Dzisiaj na obiad orientalne smaki i coś bardzo rozgrzewającego ! Zupa dyniowa z ciecierzycą i dodatkiem pysznej pasty przyprawowej firmy Patak’s Jest to brytyjska marka past curry, sosów i przypraw w stylu indyjskim. Osobiście przetestowałam kilka z nich i mogę śmiało stwierdzić, że potrawy przygotowane z wykorzystaniem tych produktów zawsze smakują wyśmienicie. A co dla mnie równie ważne mają(...)super składy. Sosy i pasty nie posiadają sztucznych wspomagaczy smaku i aromatu. Zresztą sami możecie to sprawdzić na stronie producenta:). Produkty marki Patak’s są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych, którzy chcą szybko przygotować coś pysznego . Zapraszam po przepis na rozgrzewającą zupkę ! Składniki/ 4 porcje: – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego – 800 g puree z dyni
I LOVE LIFEdłużej niż 5s. Mieszaj ciągle aż do uzyskania jedwabistej, jednorodnej konsystencji. Wymieszaj razem czekoladę i sezam w karmelu. Pamiętaj, aby oba składniki miały podobną temperaturę. Krem pistacjowy Najpierw przygotuj pastę pistacjową (lub możesz użyć gotowej, sklepowej pasty). W tym celu obłuskaj pistacje. Obrane orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15min. W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej(...)wytrzyj w ściereczkę lub ręcznik papierowy. Część łupinek powinno zejść od razu. Tych, które pozostały na pistacjach należy się pozbyć ręcznie. W misie blendera ręcznego zmiksuj pistacje na gęstą pastę. Jeśli miksujesz już ponad 3min, a pistacje są dalej kruche i nieklejące, dodaj parę kropel oliwy z oliwek. Miksuj jeszcze chwilę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczoną czekoladę wlej
SmartBake.plkilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (np. na mój ulubiony: Domowy Ketchup pikantny ), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana zrobić własny Domowy Ajwar. Z poniższego przepisu(...)malaksera. Dodaj niebrane bakłażany i upieczone ćwiartki cebul (odkrój jedynie ususzone końce, jeśli taki są) oraz wyciśnięty między palcami miąższ z czosnku. Zmiksuj wszystkie upieczone warzywa na gładką pastę. Papryczki chilli przekrój na pół, usuń nasionka, umyj, osusz i drobno posiekaj. W dużym garnku z grubym dnem wlej olej, wrzuć pozostawioną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekane drobniutko chilli
Moja Delicjazielonym. Dlatego, gdy zobaczyłam w jednym z programów kulinarnych pesto z zielonego groszku, stwierdziłam, że przepis ten idealnie będzie pasować w okresie świątecznym. Pesto z zielonego groszku to świetna pasta do kanapek . Pasta jest bez jajek, więc jeśli nie macie pomysłu czym uzupełnić menu wielkanocne, bogate już w jajeczne potrawy, to polecam kanapki z pastą z zielonego groszku. Pięknie się(...)pewnością znajdą swoich amatorów. Jeśli nie jesteście smakoszami oliwy z oliwek użyjcie oleju rzepakowego, gdyż smak oliwy jest dość wyczuwalny. Czytaj więcej: Pesto z zielonego groszku – wielkanocna pasta bez jajek The post Pesto z zielonego groszku – wielkanocna pasta bez jajek appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaPasta jajeczna z awokado – bez majonezu, a tak samo pyszna i treściwa jak tradycyjna. Mój śniadaniowy ideał – doskonała propozycja np. jeśli na śniadaniu macie gości lub np. robicie dzieciakom kanapki do szkoły – pasty wychodzi bowiem dość sporo. U mnie podana w bajglach – pasta może być podana jako sałatka, dip lub właśnie jako smarowidło do pieczywa. Pasta(...)rozgniatamy widelcem. Natkę i koperek siekamy. Łączymy w misce jajka, awokado, szalotkę oraz zioła. Dodajemy jogurt, dużą szczyptę soli i wyciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, próbujemy czy pasta jest odpowiednio doprawiona. Podajemy na kanapkach, grzankach, bajglach lub jako sałatkę. Post Pasta jajeczna z awokado pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupasta z awokado i tuńczyka to zdrowy i pyszny dodatek do kanapek. Możecie nią też smarować tosty i wafle ryżowe. Będzie też świetnym nadzieniem do tortilli. Pasta z awokado i tuńczyka pasuje do każdej diety Dieta keto, dieta paleo, dieta niskokaloryczna, dieta… mogłabym tak długo. Co kilka miesięcy słyszymy o nowej popularnej, skutecznej diecie, dzięki której będziemy piękni, młodzi(...)szczupli. Którąkolwiek z tych diet właśnie stosujecie, ta fit pasta z awokado i tuńczyka jest dla Was. Idealne awokado to klucz do sukcesu Każdy, kto kiedykolwiek kupował awokado, zna ten ból: fot. Pinterest Kupuję awokado od kilku lat regularnie i w większości przypadków udaje mi się trafić w ten idealny moment dojrzałości. Jednak raz na jakiś czas trafia się takia
Na-talerzu.plmięsem z kangura. Mięso to najczęściej serwowane jest w wersji pół krwistej. Ma ono słodkawy smak i posiada niską zawartość tłuszczu. Najbardziej znanym dodatkiem do potraw w Australii jest pasta vegemite. Posiada ona bardzo intensywny zapach i charakterystyczny smak. Jest to typowo australijska potrawa używana tylko w kuchni australijskiej i nigdzie więcej. Jest to pasta zrobiona z drożdży. Można nią(...)również smarować chleb. Ważne jest aby tost był bardzo cienko posmarowany pastą, bo tylko wtedy smakuje. Pastę taką jedzą tubylcy, lecz innym nacjom taki rodzaj pasty raczej nie smakuje. Innym przysmakiem typowo australijskim jest burger z burakiem. I ten w odróżnieniu od drożdżowej pasty smakuje wszystkim, nawet tym jedzącym go po raz pierwszy. Wewnątrz bułki znajduje się mięso wołowe, roztopiony
