Jeżeli ciecierzyca to obowiązkowo hummus. Podstawowymi składnikami tej pasty, oprócz wspomnianej ciecierzycy, są czosnek, oliwa, sok z cytryny, tahini (pasta sezamowa) oraz kmin rzymski. Podawana jest jako zimna przekąska z chlebem pita czy warzywami. Oczywiście modyfikacji przepisu i samego sposobu podania jest już wiele. Ale to dobrze, bo uważam, że w kuchni trzeba być kreatywnym. Mój hummus świetnie dopełniał(...)nasz dzisiejszy obiad, ale o tym w następnym poście :) Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy pasta tahini (5 łyżek sezamu, 2 łyżki oliwy) 1/2 szkl. wody kmin rzymski czosnek 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny sól Wykonanie: Dzień wcześniej namoczyć w wodzie ciecierzycę z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnego dnia wodę, w której się moczyła wylać. Przełożyć do garnka, nalać świeżej
zadanie-gotowanieKiedy macie dość już wędlin czy serów, a może najnormalniej w świecie, macie ochotę na pyszną i zdrową kanapkę inaczej, to pasta czosnkowo-fasolowa Was usatysfakcjonuje. Natrafiłam na nią w „ Jadłonomii ” – chyba bilii wegańskiej Uwielbiam przepisy Marty tam piszącej. Mimo, że jestem mięsożercom, piękne zdjęcia i opisy, zachęcają do wykonania potraw i spróbowania czegoś innego. Podziwiam Martę(...)się uważam, nie można zastąpić tradycyjnych produktów jak nabiał czy mięso, produktami zbożowymi czy roślinnymi. Marta udowadnia, że da się… i to jak. Ale wróćmy do naszego smarowidła. Pasta jest pyszna. Nie czuć jej czosnkiem, więc bez obaw możecie wcinać ją na śniadanie. Polecam spróbować sam upieczony czosnek, bo jego smak jest przepyszny i tak różny, od tego
Mieszam w GarnkuKremowa pasta z kiszonych nerkowców Zakochałam się w "serku" z kiszonych nerkowców! Przepis zawdzięczam oczywiście "pani" Agnieszce, która co rusz częstuje mnie takimi wegetariańskimi wspaniałościami! Świetnie smakuje sam, często również wykorzystuję go jako "podkład" zamiast masła. Przepis jest banalnie prosty i przygotowuje się go w kilka minut! Serek przechodzi oczywiście smakiem kiszonych ogórków, ale wszystkim smakoszom kiszonek nie powinno(...)przeszkadzać. Jeśli nie masz możliwości kupić płatków drożdżowych nieaktywnych - przygotuj pastę bez nich. Jeśli jednak zdecydujesz się ich użyć - najszybciej kupisz je w sklepach internetowych lub w sklepie ze zdrową żywnością. Zobacz również inne przepisy na ----> pasty do chleba Kremowa pasta z kiszonych nerkowców - przepis: Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca woda z kiszonych ogórków sól pieprz do smaku
Moje Qulinariamojprzepisna.pl | Hummus Kolejny przepis z serii „vege” tym razem coś z kuchni Libańskiej – Hummus. Kremowa pasta na bazie ciecierzycy, pasty tahini, oliwy, czosnku i kminku, soku z cytryny. Hummus idealnie sprawdzi się jako start-up na przyjęcia z dodatkiem chlebka pita czy naan, na śniadanie do świeżego pieczywa, na kolację. Idealny hummus to taki jedwabiście gładki, kremowy(...)jedwabiście gładkiej konsystencji. Przygotowując hummus posiłkowałam się dwoma przepisami: z Jadłonomii i Kwestii Smaku . Spróbujcie zrobić go razem ze mną, będziecie zachwyceni jego smakiem. Składniki na ponad 500 ml pasty: 100 gr suchego ziarna ciecierzycy lub 250 gr ugotowanej na bardzo miękko ciecierzycy 5 łyżek ziarna sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku
moj przepis naDziś na śniadanie zrobiłam pastę z wędzonej makreli, filetów śledziowych Graal w oleju oraz jajek i świeżego koperku. Pasta jak to pasta zawsze jest smaczna i szybko się robi. W sumie chyba najwięcej czasu trzeba poświęcić na obranie makreli ale smak pasty wszystko rekompensuje. Filety śledziowe z Omega-3 są smaczne i idealnie nadają się do takich past. Pasty wyszło
