pasta - 17303 przepisów (strona:61/1154)

Kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajkiem sadzonym 196

mnie czas śniadania na wypasie. Szakszuka , frittata czy egipskie śniadanie to tylko kilka z pośród moich ulubionych przepisów. Mój najnowszy pomysł to sycące, napakowane pysznościami kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajeczkiem sadzonym! Po takim śniadanku mam mnóstwo energii na cały dzień, a buzia sama mi się uśmiecha :) Podstawą tych pysznych kanapek jest bardzo prosta pasta z bobu(...)sera typu śródziemnomorskiego. Wybrałam ser Arla Apetina z dodatkiem bazylii i oregano - zioła od razu doprawiają moją pastę i nie muszę do niej dodawać nic poza oliwą i ewentualnie solą. Pasta składa się wręcz praktycznie z 3 składników. Możecie ją oczywiście wykorzystać nie tyko do tych kanapek, zwłaszcza że wychodzi jej nieco więcej. Rzadko biorę udział w konkursach, jednak

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z bobu i awokado 241

staram się wykorzystywać go także do innych dań np.: sałatek . Ostatnio zrobiłam hummus z bobu – jednak nie podpasował mi tak bardzo jak ten tradycyjny. Potem zdecydowałam się na pastę z bobu i awokado inspirowaną przepisem Yotama Ottolenghiego. Przepis zmodyfikowałam i smarowidło wyszło cudowne. Awokado nadało delikatnej tekstury, cytryna odświeżającego smaku, a szalotki nutę słodyczy. Grzanki z taką pastą smakują(...)prostu wyśmienicie. Pasta z bobu i awokado: 250 g ugotowanego i wyłuskanego bobu (1 czubaty kubek) 1 dojrzałe awokado (użyłam odmiany hass) 2 średnie cebulki szalotki 2 ząbki czosnku skórka otarta z połowy cytryny 1,5 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cytrynę przelewamy

Poezja smaku
Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 222

Dzisiaj polecamy dietetyczną pastę brokułową. Świetna, wyrazista w smaku, wspaniała z chrupiącym, domowym chlebkiem. Jeśli macie przesyt wędlin, serów, albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego, to ta pasta świetnie się sprawdzi, tym bardziej, że nie jest pracochłonna. Wakacje, lato, to piękny okres, kiedy stragany na bazarach i targach mienią się ferią barw. Aż grzech nie korzystać ze świeżych warzyw(...)można wymieniać w nieskończoność. Moje wyprawy na lokalny targ zamiast podstawowych zakupów kończą się przytarganiem do domu 3 siat. Potem przychodzi zaduma, co z tym począć Przepis na pastę jest bardzo uniwersalny. W oryginalnej wersji przepisu, jest to wariant pasty low-carb, zdecydowanie tłustszy. Jeśli liczycie kalorie, to zastąpcie majonez jogurtem a ser żółty pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy

Mieszam w Garnku
.1234. podobny zestaw smaków + what i eat in a day 142

ciasto z mąki kokosowej i gryczanej nadziane naturalną pastą słonecznikową , podane z pastą z czarnej jagody ~ Znów połączenie pasty słonecznikowej z jagodową...ale jest na prawdę dobre! Polecam Wam ♥ Kilka dni temu na YouTube >>KLIK<< dodałam nowy filmik z serii What I Eat in a Day więc jeśli jeszcze nie widzieliście, zapraszam do obejrzenia! (oglądajcie(...)KLIK<< ) ~30g mąki gryczanej ~łyżeczka nasion chia + 40ml mleka roślinnego ~50-80ml mleka roślinnego ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka naturalnej pasty słonecznikowej ~ pasta z czarnej jagody do podania Nasiona chia łączymy z mlekiem i odstawiamy na ok. 15 minut (co jakiś czas mieszając aby nie zrobiły się grudki). W oddzielnym naczyniu łączymy

breakfast of dreams
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy 133

Biorąc pod uwagę fakt, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, postanowiliśmy na blogu rozpocząć serię z wegańskimi przepisami na te właśnie święta. Dzisiaj pasta o smaku jajka, ale bez jajka :) Oczywiście nada się także każdego innego dnia na kanapki - nie tylko od święta! Wykonanie jest bardzo proste, a smak rzeczywiście jajeczny. Sprawdźcie sami :) Pasta bezjajeczna z ciecierzycy Przepis na około(...)puszki, sprawa jest prosta - odsączamy dokładnie i przesypujemy do miski.  2. Kiedy ciecierzyca ostygnie dodajemy do niej oliwę, kurkumę, musztardę i sól kala namak (jest to kluczowy składnik pasty, gdyż ona nadaje charakterystyczny jajeczny smak). Sól dodajemy stopniowo i sprawdzamy, czy dany smak nam odpowiada.  Dodatkowo dodajemy płatki drożdżowe nieaktywne. 3. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli pasta

