pasta - 17303 przepisów (strona:52/1154)

Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!! 173

wspólne biesiadowanie, rodzinny posiłek przy talerzu gorącego makaronu. Kiedyś usłyszałam od włoskiego kucharza,  ż e dla niego pasta to danie "od zawsze i na zawsze", które kocha za jego smak, uniwersalność i piękno. Trudno nie zgodzić sie z jego słowami. Chyba wszyscy kochamy(...)razy więcej niż Amerykanie i 5 razy więcej niż Niemcy. * W 2016 roku zostanie wyprodukowane w sumie 5,5 miliona ton makaronu. Makaron dzielimy na kilka podstawowych typów: pasta lungha "makaron długi" np. spaghetti, bucatini, linguine, lasagne pasta in nidi "makaron w gniazdach" np. pappardelle, tagliolini pasta corta "makaron krótki" np. fusilli, penne (pasta lungha) i orecchiette, conchiglie (pasta

La grande e la piccola cuoca
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów 223

Uwielbiam bakłażany, a zapach jaki roznosi się w kuchni po ich pieczeniu wprost ubóstwiam – nie da się go z niczym pomylić. Tak jak i charakterystycznego smaku tej bliskowschodniej, niesamowitej pasty. Zapisz Podstawa baba ghanoush to zawsze bakłażany, czosnek i sok z cytryny. Wykonanie i dodatki różnią się w zależności od kraju i kucharza. Pastę można ugnieść widelcem, zetrzeć w moździerzu(...)zmielić w blenderze albo zostawić długie kawałki miękkiego bakłażana (tak robi Yotam Ottolenghi). Można dodać pastę tahini i jeszcze więcej kremowości do bakłażanów, lub kompletnie ją pominąć. Można doprawić pieprzem, mielonym kuminem, papryczką chili – według własnego gustu. Ja pokażę Wam mój ulubiony sposób na baba ghanoush. Bakłażany myjemy i dokładnie je osuszamy – nie bójcie się, że z tej ilości wyjdzie

Karo in the Kitchen
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 142

Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje z kilku składników, więc nietrudnym okazało się jej przygotowanie w domowych warunkach. Moja wersja pasty słonecznikowej jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką. Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz(...)malakserze umieścić odcedzone pestki słonecznika, suszone pomidory, listki bazylii, obranego ze skóry i pestek pomidora oraz po szczypcie soli, pieprzu i papryki. Wymienione składniki miksuję na gładką masę. Do pasty dodaję miód, koncentrat pomidorowy (ponieważ lubię gdy pasta jest kwaskowa) i przyprawiam jeszcze raz do smaku przyprawami. Ponownie miksuję Jeśli pasta jest zbyt sucha, aby smarować nią pieczywo, dodaję

Codziennik Kuchenny
Kimchi - kwaszona kapusta pekińska na sposób azjatycki 153

mamy naszą kiszoną kapustę białą a w Azji mają Kimchi - kwaszoną pekińską kapustę z dodatkiem octu ryżowego. Dodaje się do niej min. bardzo dużo czosnku, cebulę i pastę z dwóch rodzaji ostrej papryki i min. sos ostrygowy. Jest przepysznym dodatkiem w czystej formie do mięs i ryżu, ale i tak jak z naszej rodzimej kapusty kiszonej np. bigos, jest(...)jest delikatniejsza od białej a azjatyckie dodatki i przyprawy zamieniają ją w smaczną przekąskę czy przystawkę SKŁADNIKI: 1 duża kapusta pekińska 2 cebule 2 cebulki dymki ze szczypiorem na pastę przyprawową: 3 całe małe główki czosnku (obrać ząbki ze skórki) 5 cm kawałek imbiru 4-5 łyżeczek chili w proszku 2 łyżeczki suszonego cayenpeper (opcjonalnie) 3 łyżeczki Siczuańskiej pasty

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pasta śliwkowo-czekoladowa 111

