pasta - 17303 przepisów (strona:66/1154)

Wegańska pasta z białej fasoli z tahini 122

Pasta, która została wymyślona na szybko, z dostępnych w domu składników. Nie mieliśmy żadnego smarowidła na kanapki, więc ukręciliśmy ekspresowy pasztet z białej fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów i tahini. Dzięki dodatkowi tego ostatniego pasta ma ciekawy aromat i pysznie smakuje - jest to zatem ważny składnik tej pasty. Do zrobienia w 5 minut :) Pasta z białej fasoli z tahini Przepis(...)suszonego oregano 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz Przygotowanie: Białą fasolą odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Wsypujemy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać pastę. Dodajemy pomidory, tahini/olej sezamowy i przyprawy. Wszystko razem blendujemy na dość jednolitą masę. Ekspresowa pasta została wykonana, więc zajadamy się nią ze smakiem :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Hummus 137

ciecierzycy, która jest głównym składnikiem hummusu, świetnie zastępuje mięso w diecie. Do tego jest po prostu pyszny. Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy – około szklanki suchej 200g sezamu lub szklanka pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka sody sól do posypania/polania: oliwa z oliwek, natka pietruszki, słodka papryka, czarnuszka Sposób(...)dodać łyżeczkę sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach. W czasie gdy gotuje się cieciorka przygotowujemy pastę sezamową. 200g ziaren prażymy przez chwilę na suchej patelni aż staną się szkliste i zacznie się unosić aromat sezamu. Ziarna nie powinny być brązowe bo pasta będzie gorzka. Ziarna sezamu

Pyry na Gaz
Domowy paprykarz szczeciński 100

Domowy paprykarz szczeciński Była już pasta bezrybna z wegańskim twarogiem , a teraz czas na kolejną bardzo popularną w Polsce pastę, tradycyjnie występującą z rybą, czyli paprykarz szczeciński. Dla mnie pierwsze skojarzenie jakie z nim mam to brzydka (wręcz paskudna) puszka, z której po otworzeniu wyłaniała się ryżowo-rybna pasta do smarowania na chlebie. Nie powiem, żeby mi to nie smakowało(...)umniejsza to klasykowi swojej roli w historii „kulinarnej” Polski. Paprykarz szczeciński w moim wykonaniu jest dość mocno rybny, co moim zdaniem jest ogromnym plusem tej pasty. Wszystkożerni znajomi byli zachwyceni i zarazem zdumieni zapachem i smakiem. Smak rybny jak zwykle powstaje za sprawą użycia w paście nori oraz oleju lnianego. Jest to moim zdaniem niezbędne, aby smak był

Blendman
paprykarz z pieczonej makreli 161

paprykarz Chyba każdy z dzieciństwa, czy z lat młodzieńczych pamięta smak rybnego paprykarza. W moim przypadku chleb z tą pastą, był "żelaznym" składnikiem większości posiłków w trakcie trwania zawodowych praktyk. Dziś aby przypomnieć sobie jego smak, najbezpieczniej jest samemu przyrządzić ten specjał. Bowiem pomimo tego, że pasta składa się tylko z kilku prostych, niewyszukanych składników, ze świecą trzeba szukać(...)smaku, lecz choćby przyzwoitej jakości. Skoro  z powodu "sprytu" producentów, którzy poza ryżem niewiele więcej oferują w swych wyrobach, jesteśmy skazani na samodzielną produkcję, to proponuję do wyrobu pasty użyć pieczonej makreli. Dlaczego, ktoś spyta, pieczonej ?. Otóż dlatego, że po pierwsze, składniki pasty połączę ze sobą  na gorąco, co oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz,  przełożyć

Miód i pieprz
PASTA JAJECZNA Z BROKUŁAMI KAPARAMI ANCHOIS I KORNISZONAMI 170

pyszne śniadanko. Naprawdę fajne i smaczne połączenie paru składników i uwierzcie niebo w gębie;-) Zastanawiałam się nad dodaniem anchois...ale to był jednak super dodatek. Na pewno zamiast standardowej pasty jajecznej zasmakuje Wam moja dzisiejsza  z brokułami,anchois,kaparami i korniszonami.   Składniki: 4 szt. ugotowanych na twardo jajek parę różyczek brokuł 1 łyżka kaparów 4 fileciki anchois(...)Kolejno do miseczki wsypywałam: Pokrojone w kosteczkę ogórki, pokrojone fileciki anchois, posiekane kapary, brokuły, posiekane w kostkę jajka. Wszystko wymieszałam. Pozostało już tylko dodać majonez i musztardę. Przyprawić i pasta gotowa. Smacznego! Polecam inne pyszne propozycje past: BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z KAPARAMI OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM   PASTA

