedzenia
Hummus z czosnkiem 133

cenne źródło białka, z powodzeniem może zastąpić mięso w naszej codziennej diecie , oprócz białka to bogactwo witaminy z grupy B oraz błonnika.  Do hummusu polecam pieczywo, ta pasta do bardzo szybki i zdrowy pomysł na kolację czy śniadanie. Sama ciecierzyca jest neutralna w smaku wiec polecam podkręcić ją dodatkiem czosnku i soku z cytryny.  Jest pyszna! Składniki: ¾ szklanki(...)suchej ciecierzycy 3 łyżki pasty tahini (sezamowej) ½ cytryny 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z orzechów włoskich lub zwykłej Szczypta kminu rzymskiego Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciecierzycę wsypać do rondelka zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia przez 12 godzin, następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odsączyć , wywar zachować. Ciecierzycę przełożyć

Wanilia i Kardamon
Pasta z jajek i oliwek 146

Kolejna pyszna pasta do pieczywa na śniadanie. Ja robię bardzo dużo past, zdrowych past i używam ich zamiast masła na kanapki albo zajadam same. Pasty są wartościowym smarowidłem i warto je robić, polecam serdecznie. Pasta z jajek i oliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasta z fety i pomidora na kanapki 132

Prosta, szybka i bardzo smaczna pasta z fety z dodatkiem pomidorka, cebuli i przypraw. Idealna na kanapki w towarzystwie świeżego koperku. Jeśli chcecie możecie modyfikować pastę i zamiast świeżego pomidorka dodać świeżego zielonego ogórka. Kilka słów o fecie pochodzącej z Grecji ... ser jest połączeniem mleka owczego z kozim bądź produkowany jest wyłącznie z mleka owczego; jednak gdy Grecy wyrabiają mieszankę(...)przyprawiając suszonym oregano; od 14 października 2002 nazwa feta jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Smacznego śniadania, przekąski w ciągu dnia lub kolacji z udziałem pasty :) Składniki: 200 g fety mały pomidorek mała cebulka 1 suszony pomidor świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, majeranek i oregano do smaku świeży koperek lub natka pietruszki na kanapkę (opcjonalnie) Przygotowanie

Zasmakuj Kuchni
Pasta z ciecierzycy, jajek i suszonych pomidorów 116

Uwielbiam takie pasty, a moja rodzina - tylko wtedy - kiedy nie wiedzą z czego są zrobione. Do jajek nie mają zastrzeżeń, ale ciecierzyca i suszone pomidory niestety nie przejdą. Tym razem się udało, a pasta wpisała się na listę do częstego przygotowywania. Jestem z tego bardzo zadowolona, ponieważ jest przepyszna! Mogę podjadać ją prosto z miseczki, ale często szybko znika(...)ugotować na twardo. Ciecierzycę zblendować z jajkami, połową suszonych pomidorów, czosnkiem, oliwą, olejem sezamowym i solą. W czasie miksowania dolać tyle zalewy z ciecierzycy (lub wody z gotowanej), aby pasta miała konsystencję odpowiednią do smarowania. Dodać resztę pomidorów i całość miksować przez kolejne kilka sekund (w paście powinny zostać kawałki pomidorów). Pastę przełożyć do miseczki i podawać ze świeżym pieczywem

Di gotuje
Wanilia 114

Wanilia jest nieodzownym składnikiem większości deserów i słodkości. Cukier waniliowy, pasta waniliowa czy ekstrakt waniliowy sprawdzają się zawsze i w każdym deserze. Zanim powiem wam jak zrobić cukier waniliowy, ekstrakt i pastę opowiem wam trochę o wanilii. Rozprawimy się z mitem waniliny pozyskiwanej z krowiej kupy i dowiecie się czemu dobre laski wanilii są w takich, a nie innych cenach(...)Wellman i Karol Okrasa reklamują, ma w swojej ofercie wanilię, która nie nadaje się do wyskrobywania z niej ziarenek, ale za to idealnie nadaje się do zrobienia ekstraktu, cukru, pasty i wanilii mielonej. Cena – 2 zł za laskę. Można szaleć. Ja używam sporej ilości wanilii, bo lubię jej intensywność i ziarenka, które fajnie wyglądają w kremach i potrawach. Jeśli lubicie

