klientach zarobić. Ale chodź, zobaczymy te srebrne śnieżynki. Będą nam pasować do wystroju..." Ja nawet jeszcze nie myślałam nad świątecznym menu. Za wcześnie:) Natomiast na kanapkową pastę śledziowo-jajeczną zawsze jest pora. Przepis ten lata temu został wymyślony przez moją mamę, która chcąc zrobić słynną "szubę" po otwarciu lodówki stwierdziła, że parowane buraki gdzieś (nomen omen) wyparowały(...)tamte trudne czasy miała niesamowity zmysł kulinarny i potrafiła ugotować nawet zupę na gwoździu, to z ostałych jajek, śledzi oraz kilku gotowanych marchewek w mig powstała pyszna pasta. Wertując ostatnio swój stary kajet z przepisami natknęłam się na ten przepis, a na myśl o smaku pasty śliniaki się obudziły;) Moja pamięć mnie nie zmyliła - pasta smakuje wyśmienicie. Składniki: 3 jajka
Obiad gotowyPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam na zachowaniu maksymalnie dużej ilości witamin i składników mineralnych zdecydowałyśmy się przygotować ją z warzyw duszonych w niskiej temperaturze i bez dodatku wody. Użyłyśmy wolnowaru i dość mocno ograniczyłyśmy ilość przepraw. Tak przygotowaną pastę(...)warzywną można oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu. Ta pasta warzywna dla dzieci ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna. Pasta warzywna dla dzieci Składniki Przyprawy i zioła - proporcje możecie zwiększyć nawet dwukrotnie - trzykrotnie lub dostosować do własnych upodobań
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprawdziwą wanilią czy popularny cukier wanilinowy (, który niestety ma mało wspólnego z wanilią, ale o tym w innym wpisie ;)). Ale czy słyszeliście już lub używaliście w swojej kuchni pasty waniliowej? Czym jest, jakie ma zastosowanie, co ją wyróżnia na tle popularnych lasek wanilii czy cukrów? Czym jest pasta waniliowa? Pasta waniliowa, to gęsty skoncentrowany syrop wymieszamy z ekstraktem i ziarenkami(...)waniliowymi. Konsystencją przypomina melasę. Ma intensywny smak. Jej trwałość jest o wiele wyższa niż tradycyjnych lasek wanilii. Pastę waniliową można przechowywać nawet 3 lata. Skład pasty waniliowej (marki Nielsen-Massey): cukier, woda, ekstrakt waniliowy (20%), ziarna wanilii (2%), zagęstnik naturalny: tragant. Jakie ma zastosowanie? Idealna do ciast, kremów, mas cukierniczych, deserów, sosów, a nawet moich ukochanych domowych lodów waniliowych. Wygodna
Słodkie okruszkiPyszna i bardzo zdrowa pasta z ciecierzycy -prosta do przygotowania w domu.Polecam gorąco bo jest zupełnie inna niż wszystkie pasty na chlebek a dodatki można dobierać według własnych upodobań-dziś mam dla was moje ulubione smaki-spróbujcie sami....Poniżej kilka informacji dlaczego warto jeść hummus Składniki: 20 dag suszonej ciecierzycy , 3-4 łyżki pasty tahini lub domowej(przepis poniżej(...)łyżeczka przecieru pomidorowego czarnuszka Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy na noc,i potem gotujemy w wodzie w której się moczyła,do miękkości ok1 godzinę,odcedzamy (trochę wody zachowujemy,gdyby pasta była za gęsta ). Ciecierzycę wrzucamy do blendera,dodajemy pastę tahini,sok z cytryny,czosnek,sól i pieprz i oliwę z oliwek i miksujemy wszystko na gładką masę(jak by była
Swojskie jedzonkokanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze ręce rewelacyjna książka Konrada Budzyka "Hummusy i pasty" ( klik do recenzji ). Książka dla mnie niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę(...)powinien mieć w składzie ciecierzycę - po prostu nie istnieje coś takiego jak hummus bez cieciorki Książka Konrada, z pewnością dla wielu z Was będzie skarbnicą pomysłów na doskonałe pasty i różne warianty hummusu, ale dziś chciałabym Wam podać przepis na najbardziej, moim zdaniem, klasyczny hummus bi tahini. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Ten hummus nie mieści się w kanonie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPasta jajeczna z awokado to moja propozycja na wiosenne śniadanie. Zielona, lekka i bardzo zdrowa pasta kanapkowa. Coś jak guacamole. Szybko się ją robi, więc nie ma wymówki. Najsmaczniejsza od razu po przygotowaniu, gdyż jak nieco postoi to może ściemnieć. Ja dodaję do niej sporą ilość soku z cytryny, ponieważ nie jest wtedy mdła i spowalnia proces utleniania się awokado(...)Sami możecie sobie doprawić pod własny gust. Próbowałam kilka razy przygotować tą pastę z limonką, ale wszyscy jednogłośnie stwierdziliśmy, że z cytryną jest smaczniejsza. Wybór pozostawiam Wam. Obok pasty z makreli i twarogu to ostatnio mój lider wśród past. PASTA JAJECZNA Z AWOKADO 3 jajka ugotowane na twardo 2 sztuki awokado 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki
Pieguskowa KuchniaWspominałam Wam już o paście kanapkowej, którą przygotowałam na bazie bobu. Okazała się tak smaczna, że postanowiłam poświęcić jej osobny wpis, ale prawda jest taka, że gdyby nie konkurs na Durszlaku pewnie nawet nie przyszło by mi przez myśl takie połączenie. Choć sama margaryna Optima jest nam dobrze znana, głównie ze względu na sercowców- Rodziców i Teściów, to nigdy(...)wykorzystywałam jej do wypieków- zarówno tych wytrawnych, jak i tych na słodko. Okazało się jednak, że świetnie się wpasowuje i w ogóle jej nie czuć. Jeśli chodzi o samą pastę- bałam się, że będzie mdła, ale dodatek ząbka czosnku i soku z cytryny podkręcił jej smak na tyle, że wyjadaliśmy ją z Mężem prosto z misy miksera 😍 Spokojnie można
Kuchnia w czekoladziePasta z ciecierzycy i awokado Nagotowałem ciecierzycy na ciastka z ciecierzycy to teraz coś z pozostałej musiałem wykombinować. Nie miałem ochoty na hummus, a na szafce kątem oka spoglądało na mnie awokado… I nagle wpadłem na pomysł połączenia tych dwóch wspaniałości i dopieszczenia ich musztardą, którą również darzę wielkim uczuciem. To połączenie delikatnej ciecierzycy i kremowego awokado, ze zdecydowanym(...)smakiem musztardy i przełamującym monotonię sokiem z cytryny stworzyło dzisiejszą propozycję, którą jest pasta z ciecierzycy i awokado ! Jak widać na zdjęciu, pasta została pożarta przeze mnie z chlebem z mąki gryczanej , który Wam z całego serca polecam. Zresztą polecam wszystko co znajduje się na blogu… Inne przepisy na pasty znajdziesz m.in. w mojej książce „ Hummusy i pasty
Blendmanpoziom złego cholesterolu, luteina korzystnie wpływającą na wzrok, witaminy A, C, E i z grupy B oraz potas dobrze działający na ciśnienie i układ nerwowy. Oto przepis na pyszną pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi. Składniki 2 awokado 1 cytryna 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki kilka szczypt chili sól świeżo mielony pieprz Awokado myjemy, obieramy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia blendera. Cytrynę wyciskamy. Sok dodajemy do pokrojonego awokado. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do awokado. Blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy słodką papryką, chili oraz solą i pierzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby składniki się ze sobą połączyły. Pomidorki koktajlowe kroimy na małe kawałki. Posypujemy nimi gotową pastę. Pastę z awokado
My Chcemy Jeśćziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie pasty. Udało mi się dopaść portugalskie sardynki – puszka ogromna, bo całość waży 450g – w środku 5 wielkich, tłuściutkich i soczystych sardynek. Wróciłam do sklepu i wzięłam od razu jeszcze trzy(...)suszonymi pomidorami. Cebulka na zaostrzenie – szalotka sprawdzi się idealnie – jest delikatniejsza od żółtej cebuli, bardziej aromatyczna od czerwonej i o wiele trwalsza od białej. Choć o trwałości tej pasty naprawdę ciężko cokolwiek powiedzieć, bo znika zawsze za szybko. Oliwki – bez pestek, bez nadzienia, czarne lub zielone, najlepiej samodzielnie wydrylowane – jako słony dodatek. I koniecznie – wędzona papryka. I słodka, i pikantna