Ewa w kuchniBaba ghanoush to danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie. Jest to pasta/ dip której podstawowym składnikiem jest opieczony bakłażan i pasta sezamowa tahini. Do pasty baba ghanoush można dodać posiekaną natkę pietruszki, cebulkę, sok z cytryny lub rozdrobnionego pomidora. Pasuje też rozgnieciony czosnek,mięta, kmin rzymski lub wędzona papryka w proszku. Składniki(...)bakłażan 1 łyżka pasty sezamowej tahini ząbek czosnku wędzona papryka w proszku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku kmin rzymski oliwa z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki (niestety zabrakło jej w lodówce...;-)) Salsa warzywna: pomidor awokado cebula Przekrojonego na pół bakłażana upiekłam w piekarniku w temp.220-240 stopni. Powinno się go skropić oliwą i posolić. Czas pieczenia około
potrawyregionalneZapraszam na pyszną pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym oraz kremowym sosem chrzanowym. Pastę podałam na chrupiących grzankach z bułki. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 6 jajek, 3 ogórki kiszone, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżeczki sosu Kieleckiego chrzanowego SPOŁEM , 1 łyżka majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone ścieram(...)tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki pasty przekładam do salaterki. Dodaję sos chrzanowy, majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Pastę podaję z pieczywem. Do przygotowania pasty wykorzystałam sos Kielecki chrzanowy, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Sos ma idealną kremową konsystencję oraz wspaniały chrzanowy smak. Uwielbiam połączenie
Tradycyjna kuchnia KasiPasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra Pasta paprykowa dostałam jeden słoik od naszej sąsiadki i zapragnęłam przepisu natychmiast .. już ! Na całe szczęście Sąsiadka była taka miła, że się przepisem swym ze mną podzieliła, jako, że przepis lekko zmodyfikowałam to tu go podaję. Sos polecam ! Pasta paprykowa 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej(...)przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe. Smacznego ! Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra
Kuchnia na wzgórzunaprawdę będzie o bakłażanach ;). Ukochany mojej Cioci, Maxim, również wirtuoz skrzypiec nota bene, pochodzi z Rumunii. I właśnie za jego sprawą w naszym domu zawitała absolutnie fenomenalna, godna artysty, PASTA Z BAKŁAŻANA najmniej fotogeniczna potrawa świata… Lecz jej brak fotogeniczności zupełnie nie idzie w parze ze smakiem, na szczęście. Znacznie lepiej wyszedł mi na zdjęciach makaron z bakłażanem ( przepis(...)znajdziesz tutaj ), ale dość, koniec dygresji, wracam do tematu: Składniki na pastę w wersji rumuńskiej (przepis oryginalny): 3 bakłażany sól cukrowa cebulka surowe żółtko neutralny w smaku olej – np. słonecznikowy lub z pestek winogron drewniana łyżka i trochę cierpliwości Wykonanie: bakłażany układamy na blaszce piekarnika i pieczemy przez 70 minut w 170° z termoobiegiem. W połowie pieczenia warto przewrócić
PatchworkJuż chyba kiedyś pisałam, że lubię wszelkie "mazidła" do chleba :)) Pasty, pasztety i wszelakie smarowidła - warunek: domowej roboty :) Szczególnym apetytem darzę wszystkie pasty z dodatkiem moich ulubionych jajek. Wypierają one u mnie w 100% najwyższej jakości wędliny. Jeśli więc znudziła wam się pospolita szynka na kanapkach gorąco polecam właśnie pasty. Na blogu jest już ich kilka, znajdziecie(...)zakładce Pasty i smarowidła . Dziś dochodzi kolejna. Delikatna pasta z twarogu, jajka, wzbogacona tylko o rzodkiewkę i koperek. Pyszna i prosta ... zjadasz jedną kanapkę i nie sposób oprzeć się kolejnej. Do dowód na to, że smak zazwyczaj tkwi w prostocie :)) Składniki: 3 ug otowane jajka 4 rzodkiewki 3 łyżki zmielonego twarogu koperek sól pieprz Wykonanie: Jajka