potrawyregionalne
Pasta Serowo-Jajeczna 114

Uwielbiam pasty na kanapki. Nie dość, że świetnie smakują to są bardzo dobrym rozwiązaniem gdy nie ma pomysłu z czym zjeść kanapkę albo co zabrać do pracy. Moją propozycją tym razem jest pasta Serowo-Jajeczna. Pasta ta jest bardzo łatwa w wykonaniu, nie droga i szybka. Bardzo często dekoruję kanapki z pastą świeżym szczypiorkiem czy pietruszką.  Pasta Serowo-Jajeczna(...)tarce,  Ser , cebulę, ogórki kroję w drobną kostkę, Wsypuję szczypiorek,  Dodaję pieprz oraz sól,   Dodaję jogurt oraz majonez,  Całość dokładnie  mieszam,  Pasta nadaje się od razu do spożycia, natomiast ja proponuję wstawić ją do lodówki na 30 minut. Smaki "przegryzą się" Pastę tą trzymam w szczelnym pojemniku max do 3 dni.   Smacznego

Gotowanie Patki
Czekoladowa pasta do chleba z daktyli 184

Czekoladowa pasta do chleba z daktyli Przepis na tę rewelacyjną, czekoladową pastę z daktyli sprzedała mi Aga, koleżanka z pracy. Słoiczek kremu, który przyniosła do pracy, rozszedł się w mgnieniu oka, a ja, znając już składniki, czym prędzej popędziłam do kuchni, by przygotować zapas dla siebie! Przewertowałam strony internetowe i zauważyłam, że pastę z daktyli robiło już wielu blogerów(...)wielu stronach. Niektóre wersje nie zawierają orzechów, inne są doprawione cynamonem - do wyboru, do koloru! Ja przedstawiam autorską wersję Agnieszki S., szerzej znanej toruńskiemu światkowi jako "Stefa"! :D Czekoladowa pasta jest połączeniem blendowanych daktyli, orzechów, kakao, mleka sojowego i odrobiny miodu - do smaku. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. I najważniejsze - jest nie tylko smaczna

Moje Qulinaria
Pasta madre italiana 232

Lievito naturale , l ievito acido , pasta acida , lievito madre , pasta madre lub crescente - tak we Włoszech nazywają mieszaninę wody i mąki, w której rozwijają się dzikie drożdże, a bakterie robią swoje. W moim odczucie jest to zaczyn, który łączy w sobie cechy naszej podmłody i zakwasu, ale zrobiony jest z najbielszej mąki, bez udziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy(...)użyć do wypieku chleba toskańskiego . Ku mojemu zaskoczeniu - chleb wyrósł niesamowicie, mimo bardzo małej ilości dodanych drożdzy piekarskich. Jedyne zastrzeżenie, które mam, to spore ilości mąki zużyte do dokarmiania „pasta madre”. Podczas każdego dokarmienia z poprzedniego etapu biorę trochę ponad 1/3, resztę albo zużywam do pieczenia chleba, albo po prostu wyrzucam. Masę trzeba dokarmiać co dwa dni, jeśli przechowuje się

Grahamka, weka i kajzerka
Pasta z jajek 261

Kiedyś nie lubiłam, teraz przepadam. Niedawno szukałam fajnego przepisu na pastę jajeczną, bo własne eksperymenty nie zadowoliły mnie w pełni. Niestety nie znalazłam nic ciekawego, aż tu po roku Prezydent mówi, że on zna fajny przepis na pastę! No masz! A mnie jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby go zapytać...! :) To pasta według przepisu Mamy Prezydenta. Zmodyfikowaliśmy jedynie zawartość(...)ziół, a dokładniej, oprócz obowiązkowego szczypiorku, dodaliśmy jeszcze pietruszkę i koperek w tej samej ilości. Jak to zwykle bywa, prostota okazała się najsmaczniejsza. Pasta jest prawdziwie jajeczna i pasuje na każdy rodzaj pieczywa. Polecamy szczególnie na wczesne śniadanie. :) Pasta z jajek Składniki: 5-6 jajek 2 duże łyżki masła po 1 garści posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i koperku kilka łyżek

Kuchnia Prezydentowej
Pasta z tuńczyka 185

Przepis autorski, wymyślony przed trzema laty. Przepadam za tą pastą, wśród rodziny i znajomych również jest bardzo popularna, z czego jestem niezmiernie dumna. ;) Pasta z zasady jest pikantna, ale z pominięciem ostrych dodatków też smakuje znakomicie. Najlepsza następnego dnia, dlatego robię ją zawsze wieczorem i wkładam na noc do lodówki - żeby mieć na śniadanie idealnie przenikniętą smakami.  Zachęcam wszystkich(...)miłośników past do chleba do wypróbowania według dokładnego przepisu, przynajmniej za pierwszym razem. ;) Składniki: 250-300 g półtłustego twarogu 1 puszka tuńczyka w oleju (takiego w kawałkach) 1 średnia czerwona cebula, 4-5 gałązek zielonej pietruszki 2 duże łyżki majonezu 2 duże łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 duża łyżka sambal oelek albo 1 łyżka ostrej papryki w proszku (bo pasta