ProstePesto.plPasta z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów, serka do kanapek oraz szczypiorku to świetna alternatywa na urozmaicenie śniadaniowych propozycji. Taka pasta to oryginalny i ciekawy posmysł na wykorzystanie udek ugotowanych poprzedniego dnia, jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. składniki na 3 porcje 2 ugotowane udka z kurczka ( np. z rosołu ) 10-12 połówek suszonych pomidorów w oleju(...)masy dodajemy serek, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz słodką papryką i wszystko jeszcze raz blendujemy. Opłukany szczypior z dymki drobno siekamy, po czym wrzucamy do miski z pastą. Tak przygotowaną pastę delikatnie mieszamy łyżką. Artykuł Pasta z kurczaka + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPasta z wędzonej makreli na pyszne i zdrowe śniadanie lub lekkostrawną kolację. Rybna przekąska, której przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Jeśli tylko dostanę wędzoną makrelę, szczypiorek i koperek to bez większego zastanowienia przygotowuję pastę. Najlepiej smakuje świeżo wędzona dzika makrela, gdyż jest delikatniejsza i mniej tłusta. W sklepie najlepiej wybierać sztuki mniejsze i pytać, czy nie były transportowane(...)stanie zamrożeniu. Z doświadczenia wiem, że zamrażana wędzona makrela po rozmrożeniu jest wodnista i niezbyt smaczna. Ilość dodanego do pasty majonezu zależy od stopnia tłustości kupionej makreli i swoich upodobań. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki na pastę z wędzonej makreli: 2 wędzone makrele 2 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane na twardo 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem mała
Kuchcik gotujePasta z pasztetu, serka topionego i rzodkiewki to ciekawy pomysł na błyskawiczne w przygotowaniu smarowidło do pieczywa, smaczna alternatywa dla kanapek z szynką czy serem. Taką pastę można dowolnie modyfikować w zależności od możliwości i upodobań smakowych. składniki na 3 porcje 200 g pasztetu 150 g serka topionego kremowego 2- 3 rzodkiewki pęczek szczypiorku czarny pieprz sól przepis(...)miski przekładamy paszet, dodajemy serek topiony oraz startą na tarce o dużych otworach rzodkiewkę. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do składników na pastę. Wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i starannie razem łączymy. Tak przygotowaną pastę podajemy z pieczywem. Artykuł Pasta z pasztetu, serka topionego i rzodkiewki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniarazowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta, rice, with meat/fish or vegetarian. Why? Because I just put it into the oven and don’t have to think about anymore – they bake without my help(...)have to do is wait and eat. This time I’m making rye pasta casserole with chicken thighs and vegetables, I would’t be myself if there was no cheese, so you’ll find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości
Martyna Cookszrobić hummus? Prosty przepis na hummus Hummus jest pastą pochodzącą z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Libanu. Jego podstawą jest dobrze ugotowana ciecierzyca oraz tahini. Dla mnie klasycznym dodatkiem jest kmin rzymski (kumin) oraz na wierzchu konkretna ilość oliwy z oliwek. Przepis na hummus jest bardzo prosty. Mam nadzieję, że wypróbujesz. Znany na całym świecie głównie za sprawą wegetarian(...)wegan, zdobywa również uznanie wśród mięsożerców. Świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie śniadanie jako pasta do chleba, jak i sos, w którym będziemy maczać ogórki, krakersy, paluchy (zarówno te chlebowe, jak i własne). Dobrze komponuje się z winem, jest bardzo szybka do przygotowania (można użyć ciecierzycy z puszki), dlatego też będzie rewelacyjna na imprezy i wizyty niezapowiedzianych gości. Tych ostatnich
Blendmantermoobiegu). Ciasteczka pieczemy około 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Proste orzechowe ciasteczka Proste orzechowe ciasteczka, to kolejna propozycja, którą przygotujecie w kilka minut. Możecie tu użyć gotowej pasty orzechowej lub przygotować ją samodzielnie. Jak przygotować domową pastę orzechową? Wystarczy uprażyć orzechy ziemne na suchej patelni aż się zarumienią lub rozsypać na dużej blaszce i piec około 5-8 minut(...)stopniach. A później miksować (najlepiej pulsacyjnie) orzechy w misie robota, aż do uzyskania pasty orzechowej (warto doprawić ją solą do smaku). Jak przygotować orzechowe ciasteczka na bazie pasty orzechowej? Składniki: 200 g pasty orzechowej 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W miski przekładamy pastę orzechową, wbijamy jajko
Słodkie okruszkiMiso-shiru – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Sporządzana jest na bazie "dashi" z dodatkiem sfermentowanej pasty sojowej zwanej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa(...)Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby. Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki. Najważniejsza jest jednak pasta miso, warzywa możesz dodać
Bon Appetit MałgorzatyRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna(...)listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo
moj przepis na