Baba ghanoush to jedno z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Głównym składnikiem jest miąższ pieczonego bakłażana, pasta tahini i przyprawy. Baba ghanoush najczęściej podaje się z pitą, jako danie główne oraz z dodatkiem mięs i warzyw. Może być w formie dipu lub pasty kanapkowej. Smak tej pasty nie każdemu przypadnie do gustu, osobiście nie jestem jej wielką fanką, chociaż niektórzy(...)uwielbiają. Jeśli jeszcze jej nie jedliście to zachęcam do spróbowania. Ciekawa jestem Waszych opinii Składniki: 3 małe bakłażany 1 pełna łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) sól Przygotowanie: Bakłażany podziurkować widelcem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
Oryginalny smakWiększość z Was zna tylko klasyczną wersję hummusu, ale tym razem przygotujemy wersję na ostro. Jeśli wolicie jednak wersję klasyczną, to odłóżcie trochę hummusu przed dodaniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo często przed spotkaniem ze znajomymi zastanawiamy się jak przygotować przekąskę. A może by tak zrobić hummus i podać ją ze świeżymi warzywami. Nie potrzebujemy na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiosna się zbliża czas na uzupełnienie witamin, których organizm coraz bardziej się domaga, dlatego dzisiaj na śniadanie proponuję wiosenno-zieloną pastę z avocado i bazylii uzupełnioną soczystym łososiem. Pastę najlepiej podać na świeżym chlebie na zakwasie uzupełnić kiełkami rzodkiewki i plasterkiem łososia dla kontrastu. Zamiast tradycyjnej kawy najlepiej podać szklankę pysznego soku pomarańczowego Hortex w pięknym słonecznym kolorze. Śniadanie mistrzów(...)proste, ale ze smakiem. PASTA Z AVOCADO I BAZYLII z ŁOSOSIEM i KIEŁKAMI RZODKIEWKI Składniki: pasta: 1 kremowy serek naturalny 1 avocado 6-8 listków świeżej bazylii 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku dodatkowo: łosoś w plastrach kiełki rzodkiewki chleb na zakwasie sok pomarańczowy 100% Hortex Przygotowanie: pasta: Avocado obieramy i wyrzucamy pestkę. Przekładamy
Bon appetit mon amiemoże wpływ na to ma mój odmienny stan, ale naszło mnie na rybkę. A jak wiadomo, rybka nie, nie lubi pływać, ale dobrze pasuje do chlebka Zapraszam na pastę z ryby. Takie małe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w sklepach ciężko było o wędlinę ale ryby jakoś się znajdowało. Pastę zrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny(...)punkt programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego i coś zielonego, u mnie szczypiorek. I widelec, żeby wszystko połączyć. Zdecydowanie najdłużej
Mieszam w Garnkumoże wpływ na to ma mój odmienny stan, ale naszło mnie na rybkę. A jak wiadomo, rybka nie, nie lubi pływać, ale dobrze pasuje do chlebka Zapraszam na pastę z ryby. Takie małe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w sklepach ciężko było o wędlinę ale ryby jakoś się znajdowało. Pastę zrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny(...)punkt programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego i coś zielonego, u mnie szczypiorek. I widelec, żeby wszystko połączyć. Zdecydowanie najdłużej
Mieszam w GarnkuPasta do chleba z pieczonego selera to ciekawy i bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Nie jesteście przekonani, nie przepadacie za tym warzywem? Też tak myślałam, ale bardzo miło się zaskoczyłam Seler korzeniowy to warzywo, po które powinniśmy sięgać w okresie jesienno – zimowym, to teraz jest na niego sezon Dodatkowo seler to samo zdrowie: ma dwukrotnie więcej witaminy C niż(...)ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych, odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca, koi stargane stresem nerwy. Do przygotowania pasty używamy pieczonego selera – ma on słodkawy, orzechowy aromat, który nadaje paście wyjątkowego smaku. Pasta doskonale zastępuje masło w tradycyjnych kanapkach, dobrze smakuje również ze świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbujcie Pasta
365 dni dookoła kuchniPasta do chleba z pieczonego selera to ciekawy i bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Nie jesteście przekonani, nie przepadacie za tym warzywem? Też tak myślałam, ale bardzo miło się zaskoczyłam Seler korzeniowy to warzywo, po które powinniśmy sięgać w okresie jesienno – zimowym, to teraz jest na niego sezon Dodatkowo seler to samo zdrowie: ma dwukrotnie więcej witaminy C niż(...)ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych, odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca, koi stargane stresem nerwy. Do przygotowania pasty używamy pieczonego selera – ma on słodkawy, orzechowy aromat, który nadaje paście wyjątkowego smaku. Pasta doskonale zastępuje masło w tradycyjnych kanapkach, dobrze smakuje również ze świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbujcie Pasta
