bloga Smaki Alzacji wybrała dla nas przepis pochodzący z bloga Food porn vegan style , przygotowany na bazie kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 3/4 szklanki polnety (drobnej kaszki kukurydzanej) 2 i 3/4 szklanki wody 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej 1/3 łyżeczki solo himalajskiej(...)łyżka oregano listki rukoli czarne oliwki Pasta z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pastę bulionową i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy kaszkę cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kaszę przelewamy do formy
Kulinarne przygody Gatitysklepach wybór wegetariańskich past do kanapek jest bardzo duży, jednak prawda jest taka, że żadna z nich nie może równać się z tą, którą przygotujemy sobie sami w domu. Poniższa jest rewelacyjna, o niezwykle interesującym smaku, który może niektórym przypominać aromat pasty rybnej, co jest idealnym rozwiązaniem dla wegetarian; zawdzięcza go ona obecności suszonych pomidorów oraz delikatnej cebulce szalotce(...)oczywiście orzechom włoskim, które magazynują cenne pokłady najzdrowszych kwasów tłuszczowych i wnoszą pyszny wytrawny akcent do naszej pasty. Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich 4 suszone pomidory w oliwie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mała szalotka drobno posiekana 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego szczypiorku Szczypta soli i pieprzu Orzechy drobno posiekaj i przełóż
Roślinna - blog wegańskiWyłóż makaron na talerze, na nim umieść kotlety z chrupiącą szałwią. Całość polej brązowym masłem i podawaj danie posypane parmezanem. Smacznego! English version Pork chops with sage and mushroom pasta (4 servings) Ingredients: 4 pork chops, pounded thin salt and pepper, to taste flour, for dredging (about 1/3 cup) 6 tablespoons butter, divided 5 tablespoons olive oil lemon juice from(...)lemon 1/2 cup dry wine handful fresh sage leaves pinch of grated nutmeg Ingredients for pasta: 3 tablespoons olive oil 250 g mushrooms, cut into pieces 1 clove garlic, minced 1/4 teaspoon cayenne pepper salt and pepper, to taste 400 g pasta 1 cup grated parmesan cheese 1/2 cup grated mozzarella cheese, 1/4 cup heavy cream 2 tablespoons fresh parsley
karmelowyBudyń o smaku chałwy? Dlaczego nie! Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru kaszy jaglanej oraz domowej pasty tahini. Możecie kupić gotową, ale uwaga na skład - niektóre zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Przepis na domową tahinę znajdziecie poniżej :) Składniki na 2 szklanki : 4 szklanki sezamu 1 łyżka oleju Rozgrzać patelnię, wsypać sezam i partiami i uprażyć- zacznie ładnie pachnieć(...)lekko zbrązowieje. Przełożyć do misy blendera. Nasiona zmielić na gładką pastę (ja korzystałam z Thermomixa). Można wykorzystac młynek do kawy lun ręczny blender. Gotowa pasta jest gładka i nie ma zawiera widocznych ziaren sezamu. Jeśli wyjdzie za sucha, dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy. Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy. Składniki na budyń
Chocolate Muffin BlogDobry Hummus nie należy do tanich artykułów sklepowych. Sezamowa pasta tahini również nie kosztuje kilka złociszy. Zatem, aby zaoszczędzić nieco grosza, polecamy wykonać domowy hummus. Po stworzeniu swojego hummusu, zapomnicie o sklepowym, bo będzie smakował o niebo lepiej. Będzie go także sporo, aby delektować się nim znacznie dłużej. Do roboty! :) Domowy Hummus Przepis na 1,5 słoika(...)mogli zgnieść palcami. Zajmuje to 1-1,5 godziny i w tym czasie należy uzupełniać wodę. Cieciorkę gotujemy pod przykryciem. 3. Drugim ważnym składnikiem po ciecierzycy jest sezamowa pasta tahini. Jak zrobić tahini? Równolegle na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor. Robimy to na małym ogniu i wykazujemy się dużą cierpliwością, gdyż spalony
Bananowe PoleHeloł! Wiem, że PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW była już na blogu ale tamten wpis nie wyczerpał wszystkich jej możliwości. W ciągu roku zdążyłam wypróbować jeszcze inne opcje, dosypując do bazy (czyli suszonych pomidorów w oleju z ziołami) a to sezamu, a to żurawiny, a to namoczonych suszonych jagód goi (wcześniej pisałam o słoneczniku, pestkach dyni i oliwkach(...)różne dodatki to takie drobiazgi, które są bardzo wartościowe odżywczo ale bardzo trudno dać to ludziom, a zwłaszcza dzieciom, do jedzenia tak po prostu na co dzień. W paście można doskonale przemycić to wszystko (oczywiście nie na raz tylko zamiennie), ponieważ jest elegancko zmielone i przede wszystkim NIE WIDAĆ, co jest dodane :P Smak suszonych pomidorów jest tak intensywny
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEHummus to pasta rodem z kuchni Arabskiej. Jej bazą jest ciecierzyca oraz sezam. Już nigdy nie zabraknie wam pomysłów na śniadanko. Podstawowy przepis zawsze możecie urozmaicić ulubionymi ziołami lub dodatkiem warzyw. Składniki: cebulka czosnek (1-2 ząbki) 2 kubki ciecierzycy (ugotowanej lub w ostateczności z puszki) 2 łyżki tahini (najlepiej domowa pasta sezamowa) 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek(...)sezam jako ozdoba Zanim podam przepis na pastę kilka słów o gotowaniu cieciorki. Warto ją namoczyć na noc, tzn. wrzucamy cieciorkę do garnka, płuczemy i nalewamy tyle wody by fasola nie wystawała. Na następny dzień wodę wymieniamy i gotujemy fasolę ok. 2 godzin z dodatkiem oleju i majeranku. Dopiero gdy zmięknie dodajemy sól. Tak ugotowaną cieciorkę można z powodzeniem podać
prawdziwe jedzenieKocham szybkie i zdrowe pasty do chleba. Wkładam w robot co chcę i ucieram na pastę. Szybko , pysznie, zdrowo. Dziś przyszła chęć na pastę rybną. Pasty rybne mają to do siebie , że są po prostu i zdrowe i pyszne! Dieta bogata w kwasy omega -3 pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory prostaty, piersi, jelita grubego i płuc. Ponadto kwasy omega(...)Lyonie wskazują, że u osób spożywających najwięcej ryb ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest o 31 proc. mniejsze niż u tych, którzy unikają rybiego mięsa. Ja zrobiłam dziś pastę z sardynek i podałam z krakersami od RAW AND HAPPY Do miski włóż twaróg light i dodaj sardynki. Możesz odlać olej. Dosmacz solą. Dodaj pieprzu ziołowego SKWORCU Poszarpaną
Z Kuchni Do Kuchniposmakowała mi poprzednia pasta z bakłażana , postanowiłam przygotować klasyczną pastę - Baba Ganoush. Ta również podbiła moje serce i dopóki na bazarku będą pojawiać się bakłażany, dopóty ja będę bakłażanowe pasty robić. Są idealne na kanapki, np do pracy, czy na kolację z warzywami. Składniki: 1 bakłażan 3-4 łyżki pasty tahini 2-3 ząbki czosnku(...)około kwadrans. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Rozkroić bakłażana i widelcem wyjąć miąższ. Przełożyć go do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, kumin i doprawić solą do smaku. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do miski, wyrównać i polać delikatnie oliwą i posypać natką. Pastę można przechowywać
Sto kolorów kuchnimałej cebuli pokrojonej w paski * 2 łyżki szczypioru * 1-2 grzyby shitake pokrojonych w paski * 1/2 kostki serka tofu pokrojonego w kostkę * 3 filiżanki wody lub bulionu warzywnego Pasta - baza: * oleju rzepakowego lub z pestek winogron * 1 papryczka chili (świeża lub suszona) * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić(...)pastą z papryki * 2 łyżki sosu sojowego * 1 ząbek czosnku * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie: * garść świeżych kiełków sojowych * grubo pokrojona kolendra Tuńczyka osączyć z zalewy i dokładnie wymieszać z winem ryżowym i pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek i papryczki rozdrobnić) wymieszać, na dużej patelni rozgrzać