Karo in the KitchenPewnego wieczoru, gdy cały miasto już układało wygodnie poduszki do snu, naszła mnie chęć na pastę w soczewicy. Będąc jednak realistką, wiedziałam, że wieczorem mogę jedynie ugotować soczewicę, żeby rano móc zmiksować ją na pastę. Już nawet poszłam do kuchni, wyciągnęłam z szafki pojemnik z soczewicą - a tam zaledwie ćwierć szklanki. Nie każda realista jednak zna realny stan zawartości szafek(...)znowu pasty nie będzie, a w międzyczasie może przejdzie mi ochota... Apetyt na pastę jednak był większy, niż się spodziewałam i następnego dnia podczas zakupów opakowanie czerwonej soczewicy wylądowało w moim koszyku... Finał tej historii jest zbyt przewidywalny, co zresztą widać na zdjęciach:) Pasta jest pyszna zarówno na kanapce, jak i dodatek do sadzonego jajka. Jeśli lubicie takie kanapkowe smarowidła
Obiad gotowyKolejna propozycja na kanapki - pasta z tofu ze smażoną cebulką. Przypomina nieco wegański smalczyk, ale smak pysznej, lekko słodkawej, zarumienionej na oleju cebulki znakomicie dominuje nad resztą. Dodatek ogórka kiszonego podkreśla smak. Obłęd, róbcie! Cebulowa pasta z tofu Przepis na 250 g pasty Potrzebujemy: 2 duże cebule lub 3 średnie 180 g naturalnego tofu Polsoi 2 łyżki płatków drożdżowych(...)cebule i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Cebulę smażymy na małym ogniu, aż zbrązowieje. Zajmie to trochę czasu, ale o taki smak pasty nam chodzi. Do kielicha blendera wrzucamy podsmażoną cebulę i lekko blendujemy, żeby nie przerobić całości na jednolitą masę. Teraz dodajemy pokruszone na mniejsze części tofu, łyżkę oleju, musztardę
Bananowe PolePyszna i aromatyczna pasta na kanapki. Idealne śniadanie. My smarujemy nią świeże bagietki i nakładamy plasterki świeżego zielonego ogórka, na to trochę szczypiorku.....:) lub wykorzystujemy ją do bruschetty. Bardzo polubiłam wszelkie pasty. Odkąd Brat mojego Męża zaczął nas raczyć od czasu do czasu na stole rozmaitymi pastami, w tym z ciecierzycy, z makreli i innych, zawsze pysznych, przypadły(...)gustu tego typu przekąski. Pomyślałam, że faktycznie to świetny pomysł i urozmaicenie na kanapkę zamiast wędliny czy sera. Dużym plusem takich past jest też to, że możemy dodać do nich niemalże wszystko, a także to, że zdrowe zmiksowane składniki można podawać dziecku. Oczywiście można robić dwie wersje - tę przyprawioną dla dorosłych i starszych dzieci, tę bez przypraw, delikatniejsza
Zasmakuj KuchniOstatnio ciecierzyca stała się moim ulubionym strączkiem i zaczęłam ją używać dosłownie do wszystkiego. Robię z niej burgery, sałatki, curry czy potrawki. Najczęściej jednak przygotowuje z niej pasty na kanapki. Tym razem z ciecierzycy przygotowałam pastę a'la tuńczykową. Próbowałam odtworzyć pastę, którą robiłam przed przejściem na weganizm i myślę, że mi się udało :) W tradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze(...)ogórki i cebule, dlatego w tej wegańskiej wersji też nie mogło zabraknąć tych składników. Po dłuższym zastanowieniu może to jednak sałatka a'la tuńczykowa, a nie pasta? Sama nie wiem, ale smakuje świetnie zarówno na pieczywie jak i bez :) Wegańska pasta "tuńczykowa" z ciecierzycy Składniki: 240 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 120 g suchych ziaren) 1/2 średniej cebuli
wegujemyJedna z najpopularniejszych past: hummus. Znana w postaci pasty z ciecierzycy i tahiny. U mnie wersja na bobie. Spróbujcie sami, jaka jest pyszna, póki bobu pod dostatkiem. Pamiętajcie, że bób jest tylko kilka tygodni w roku, zatem warto wykorzystać tę chwilę i zajadać się ze smakiem. Przygotowując pastę z pewnością będziecie bób podjadać (nie mówcie, że nie) ;) - dlatego ugotujcie(...)pies. ;) Składniki : 300g ugotowanego i schłodzonego bobu (po obraniu bobu wyjdzie ok. 200g) 2-3 łyżki tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka przyprawy zielone curry lub zielonej pasty curry 2-3 łyżki oliwy z oliwek i tyle samo soku z cytryny 1-3 łyżek zimnej wody szczypta soli (u mnie sól himalajska ) Sposób przygotowania : Gotuję bób, po czym obieram
Ale Proste