ladykitchen
HUMMUS 131

Hummus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej ale powiem szczerze, że moja spolszczona bardziej mi smakuję. Może jednak zacznę od tego, cóż to jest to hummus... Przede wszystkim do dnia dzisiejszego trwa kłótni pomiędzy Libanem a Izraelem, czyja to jest potrawa narodowa. Zarówno jedno(...)pieprz  woda przegotowana  1 łyżeczka mielonego kuminu ( kminu rzymskiego)  Sposób przyrządzenia:   Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h .Zmiksować na pastę dodając oliwę i kilka łyżek wody, kiedy blender nie daje rady z rozdrabnianiem.  Sezam prażyć na suchej patelni do momentu aż zacznie "strzelać". Uprażony sezam zmiksować blenderem dodając oliwę

pieprzny smaczek
Rybna pasta z makreli i łososia 173

Bardzo lubimy pasty a szczególnie rybne. Jak nie robię to nie robię, ale jak zacznę to robię bardzo często. Tak jest teraz, dopiero była z soczewicą i rybą a teraz taka. Dziś pastę z wędzonego łososia i makreli z jajkiem i cebulką. Taka pasta świetnie smakuje z pieczywem na śniadanie lub kolację. Do pasty użyłam dla podkręcenia smaku musztardy, którą(...)też bardzo lubię. Może się skusicie i taką pastę zrobicie w domu ??? Polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pasta hummus z tahini, chili i ziarnami dyni 142

Pyszna i aromatyczna pasta z cieciorki z dodatkiem tahini, czyli masła sezamowego. Świetny dodatek do chlebowych grissini, czy innych przekąsek chlebowych. Polecam na śniadanie czy kolację, posmarujcie nią pieczywo a sami przekonacie się jaka jest pyszna. Smakuje z dodatkiem pomidora lub ogórka, świeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy(...)łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki pasty tahini (możecie kupić gotową, choć dość trudno ją dostać, najlepiej w większych marketach; lub przyrządzić ją samemu - jak to zrobić? - spójrzcie tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Pasta-Tahini.html przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kmin rzymski - wedle uznania 1 - 1,5 łyżki pokruszonych w dłoni pestek

Zasmakuj Kuchni
Wegańska pasta jajeczna ze szczypiorkiem 130

kotletach jajecznych z kaszy jaglanej ( przepis tutaj) przyszedł czas na kolejny zweganizowany przepis jajeczny. Zapraszam na wegańską pastę jajeczna z ciecierzycy.   Pasta swój jajeczny smak zawdzięcza czarnej soli oraz płatkom drożdżowym, a dodatek szczypiorku jeszcze bardziej podkręca jej smak. Zamiast szczypiorku można użyć drobno posiekaną pietruszkę lub koperek. Pasta idealnie sprawdza się na kanapki lub jako farsz(...)pieczonych ziemniaków!  Wegańska pasta jajeczna ze szczypiorkiem Składniki: 280 g ugotowanej ciecierzycy  1/2 szkl. mleka sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli czarnej  1/2 łyżeczki cukru  1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka płatków drożdżowych 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Przy pomocy blendera zmiksuj ciecierzyce z mlekiem na gładką masę.  Dodaj czosnek, czarną sól, cukier, kurkumę

wegujemy
Pasta fasolowo-pieczarkowa 104

Pasta fasolowo-pieczarkowa Kilka dni temu ugotowana biała fasola siedziała w lodówce i czekała na… nic. No własnie. Nie było w ogóle pomysłu na nią. Leżała biedna i porzucona na dolnej półce lodówki jak niechciany i wybrakowany produkt, a przecież tyle czasu się męczyła, 12 godzin topiąc się i 2 gotując aż nie wymiękła… Potrzeba matką wynalazków, nieprawdaż(...)Moja luba postanowiła mnie pomolestować o pastę do kanapek co by mogła do pracy zabrać. Szybki rzut oka na czeluści lodówki i tak powstała pasta fasolowo-pieczarkowa . Składniki: Biała fasola – 350g ugotowanej (lub z puszki po odsączeniu) Pieczarki – 350g Cebula biała – 1 duża Olej – 3 łyżki Rozmaryn – 3 spore łyżeczki Oregano – 2 łyżeczki Cytryna

Blendman