Bananowe Pole
Pasta z fasoli do chleba z suszonymi pomidorami 159

Pasta z fasoli to doskonałe smarowidło do chleba zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców. Jeśli chcecie zrobić sobie przerwę przed Świętami od mięs czy wędlin, sprawdzi się idealnie jako pasta kanapkowa. W smaku nieco przypomina hummus, ale tylko nieco. Jej smak w dużej mierze zależy od użytych przypraw czy dodatków, tak więc zachęcam do eksperymentów. Doskonale tutaj jako dodatek sprawdziły(...)się suszone pomidory, ale można dodać również 2 łyżeczki pasty pomidorowej, upieczonego buraka, paprykę czy co przyjdzie Wam do głowy. Możemy potraktować ją blenderem na idealnie gładką masę lub też pozostawić cząsteczki fasoli. Fasolę możemy użyć zarówno z puszki jak i zwykłą, którą pozostawiamy na noc do namoczenia a potem gotujemy do miękkości. Przyprawy jakie użyjemy do pasty również sami

Mieszam w Garnku
HUMMUS 134

końca nie wie jak i z czym to się je. Jest na nią kilka bardzo smacznych, nieskomplikowanych sposobów. Jednym z nich jest tradycyjny dla kuchni bliskowschodniej hummus, czyli pasta z ciecierzycy. W klasycznej wersji jest to połączenie ciecierzycy z pastą tahini oraz kilkoma dodatkami, takimi jak sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa. Ja dziś zrobię wersję z suszonymi pomidorami, moją(...)ulubioną. Zamiast samej oliwy dodam trochę wody, żeby pasta była trochę lżejsza. Zrobienie hummusu nie jest wyjątkowo skomplikowane, ale wymaga czasu, bo ciecierzyca (tak jak groch czy fasola) musi się „namoczyć”, minimum przez noc. Chickpeas… What to do with it? Everybody heard about it, but no one really knows what to do with it. There

Martyna Cooks
HUMMUS 146

końca nie wie jak i z czym to się je. Jest na nią kilka bardzo smacznych, nieskomplikowanych sposobów. Jednym z nich jest tradycyjny dla kuchni bliskowschodniej hummus, czyli pasta z ciecierzycy. W klasycznej wersji jest to połączenie ciecierzycy z pastą tahini oraz kilkoma dodatkami, takimi jak sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa. Ja dziś zrobię wersję z suszonymi pomidorami, moją(...)ulubioną. Zamiast samej oliwy dodam trochę wody, żeby pasta była trochę lżejsza. Zrobienie hummusu nie jest wyjątkowo skomplikowane, ale wymaga czasu, bo ciecierzyca (tak jak groch czy fasola) musi się „namoczyć”, minimum przez noc. Chickpeas… What to do with it? Everybody heard about it, but no one really knows what to do with it. There

Martyna Cooks
Laksa z dynią, groszkiem cukrowym i tofu 170

mleczka kokosowego, kilka brązowych pieczarek, 2 trawy cytrynowe, 2 ząbki czosnku / 1 duży, 2 liście limonki kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek, 1/2 łyżeczki pasty słodkiej chili, 1 łyżka sosu rybnego, świeży imbir, makaron ryżowy, świeża dymka, świeża kolendra, czerwona papryczka Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. W moździerzu rozgniatamy nasiona kolendry, mieszamy je z kurkumą. W garnuszku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy liście limonki, przekrojone i zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej, kurkumę, kolendrę oraz pastę z krewetek i pastę chili. Przesmażamy chwilkę i dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty świeży imbir - u nas około pół łyżeczki, całość po chwili zalewamy bulionem. Następnie

Plate of Joy
Pasta jajeczna z tuńczykiem 150

dłuższego czasu miałam ochotę na pastę jajeczną, ale gdy poszłam do sklepu i czytałam opisy produktów z czego zostały zrobione sklepowe pasty jajeczne zmieniłam zdanie na kupno gotowej pasty i postanowiłam przygotować ją sama. Podczas przygotowań przygotowałam także puszkę z tuńczykiem w sosie własnym i po kilkunastu minutach miałam gotową pastę jajeczną z tuńczykiem. […] The post Pasta jajeczna

