Pomidorki koktajlowe z chili wysmażone, z czosnkiem, z cebulką połączone, dobrze doprawione, następnie zmiksowane przez sito przecierane, dało pastę pomidorową, bardzo ostrą, wyjątkową. Taka pasta ma wszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami(...)podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka mamy. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 czerwone papryki chili, 100 g cebuli, 8 ząbków czosnku, ½ cukru pudru, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego. Przygotowanie: Umyte i osuszone pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę przekrawamy
Moniki SmakołykiKolorowe hummusy zapraszają do zabawy! Z okazji kończącego się karnawału przygotowałam dla Was kolejną propozycję imprezowego menu, tym razem w klimacie bardziej orientalnym :) Przygotujcie kilo ciecierzycy, morze pasty tahini i siatkę cierpkich cytryn i bawcie się razem ze mną! Kolorowe hummusy - czy to nie jest świetny temat przewodni na imprezę? Hummus jest pyszny i pożywny. W połączeniu z warzywami pokrojonymi(...)więcej czasu i chcecie podać coś na ciepło. zróbcie falafele marchewkowe lub dyniowe, które na chlebku z hummusem i warzywami będą smakować wybornie. Szukacie więcej pomysłów na hummusy i pasty? Zróbcie hummus z bobu , "hummus z południowych Włoch" , albo pastę z czarnej fasoli . Hummus Party Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus
Chilli Czosnek i Oliwaarissa to ostra pasta przygotowywana z papryczek chili i czosnku, bardzo popularna w Libii, Tunezji, Maroku i innych krajach Maghrebu. Znakomity dodatek do mięs grillowanych lub pieczonych, kanapek, zup i kaszy kuskus. "Co kraj to obyczaj" więc i sama pasta może mieć wiele modyfikacji, a do podstawowych składników mogą być dodane: kumin, kolendra, mięta, słodka papryka, pomidory, oliwa, goździki(...)inne. Harissę można kupić w formie pasty zapakowanej do tub i puszek, lub jako mieszankę przypraw w proszku. Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy
SzczyptaSmaQZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN Uwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami(...)byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta, rice, with meat/fish or vegetarian. Why? Because I just put it into the oven and don’t have to think about anymore – they bake without my help, all I have to do is wait
Martyna CooksRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna(...)listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo
moj przepis napół godziny, na kolację lub obiad dla rodziny i przyjaciół. Italian cuisine, I love it for taste and simplicity – few ingredients and the dish is ready! Today fast pasta served with simple sauce. Everybody, from time to time, needs to eat something fast and with few ingredients, me too Delicious, simple dish ready in less than half an hour(...)jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS (3 portions): 200-250 g pasta (fettucine this time) 150 g smoked salmon 1/2 red onion 8-10 cherry tomatoes 200 g Greek yogurt 50 g cheddar cheese 3 garlic cloves fresh grinded red pepper oregano
Martyna CooksCieciorka, tuńczyk, ogórek kiszony, ricotta, pieprz marynowany wszystko razem zmieszałam smaczną pastę w 5 min. przygotowałam. Jeśli z podpłomykami ją podamy to ciekawą przekąskę mamy. Ale pastę z ulubionym pieczywem można też serwować i jej smakiem się delektować. Składniki: pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g, 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g, 3 duże(...)smaku, suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki cieciorki z puszki, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Pasta: Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju, przekładamy do miski. Odsączoną cieciorkę (2 łyżki zostawiamy, będzie potrzebna do podpłomyków) zgniatamy widelcem, pozostawiając kilka w większych kawałkach i dodajemy do tuńczyka. Ogórki trzemy
Moniki Smakołykipół godziny, na kolację lub obiad dla rodziny i przyjaciół. Italian cuisine, I love it for taste and simplicity – few ingredients and the dish is ready! Today fast pasta served with simple sauce. Everybody, from time to time, needs to eat something fast and with few ingredients, me too Delicious, simple dish ready in less than half an hour(...)jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS (3 portions): 200-250 g pasta (fettucine this time) 150 g smoked salmon 1/2 red onion 8-10 cherry tomatoes 200 g Greek yogurt 50 g cheddar cheese 3 garlic cloves fresh grinded red pepper oregano
