Polecam Ci moją niezwykle prostą i smaczną pastę/sałatkę jajeczną z dodatkiem rzodkiewek i szczypioru. W klimacie wielkanocnego śniadania jak znalazł. Smakuje na kromce pieczywa lub ot tak, sama, wyjadana łyżeczką. Do pasty możecie dodać także drobno posiekane pieczarki (4 duże) lub posiekaną paprykę czerwoną (połowę dużej) – surową lub tę pieczoną, która idealnie podkręci smak pasty, a gruby(...)szczypior zamienić cienkim (dajcie go wtedy nieco więcej). Zapraszam na pastę jajeczną, prostą i domową, którą wykonasz w kilka chwil, a zasmakuje każdemu. Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem SKŁADNIKI: 5 jajek ugotowanych na twardo 6 rzodkiewek mały pęczek grubego szczypioru 3 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotowane na twardo oraz oczyszczone rzodkiewki kroję w kosteczkę, układam
Zasmakuj Kuchninajlepiej wypiekanego na zakwasie – przygotowaliśmy smaczny dodatek do pieczywa. Jest on nam dobrze znany z domów rodzinnych, prosty do wykonania i niezmiennie smaczny. Zdrowe, bogate w witaminy składniki pasty z makreli idealnie komponują się z dobrej jakości pieczywem. Składniki 1 wędzona makrela 1 średnia cebula 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu szczypta słodkiej papryki sól, pieprz(...)Cebulę obrać i drobno pokroić. Jajka obrać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do miski włożyć makrelę, cebulę, jajka. Dodać majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Pasta z makreli jest gotowa do podania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta z makreli pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyPasta z ciecierzycy i pieczonej dyni, uprażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem czosnku i kminu rzymskiego. To moja wariacja na temat hummusu Aromatyczna i pyszna! Do jej przygotowania użyłam dyni Hokkaido, dzięki której pasta ma ładny, intensywny kolor. Polecam! Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 szklanki musu z dyni (użyłam dyni hokkaido) * 2 łyżki ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)suchej patelni. Ugotowaną ciecierzycę, mus z dyni i uprażone ziarna słonecznika przełożyć do pojemnika blendera. Dodać czosnek, kmin rzymski, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksować na gładką pastę i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką → Hummus → Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów → Pasta z bobu
Oryginalny smakProsta i szybka pasta idealna na kanapki do śniadania czy kolacji. Dobre źródło błonnika oraz białka. Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Dziś mam dla Was zieloną pastę, która idealnie sprawdzi się na kanapki, lecz może również służyć do nafaszerowania jajek. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, jest lekka i nie wymaga dużej ilości składników. U mnie taka pasta bywa(...)artykułu, gdzie opisywałam, dlaczego warto czasami nie iść za modą żywieniową, tylko zostać przy dobrze znanych produktach-zamiast spiruliny jedzcie brokuły, link . Dodatkowo zapraszam po przepisy na inne rodzaje past: PASTA Z MAKRELI oraz PASTA Z AWOKADO . Składniki: ▸1 brokuł ▸2 jajka na twardo ▸sól, pieprz ▸2 łyżki słonecznika łuskanego ▸jogurt Przygotowanie: 1. Z brokuła oddzielamy różyczki i gotujemy
zdrowo i aktywniesezonie na bób nie może zabraknąć, przepysznej o kremowej konsystencji pasty z bobu na kanapki. Jest jedną z moich ulubionych past wegańskich, które często przygotowuję, również zimą. Oczywiście, jeśli nie skończy mi się zapas mrożonego bobu Moim zdaniem pasta z bobu z koperkiem jest rewelacyjna! Polecam Składniki: 1/2 kg bobu 2 łyżki posiekanego koperku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku(...)osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Dodać zrumienioną cebulę z czosnkiem (razem z oliwą) i sok z cytryny. Zmiksować. Wrzucić posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. W razie gdyby pasta była za gęsta, dolać odrobinę oliwy z oliwek lub wody. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem → Pasta z ciecierzycy z pieczoną
Oryginalny smakKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Został mi mały kawałek pora. Za mało na samodzielną surówkę, dlatego wymyśliłam taką pyszną pastę na kanapki. Rzadko kiedy jadam kanapki na śniadanie, ale ta pasta idealnie pasuję do ciemnego pieczywa i przepysznie smakuje w towarzystwie z kiełkami i rzodkiewką. Spróbujcie Składniki: – 150g białej części pora – 1 makrela wędzona ( u mnie 300g po obraniu) – 2 jajka ugotowane(...)rozdrobnić. Jajka i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową pastę schłodzić przez godzinę i podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki) Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki) Pasta z makreli i smażonego
