pasta - 16803 przepisów (strona:92/1121)

Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 215

Wyłóż makaron na talerze, na nim umieść kotlety z chrupiącą szałwią. Całość polej brązowym masłem i podawaj danie posypane parmezanem. Smacznego! English version Pork chops with sage and mushroom pasta (4 servings) Ingredients: 4 pork chops, pounded thin salt and pepper, to taste flour, for dredging (about 1/3 cup) 6 tablespoons butter, divided 5 tablespoons olive oil lemon juice from(...)lemon 1/2 cup dry wine handful fresh sage leaves pinch of grated nutmeg Ingredients for pasta: 3 tablespoons olive oil 250 g mushrooms, cut into pieces 1 clove garlic, minced 1/4 teaspoon cayenne pepper salt and pepper, to taste 400 g pasta 1 cup grated parmesan cheese 1/2 cup grated mozzarella cheese, 1/4 cup heavy cream 2 tablespoons fresh parsley

karmelowy
Chałwowy budyń jaglany 171

Budyń o smaku chałwy? Dlaczego nie! Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru kaszy jaglanej oraz domowej pasty tahini. Możecie kupić gotową, ale uwaga na skład - niektóre zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Przepis na domową tahinę znajdziecie poniżej :)  Składniki na 2 szklanki : 4 szklanki sezamu 1 łyżka oleju Rozgrzać patelnię, wsypać sezam i partiami i uprażyć- zacznie ładnie pachnieć(...)lekko zbrązowieje. Przełożyć do misy blendera. Nasiona zmielić na gładką pastę (ja korzystałam z Thermomixa). Można wykorzystac młynek do kawy lun ręczny blender. Gotowa pasta jest gładka i nie ma zawiera widocznych ziaren sezamu. Jeśli wyjdzie za sucha, dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy. Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy.   Składniki na budyń

Chocolate Muffin Blog
Domowy Hummus 137

Dobry Hummus nie należy do tanich artykułów sklepowych. Sezamowa pasta tahini również nie kosztuje kilka złociszy. Zatem, aby zaoszczędzić nieco grosza, polecamy wykonać domowy hummus. Po stworzeniu swojego hummusu, zapomnicie o sklepowym, bo będzie smakował o niebo lepiej. Będzie go także sporo, aby delektować się nim znacznie dłużej. Do roboty! :)    Domowy Hummus Przepis na 1,5 słoika(...)mogli zgnieść palcami. Zajmuje to 1-1,5 godziny i w tym czasie należy uzupełniać wodę. Cieciorkę gotujemy pod przykryciem.  3. Drugim ważnym składnikiem po ciecierzycy jest sezamowa pasta tahini. Jak zrobić tahini? Równolegle na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor. Robimy to na małym ogniu i wykazujemy się dużą cierpliwością, gdyż spalony

Bananowe Pole
PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW z amarantusem ekspandowanym 115

Heloł! Wiem, że  PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW   była już na blogu ale tamten wpis nie wyczerpał wszystkich jej możliwości. W ciągu roku zdążyłam wypróbować jeszcze inne opcje, dosypując do bazy (czyli suszonych pomidorów w oleju z ziołami) a to sezamu, a to żurawiny, a to namoczonych suszonych jagód goi (wcześniej pisałam o słoneczniku, pestkach dyni i oliwkach(...)różne dodatki to takie drobiazgi, które są bardzo wartościowe odżywczo ale bardzo trudno dać to ludziom, a zwłaszcza dzieciom, do jedzenia tak po prostu na co dzień. W paście można doskonale przemycić to wszystko (oczywiście nie na raz tylko zamiennie), ponieważ jest elegancko zmielone i przede wszystkim NIE WIDAĆ, co jest dodane :P Smak suszonych pomidorów jest tak intensywny

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Hummus 131

Hummus to pasta rodem z kuchni Arabskiej. Jej bazą jest ciecierzyca oraz sezam. Już nigdy nie zabraknie wam pomysłów na śniadanko. Podstawowy przepis zawsze możecie urozmaicić ulubionymi ziołami lub dodatkiem warzyw. Składniki: cebulka czosnek (1-2 ząbki) 2 kubki ciecierzycy (ugotowanej lub w ostateczności z puszki) 2 łyżki tahini (najlepiej domowa pasta sezamowa) 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek(...)sezam jako ozdoba Zanim podam przepis na pastę kilka słów o gotowaniu cieciorki. Warto ją namoczyć na noc, tzn. wrzucamy cieciorkę do garnka, płuczemy i nalewamy tyle wody by fasola nie wystawała. Na następny dzień wodę wymieniamy i gotujemy fasolę ok. 2 godzin z dodatkiem oleju i majeranku. Dopiero gdy zmięknie dodajemy sól. Tak ugotowaną cieciorkę można z powodzeniem podać

