posyp mozzarellą. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20 minut, do zarumienienia. Po wyjęciu odstaw na 5 minut i podawaj. Smacznego! English version Beef, mushroom and kale pasta bake (4-6 servings) Ingredients for the asuce: 500 ground beef 1 large onion, diced 3 cloves garlic, minced 100g oyster mushrooms, sliced 1 tablespoon tomato paste 2 tablespoons red wine(...)2x400g can can diced tomatoes 1½ tablespoons dried basil 1½ tablespoons dried oregano salt, pepper and sugar to taste Ingredients for the pasta bake: 400 g pasta, cooked according to package directions 350 g mascarpone cheese 1½ cups grated mozzarella cheese 2 large handfuls kale, stems removed and chopped Preparation: Preheat oven to 200 oC. Grease
karmelowysezam – 1 łyżeczka * białko -1 szt * biały pieprz * oliwa z oliwek – 1 łyżka * sok z pomarańczy – ok. 0,5 szkl * sok z limonki – 1 łyżeczka * pasta wasabi – 0,5 łyżeczki * sos sojowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Sok z pomarańczy miksujemy z sokiem z limonki, pastą wasabi, sosem sojowym i oliwą z oliwek. Wkładamy oczyszczonego(...)imbir – 6 plasterki * chili – 1 szt * pieczarki – 6 szt * sos rybny – łyżki * sok z limonki – 4 łyżki * cukier trzcinowy – łyżka * pasta chili – 0,5 łyżeczki * pasta Tom Yum – 1 łyżka * mleczko kokosowe – 3 łyżki * świeża kolendra * krewetki – 6 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Tom Yang BBQ wlewamy gorący bulion, dodajemy imbir
Ostra na Słodkozawartość garnka do naczynia do zapiekania, posyp resztą mozzarelli i piecz przez 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Smacznego! English version Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta (6 servings) Ingredients: 1/2 a medium butternut squash or pumpkin, seeded and cut into 2 cm pieces 1 head garlic, outer skins removed 2 tablespoons oil salt and pepper(...)bacon, cut into cubes 400 g whole grain pasta 1 cup milk 2 tsp dried oregano 2 tsp dried thyme 1 cup ricotta cheese 2 cups fresh baby spinach 1/2 cup oil packed sun-dried tomatoes, chopped 1 cup grated parmesan cheese 1 1/2 cup shredded mozzarella cheese Preparation: Preheat the oven to 200 oC. Place the butternut squash
karmelowyUwielbiam curry i robię je na wiele sposobów, korzystając z warzyw które są dostępne sezonowo. Zielona pasta curry zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku, liści limonki kaffir, trawy cytrynowej, kolendry, kuminu i galangalu. Zielone curry jest ostre, bardzo przyjemnie i kwiatowo pikantne. W połączeniu z kokosowym mlekiem te ostre i wyraźne smaki są nie do pobicia. Bakłażana(...)stron, tylko do zamknięcia, nie trzeba go rumienić. Usmażone mięso wyjmujemy z rondla. Znowu grzejemy 2 łyżki oleju kokosowego. Na rozgrzany wrzucamy czosnek i imbir, a do nich oddajemy pastę curry. Smażymy razem do czasu, gdy zacznie mocno pachnieć. Wlewamy mleko kokosowe, rozprowadzamy nim dokładnie pastę. Wsypujemy cukier, wlewamy sos rybny, dodajemy liście limonki. Wlewamy wodę i podgrzewamy całość
Karo in the KitchenUwielbiam pasty kanapkowe. Są idealne na śniadanie, jak i kolację. Dziś polecam Wam pastę kanapkową z papryką, pietruszką i musztardą bawarską, która idealne wzbogaca jej smak. Pastę robi się niezwykle szybko i… równie szybko znika. Mojej rodzinie takie połączenie bardzo smakowało, dlatego szczerze Wam je polecam. Do przygotowania pasty wykorzystałam musztardę bawarską firmy Develey. Przyznam Wam szczerze(...)jakość. Dziękuję firmie Develey za możliwość testowania ich produktów. Zaglądajcie na blog, niedługo kolejne przepisy i opinie o produktach widocznych na zdjęciu. A tym czasem zapraszam Was na pyszną pastę kanapkową. Składniki: 4 jajka klasy M 1/2 czerwonej papryki 3 łyżeczki musztardy bawarskiej (u mnie Develey) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku
Słodkie okruszkiPasta z suszonych pomidorów i kaparów Nie raz w życiu bywa tak, że nie tykamy się pewnych produktów spożywczych dla zasady lub jesteśmy uprzedzeni przez nieprzyjemne doświadczenia z dzieciństwa. Ja tak właśnie miałem z kaparami. Kojarzyły mi się z kwaskowatym dziwnym smakiem… fuj! Przy okazji współpracy z firmą Rolnik postanowiłem do paczki włączyć również kapary, żeby odczarować(...)mojej kuchni. Czy to się udało? Tak! W połączeniu z neutralnym słonecznikiem i pomidorami suszonymi, które uwielbiam, wyszło coś wspaniałego. Pasta z suszonych pomidorów i kaparów gości u mnie najczęściej w towarzystwie guacamole. Przepis na guacamole pokażę Wam już jutro. Oczywiście, pasta równie świetnie będzie smakowała po prostu ze świeżym ogórkiem czy pomidorem. Wszystko kwestia gustu. A Wy jaki macie
BlendmanPasta z suszonych pomidorów i kaparów Nie raz w życiu bywa tak, że nie tykamy się pewnych produktów spożywczych dla zasady lub jesteśmy uprzedzeni przez nieprzyjemne doświadczenia z dzieciństwa. Ja tak właśnie miałem z kaparami. Kojarzyły mi się z kwaskowatym dziwnym smakiem… fuj! Przy okazji współpracy z firmą Rolnik postanowiłem do paczki włączyć również kapary, żeby odczarować(...)mojej kuchni. Czy to się udało? Tak! W połączeniu z neutralnym słonecznikiem i pomidorami suszonymi, które uwielbiam, wyszło coś wspaniałego. Pasta z suszonych pomidorów i kaparów gości u mnie najczęściej w towarzystwie guacamole. Przepis na guacamole pokażę Wam już jutro. Oczywiście, pasta równie świetnie będzie smakowała po prostu ze świeżym ogórkiem czy pomidorem. Wszystko kwestia gustu. A Wy jaki macie
Blendmanmnie czas śniadania na wypasie. Szakszuka , frittata czy egipskie śniadanie to tylko kilka z pośród moich ulubionych przepisów. Mój najnowszy pomysł to sycące, napakowane pysznościami kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajeczkiem sadzonym! Po takim śniadanku mam mnóstwo energii na cały dzień, a buzia sama mi się uśmiecha :) Podstawą tych pysznych kanapek jest bardzo prosta pasta z bobu(...)sera typu śródziemnomorskiego. Wybrałam ser Arla Apetina z dodatkiem bazylii i oregano - zioła od razu doprawiają moją pastę i nie muszę do niej dodawać nic poza oliwą i ewentualnie solą. Pasta składa się wręcz praktycznie z 3 składników. Możecie ją oczywiście wykorzystać nie tyko do tych kanapek, zwłaszcza że wychodzi jej nieco więcej. Rzadko biorę udział w konkursach, jednak
Chilli Czosnek i Oliwastaram się wykorzystywać go także do innych dań np.: sałatek . Ostatnio zrobiłam hummus z bobu – jednak nie podpasował mi tak bardzo jak ten tradycyjny. Potem zdecydowałam się na pastę z bobu i awokado inspirowaną przepisem Yotama Ottolenghiego. Przepis zmodyfikowałam i smarowidło wyszło cudowne. Awokado nadało delikatnej tekstury, cytryna odświeżającego smaku, a szalotki nutę słodyczy. Grzanki z taką pastą smakują(...)prostu wyśmienicie. Pasta z bobu i awokado: 250 g ugotowanego i wyłuskanego bobu (1 czubaty kubek) 1 dojrzałe awokado (użyłam odmiany hass) 2 średnie cebulki szalotki 2 ząbki czosnku skórka otarta z połowy cytryny 1,5 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cytrynę przelewamy
Poezja smakuDzisiaj polecamy dietetyczną pastę brokułową. Świetna, wyrazista w smaku, wspaniała z chrupiącym, domowym chlebkiem. Jeśli macie przesyt wędlin, serów, albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego, to ta pasta świetnie się sprawdzi, tym bardziej, że nie jest pracochłonna. Wakacje, lato, to piękny okres, kiedy stragany na bazarach i targach mienią się ferią barw. Aż grzech nie korzystać ze świeżych warzyw(...)można wymieniać w nieskończoność. Moje wyprawy na lokalny targ zamiast podstawowych zakupów kończą się przytarganiem do domu 3 siat. Potem przychodzi zaduma, co z tym począć Przepis na pastę jest bardzo uniwersalny. W oryginalnej wersji przepisu, jest to wariant pasty low-carb, zdecydowanie tłustszy. Jeśli liczycie kalorie, to zastąpcie majonez jogurtem a ser żółty pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy
Mieszam w Garnkuciasto z mąki kokosowej i gryczanej nadziane naturalną pastą słonecznikową , podane z pastą z czarnej jagody ~ Znów połączenie pasty słonecznikowej z jagodową...ale jest na prawdę dobre! Polecam Wam ♥ Kilka dni temu na YouTube >>KLIK<< dodałam nowy filmik z serii What I Eat in a Day więc jeśli jeszcze nie widzieliście, zapraszam do obejrzenia! (oglądajcie(...)KLIK<< ) ~30g mąki gryczanej ~łyżeczka nasion chia + 40ml mleka roślinnego ~50-80ml mleka roślinnego ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka naturalnej pasty słonecznikowej ~ pasta z czarnej jagody do podania Nasiona chia łączymy z mlekiem i odstawiamy na ok. 15 minut (co jakiś czas mieszając aby nie zrobiły się grudki). W oddzielnym naczyniu łączymy
breakfast of dreamsBiorąc pod uwagę fakt, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, postanowiliśmy na blogu rozpocząć serię z wegańskimi przepisami na te właśnie święta. Dzisiaj pasta o smaku jajka, ale bez jajka :) Oczywiście nada się także każdego innego dnia na kanapki - nie tylko od święta! Wykonanie jest bardzo proste, a smak rzeczywiście jajeczny. Sprawdźcie sami :) Pasta bezjajeczna z ciecierzycy Przepis na około(...)puszki, sprawa jest prosta - odsączamy dokładnie i przesypujemy do miski. 2. Kiedy ciecierzyca ostygnie dodajemy do niej oliwę, kurkumę, musztardę i sól kala namak (jest to kluczowy składnik pasty, gdyż ona nadaje charakterystyczny jajeczny smak). Sól dodajemy stopniowo i sprawdzamy, czy dany smak nam odpowiada. Dodatkowo dodajemy płatki drożdżowe nieaktywne. 3. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli pasta
Bananowe PolePasta z fasoli to doskonałe smarowidło do chleba zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców. Jeśli chcecie zrobić sobie przerwę przed Świętami od mięs czy wędlin, sprawdzi się idealnie jako pasta kanapkowa. W smaku nieco przypomina hummus, ale tylko nieco. Jej smak w dużej mierze zależy od użytych przypraw czy dodatków, tak więc zachęcam do eksperymentów. Doskonale tutaj jako dodatek sprawdziły(...)się suszone pomidory, ale można dodać również 2 łyżeczki pasty pomidorowej, upieczonego buraka, paprykę czy co przyjdzie Wam do głowy. Możemy potraktować ją blenderem na idealnie gładką masę lub też pozostawić cząsteczki fasoli. Fasolę możemy użyć zarówno z puszki jak i zwykłą, którą pozostawiamy na noc do namoczenia a potem gotujemy do miękkości. Przyprawy jakie użyjemy do pasty również sami
Mieszam w Garnkukońca nie wie jak i z czym to się je. Jest na nią kilka bardzo smacznych, nieskomplikowanych sposobów. Jednym z nich jest tradycyjny dla kuchni bliskowschodniej hummus, czyli pasta z ciecierzycy. W klasycznej wersji jest to połączenie ciecierzycy z pastą tahini oraz kilkoma dodatkami, takimi jak sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa. Ja dziś zrobię wersję z suszonymi pomidorami, moją(...)ulubioną. Zamiast samej oliwy dodam trochę wody, żeby pasta była trochę lżejsza. Zrobienie hummusu nie jest wyjątkowo skomplikowane, ale wymaga czasu, bo ciecierzyca (tak jak groch czy fasola) musi się „namoczyć”, minimum przez noc. Chickpeas… What to do with it? Everybody heard about it, but no one really knows what to do with it. There
Martyna Cookskońca nie wie jak i z czym to się je. Jest na nią kilka bardzo smacznych, nieskomplikowanych sposobów. Jednym z nich jest tradycyjny dla kuchni bliskowschodniej hummus, czyli pasta z ciecierzycy. W klasycznej wersji jest to połączenie ciecierzycy z pastą tahini oraz kilkoma dodatkami, takimi jak sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa. Ja dziś zrobię wersję z suszonymi pomidorami, moją(...)ulubioną. Zamiast samej oliwy dodam trochę wody, żeby pasta była trochę lżejsza. Zrobienie hummusu nie jest wyjątkowo skomplikowane, ale wymaga czasu, bo ciecierzyca (tak jak groch czy fasola) musi się „namoczyć”, minimum przez noc. Chickpeas… What to do with it? Everybody heard about it, but no one really knows what to do with it. There
Martyna Cooks