365 dni dookoła kuchniPomidorowa pasta z makreli – to moja kolejna propozycja na pyszna pastę kanapkową (zobacz również przepis: Pasta z makreli wędzonej i jajek ). Uwielbiam ją zwłaszcza ze świeżym pieczywem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorowa pasta z makreli – Składniki: 1 wędzona makrela – ok. 230g 1 mała czerwona cebula (lub biała wedle uznania) – ok. 40g 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej
Kulinarne PrzebojeBardzo prosta i pyszna pasta. Lubię takie pasty. Kilka składników które super ze sobą pasują i gotowe. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oskrobać z łupinek. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać odrobinę soku z cytryny(...)wyostrzenia smaku. Włożyć pastę do naczynia, które można przykryć. Wstawić do lodówki. Pasta od razu nadaje się do jedzenia. Smacznego
Kuchnia PokoleńUwielbiam kanapki z tuńczykiem albo makrelą, szczególnie w weekendy z gorącą kawą. Jeśli znudziły Ci się standardowe bułki z szynką albo parówki na śniadanie, zobacz jak szybko możesz przygotować pastę z tuńczykiem i jajkiem. Pasta z tuńczykiem i jajkiem Przepis na pastę z tuńczykiem i jajkiem możesz zobaczyć na moim kanale YouTube , gdzie w krótkim ponad minutowym filmiku krok(...)ogórki kiszone, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Pokrój jajka w drobną kostkę. Pokrój ogórki kiszone jak najdrobniej. Wrzuć pokrojone składniki do miski i dodaj rozdrobnionego tuńczyka . Dodaj majonez, przypraw pastę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Przełóż pastę do pojemnika z pokrywką i przechowuj ją w lodówce. Możesz także dodać cebulę , która doda odrobinę intensywności całej paście. Pasta tuńczykiem świetnie sprawdzi się
RozdomowionaIdealnie kremowa pasta z ciecierzycy i pasty tahini – hummus. Smakuje na pieczywie, przygotowana na ostro bądź w klasycznej wersji, z wyczuwalnym aromatem czosnku i pasty sezamowej, gdzie słodkość cieciorki przełamana została delikatnie sokiem z cytryny. Hummus poleca się na kanapki, śniadanie lub podwieczorek! Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 szklanka pasty tahini – sezamowej jasnej 3 łyżek soku(...)dłoni. Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dobrze opłukać. Przełożyć do misy blendera, dodać resztę składników – oprócz wody i miksować około 3 minut na gładką masę. Następnie do powstałej gęstej pasty dolewać powoli zimną, wręcz lodowatą wodę cały czas miksując. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się
Zasmakuj KuchniPasta z awokado Pasta z awokado smakuje wybornie do kanapek z pszennego pieczywa i tostów. W duecie ze słonymi przekąskami (talarki, krakersy) jest również doskonałą przystawką na każde przyjęcie. Awokado to bomba witaminowa, zawiera również wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sięgnijcie po ten owoc na pewno wyjdzie wam na zdrowie. Składniki na pastę z awokado: 1 awokado(...)jajka, sok z połówki cytryny, połówka niewielkiej cebuli, 2 ząbki czosnku, łyżka majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania pasty z awokado: Awokado musi być dojrzałe. Po delikatnym uciśnięciu skórki palec powinien zagłębiać się w owocu. Jeśli jest twarde najlepiej odłożyć je na około 2 – 3 dni do misy z innymi owocami. Jajka gotuję na twardo. Awokado
Gotuj Się Kto MożePasty kanapkowe to temat rzeka – bo na smaczne smarowidło do chleba można przerobić prawie wszystko – resztki mięsa z obiadu, przeróżne wędliny, jajka, rośliny strączkowe, twarde i miękkie sery, ryby… Kiedy znudzi nam się składanie klasycznych kanapek typu ser-szynka- majonez-sałata , pasta kanapkowa to coś, co potrafi zmienić każde pieczywo w coś wysublimowanego. Pasta z wędzonej makreli to tylko kilka(...)składników i całe bogactwo smaku – zrobicie ją w 10 minut! Pasty do chleba modne były tak naprawdę jakieś 20-25 lat temu – sama pamiętam je doskonale z książki „Nastolatki gotują”, z wycinków z Claudii i z innych kobiecych pisemek, które każda szanująca się pani domu powinna w tamtych czasach mieć na podorędziu. Podawane nie tylko do pieczywa i nie tylko
Karo in the KitchenPasta jajeczna z wędzoną makrelą od lat dziecięcych, towarzyszy mi na rodzinnym stole. Czy to na śniadanie, czy na kolację zawsze cieszy się niesłabnącą popularnością. Tym razem zdecydowałem się na wersję z dodatkiem wędzonej makreli i serka topionego. Bardzo odpowiada mi ten treściwy, kremowy, wędzony smak. Pamiętam, że gdy byłem(...)mały i na pułkach sklepowych nie wszystkie produkty były dostępne, rodzice często przygotowali pasty kanapkowe. Pasta jajeczna, warzywna, na bazie ryb w puszce „ Awanturka ”. Są łatwe w przygotowaniu, od razu „spreparować” ilość na 2 dni oraz koszt produktów nie zabija. Zauważyłem zresztą, że cały czas pytacie mnie
kuron.com.pl