prawdziwe jedzenie
Pasta z twarogu i sardynek 89

Kocham szybkie i zdrowe pasty do chleba. Wkładam w robot co chcę i ucieram na pastę. Szybko , pysznie, zdrowo. Dziś przyszła chęć na pastę rybną. Pasty rybne mają to do siebie , że są po prostu i zdrowe i pyszne! Dieta bogata w kwasy omega -3 pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory prostaty, piersi, jelita grubego i płuc. Ponadto kwasy omega(...)Lyonie wskazują, że u osób spożywających najwięcej ryb ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest o 31 proc. mniejsze niż u tych, którzy unikają rybiego mięsa. Ja zrobiłam dziś pastę z sardynek i podałam z krakersami od  RAW AND HAPPY Do miski włóż twaróg light i dodaj sardynki. Możesz odlać olej. Dosmacz solą. Dodaj pieprzu ziołowego  SKWORCU Poszarpaną

Z Kuchni Do Kuchni
Baba ghanoush - pasta z bakłażana 134

posmakowała mi poprzednia pasta z bakłażana , postanowiłam przygotować klasyczną pastę - Baba Ganoush.  Ta również podbiła moje serce i dopóki na bazarku będą pojawiać się bakłażany, dopóty ja będę bakłażanowe pasty robić.  Są idealne na kanapki, np do pracy, czy na kolację z warzywami.     Składniki: 1 bakłażan 3-4 łyżki pasty tahini 2-3 ząbki czosnku(...)około kwadrans.  Wyjąć z piekarnika i przestudzić.  Rozkroić bakłażana i widelcem wyjąć miąższ.  Przełożyć go do miski i rozdrobnić widelcem.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, kumin i doprawić solą do smaku.  Wymieszać dokładnie. Przełożyć do miski, wyrównać i polać delikatnie oliwą i posypać natką.    Pastę można przechowywać

Sto kolorów kuchni
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 224

małej cebuli pokrojonej w paski * 2 łyżki szczypioru * 1-2 grzyby shitake pokrojonych w paski   * 1/2 kostki serka tofu pokrojonego w kostkę * 3 filiżanki wody lub bulionu warzywnego Pasta - baza:      * oleju rzepakowego lub z pestek winogron     * 1 papryczka chili (świeża lub suszona)     * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić(...)pastą z papryki     * 2 łyżki sosu sojowego     * 1 ząbek czosnku     * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie:    * garść świeżych kiełków sojowych    * grubo pokrojona kolendra Tuńczyka osączyć z zalewy i dokładnie wymieszać z winem ryżowym i pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek i papryczki rozdrobnić) wymieszać, na dużej patelni rozgrzać

Kuchnia Prezydentowej
Prosty dip z suszonymi pomidorami i rozmarynem 220

często polegają na tym co mają dodać do chleba czy bułki , albo jaki dip do warzyw podać gościom na przyjęciu czy imprezie. Gdy na hummus już nie możecie patrzeć, pasty warzywne Wam się znudziły, a zwykły keczup to przeżytek możecie wyczarować sobie taką oto pastę (czy też dip). W wersji wegetariańskiej podawałam ją z ricottą. W wersji wegańskiej ricottę można(...)zastąpić tofu, smak jest inny ale pasta też jest pyszna. Pasta z suszonymi pomidorami, rozmarynem  i ricottą (lub tofu) Składniki: 15 suszonych pomidorów w oleju, 1 opakowanie ricotty (250 g) lub kostka tofu (opcja dla wegan), 2-3 gałązki świeżej ricotty, spora szczypta harissy lub płatków chili do posypania. Przygotowanie: Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paski. Ricottę

Pełna Lodówka
Roladki z bakłażana z pastą orzechową 135

Roladki z bakłażana z pastą orzechową to jedna z najsmaczniejszych potraw jaką jadłam w Gruzji . Badrijani nigvzit podawane jest praktycznie wszędzie jako przystawka, a także zakąska do gruzińskiego wina. Uwielbiam bakłażana, a w połączeniu z czosnkową pastą z orzechów włoskich jest on jeszcze smaczniejszy. Roladki są sycące i bardzo aromatyczne. Do tego obowiązkowo pestki granata, które orzeźwiają całość(...)moździerzu ziarna kolendry (lub wcześniej zmielone), chmeli suneli (jeśli używamy) oraz dużą szczyptę soli i pieprzu cayenne. Zawartość szklanki dodajemy do orzechów i dalej mielimy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy czy nie trzeba jej doprawić i odstawiamy. Bakłażany dokładnie wycieramy (każdy z osobna) ręcznikiem papierowym (inaczej olej będzie pryskał). Na dużej patelni (najlepiej użyć grubej, ciężkiej lub grillowej) rozgrzewamy silnie

Poezja smaku
Pasta Kanapkowa z Jajkami i Papryką 138

Większość z nas podczas śniadania czy kolacji zastanawia się czym posmarować chleb?! I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii... Mi się udało znaleźć pastę, która łączy te cechy a poza tym jest zdrowa. Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej. Składniki: gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki serek wiejski 1 opakowanie(...)ząbek przyprawy: pieprz, sól himalajska, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano Jaja i czosnek obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski.  Blendujemy. Dodajemy przyprawy. Mieszamy i kosztujemy!   Taka pasta to dawka niezbędnego nabiału (w celu dodatkowego obniżenia wartości kalorycznej możemy dodać chudy ser twarogowy) oraz cennej wit. C pochodzącej z papryki. Smacznego! KALORYCZNOŚĆ 100g pasty = 80kcal KALORYCZNOŚĆ 1 porcji

IzaGotuje
Jak szybko i tanio zyskać piękny i zdrowy uśmiech? Tani, skuteczny i naturalny sposób na pielęgnację i wybielanie zębów czyli ek 10762

Piękny i zdrowy uśmiech szybko,  tanio i naturalnie? Skuteczne, szybkie i darmowe wybielanie zębów? Wystarczy kilka minut i pare złotych, aby osiągnąć to wszytko. Naturalna pasta do zębów:   jest bezpieczna - nie zawiera fluoru, jest tania i co najważniejsze to produkt ekologiczny. Wykonasz ją nie wychodząc z ... kuchni (oczywiście)! Jak szybko i skutecznie wybielić zęby? Dla  bezpiecznego(...)skutecznego wybielenia zębów   zalecam  mycie zębów zwykłą  wodą utlenioną   i zapraszam do podzielenia się efektami tego zabiegu po okresie 6 miesięcy. Taka organiczna pasta ma działanie:  antybakteryjne,  przeciwgrzybiczne,  neutralizuje zapachy,  hamuje proces fermentacji i gnicia  - główne przyczyny próchnicy  -  powoduje powstanie w jamie ustnej środowiska zasadowego. Skład: olej kokosowy

IzaGotuje
Piątkowe smarowidło do pieczywa. Domowa pasta szczypiorkowa z jajem 143

również tam byliśmy. Oprócz zwiedzenia podstawowych atrakcji Londynu, "integracji" i chwil spędzonych z Wujkami, poznaliśmy dwa cudowne przysmaki kuchni brytyjskiej, które zawładnęły naszym sercem - kultowe fish & chips oraz pastę serową do kanapek. Przed wyjazdem Mamy złożyliśmy u Niej zamówienie na ową pastę. Liczyliśmy na cudowną kolację z utęsknionym smakiem. Kiedy przywieźliśmy Mamę z lotniska, padło pytanie o zamówiony przysmak(...)naszemu smutkowi okazało się, że zbyt krótkie terminy ważności uczyniły przywiezienie smacznego "suveniru" bezsensownym. No cóż, rozczarowanie było, ale postanowiłam, że niedługo po prostu sama przygotuję tę pastę. Na razie to niemożliwe - z powodu braku sera cheddar w naszej lodówce. Smak na jakieś smarowidło do kanapek jednak nie ustaje i dlatego powstała ta prosta domowa pasta. Idealna do piątkowych kanapek

Kuchnia po mojemu
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 116

stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli jest koniecznym to można podsypać troszkę mąki). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki. Masa marcepanowa: 320 g pasty migdałowej (przepis poniżej); 2 żółtka; 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mleka; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku cytrynowego; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; Wszystkie składniki razem utrzeć. Dodatkowo: powidła(...)zostawić odkryte na całą noc. Następnego dnia (rano) pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Ciasto to w takich warunkach długo się przechowuje. Pasta migdałowa: 1,5 szklanki migdałów bez skórki; 1,5 szklanki cukru pudru; 1 białko; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; szczypta soli; Migdały zmielić partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem

In my kitchen
Wegańska pasta jajeczna - odsłona świąteczna 153

szukać. Nic bardziej mylnego. Na szczęście my roślinożercy dysponujemy tajną bronią w postaci soli kala namak, która wszystkim potrawom nada wspaniały jajeczny smak. Szczególnie ważną rolę pełni w pastach jajecznych. Sól załatwia za nas całą sprawę , my natomiast możemy dobrać sobie resztę pożywnych i zdrowych składników do naszej pasty. Jako baza genialnie sprawdza się ciecierzyca, która swoją konsystencją przypomina żółtko(...)jajka.  Ta pasta jest wyjątkowo dobra, bo delikatna i kremowa. Jestem pewna, że posmakuje nie tylko weganom. Myślę, że zapakowana w małe ozdobne słoiczki mogłaby być pomysłowym i pysznym „zajączkiem” dla najbliższych. I ujrzeć ich minę, kiedy po spróbowaniu uświadomisz im, że pasta nie zawiera ani grama jajka. Nie zdziw się, jeśli Ci nie uwierzą.  Składniki: 3 łyżki

Roślinna - blog wegański