Pasta z makreli to obok pasty z tuńczyka jedna z popularniejszych rybnych past. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak zrobić pastę w której pozbędziemy się makrelowego zapachu i sprawimy że pasta będzie wyrazista w smaku. Najważniejsze to kupienie dobrej makreli - nie przesolonej i prawdziwie wędzonej, kolejnym ważnym składnikiem jest cebula - to ona niweluje różnorakie posmaki. Użyjemy też ostrej musztardy rosyjskiej(...)większej ilości pieprzu czarnego. W mojej paście dodaje czosnek niedźwiedzi ale nie jest on obowiązkowy :). Polecam tą zdrową pastę na razowy chleb do pracy czy też na kolację :) Składniki dla ok. 4 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Tusza makreli ok 250-300g 3 jajka M EKO Garść kukurydzy konserwowej bez GMO Majonez 3 łyżeczki Przecier pomidorowy 4 łyżki
Kuchnia PROzdrowotnaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta jajeczna zazwyczaj spożywana jest w zestawie z bułką lub chlebem, przeważnie na śniadanie. Pomysłów na pyszną pastę jajeczną jest mnóstwo. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nie kosztuje nas dużego nakładu pracy. Za pewne każdy z Was zna ten tradycyjny przepis na pastę jajeczną. Co Wy na to aby go lekko urozmaicić i wzbogacić o ciekawe(...)dodatki? W dzisiejszym wpisie zebraliśmy dla Was 12 pysznych przepisów na pastę jajeczną, która będzie idealnym sposobem na urozmaicenie codziennego śniadania. 1. Pasta jajeczna makrelą Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2.Pasta jajeczna ze szpinakiem Przepis na: plaszkowo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta Jajeczna: TOP 12 Ciekawych Przepisów na Pyszne Śniadanie pochodzi z serwisu Damusia.pl
Damusia.plOszukali mnie. Właściwie gliwicka mama, która miała zostać na śniadaniu. Specjalnie z myślą o niej zrobiłam tę pastę (bo tylko takim dziwakom jak ona i ja smakują takie rzeczy). Mama wyszła, pasta została. Pomyślałam, że będę „męczyć” śniadanie jeszcze przez parę dni, ale nieee. Wszyscy zjedli, nikt nie marudził. I najlepsze – mam zrobić podobną pastę na najbliższą(...)miski z lodem i bardzo zimną wodą – to go zahartuje. Do blendera wrzucamy ciecierzycę, groszek, czosnek, oliwę, sok z cytryny i 1/3 szklanki wody, miksujemy do uzyskania kremowej pasty. Jeżeli wyszła za gęsta, można dolać do niej więcej wody. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy poszatkowane zioła i wszystko dokładnie mieszamy. Podobne przepisy: Hummus z jarmużem
KardamonovyPrzy okazji ostatniego spotkania z weganami, zrobiłam na kolację m.in. hummus z grochu . Dla urozmaicenia powstała także pyszna pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Nie spodziewałam się tak fajnego efektu. Na pewno będę kombinować z innymi dodatkami. W ogóle, tak a propos słonecznika, dziś zrobiłam chałwę z niego. Przepis wrzucę za parę dni, o ile okaże się zjadliwa. Póki co, zjadliwa(...)zrumienienia na oleju po pomidorach. Odcedzony słonecznik wrzucamy do robota kuchennego. Dodajemy do niego pomidory, cebulę, czosnek i liście bazylii, miksujemy na nie do końca gładki krem. Jeżeli pasta wyszła za gęsta można do niej dolać więcej oleju z pomidorów (lub oliwy extra virgin). Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Pasta z pestek
KardamonovyPyszna pasta pieczarkowa z jajkami. Ma cudowny smak i proste składniki. Rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale także z grzankami. Taka pasta kanapkowa z pieczarek to świetne smarowidło, a także idealny dodatek do śniadania czy kolacji. Można ją również zabrać ze sobą do pracy. Pasta jest bardzo łatwa do zrobienia, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jestem pewna(...)posmakuje. PASTA PIECZARKOWA – PRZEPIS Składniki 2 jajka 1 cebula 250 g pieczarek 2 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżka masła Wykonanie Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie masła. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do duszącej się cebuli. Dusimy do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajka gotujemy na twardo