Walijskie Pichceniekolejna po serze piwnym pasta do chleba, ale tym razem nie na bazie sera czy twarogu - zależało mi na zachowaniu delikatnego, aksamitnego smaku oraz jasnozielonego koloru avocado, jednocześnie chciałam, żeby pasta nie przypominała guacamole. Przepis, który najbardziej zbliżony był do moich oczekiwań znalazłam na stronie www.chefkoch.de , w nim bazą pasty jest avocado(...)ciecierzyca. Ja do mojej pasty użyłam ugotowanej zielonej fasolki mung - jest mniej mączysta, dużo delikatniejsza w smaku od cieciorki i... jest zielona! :) Pasta wyszła świetna, pasuje idealnie do białego pieczywa, sprawdzi się też z pewnością jako dip do jasnych mięs i blanszowanych warzyw. Wypróbujcie, gorąco polecam! Składniki
Kuchnia Prezydentowejtakże przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się. Taka domowa chałwa to także wiele możliwości do tworzenia nowych smaków, np.chałwa czekoladowa i z bakaliami :) Składniki : 60 g pasty sezamowej tahini 2 łyżeczki miodu Składniki na 2 szklanki pasty tahini: 4 szklanki sezamu 1 łyżka oleju Rozgrzać patelnię, wsypać sezam i partiami i uprażyć- zacznie ładnie pachnieć i lekko zbrązowieje(...)Przełożyć do misy blendera. Nasiona zmielić na gładką pastę (ja korzystałam z Thermomixa). Można wykorzystać młynek do kawy lub ręczny blender. Gotowa pasta jest gładka i nie ma zawiera widocznych ziaren sezamu. Jeśli wyjdzie za sucha, dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy. Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy. Pastę należy wymieszać z płynnym
Chocolate Muffin BlogLubię wiosenne śniadania. Za oknem słońce, energia nas rozpiera i aż się chce coś fajnego wrzucić na kanapkę. I wtedy często na stole lądują wszelkiego rodzaju pasty jajeczne. Dziś zaproponuję wam wersję z tuńczykiem. Przygotowanie to tylko 5 minut (nie licząc czasu na gotowanie jajek). Składniki: 4 jajka na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym szczypiorek majonez sól(...)pieprz Przygotowanie: Pasta jajeczna z tyńczykiem jak sama nazwa wskazuje składa się z jajek (ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę) oraz tuńczyka (odsączonego z zalewy). Dodajemy do tego drobno posiekany szczypiorek oraz 4 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i już – pasta jajeczna z tuńczykiem gotowa! Proporcje składników możecie w zasadzie dowolnie zmieniać. Dacie więcej jajek
Kulinarna Patilogiajwar to pyszna pasta warzywna bardzo popularna na Bałkanach. Przygotowuje się ją w różnych kombinacjach, najbardziej popularne zestawienie to papryka, bakłażan, pomidory, czosnek i chili. Najlepiej przygotowywać ją w sezonie, jednak pasta cieszy się dużym uznaniem wśród domowników i często znika z półek spiżarni w zawrotnym tempie. Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez(...)dodać pomidory bez zalewy, ocet i przyprawy. Zmiksować z gru bsza w malakserze lub zmielić maszynką. Chili posiekać i lekko poddusić na oliwie, pastę paprykową, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny , aż pasta zgęstnieje. Gorącą pastę przełożyć do słoików i pasteryzować na sucho
SzczyptaSmaQposzukiwaniu nowych, intrygujących smaków natknęłam się na orientalną pastę miso, spróbowałam i natychmiast się w niej zakochałam. Ta gęsta, aromatyczna, produkowana ze sfermentowanej soi pasta jest nieocenionym źródłem protein oraz jednym z najważniejszych składników kuchni japońskiej. Podobno każdego dnia przeciętny Japończyk zjada przynajmniej kilka łyżek tej pasty, najczęściej w formie zupy miso, która jest dodatkiem do każdego posiłku(...)aromatycznej marynaty miso zyskują zupełnie inny wymiar. Nie jestem w stanie opisać, jak pachną wyjęte z piekarnika ciepłe i chrupiące orzechy. Składniki: 1 szkl. migdałów 1 łyżeczka ciemnej pasty miso 2 łyżeczki sosu sojowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozsyp na niej migdały. Do małej miseczki przełóż pastę i wlej
Roślinna - blog wegański