Martyna Cooksprzykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się w ten sposób (prawie) całej zabawy ;) Zobacz jak przygotować to danie na filmie :) Poziom trudności: średnie Czas przygotowania(...)Wartość kaloryczna: 200 – 270 kcal Składniki: ü Na pastę: · sok z 1/3 limonki · 1 łyżka sosu sojowego · 1 łyżka sosu rybnego · 3-4 liście kafiru
Bazując na smakuMarchewkowy hummus z rodzynkami to kolejna wariacja na temat najpopularniejszej pasty ostatnich kilku lat. Ta wersja różni się przede wszystkim od innych tym, że jest chyba najlżejsza- zawiera tylko jedną łyżkę oliwy, natomiast resztę płynu zastępuje nam świeży sok z marchwi. Hummus jest dość słodki, nie mniej jednak dodatek świeżego tymianku oraz soli i pieprzu przełamuje smak i nadaje całości(...)wytrawnego charakteru. Do pasty świetnie nadają się świeże warzywa, by móc moczyć je w hummusie oraz ulubione pieczywo lub pita. Dzięki temu nasz posiłek nie jest nudny, ale co najważniejsze bardzo zdrowy! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (ciecierzycę moczę przez noc w misce z wodą, następnie wymieniam wodę i gotuję ciecierzycę przez godzinę do miękkości
Mango PapajaHummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw, która jest bardzo popularna w kuchni arabskie i kaukaskiej, gdzie jest najczęściej serwowany z pitą. Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj ) lub pitą smakuje(...)połowy cytryny 100 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania Hummus - przepis: Zaczynamy od zrobienia pasty tahini, na patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam, a następnie mielimy go w blenderze z oliwą na gładką pastę. Do tahini dodajemy, umytą i odsączoną ciecierzycę, czosnek
Kuchnia ŁukaszaPasta z fasoli, śmiesznie nazywana często „wegetariańskim smalcem”, to przepyszne smarowidło do kanapek. Ma tak mnóstwo przypraw i głęboki smak, że posmakuje niemal każdemu – nawet miłośnikom prawdziwego smalczyku. Ja pierwszy raz znalazłam ją na kultowej, wegańskiej Jadłonomii , gdzie znajdziecie kilka wersji takiego „smalcu”. Przepis u mnie ewoluuwał i wzbogacił się o rozmaryn, czosnek i wędzoną(...)paprykę. Okazało się również, że pasta ma znacznie lepszą konsystencję i smak dzięki użyciu oleju kokosowego. I taką wersję podaję, choć bez modyfikacji jest także smaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami. Pasta z fasoli – wegetariański smalec: 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś
Poezja smakucucchiai di succo di pomodoro spessa o ketchup come pomodori sono freschi mazzo di spinaci freschi Ogni pesce, mi pesce gatto africano Sale e pepe qb 250 g. La pasta fusilli ( Fusilli Oatmeal Jastrzebski Pasta Egg -5) acqua tiepida abbastanza per mettere la sua pasta olive nere ser parmezan fare posypania foglie di basilico fresco per la decorazione bicchiere(...)cuocere 3-4 minuty.Mieszamy tutto e aggiungere il pesce tagliato a listarelle larghe 5-6 cm.Dodajemy foglie di sedano degustare-2-3 rametti e spinaci verde. Poi wrzucamt pasta secca, versare acqua per coprire la pasta e cuocere coperto per altri 5-6 minuti o fino a quando la pasta è al dante Mentre la pasta si sta riprendendo
w mojej kuchniŻytni zakwas na chleb - jak zrobić? Dzień 1 Szklaną miskę, w której będziesz robić zakwas wyparz i wytrzyj. 5 łyżek mąki żytniej wymieszaj z 5 łyżkami wody. Wymieszaj na pastę, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu w kuchni. Tak przygotowaną pastę pozostaw na 24 godziny. Dzień 2 Zakwas podziel na 2 części - jedną wyrzuć (lub w osobnym(...)naczyniu dalej hoduj zakwas), do pozostałej dodaj znów 5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek wody, wymieszaj na gęstą pastę, odstaw na 24 godziny pod przykryciem. Pamiętaj, by dodawać równe porcje mąki i wody. Zakwas ma mieć konsystencję gęstej pasty. Dzień 3 Zakwas znów podziel na pół i jak poprzedniego dnia - połowę wyrzuć, do połowy dodaj 5 łyżek mąki
Moje Qulinariazwykle po kilku tygodniach w Polsce, jestem już objedzona pysznym domowym jedzonkiem mojej mamy i zwykle przygotowuje wieczór z bardziej orientalną potrawą. Wcześniej przywoziłam pasty do curry ze sobą, ale podczas ostatniej wizyty z przyjemnością odkryłam, że można je bez problemu kupić w Almie. Polecam gotowanie curry na bazie pasty. Pasty to nic innego jak kompozycja przypraw połączonych z olejem(...)zamknięta szczelnie, bez niepotrzebnych konserwantów i dodatków. Pasty to fajny sposób na poznanie nowych smaków bardzo zbliżonych do tych autentycznych. A jak już złapiecie bakcyla, możecie spróbować gotować curry całkiem od podstaw. Składniki: 1 opakowanie pasty Massaman Curry 1 puszka mleka kokosowego 1 pierś kurczaka 6 dużych białych pieczarek 8 małych młodych ziemniaków garść orzechów nerkowca pęczek zielonej pietruszki
MamaOskarka