Smaki Arminemówią, że już się kończą, to w miniony weekend jeszcze zdążyliśmy zaopatrzyć się w opieńki. Myślałam nad zamarynowaniem, ale to były przeważnie duże egzemplarze, więc postanowiłam przerobić je na pastę. Można do niej wykorzystać także inne grzyby leśne, za każdym razem smak i aromat będą przypominać tę słoneczną jesień:) Pasta z opieniek jest po prostu pyszna. Otworzę zimą taki słoiczek(...)posmaruje grubo pastą kromkę chleba... Pasta grzybowa do słoików na zimę Składniki (na 7 słoików 200ml): 1,5kg ugotowanych opieniek 2 cebule 1 marchew 4 ząbki czosnku sól pieprz 100ml oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć) 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe Opieńki dobrze osączyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć
Obiad gotowysię w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze ręce rewelacyjna książka Konrada Budzyka "Hummusy i pasty" Książka dla mnie niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa(...)zawsze powinien mieć w składzie ciecierzycę - po prostu nie istnieje coś takiego jak hummus bez cieciorki Książka Konrada, z pewnością dla wielu z Was będzie skarbnicą pomysłów na doskonałe pasty i różne warianty hummusu, ale dziś chciałabym Wam podać przepis na najbardziej, moim zdaniem, klasyczny hummus bi tahini. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Ten hummus nie mieści się w kanonie
Cztery FajeryPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam na zachowaniu maksymalnie dużej ilości witamin i składników mineralnych zdecydowałyśmy się przygotować ją z warzyw duszonych w niskiej temperaturze i bez dodatku wody. Użyłyśmy wolnowaru i dość mocno ograniczyłyśmy ilość przepraw. Tak przygotowaną pastę(...)warzywną można oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu. Ta pasta warzywna dla dzieci ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna. Pasta warzywna dla dzieci Składniki Przyprawy i zioła - proporcje możecie zwiększyć nawet dwukrotnie - trzykrotnie lub dostosować do własnych upodobań
Cztery FajeryDomowy hummus z ciecierzycy jest przepyszny. Hummus to moja ulubiona warzywna pasta do smarowania. Najlepiej jednak smakuje mi domowy hummus. Przyrządzam go zazwyczaj z suchej ciecierzycy, którą najpierw moczę przez noc. Nie zawsze o tym pamiętam i wtedy sięgam po gotowaną ciecierzycę w kartonie ekologicznego pochodzenia. Ale ostatnio mam zapasy namoczonej ciecierzycy w zamrażalce. Wystarczy ją tylko wrzucić do garnka(...)miałam ochotę na coś warzywnego. Często jednak miksuję domowy hummus, kiedy przygotowuję obiad dla gości z orientalną nutą. Wtedy obok aromatycznego curry i naan podaję hummus. Poza tym pasta hummus świetnie nadaje się do posmarowania tradycyjnych bułek. Niedawno upiekłam bułki, z których zrobiłam pyszną kanapkę z hummusem i grillowaną cukinią. W pełni wegańska kanapka jest przesmaczna i bardzo pożywna dzięki
codojedzeniaPasta z twarożku i pieczonych warzyw Ta pasta to świetna propozycja dla wszystkich miłośników twarogów i warzywa. Do jej przygotowania można wykorzystać wszelkie warzywa pieczona w piekarniku lub grillowane oraz biały ser oczywiście twarogi - zarówno tradycyjny biały ser jak i twarożek kozi lub owczy. Te dwa ostatnie mają bardziej intensywny smak, dlatego wymagają mniej przypraw. Składniki na pastę(...)bakłażan 1 mała cukinia 1 mała cebula 0,5 główki czosnku + 1 ząbek ulubione zioła suszone i świeże oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Najważniejszymi składnikami tej pasty są pieczone lub grillowane warzywa sezonowe. W tym przepisie proponuję bakłażana, cukinię i paprykę, ale świetnie sprawdzi się marchewka lub batat. Warzywa kroimy na mniej więcej podobne kawałki i rozkładamy
KorniszonkiPasta z makreli wędzonej Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, ponieważ to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek z wędliną czy serem. Dziś na kolację pasta z wędzonej makreli. Makrela to pyszna i zdrowa rybka, zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 i omega-6, które mają działanie przeciwnowotworowe, obniżają zawartość cholesterolu i stymulują pracę mózgu. Jest również bogata(...)wspomagający system odpornościowy selen oraz witaminy z grupy B. Warto więc sięgnąć po tą rybę. Pastę z makreli podaję najczęściej z pieczywem lub tostami. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Składniki potrzebne do przygotowania pasty z makreli: 1 makrela wędzona, pęczek dymki, 3 jajka 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania pasty z makreli
Gotuj Się Kto Możeklientach zarobić. Ale chodź, zobaczymy te srebrne śnieżynki. Będą nam pasować do wystroju..." Ja nawet jeszcze nie myślałam nad świątecznym menu. Za wcześnie:) Natomiast na kanapkową pastę śledziowo-jajeczną zawsze jest pora. Przepis ten lata temu został wymyślony przez moją mamę, która chcąc zrobić słynną "szubę" po otwarciu lodówki stwierdziła, że parowane buraki gdzieś (nomen omen) wyparowały(...)tamte trudne czasy miała niesamowity zmysł kulinarny i potrafiła ugotować nawet zupę na gwoździu, to z ostałych jajek, śledzi oraz kilku gotowanych marchewek w mig powstała pyszna pasta. Wertując ostatnio swój stary kajet z przepisami natknęłam się na ten przepis, a na myśl o smaku pasty śliniaki się obudziły;) Moja pamięć mnie nie zmyliła - pasta smakuje wyśmienicie. Składniki: 3 jajka
Obiad gotowy