Pasta śliwkowo-czekoladowa Zabrałem się za „małe” porządki w kuchni. Przetrzebiłem wszystkie półki, szafki, pudełka na lodówce… oj sporo się tego zebrało. Począwszy od paczek, które dostałem od różnych firm, skończywszy na, po prostu, swoim zbieractwie. Nagle okazało się, że w mieszkaniu mam praktycznie wszystkie popularniejsze kasze, ryże, mąki bezglutenowe, strączki… Gdyby nadeszła wojna, zapewne pół(...)które dostałem już jakiś czas temu od Dobrej Kalorii. Od razu wiedziałem co z tym fantem trzeba zrobić… zblendować! Dodałem tylko tych kilka pozostałych składników i powstała pyszna pasta śliwkowo-czekoladowa , gdzie słonecznik jest nie tylko wypełnieniem, ale dzięki uprażeniu dodatkowo dodaje smaczku. Dzięki dodatkowi mleka pasta jest smarowna i ma bardziej kremową konsystencję, natomiast tłuszcz, jak to tłuszcz

Blendman
FIT pasta z bobu do kanapek 193

pracę jelit, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.  Bardzo lubimy jeść bób po prostu ugotowany z odrobiną soli. Jednak często wykorzystujemy go np. do sałatek lub różnego rodzaju pożywnych past kanapkowych. Dzisiaj w połączeniu z rukolą, która jest bogatym źródłem żelaza i witaminy C - która ułatwia jego biodostępność. Rukola również wspiera procesy trawienne, zwalcza nadkwaśność, niweluje wzdęcia i bóle brzucha(...)Pasta z bobu i rukoli to istna bomba witamin i cennych składników mineralnych :)    SKŁADNIKI (pasta na ok.8 kanapek - ok. 200 kcal) 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1 garść rukoli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Bób miksujemy z umytą rukolą, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasta z jajek i awokado 184

Dzisiaj coś dla miłośników past jajecznych, w nieco nowej odsłonie. Pasta z awokado z jajkami do chleba, grzanek. Z chłodnika pozostały mi 2 jajka na twardo, do tego dojrzałe już awokado prosiło się o zjedzenie. Co było zrobić…tak powstała szybka pasta- idealna na śniadanko, kiedy nie mamy innego smarowidła na chleb. Dodatki tradycyjnie dowolne, u mnie kolendra, bazylia(...)połówką chili. Pasta jest lekka, nie jest tak ciężka jak tradycyjna pasta jajeczna z majonezem. Czuć tutaj bardzo wyraźnie jajka i ktoś kto nie przepada za awokado, na pewno polubi i tak tą pastę, bo smak awokado wyraźnie zdominowany jest smakiem jajka. Nie dodajemy tutaj dodatkowego tłuszczu, jak ciężki majonez, bo zdrowy tłuszcz zawiera awokado. Całość spaja jogurt. Jajka możemy

Mieszam w Garnku
Pasta lubczykowa - maggi w słoiczkach na zimę 174

Pasta lubczykowa - wspaniała, intensywna w smaku, świetna przyprawa w swej naturalnej formie. Bez dodatków, polepszaczy, wzmacniaczy smaku, nie ma się co równać z maggi ze sklepowych półek. W tej formie ma również o wiele większy zakres zastosowania. Lubczyk rośnie szybciej, niż zdążysz go przetworzyć, zatem do dzieła! W podobny sposób przygotowawałam już pastę z czosnku niedźwiedziego, czyli listki zmiksowałam(...)dodatkiem soli i oliwy. Do przygotowania pasty z lubczyku zainspirował mnie przepis znaleziony tutaj.   Autorka przygotowała pastę tylko z dodatkiem soli w proporcji 7 części lubczyku na 1 część soli (700 g liści lubczyku i 100 g soli). Ważne jest użycie soli morskiej, himalajskiej, kamiennej - bez dodatków, ponieważ mogą spowodować zgorzknienie pasty. Niestety blender kielichowy potrzebuje dużych ilości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PASTA JAJECZNA, DIETETYCZNA - NAJLEPSZA 187