Magiczny Garnek
Pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów 184

Pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów Kasza jaglana bije rekordy popularności! Jest nie tylko zdrowa, ale również smaczna! Wiem, że wiele osób może odrzucać od tej kaszy posmak goryczki - wystarczy ją jednak tylko dobrze wypłukać pod bieżącą wodą - a gorycz znika! Kasza jaglana świetnie wspomaga odporność organizmu, zimą rozgrzewa i skutecznie go odśluzowuje - wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, ułatwia(...)odksztuszanie i oczyszczanie zatok. Kasza jaglana ma same zalety - a przygotowanie pasty do chleba z kaszy jaglanej z suszonymi to zaledwie kilka minut! Pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów - przepis: Składniki: 100 g kaszy jaglanej ok. 140 g suszonych pomidorów w oleju (mały słoiczek lub 1/2 większego) sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 1-2 łyżka oliwy z oliwek

Moje Qulinaria
Pasta do chleba z watróbki i jajek 248

Dzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i ławe w wykonaniu smarowidło do pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam szczerze, że nie kupuję gotowych pasztetów. Wykonanie tego "pasztetu", jest bardzo proste i szybkie, a gwarancja smaku gwarantowana. Uzytą w przepisie pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem. Składniki: 600 g wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 5 jaj 1/2 pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku(...)czosnkiem, dodać pokrojone drobniutko oliwki, papryczkę i posiekaną natke pietruszki. Wymieszać, spróbować i doprawic solą. Ilośc soli jest umowna i zależy od naszego gustu, oliwki tez sa przecież słone. Pastę po zrobieniu przechowywać w zamkniętym pojemniczku, aby nie przeszła zapachami z lodówki. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego! Poniżej znajdziecie inne pyszne propozycje na smarowidła do pieczywa: Pasta

Gosia gotuje
Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach 149

Pasty twarogowe to szybki pomysł na śniadanie czy też kolację. U nas w domu jedną z ulubionych past cieszących się powodzeniem jest twarogowa pasta z makrelą w pomidorach, którą przygotowywała moja mama. Myślę, że jest ona znana wielu osobom. Przygotowanie jej jest bardzo szybkie, a efekt zawsze smaczny. Pastę tę podałam z  Hebżykami, chlebkiem lnianym niepieczonym z dodatkiem pomidorów(...)bazylii, które były jedną z trzech wariacji smakowych otrzymanych przez Nas do przetestowania. Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach  SKŁADNIKI: 120 g twarogu białego chudego 1 puszka makreli w  pomidorach 1 ząbek czosnku szczypiorek Pasta podana na habżykach . PRZYGOTOWANIE: Twaróg biały najlepiej chudy kruszymy bądź rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Hummus 183

Hummus to pasta z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej- tahini, oliwy, soku z cytryny i czosnku. Ta skromna lista składników nie oddaje jego wyjątkowego smaku. Nieco bardziej pociągająco wygląda historia jego pochodzenia. Jak wiadomo, ciecierzycę jedzono na Bliskim Wschodzie i w Egipcie już jakieś 10 000 lat temu. Była popularną rośliną uprawną w Mezopotamii i starożytnym Rzymie. Kto pierwszy zmieszał ziarna(...)całym Bliskim Wschodzie. Wraz z ludźmi zawędrował do Europy. Hummus łączy ludzi, a dokładniej, łączy ich miseczka hummusu, z której kawałkami pieczywa jedzący nabierają kolejne partie pysznej, aromatycznej, sycącej pasty. Hummus stał się bardzo popularny w Europie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan, ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych (zawiera witaminę C, B6, kwas foliowy, żelazo, mangan, białko, błonnik

Smakowity Blog Kulinarny
PASTA DO PIECZYWA - Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z ... 168

Dziś przepis na błyskawiczną pastę do chleba. Właściwie "przepis" w cudzysłowie, bo pasta jest banalna ale jak mówię znajomym, jak ją zrobić, to zawsze proszą, żeby napisać ;) Potrzebne są więc: - suszone pomidory w oleju z ziołami - 1 słoiczek lub własny zestaw, - 4 łyżki słonecznika ALBO tyle samo pestek dyni ALBO 10 oliwek zielonych ALBO nic ;) Całą zawartość słoiczka przelewamy(...)blendera, dodajemy słonecznik LUB pestki dyni LUB oliwki LUB nic, blendujemy i... gotowe. Z dodatkiem słonecznika lub dyni pasta będzie bardziej kremowa, z oliwkami bardziej słona a z niczym - zdecydowanie pomidorowa ;) Możemy smarować nią tradycyjnie bułki czy chleb ale super pasuje też do chrupkiego pieczywa. Dobrze przechowuje się w lodówce, nie trzeba zjeść całej od razu, więc to naprawdę super

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE