Zielony pasta czyli Kroeung Zielona pasta ziołowa Kroeung, której podstawą jak i innych past Kroeung, jest trawa cytrynowa. Ta delikatna roślina wieloletnia występuje w Afryce, Ameryce Południowej, Australii, Oceanii i Azji. Jest szczególnie ceniony w Indiach, Chinach i Tajlandii i Kambodży gdzie zajmuje bardzo ważne miejsce w lokalnej kuchni.Chociaż musisz widzieć, że trawa cytrynowa w XVII wieku, była(...)aromat, ale także zioło z ciekawą historią. Na zakończenie mojej krótkiej opowieści, chciałem Ci życzyć smacznego. 👥 – ❌ ⏰ – 15 minut 🇰🇭 – Kambodża Co potrzebujesz by zrobić pastę 4-5 łodyg trawy cytrynowej 3 ząbki czosnku 2-3 szalotki 4-5 cm galangi lub imbiru 3 liście kafiru Młody szpinak lub jarmuż Sok z limonki 15 ml oleju roślinnego
RafalCookPasta z fasoli i pieczonego buraka to idealna propozycja na smaczny i zdrowy dodatek do świeżego pieczywa, placków, naleśników lub wafli ryżowych. Można ją nawet połączyć z żółtkami i nadziać jajka. Uwierzcie, że ta pasta smakuje rewelacyjnie oraz jak widzicie to także posiada apetyczny kolor! Kto się skusi na porcję zdrowia? Pasta z fasoli i pieczonego buraka - składniki: 100g białej(...)fasoli konserwowej (można użyć też gotowanej) 2 buraki (średnie) 50 ml dobrej jakości oleju/oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich (płaska) sól, pieprz Pasta z fasoli i pieczonego buraka - przygotowanie: Buraki należy upiec w sposób jaki prezentowałam tu - klik . Kawałki buraków, fasolę, olej/oliwę oraz zioła prowansalskie umieścić w misce i zblendować na jednolitą konsystencję. Pastę doprawić do smaku solą z pieprzem
Di gotujeDzisiaj mam dla Was przepis na pyszną pastę z awokado. Awokado ma mnóstwo dobroczynnych właściwości m.in. obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi. Nie wszyscy je lubią, ale w połączeniu z jajkiem i innymi dodatkami z pewnością Wam posmakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasta z awokado Składniki 1 duże dojrzałe awokado sok z połówki cytryny 2 jajka ugotowane na twardo sól(...)razu skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Ugotowane jajka kroimy na kawałki i dodajemy do awokado. Całość rozgniatamy widelcem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do pasty możecie dodać ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki lub rzeżuchę wtedy będzie to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli nie planujecie zjeść od razu całej pasty to dobrze w środek włożyć pestkę wtedy mamy pewność
To co lubię - gotuję i polecampasta jajeczna ze szczypiorkiem i jogurtem zamiast majonezu jest pyszna, lekka i błyskawiczna do zrobienia. Świetnie smakuje na kanapkach z żytniego chleba, w towarzystwie pomidora i sałaty - takie śniadanie z pewnością pozwoli dobrze zacząć dzień, gdyż jest smaczne, zdrowe i syci na długo. Z podanych składników wychodzi spora porcja pasty, która wystarczy na posmarowanie jakiś 6-8 kanapek. Składniki(...)pastę jajeczną: 5 jajek (rozmiar M) 2 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy (dałam rosyjską) pół pęczka szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy i dodajemy do jajek. Dokładamy również jogurt, musztardę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie ze sobą. [caption id="attachment_9311" align="aligncenter" width="901"] Fit pasta
e-PrzepisyKulinarneTarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo-cynamonowa wykonana ze zmielonych płatków migdałowych z dodatkiem cukru pudru, kakao oraz cynamonu. Całość posypana jest cukrem kryształem, cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak(...)śliwek świetnie współgra z korzenną nutą słodko-gorzkiej pasty z migdałów. Pyszne zestawienie smaków! Składniki: Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g zimnego masła 2-3 łyżki cukru pudru 4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli Pasta kakaowo-cynamonowa: 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki cukru pudru 1 białko (duże jajko L) 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu
Kuchnia MagdaLenyTarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo-cynamonowa wykonana ze zmielonych płatków migdałowych z dodatkiem cukru pudru, kakao oraz cynamonu. Całość posypana jest cukrem kryształem, cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak(...)śliwek świetnie współgra z korzenną nutą słodko-gorzkiej pasty z migdałów. Pyszne zestawienie smaków! Składniki: Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g zimnego masła 2-3 łyżki cukru pudru 4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli Pasta kakaowo-cynamonowa: 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki cukru pudru 1 białko (duże jajko L) 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu
Kuchnia MagdaLenynocach śnią nam się gruzińskie warzywa, zioła i pasta orzechowa. Cały Kaukaz to prawdziwy raj dla wegetarian i wegan. Ostatnio, po obejrzeniu genialnego gruzińskiego filmu Moja Szczęśliwa Rodzina przypomnieliśmy sobie o tym, że kuchnia gruzińska jest równie dobra (a może i nawet lepsza niż gruzińskie kino). Najpierw przygotowaliśmy naszą ulubioną gruzińską sałatkę z pomidorów i ogórków z pastą(...)orzechów włoskich , a tym razem gruzińską pastę z orzechów włoskich i kolendry połączyliśmy z pieczoną cukinią... Składniki (4 porcje): - 1 duża cukinia lub 2 małe - 1 łyżka oliwy - sól Pasta orzechowa: - 75 g orzechów wloskich - 1 ząbek czosnku - pół cebuli - 1 łyżeczka słodkiej papryki - odrobina ostrej papryki lub kilka plasterków papryki chilli (do smaku
Roślinożerni urlopowiczedodatkiem śmietanki kremówki, bez dodatku jajek. Taki spód jest bardzo kruchy i delikatny w smaku - bardziej przypomina ciasto półfrancuskie niż tradycyjne ciasto kruche. Nadzienie tarty to domowej roboty aromatyczna pasta migdałowa wykonana dosłownie z 4 składników oraz świeże plasterki truskawek. Całość posypana jest cukrem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą pasty(...)dwie mniejsze tarty lub jedną dużą :) Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 100 ml zimnej śmietanki 30% szczypta soli Pasta migdałowa: 4 łyżki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 2 łyżki cukru pudru 1 białko 2 krople ekstraktu migdałowego Dodatkowo: ok. 400 g truskawek żółtko cukier kryształ do posypania płatki migdałowe Wykonanie
Kuchnia MagdaLenydodatkiem śmietanki kremówki, bez dodatku jajek. Taki spód jest bardzo kruchy i delikatny w smaku - bardziej przypomina ciasto półfrancuskie niż tradycyjne ciasto kruche. Nadzienie tarty to domowej roboty aromatyczna pasta migdałowa wykonana dosłownie z 4 składników oraz świeże plasterki truskawek. Całość posypana jest cukrem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą pasty(...)dwie mniejsze tarty lub jedną dużą :) Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 100 ml zimnej śmietanki 30% szczypta soli Pasta migdałowa: 4 łyżki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 2 łyżki cukru pudru 1 białko 2 krople ekstraktu migdałowego Dodatkowo: ok. 400 g truskawek żółtko cukier kryształ do posypania płatki migdałowe Wykonanie
Kuchnia MagdaLenyOpis Pasta z tuńczyka: Pasta z tuńczyka to idealna propozycja na ciekawe kanapki. To także dobry pomysł na wprowadzenie do diety większej ilości ryb. Dzięki niej śniadanie do pracy czy szkoły lub kanapki na kolację będą bardziej zróżnicowane. Tuńczyk to niskokaloryczna ryba, która zawiera dużo pełnowartościowego białka, jednak ze względu na zawartość metylortęci nie powinno się jej spożywać w nadmiarze(...)Idealnie sprawdzi się jako dodatek do wytrawnych naleśników i oczywiście jako smarowidło do chleba. Przepis na pastę z tuńczyka nie wymaga od kucharza specjalnych umiejętności, a samo przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki . Składniki: 300 g tuńczyka z puszki 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 % 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemojprzepisna.pl | Hummus Kolejny przepis z serii „vege” tym razem coś z kuchni Libańskiej – Hummus. Kremowa pasta na bazie ciecierzycy, pasty tahini, oliwy, czosnku i kminku, soku z cytryny. Hummus idealnie sprawdzi się jako start-up na przyjęcia z dodatkiem chlebka pita czy naan, na śniadanie do świeżego pieczywa, na kolację. Idealny hummus to taki jedwabiście gładki, kremowy(...)jedwabiście gładkiej konsystencji. Przygotowując hummus posiłkowałam się dwoma przepisami: z Jadłonomii i Kwestii Smaku . Spróbujcie zrobić go razem ze mną, będziecie zachwyceni jego smakiem. Składniki na ponad 500 ml pasty: 100 gr suchego ziarna ciecierzycy lub 250 gr ugotowanej na bardzo miękko ciecierzycy 5 łyżek ziarna sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku
moj przepis nazapasy są wystarczające na zrobienie dwóch, trzech obiadów, więc rybkę na obiad zamieniliśmy na rybkę na śniadanie. Kupiłam bowiem po raz pierwszy wędzone śledzie z zamiarem zrobienia z nich pasty na kanapki . Obawiałam się co prawda ilości ości w tej rybie, ale z tymi drobnymi, które przeoczyłam, poradził sobie blender i w przygotowanej paście ich nie wyczuliśmy. A pasta(...)wędzonego śledzia wyszła bardzo dobra, polecamy jej zrobienie. Udostępnij Pasta z wędzonego śledzia – składniki 2 wędzone śledzie 125 g białego sera półtłustego 1 / 2 pęczka drobnego szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śledzie obrać ze skóry, usunąć szkielet oraz ości. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do misy blendera
niecodziennikparyJedni nazywają te pasty twarożkiem ze słonecznika, dla mnie to nie jest twarożek bo w smaku i konsystencji mi go nie przypomina, jest to pasta i tez tak zatytułowałam ten przepis. Podaje Wam od razu dwie propozycje, spróbujcie bo warto ich posmakować :) Składniki na pastę podstawową ze słonecznikiem: 1 szkl słonecznika wcześniej namoczonego około 1/2 szkl wody z pod kiszonych(...)przekładamy słonecznik i blendujemy na gładko, w trakcie dodajemy wodę z pod ogórków. 3. Następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz ewentualnie olejem. Gotowa pastę przekładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce. Składniki na pastę z dodatkiem czosnku, kurkumy i papryki: 1 szkl słonecznika wcześniej namoczonego 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Gotowanie...to proste !straganach. Jednak hummus w języku arabskim oznacza ciecierzycę, coraz częściej możemy znaleźć w internecie wiele wariacji na temat tego przepisu. Przyjęło się jednak, że humusem nazywa się każdą pastę przygotowywaną na bazie roślin strączkowych z dodatkiem pasty tahina, czosnku, oliwy, soku z cytryny. Jest to świetna pasta dla wegan i wegetarian. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, ale również(...)krojonych warzyw czy chipsów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki oraz inne przepisy wegetariańskie . Składniki : 2 szklanki świeżego bobu 4 łyżki zimnej wody 1/2 szklanki jasnej, płynnej pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki soku z cytryny Oliwa z oliwek Sól Opis przygotowania: W dużym garnku musimy zagotować wodę bez soli. Następnie dodajemy bób i gotujemy przez około
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Ta pasta z pieczonej papryki z dodatkiem czosnku i orzechów włoskich to nie tylko pomysł na smarowidło do chleba. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami jako przekąska lub sos podany do dania głównego. Pasta jest pełna smacznych i zdrowych składników. Oto przepis na pyszną i zdrową pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami(...)wyjmujemy z woreczka i obieramy ze skórki. Kawałki przekładamy do naczynia blendera. Do upieczonych papryk dodajemy pokrojone na plasterki ząbki czosnku, posiekane orzechy włoskie i oliwę. Blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi podajemy od razu do chleba, warzyw lub jako sos do dań na ciepło. Czerwona
My Chcemy Jeść