Alle Dobre!Nasza ulubiona pasta z buraka, idealna na kanapki i nie tylko. Do jej przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników. Pasta jest niesamowicie smaczna, łatwa do zrobienia a co najważniejsze zdrowa. Taka pasta kanapkowa z buraka to idealny pomysł na wprowadzenie tego zdrowego warzywa do swojej diety. Idealnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa! Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis! PASTA KANAPKOWA(...)tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy jogurt, majonez, sól, pieprz oraz szczyptę chilli. Całość mieszamy do połączenia składników. Artykuł Pasta kanapkowa z buraka pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!przepis z książki "Smak" Yotama Ottolenghi i Ixta Belfrage. Podobnie jak sałatka z ogórka z imbirem jest bardzo łatwa do przygotowania. Połączenie świeżego ogórka i cebuli z czarnym sezamem, pastą tahini i przyprawami świetnie podkreśla smak każdego dania. Sałatkę ogórkową z tahini możesz podawać do potraw z warzyw, dań z ryb czy pieczonego kurczaka. Równie dobrze smakuje z pszenną bagietką(...)kuchni Bliskiego Wschodu z dalekowschodnim akcentem. Jestem przekonana, że będzie Ci smakowała, ponieważ Yotam Ottolenghi to niekwestionowany mistrz sztuki kulinarnej. Prosty przepis na sałatkę z ogórka z pastą tahini. Sałatka ogórkowa z tahini składniki na 4 porcje 2-3 ogórki, łącznie około 700 g 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki wina
Cztery Fajeryjakiegoś czasu miałem ochotę na przygotowanie aromatycznej pasty meksykańskiej na śniadanie. Pasta taka również będzie świetnie pasowała do delikatnie podpieczonej tortilli. Świetne i bardzo smaczne śniadanie. Pastę taką możecie zamknąć w słoiczku i przechowywać przez 2 – 3 dni w lodówce, aby wykorzystać ją na przykład do przygotowania naleśników po meksykańsku. W tym przepisie korzystam z gotowych półproduktów(...)nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki odrobina oregano sól pieprz 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pasta meksykańska – przepis Cebulę obieramy i drobno kroimy, paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na odrobinie oleju przesmażamy cebulę wraz z papryką. Smażymy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym to prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do pieczywa. Pasta ta super się będzie nadawała na śniadanie, albo na kolację. Makrela jest bogata w białko, ale nie to jest jest kluczowym składnikim. Ta biała ryba zawiera w sobie bardzo cenne dla ludzkiego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te znacznie zmniejszają(...)ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zapobiegają różnym chorobom serca. Jak widać warto jeść makrelę, jak i inne białe ryby. Pastę z makreli polecam mimo wszystko jeść z białym pieczywem z odrobiną masła. Niestety z pieczywem razowym nie smakuje tak dobrze. Składniki 2 średnie makrele (łącznie ok. 450 g) 3 ogórki kiszone 3 jajka 1/2 pęczku szczypiorku 1/2 cebuli sól pieprz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tagliolini estivi Podzielę się dziś z Wami kolejnym makaronowym przepisem, w sam raz na letnie upały. Szukając inspiracji na niedzielny obiad, znalazłem ten przepis na mojej ulubionej stronie The Pasta Project (www.the-pasta-project.com – bardzo polecam każdemu miłośnikowi pasty) i już po pobieżnej lekturze wiedziałem, że po prostu muszę go wypróbować 😘. Świeża pasta, niczego (poza samym makaronem oczywiście) gotować nie musimy, mnóstwo
