Pasta z pieczonych warzyw – ZERO WASTE Patrzę na stół a tu leży lekko przyklapły kalafior, papryka czerwona .. i tak powstał pomysł na ten przepis. Pasta z pieczonych warzyw Obok kalafior i papryki leżały też inne warzywa . Wyrzucać nie lubię, lubię za to wszystko wykorzystać do końca. Lekko „zdechłe” warzywa czy suchy chleb. Suchy chleb możesz(...)przerobić na tartą bułkę, użyć w kawałkach do sałatki, a z warzyw zrobić sos albo właśnie pyszną pastę. Pastę , którą potem możesz wykorzystać do smarowania chleba czy do makaronu, czemu więc jej nie zrobić. Pamiętaj nie wyrzucaj, przerabiaj i jedz ze smakiem :) Pasta z pieczonych warzyw 1 kalafior 5 ząbków czosnku 1 bakłażan 2 pomidory łyżka pieprzu + sól do smaku
Kuchnia na wzgórzumądrym połączeniu – część ich smaku podbić, a część przytłumić i podać wędzoną rybę z dodatkami które temperują jej moc, czyniąc szprotki bardziej przystępnym smakołykiem. Pokazywałam już na blogu pastę z makreli wędzonej z odrobiną chrzanu, świeżą i lekką sałatko-pastę z tuńczyka , portugalską pastę z sardynek , mocno doprawioną szalotkami, oliwkami i wędzoną papryką – wszystkie nadają się zarówno na kanapki, tartinki(...)krakersy jak i do nadziewania jajek czy pomidorów ( nie tylko na wielkanocny stół ! ). Pasta z wędzonych szprotek będzie tak samo dobrym wyborem na kanapki (szczególnie polecam Wam te z dodatkiem jajka na twardo, szczypioru i kopru), ale przyda się też do nadziewania jajek, elegancko wyciśnięta z jednorazowego rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Do przygotowania pasty wybierzcie świeże wędzone szprotki
Karo in the KitchenPasta z jajek i awokado Przedstawiam prosty pomysł na weekendowe śniadanie: pasta z jajek i awokado na kanapkach, jest prosta do przygotowania, a świetnie smakuje 🙂 Pasta jajeczna z awokado, cebulką i szczypiorkiem, podana na pełnoziarnistym chlebie to doskonały pomysł aby rozpocząć dzień. Taka pasta będzie też świetnym dodatkiem do kanapek na karnawałowe spotkanie przyjaciół, podana w wersji tartinek na okrągłym(...)pumperniklu lub na małych krążkach wyciętych z chleba będzie doskonałą przystawką. Przygotowanie pasty jest bardzo łatwe i szybkie, polecam! Polecam inne nasze przepisy z awokado: Pasta z awokado i sałaty Sałatka warzywna z awokado sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą , Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce ; Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado , Sałatka z awokado, granatem i mandarynkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio odwiedziła nas rodzinka, która wakacje spędzała w Portugalii. Przywiozła nam domowej roboty pastę z sardynek, którą zajadali się na urlopie. Pasta bardzo nam zasmakowała, ale na obiecany przepis do tej pory się nie doczekałam :D. A ponieważ uwielbiam wszelkie pasty do chleba, nie mogłam dłużej czekać. Poszperałam trochę w internecie, zapoznałam się z wieloma tradycyjnymi przepisami portugalskimi na pastę(...)sardynek i na ich podstawie stworzyłam własny. Wyszło pysznie. Moja pasta sardynkowa ma bardzo delikatny smak sardynek (ta od rodzinki była mocnooo “rybna”). Również jest z suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Dodatkowo smak rybny odświeżam sokiem i skórką startą z cytryny, co uważam dużo daje. Jeśli suszone pomidory w oliwie są z dodatkiem kaparów, warto kilka wrzucić
Moja DelicjaPASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE Kanapka – dobra sprawa, ale czy zawsze musi być z wędliną albo serem? W ramach urozmaicenia mam propozycję – pastę z makreli. Prosta, dietetyczna, do zrobienia w 15 minut. Potrzebujesz dosłownie trzech składników i ochoty na makrelę. A sandwich is always good, but does it always have to be with ham and cheese(...)mackerel 250 g low fat white cheese 50 g red onion freshly grounded pepper (1 tablespoon yogurt – option) Makrelę obierz dokładnie, nikt nie lubi ości, nawet malutkich, w paście na kanapce… Cebulę drobno posiekaj, a ser rozdrobnij widelcem w misce. Do sera dorzuć oczyszczoną makrelę i cebulę, popierz i wszystko dokładnie wymieszaj. Ja pasty raczej nie solę