Kuchnia Prezydentowej
Pasta pomidorowo - paprykowa 204

Taką pastę często robiła nam mama na śniadanie. ;) Dobrze pamiętam jej smak; nie do końca rozdrobniony ser, leciutki smak masła i pomidorów. Bardzo lubiłam takie śniadania. Uwielbienie do past kanapkowych zawdzięczam bez wątpienia tej paście. Pasuje doskonale do każdego pieczywa, także z chrupiącymi, ciepłymi tostami. I można ją przygotować dosłownie w 5 minut, choć oczywiście jak wszystkie pasty do chleba(...)śmietany 1/3 szklanki przecieru pomidorowego ( u mnie własnej roboty, ale można wziąć też sok z takich pomidorów w puszce, ewentualnie 3 łyżki koncentratu) 2 łyżki przecieru z papryki lub pasty paprykowej (u mnie węgierska w tubce) 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka cukru 2-3łyżki siekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Kuchnia Prezydentowej
Pyszna pasta ŁOSOSIOWA 182

Pasty na chleb swoją prostotą i praktycznością zdobywają sympatię w Polskich domach. Szkoda tylko że najczęściej raczymy się gotowcami z marketów które po pierwsze: często mają przykry octowy posmak a po drugie są solidnie zakonserwowane. Jeśli dodamy do tego małą ilość składnika głównego (np. pasty z tuńczyka często mają go 6-7 % a reszta to aromat) to czas najwyższy(...)zmianę. Będzie ona prosta i przyjemna, ponieważ samodzielne przygotowanie pasty jest banalnie proste. Dziś pokażę wam smaczną pastę z wędzonego łososia którą na pewno pokochacie!  Czas przygotowania: 5 minut + czas na przegryzienie się Dla 3 osób Składniki: 100g wędzonego łososia 35-50g zimnego masła (wyłożyć masło z lodówki 20 min. przed przygotowaniem) Pół małej cebuli Pieprz Sól

Kuchnia PROzdrowotna
Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami 170

Przeżywając kryzys pod tytułem "co by tu dać do kanapek" wynalazłam gdzieś w internecie przepis na taką pastę - z soczewicy czerwonej z dodatkiem suszonych pomidorów. Przyznam się bez bicia, że nigdy wcześniej nie jadłam soczewicy (pod żadną postacią) i niestety teraz wiem jak dużo mnie ominęło (!), a na dodatek jestem fanką suszonych pomidorów - przepis wiec wydał się wprost idealny(...)mnie. Pasta robi się stosunkowo szybko (jedyne co to zabiera czas to pilnowanie soczewicy podczas gotowania), nie jest wymagająca, przyjazna myślę każdej kieszeni, a smakuje rewelacyjnie! Jeśli ktoś nie lubi suszonych pomidorów to myślę, że może je spokojnie pominąć - chociaż straci trochę na smaku. Dodam jeszcze, że pasta jest bardzo podobna do hummusów robionych z pastą sezamową. Tu jednak

Jedzeniomania
Pasta Tahini 130

Chyba już domyślacie się co będzie walentynkowym daniem? Tahini to pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. Zaplanowałam sobie jutro spróbować hummusu, więc już dziś przygotowałam sobie pastę, która będzie jego bazą. Idę jeszcze namoczyć cieciorkę na noc i jutro biorę się do dzieła PS: OMG jakie to jest dobre w towarzystwie dżemu jabłkowego na kanapce(...)razowca z dynią. Pasta Tahini Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 150g sezamu 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego innego) listonic_name = "Pasta Tahini (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "150g sezamu 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego innego) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Sezam należy podprażyć na suchej patelni uważając, aby nie spalić

CoolinarniePL
Baba ghanoush | pasta z bakłażana i tahini oraz przepis na pastę sezamową 142

Przychodzi taki dzień, że hummus robiony na wiele sposobów już się przejadł. Wtedy z pomocą przychodzi nam kuchnia arabska, która poza hummusem ma bogatą ofertą past warzywnych. Baba ghanoush , bo o nim mowa, to pasta / dip z bakłażana z dodatkiem tahini , czyli pasty z nasion sezamu.  Moja wersja jest ciemniejsza od oryginalnej, ponieważ bakłażan zmiksowałam wraz z łupą. Pasta(...)wykonanie jest dziecinnie proste . Ma mnóstwo zastosowań. Można smarować nią pieczywo, używać jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI Baba ghanoush 2 bakłażany 1-2 łyżeczki pasty tahini sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub octem balsamicznym) czosnek (świeży lub granulowany sól oliwa WYKONANIE Bakłażany myjemy, kroimy na grubsze plastry i zapiekamy w folii aluminiowej

Zofiana