Lubicie pasty kanapkowe? Ja do tej pory nie przepadałam. Jadłam mało chleba więc i z pastami było mi nie po drodze. Jednak odkąd zaczęłam sama piec pieczywo stałam się i fanką zdrowych past kanapkowych. Pastą kanapkową z konserwy rybnej z marchewką poczęstowała mnie ostatnio koleżanka i rozsmakowałam się w niej. Jest genialna. Takie niby proste połączenie smaków a efekt niesamowity(...)łącząc niby proste 2-3 składniki można wyczarować zawsze coś nowego. A tutaj jeszcze ten dodatek marchewki - niby takie nic... a smaku dodaje niesamowicie, bez niej ta pasta by nie była tak pyszna! Polecam szczególnie ze szczypiorkiem który jeszcze dodatkowo genialnie podkręca smak pasty. W Akcji Lubelskiego Kociołka - Marchew- biorą udział: Edyta http://www.pasjasmaku.com/ Julianna - http://obiadgotowy.blogspot.com/ Marta http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com
sierotka maRysia w kuchniKolejna rzecz przypominająca mi dzieciństwo. Za czasów podstawówki zajadałem się świeżym pieczywem (najlepiej zwykłe białe bułki) posmarowanym na bogato zarówno masłem, jak i pastą jajeczną. Na wierzchu kanapek czasami można było znaleźć pomidora lub ogórka, ale był to rzadko dodawany i w moim odczuciu zbędny dodatek. Najważniejsza była ona, pasta jajeczna. Jeśli masz dzieci, które wychowujesz na wegan, nie odbieraj(...)dzieciństwa. Zrób im pastę bezjajeczną! Dzięki temu będą miały co wspominać, jak ja teraz tą niewegańską wersję Pomimo że jajka zawsze lubiłem, to substytutu dla pasty jajecznej nigdy nie szukałem. O ile tofucznica czy sojonez były w moim jadłospisie dość szybko wprowadzone (zapewne za sprawą ciągoty do tych smaków), o tyle o paście nawet nie pomyślałem, ale do czasu
Blendmanświeży korzeń imbiru. Wszystkie 3 mają inny oczywiście aromat, ale mogą być zamiennikiem. No i bloczek trassi, dający dużo smaku można zastżpić filecikiem lub dwoma filecikami anchois z oleju. Pasta trassi mianowicie to skoncentrowana pasta z krewetek i dodawana w kuch azjatyckiej jak sól i pieprz. Tak jest również w Europie, gdzie we Francji na przykład do przyprawienia mięs dodaje(...)wrzątku. SKŁADNIKI: na 2 porcje 250-300 g drobiowych wątróbek 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę 2 cebule lub 1 duża poszatkowane w kostkę 1 łyżeczka pasty chili - sambal oelek 3 łyżeczki słodkiego i gęstego sosu sojowego -ketchup manis 2 łyżeczki pasty z czarnej fasoli (black been paste) ok. 3 cm świeżego korzenia galangal (laos
Sztuka gotowania w/g SamiryHarissa to bardzo ostra pasta przygotowywana z papryczek chilli, z dodatkiem czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Choć jest używana także w innych krajach arabskich, harissa to przede wszystkich najważniejsza przyprawa w kuchni tunezyjskiej - jest niczym dla nas sól i pieprz. Gotową harissę sprzedaje się w puszkach lub w tubkach - można ją nabyć w sklepach z produktami arabskimi. Jednak dużo(...)możemy przy tym regulować jej ostrość :) Ponieważ kochamy z Mężem pikantne smaki, uwielbiamy także harissę. Domowa harissa jest pyszna i można ją dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie, istnieje bardzo
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie, zapewne każdy z Was zna ciecierzycę. Ja za nią wprost przepadam. Co dziś z niej zrobię, zajrzyj do mnie... Cieciorkę używam ją do zup, past, czy sałatek. Jakie są wartości odżywcze cieciorki? Zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi a przede wszystkim ma dużą zawartość białka, co mnie interesuje najbardziej ze względu na sportowy tryb życia. Jedną(...)najpopularniejszych potraw z ciecierzycy jest pasta zwana hummus , podawana z pieczywem. Idealna na śniadanie... Pierwszy hummus, to typowa pasta z czosnkiem. Druga propozycja, hummus z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Którą pastę preferujecie?? Dzięki uprzejmości ymt24 mogłyśmy wypróbować ciecierzycę, yerba mate o której pisałam już wcześniej i komosę ryżową, z której niedługo przygotujemy coś pysznego. Wejdź