Pasta Po PolskuKremy orzechowe podbiły serca Polaków już wiele lat temu. Sprawdzają się nie tylko jako pasta do kanapek na pożywne śniadanie, lecz także jako składnik zdrowych deserów i ciast. Można je z powodzeniem wykorzystywać do domowych wypieków czy lodowych deserów. Zdrowe pasty z małą ilością cukru stanowią dobrą przeciwwagę dla bardzo słodkich mas. Jak używać past orzechowych, by nasze desery były(...)jeszcze lepsze? Masła orzechowe do ciast Dobrej jakości pasty orzechowe przygotowane z orzeszków arachidowych stanowią idealny dodatek do ciast. Wyróżniają się nie tylko świetnymi walorami smakowymi, lecz także bardzo dobrą konsystencją . Wyroby tego typu nie są ani zbyt rzadkie, ani za gęste, dzięki czemu nakładanie ich na ciasto nie jest uciążliwe. Można po prostu rozsmarować pastę na całej powierzchni brytfanki
sierotka maRysia w kuchniBłyskawiczna pasta z koziego sera to pomysł na pastę kanapkową, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch, albo lekką kolację. Przygotowanie pasty to dosłownie 5 minut i jestem pewny, że będziecie zachwyceni. Przepis na Pasta z makreli i jajek Składniki 100g koziego sera 4 suszone pomidory garść rukoli szczypta pieprzu 1 łyżeczka miodu 3 suszone morele Błyskawiczna pasta z koziego(...)przepis Rukolę, pomidory oraz suszone morele kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy je do rozgniecionego widelcem koziego sera, a następnie dodajemy odrobinę miodu. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu. Jeśli pasta jest bardzo gęsta, możemy dodać odrobinę oliwy z zalewy od suszonych pomidorów. Smacznego! Artykuł Błyskawiczna pasta z koziego sera pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasta kanapkowa z ciecierzycy to szybki pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Nie jest to typowy hummus, a pasta do pieczywa. Jest ona pożywna, zdrowa i idealna dla wszystkich osób chcących się zdrowo odżywiać. Sprawdź przepis na pastę z koziego sera i suszonych pomidorów Składniki (na 5 kromek pieczywa) 200g ciecierzycy w zalewie 2 łyżki passaty pomidorowej 1 duży ogórek(...)kiszony -> sprawdź kiszone czy kwaszone 1 mała cebula sól pieprz 1 łyżka Tahini Pasta kanapkowa z ciecierzycy – przepis Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i rozgniatamy przy pomocy widelca. Cebulę drobno kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy. Ogórka kiszonego również kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy pastę Tahini, passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bajecznie prosta pasta jajeczna. Idealna na kanapki, ale również jako dodatek do warzyw. Przygotowanie trwa kilka minut. Wszystkim smakuje. I dużym, i małym. No i zawiera śladową ilość węglowodanów. Ta pasta jajeczna to smarowidło doskonałe. Smak dzieciństwa mojego i moich dzieci. Świetnie smakuje z owsianym chlebem , z chlebem żytnim na zakwasie czy z gryczanymi blinami. Ja najchętniej zjadam(...)Zawsze ją robię tak samo i zawsze wychodzi wyborna. Jest super prosta i nie wiem czemu dotąd nie wrzuciłam przepisu na bloga. Ale już nadrabiam zaległości i zapraszam na pastę. Na domowe potrzeby robię ją z 4 jajek, ale zawsze można zrobić na przykład z podwójnej ilości przemnażając składniki przez 2 czy ile tam potrzeba. Pasta jajeczna Składniki: 4 jajka
DietologWSKAZÓWKI: Do mojej zupy dałam krewetki ale ewentualnie użyć możecie pokrojonego w kostkę kurczaka (choć jednak polecam mocno krewetki). Za mega smak w mojej zupie odpowiada czerwona pasta curry Kanokwan, która jest mega dobra (używam jej od lat) i ma super skład! Szukajcie jej w sklepach bo ten smak jest nie do podrobienia. W składzie ma: chili, trawę cytrynową(...)galangal, sól, czosnek, szalotkę, pastę z krewetek (krewetki + sól) limonkę, kaffir i kmin. Zupę zabieliłam kremem kokosowym Kara , który również ma cudo skład –aż 99,9% kokosa! Krem kokosowy jest dosłownie aksamitny, rozpływający się w ustach i przepyszny. W sklepach znajdziecie kilka pojemności tego kremu kokosowego, ja użyłam do mojej zupy dwa malutkie kartoniki o pojemności 65 ml (łącznie
Czarnawisienka