Martyna CooksPasta z makreli do kanapek. Kremowa konsystencja, aromatyczna, wspaniałe śniadanie, podwieczorek. Podaję do chleba z dodatkami świeżego kopru, pomidorów, ogórków. Pastę z makreli przygotowuję na kilka sposobów: - z dodatkiem pomidorów, chrzanu, jogurtu naturalnego (lub majonezem), jajek, - z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów z koprem, - z dodatkiem cebuli i twarogu (lub jogurtu naturalnego gęstego), - z dodatkiem cebuli, kremowego serka, szczypiorku(...)jajek, ogórków kiszonych lub konserwowych, - z dodatkiem twarogu, musztardy, majonezu, jajek, ogórków kiszonych. Pastę najczęściej blenduję bądź mieszam, ugniatam widelcem gdy chcę pastę w niewielkich kawałkach. To od nas zależy czy chcemy uzyskać gładką pastę czy w delikatnych kawałeczkach, każda jest wyśmienita. Przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdarza się także ostrą papryką lub przygotować pastę z kilkoma talarkami
Zasmakuj KuchniPasta z zielonej soczewicy Do tego, że strączki są zdrowe, chyba nikogo przekonywać nie muszę. Sposobów na ich wykorzystanie jest multum. Bardzo lubię z nich robić jednogarnkowe dania, jak dahl z czerwonej soczewicy oraz pasty kanapkowe, z których chyba najpopularniejszą jest hummus zrobiony z ciecierzycy. Dzisiejsza propozycja to pasta z zielonej soczewicy , która została połączona ze wspaniałymi borowikami. Pomimo(...)tanie grzyby, to na prawdę warto po nie sięgnąć, ponieważ niesamowicie wzbogacają smak każdego dania, a w tym przypadku pasty. Koniecznie do pasty zafundujcie sobie ogórki kiszone lub korniszony! Świetnie komponują się nie tylko z wódką, ale i pastą. Inne przepisy na pasty znajdziesz m.in. w mojej książce „ Hummusy i pasty „ . Sprawdź koniecznie! Artykuł Pasta z zielonej soczewicy pochodzi
BlendmanProsta, smaczna i wiosenna pasta kanapkowa na bazie fasoli azuki, mrożonego groszku, pasty tahini i natki pietruszki. Z racji tego, że chleba nie jadam, upiekłam do niej wytrawne gofry bezglutenowe z mąki ciecierzycowej, którą są jeszcze prostsze do wykonania niż pasta! Pierwszy chyba raz po przygotowaniu pasty byłam w stanie jeść ją łyżką prosto z kielicha blendera. Smakuje przepysznie(...)wygląda wiosennie. Składniki na pastę: 1 szklanka suchej, zielonej fasoli azuki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki pasty tahini pęczek natki pietruszki 3-4 łyżki oleju sezamowego szczypta soli i pieprzu Składniki na gofry (4 sztuki): 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 1 jajko szczypta bazylii suszonej 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli
Mango Papajatyle możliwości, nie warto ograniczać się do utartych schematów. Warto natomiast urozmaicać kanapki tak, żeby były i zdrowe, i łatwe w przygotowaniu. Dziś przygotowałam dla Was trzy przepisy na pasty kanapkowe, które najlepiej sprawdzają się w roli dobrych dodatków do pieczywa . Pierwszy z nich, czyli pasta z zielonego groszku, to coś dla fanów warzywnych smarowideł bez jajek i nabiału. Drugi(...)klasyk, czyli pasta jajeczna z tuńczykiem . Trzeci przepis to z kolei źródło dobrego tłuszczu i białka, czyli połączenie jajka z awokado . Na końcu wpisu znajdziecie także inne przepisy na pasty, które do tej pory ukazały się na blogu. 1. Pasta z zielonego groszku i awokado SKŁADNIKI 1 puszka groszku 1 ząbek czosnku spora garść świeżych listków bazylii sól i pieprz
Powiedz dietom niePasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną Jestem fanem past kanapkowych. Pasta warzywna, obok hummusu , to moja ulubiona opcja do smarowania pieczywa. Tym razem wyjątkowo zacząłem dzień nie od jaglanicy czy gryczanki , a własnie od pasty warzywnej zrobionej z resztek, które walały mi się po lodówce. Tu troszkę majonezu, tam skrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej(...)Pozornie nie zapowiada to pysznej pasty, a prędzej sałatkę lub potrawkę. A jednak da się nawet z tego ukręcić coś ciekawego! Ja do uprażenia kaszy gryczanej użyłem przyprawy do złocistego kurczaka, która jest klasyką. Ty oczywiście możesz sięgnąć po inną ulubioną mieszankę lub zrobić ją samemu. Na blogu znajdziesz kilka przepisów na wegańskie majonezy : Majonez light Sojonez Majonez z płatków
BlendmanPASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE Kanapka – dobra sprawa, ale czy zawsze musi być z wędliną albo serem? W ramach urozmaicenia mam propozycję – pastę z makreli. Prosta, dietetyczna, do zrobienia w 15 minut. Potrzebujesz dosłownie trzech składników i ochoty na makrelę. A sandwich is always good, but does it always have to be with ham and cheese(...)mackerel 250 g low fat white cheese 50 g red onion freshly grounded pepper (1 tablespoon yogurt – option) Makrelę obierz dokładnie, nikt nie lubi ości, nawet malutkich, w paście na kanapce… Cebulę drobno posiekaj, a ser rozdrobnij widelcem w misce. Do sera dorzuć oczyszczoną makrelę i cebulę, popierz i wszystko dokładnie wymieszaj. Ja pasty raczej nie solę
Martyna Cookspost kieruje do wszystkich fanów kanapek, którym znudziły się smarowidła w postaci pasty jajecznej, twarogu czy nawet awokado. Te warzywne pasty to nie tylko świetne urozmaicenie, ale też dobry sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do jadłospisu. Niestety, plaster pomidora i sałaty do śniadania to jednak trochę za mało. Warto od czasu do czasu wrzucić kilka sztuk papryki czy marchewki(...)piekarnika, żeby potem przez kilka dni móc się cieszyć pysznymi, kolorowymi kanapkami. Oczywiście najlepiej z porządnym chlebem, a nie nadmuchanym wyrobem chlebopodobnym ;) PASTA Z MARCHEWKI I PAPRYKI Składniki: 3 marchewki 3 czerwone papryki 4 łyżki prażonego słonecznika (kupujemy zwykłe, obrane nasiona i prażymy na suchej patelni, bez dodatku soli) 5 łyżek oleju kokosowego rafinowanego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka słodkiej
Powiedz dietom niePASTA JAJECZNA Z AWOKADO – Nie lubię nudnych kanapek, więc często przygotowuję do nich pasty z tego co akurat wpadnie mi w ręce. Niedawno znalazłam w sieci przepis na jajeczną pastę z awokado. Postanowiłam przetestować recepturę. Pasta wyszła naprawdę smaczna. Należy pamiętać o skropieniu startego awokado sokiem z cytryny, gdyż bardzo szybko ciemnieje. PASTA JAJECZNA Z AWOKADO Wykopaliska dowodzą(...)pestkę. Awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać razem z czosnkiem. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodać oliwę oraz opcjonalnie majonez. Wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem lub zblendować). Podawać od razu na pieczywie lub w salaterce z pieczywem obok. Można udekorować Miętą, kolendrą lub rzeżuchą. Ps. Żeby avocado nie ciemniało dodaj po zrobieniu
Gotowanie-ukPasta z czerwonej fasoli i awokado Dzisiaj bardzo prosta, zdrowa i szybka pasta (chociaż w sumie pasty zazwyczaj są szybkie, więc to jej zbytnio z tłumu nie wyróżnia). Pasta z czerwonej fasoli to taki klasyk, z którym można wiele zrobić. Ja dzisiaj postanowiłem zrobić ją z awokado, ale z jakiego powodu to zaraz wytłumaczę. Fasola jest na tyle „plastyczna(...)możemy łączyć ją dosłownie z dowolnymi smakami. Awokado zostało wybrane przeze mnie, ponieważ tłuszczyk w paście musi być. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a poza tym pomaga w przyswajaniu się wielu cennych witamin. Postanowiłem użyć awokado zamiast, jak zwykle, wlać olej, ponieważ jest to o wiele zdrowsza opcja. Ten niepozorny owoc poza dużą ilością kalorii i tłuszczy zawiera również ogromne pokłady
BlendmanPasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą. Pyszna pasta kanapkowa. Polecam! Składniki: 4 jaja; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 100 g żółtego sera (u mnie gouda); 1 duży, kiszony ogórek; 1 mała cebula(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki pasty wymieszać ze sobą. Dodać majonez i musztardę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Dobrze wymieszać i schłodzić przed podaniem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do pasty można użyć zarówno tuńczyka
Gospodyni Miejska