Bike By LifeDzień dobry, Biber salçası to popularna w tureckim regionie Anatolia pasta z czerwonych papryczek chilli lub długich słodkich czerwonych papryk oraz soli. Gęsta i aromatyczna, swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy. Dodaje aromatom wielu potrawom, takim jak pide czy börek. Można stosować ją również jako smarowidło do chleba. Tradycyjna metoda przygotowania Biber salçası jest praco- i czasochłonna. Pozbawione pestek(...)papryki miażdży się z solą, a powstałą pastę suszy przez 6-7 dni na słońcu, aż uzyska głęboką czerwoną barwę, gęstą konsystencję i bardzo intensywny aromat. Sięgnęłam więc po przepis Rebecci Seal na szybszą wersję tego paprykowego przecieru i polecam go również Wam, gdy nie możecie dostać biber salçası w sklepie. Pastę możecie zrobić zarówno w wersji łagodnej
Chilli Czosnek i OliwaJednym z tych sprzętów jest od 5 lat wyciskarka Omega 8006. Uwielbiam ją, bardzo często z niej korzystam. Wyciskam w niej zdrowe soki, ale nie tylko, robię dzięki niej pasty, pasztety, słodkie desery itp. Miałam przyjemność przez kilka dni - dzięki sklepowi EUJUICERS - profesjonalistom w dziedzinie wyciskarek, u których kupiłam swoją Omegę - używać jej młodszej siostry, wyciskarki Sana firmy Omega. Szczerze(...)zdrowych soków. Dzięki Sanie można zrobić pyszne musy owocowe, "zetrzeć warzywa" zrobić homogenizowane dania z owoców lub warzyw dla dzieci lub osób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków albo uformować ciasto na makaron! Wydaje się, że urządzenie dzięki któremu można zrobić tyle rzeczy
Co na wege obiad?Zupa miso jest przygotowywana na bazie pasty o tej samej nazwie, która sporządzana jest z gotowanej soi i ryży, poddanych fermentacji z użyciem kropidlaka żółtego - kosmopolitycznego grzyba występującego głównie w rejonie tropikalnym. W późniejszym etapie fermentacji w paście miso pojawiają się też bakterie fermentacyjne, a pasta staje się aktywna biologicznie, nabierając właściwości antyoksydacyjnych. Pasta miso może mieć różny kolor(...)smak. Białe miso (shiromiso) dojrzewa krótko, ma zwykle barwę złocistą i jest łagodniejsze niż inne rodzaje pasty. Miso czerwone (akamiso) jest czerwonawo-brązowe, bardziej słone i dłużej dojrzewa. Spotkać można też miso mieszane (awasemiso), które łączy dwa lub więcej różnych rodzajów past. Mianem miso można określić każdą zupę warzywną, do której doda się pastę z fermentowanej soi. Ważne, by robić
W SMAKzwijamy w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie 8-10minut. Pasta fatta a mano italiana ... Ingredienti Maccheroni di pasta ... non così spaventoso come sembra ... 4 uova grandi 400g di farina tipo(...)tumulo con il buco in mezzo . Bastoni per l'uovo leggermente sbattuto e forchetta , mescolare la farina con le uova . Una volta che è mescolato , cominciare a impastare la pasta a mano . Se l'impasto si attacca a noi mentre impastare la spianatoia , cospargere leggermente con la farina . All'inizio del impastamento , l'impasto sarà dura , ma la lunga lavorazione
w mojej kuchniDziś zapraszam na zdrowy zamiennik popularnych sklepowych kostek rosołowych z mięsem. Wprawdzie tego co przygotowałam nie można nazwać kostką, tylko raczej pastą, ale jeśli jesteście bardzo przywiązani to tej formy, to możecie pastę włożyć do foremek na kostki lodu, zamrozić i też powstanie Wam kostka :-). Ale przejdźmy do rzeczy: przejrzałam(...)zrobienia własnej kostki rosołowej. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, jedynie trochę czasochłonne. Ale za jednym razem możemy przygotować większa ilość pasty i albo ją zamrozić, albo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty. Na blogu znajdziecie