Kuchnia PrezydentowejRoladki z bakłażana z pastą orzechową to jedna z najsmaczniejszych potraw jaką jadłam w Gruzji . Badrijani nigvzit podawane jest praktycznie wszędzie jako przystawka, a także zakąska do gruzińskiego wina. Uwielbiam bakłażana, a w połączeniu z czosnkową pastą z orzechów włoskich jest on jeszcze smaczniejszy. Roladki są sycące i bardzo aromatyczne. Do tego obowiązkowo pestki granata, które orzeźwiają całość(...)moździerzu ziarna kolendry (lub wcześniej zmielone), chmeli suneli (jeśli używamy) oraz dużą szczyptę soli i pieprzu cayenne. Zawartość szklanki dodajemy do orzechów i dalej mielimy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy czy nie trzeba jej doprawić i odstawiamy. Bakłażany dokładnie wycieramy (każdy z osobna) ręcznikiem papierowym (inaczej olej będzie pryskał). Na dużej patelni (najlepiej użyć grubej, ciężkiej lub grillowej) rozgrzewamy silnie
Poezja smakuWiększość z nas podczas śniadania czy kolacji zastanawia się czym posmarować chleb?! I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii... Mi się udało znaleźć pastę, która łączy te cechy a poza tym jest zdrowa. Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej. Składniki: gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki serek wiejski 1 opakowanie(...)ząbek przyprawy: pieprz, sól himalajska, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano Jaja i czosnek obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Blendujemy. Dodajemy przyprawy. Mieszamy i kosztujemy! Taka pasta to dawka niezbędnego nabiału (w celu dodatkowego obniżenia wartości kalorycznej możemy dodać chudy ser twarogowy) oraz cennej wit. C pochodzącej z papryki. Smacznego! KALORYCZNOŚĆ 100g pasty = 80kcal KALORYCZNOŚĆ 1 porcji
IzaGotujePiękny i zdrowy uśmiech szybko, tanio i naturalnie? Skuteczne, szybkie i darmowe wybielanie zębów? Wystarczy kilka minut i pare złotych, aby osiągnąć to wszytko. Naturalna pasta do zębów: jest bezpieczna - nie zawiera fluoru, jest tania i co najważniejsze to produkt ekologiczny. Wykonasz ją nie wychodząc z ... kuchni (oczywiście)! Jak szybko i skutecznie wybielić zęby? Dla bezpiecznego(...)skutecznego wybielenia zębów zalecam mycie zębów zwykłą wodą utlenioną i zapraszam do podzielenia się efektami tego zabiegu po okresie 6 miesięcy. Taka organiczna pasta ma działanie: antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, neutralizuje zapachy, hamuje proces fermentacji i gnicia - główne przyczyny próchnicy - powoduje powstanie w jamie ustnej środowiska zasadowego. Skład: olej kokosowy
IzaGotujerównież tam byliśmy. Oprócz zwiedzenia podstawowych atrakcji Londynu, "integracji" i chwil spędzonych z Wujkami, poznaliśmy dwa cudowne przysmaki kuchni brytyjskiej, które zawładnęły naszym sercem - kultowe fish & chips oraz pastę serową do kanapek. Przed wyjazdem Mamy złożyliśmy u Niej zamówienie na ową pastę. Liczyliśmy na cudowną kolację z utęsknionym smakiem. Kiedy przywieźliśmy Mamę z lotniska, padło pytanie o zamówiony przysmak(...)naszemu smutkowi okazało się, że zbyt krótkie terminy ważności uczyniły przywiezienie smacznego "suveniru" bezsensownym. No cóż, rozczarowanie było, ale postanowiłam, że niedługo po prostu sama przygotuję tę pastę. Na razie to niemożliwe - z powodu braku sera cheddar w naszej lodówce. Smak na jakieś smarowidło do kanapek jednak nie ustaje i dlatego powstała ta prosta domowa pasta. Idealna do piątkowych kanapek
Kuchnia po mojemustolnicę, lekko wyrobić (jeżeli jest koniecznym to można podsypać troszkę mąki). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki. Masa marcepanowa: 320 g pasty migdałowej (przepis poniżej); 2 żółtka; 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mleka; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku cytrynowego; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; Wszystkie składniki razem utrzeć. Dodatkowo: powidła(...)zostawić odkryte na całą noc. Następnego dnia (rano) pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Ciasto to w takich warunkach długo się przechowuje. Pasta migdałowa: 1,5 szklanki migdałów bez skórki; 1,5 szklanki cukru pudru; 1 białko; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; szczypta soli; Migdały zmielić partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem
In my kitchen