Kulinarne przygody GatityPyszna i kremowa pasta na kanapki z makreli, jajek na twardo i suszonych pomidorów. Prosta w przygotowaniu, idealna na śniadanie lub kolację. Posmarujesz nią kanapki, grzanki, pieczywo tostowe. Do podania możesz wybrać dodatek świeżych lub konserwowych warzyw, liście sałat, świeżych ziół jak posiekana natka, rukola lub koperek. To prosty i szybki sposób na inne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia(...)Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kremową i dobrze doprawioną pastę z makreli. SKŁADNIKI: 1 makrela – waga ok. 300 g 3 jajka ugotowane na twardo 4 suszone pomidory 2 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy ½ małej cebulki 1 czubata łyżka kremowego serka naturalnego, np. Almette, Twój Smak sól, świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotowane na twardo obieram
Zasmakuj KuchniPasta kanapkowa z łososiem to świetne smarowidło, idealne na kanapki i nie tylko. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie 3 podstawowych składników, którymi jest oczywiście łosoś, świeży ogórek oraz śmietankowy serek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taką pastę z wędzonego łososia można przygotować w dosłownie 5 minut. Jej dodatek do śniadania sprawi, że będzie smakować ono rewelacyjnie. Dodatkowo taka pasta z łososia(...)samo zdrowie! Domowa pasta z łososia idealnie sprawdzi się na kanapki, ale także można zaserwować na bagietce w formie przekąsek, czy zawinąć w tortillę. W każdej wersji smakuje równie dobrze. PASTA KANAPKOWA Z ŁOSOSIEM – PRZEPIS Składniki 100 g łososia wędzonego 1 ogórek świeży 1 łyżka soku z cytryny 150 g kremowego serka typu Almette sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plHummus to kremowa pasta z ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini, czosnku oraz soku z cytryny. Hummus to świetny dodatek do grzanek, przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków, grissini.. To bardzo zdrowe smarowidło na pieczywo. Przed podaniem pastę udekoruj świeżymi ziołami, np. natką lub kolendrą oraz polej niewielką ilością dobrej oliwy. Polecam także oliwy smakowe, np. oliwę z chili bądź aromatyczną(...)oliwę czosnkową . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domową pastę z ciecierzycy – hummus. SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy z puszki 3 łyżki pasty sezamowej tahini 1 ząbek czosnku 8 łyżek niegazowanej wody sok z ½ cytryny łyżeczka oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciecierzycę odsącz z zalewy. Odsączoną ciecierzycę z puszki umieść w wysokim naczyniu od zestawu blendera. Dodaj obrany i posiekany
Zasmakuj KuchniPasta z ciecierzycy to jedna z moich ulubionych past, którą można smarować nie tylko kanapki. Przepis jest bardzo prosty, a pasta niesamowicie pyszna. Sycąca dzięki ciecierzycy, a suszone pomidory i przyprawy dodają jej charakteru i wyrazistości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzyca to świetne źródło białka, witamin i błonnika, dlatego warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Domowa pasta z ciecierzycy będzie(...)idealnym dodatkiem do chleba czy krakersów, lub można wykorzystać ją jako dip do warzyw. Zapraszam do wypróbowania przepisu! PASTA Z CIECIERZYCY PRZEPIS Składniki 1 duży słoik ciecierzycy 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do kielicha
Przepiski.plPasty kanapkowe to moje odkrycie ostatnich miesięcy. Jem je w zasadzie od dawna, ale dopiero kilka miesięcy temu przyszło mi do głowy, że po co mam kupować skoro mogę zrobić samemu. I będzie tak samo dobre. I tutaj się nawet zaskoczyłem, bo wcale nie wyszło tak samo dobrze, ale wręcz po stokroć lepiej! Serio, ta pasta z pieczonej papryki jest(...)układałem w trakcie jej wymyślania, to wiedziałem, że wyjdzie dobra, wszystkie smaki mi się w głowie dobrze komponowały. Ale efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Ja ogólnie lubię te sklepowe pasty kanapkowe, takie w małych słoiczkach. Ale myślę, że pora już przestać kupować, skoro sam potrafię zrobić o wiele lepsze. Ja wiem, że ostatnio dość często Was katuję takimi pastami kanapkowymi
Marder&Marder Manufacture