Któż nie lubi pasty jajecznej, chyba niewielu.., u mnie zajadają się nią dosłownie wszyscy, nawet ci, którzy za jajkami nie przepadają. Pasta ma w sobie to coś, że zjadają ją ze smakiem. Od jakiegoś czasu przygotowywałam pastę wg tego przepisu , teraz dawno już jej nie było, nie zajrzałam na bloga i zrobiłam po staremu, tzn.prawie po staremu, zasady dietetycznej pasty(...)jaka pyszna, jakby inna, wzięłam na karb tego, że dawno nie było, więc się stęsknili, dopiero po czasie dotarło do mnie, że dokonałam małej zamiany. Tak więc nowa - stara pasta jajeczna, w dietetycznej formie. Polecam- zasmakuje każdemu. Łyżka majonezu na taką ilość jaj, to naprawdę niewiele, a żaden jogurt nie zastąpi majonezu, no chyba, że przygotowujemy do szybkiego zjedzenia, wówczas

Smaczne Zdrowe
Jagodowe zdrowie. Współpraca z LiQberry. 136

się taka okazja mrożę woreczek lub dwa na zimowe wieczory. Koktajl z jagód... pierogi ... nie ma niczego lepszego. Dziś jednak chciałabym Wam przedstawić zupełnie inne, o wile zdrowsze jagodowe pasty od LiQberry . Produkcja tych past oparta jest na nowoczesnej technologii, która umożliwia przetarcie owoców wraz z pestkami. Dzięki temu pasty otrzymują dodatkowe wartości odżywcze, które pierwotnie zamknięte są we wnętrzu(...)nasion. Pasta z jagody zawiera witaminy P, F, E, kwasy omega-3, jest w 100% naturalna, pozbawiona cukru i konserwantów. * zdjęcie ze strony http://superjagoda.pl/ Pozytywne aspekty spożywania pasty jagodowej : Posiada właściwości przeciwutleniające; Pozytywnie wpływa na zdrowie oczu. Przeciwutleniające antocyjany zawarte w borówce pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji siatkówki, a także mogą pomóc stabilizacji kolagenu w oku; Wpływa

Słodkie okruszki
Pasta z wędzonego tofu 146

Prezentowaliśmy już różne pasty, ale tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu.  Pasta z wędzonego tofu  Przepis na 200g pasty(...)kanapki Potrzebujemy: 180 g wędzonego tofu 1 średniej wielkości cebulę 2 łyżki łagodnej musztardy 1-2 łyżki oliwy (opcjonalnie) sól lub łyżka sosu sojowego - aby stworzyć bardziej słoną pastę (opcjonalnie) pieprz, łyżeczka chilli lub czosnku granulowanego  - aby stworzyć bardziej ostrą pastę Wykonanie: 1. Kroimy lub rwiemy tofu na mniejsze części i wrzucamy do słoika blendera. 2. Następnie kroimy cebulę

Bananowe Pole
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 188

ziemniaki. Ja do ich nadziania wykorzystałam wędzonego dorsza i sery.   Składniki: kilka większych ziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany  łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki świeżo zmielony czarny(...)umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Powinny być nie do końca ugotowane na miękko, ponieważ  będziemy je jeszcze piec w piekarniku.   Odłożyłam ziemniaki do wystygnięcia. Pora na pastę serową. Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery. Wsypałam słodką czerwoną paprykę.     Dodałam biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam i na koniec wsypałam szczypiorek.      Pasta serowa

potrawyregionalne
Hummus z pomidorami 198

szklanki suchej cieciorki 3 łyżki soku z cytryny 2 - 3 ząbki czosnku 1 szklanka lodowatej wody lub tak jak u mnie zimnego płynu po gotowaniu cieciorki pasta tahini (gotowa pasta sezamowa lub zrobić samemu) 6 pomidorów suszonych 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie) sól pasta tahini: 1/2 szklanki ziaren sezamu 2 - 3 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Cieciorkę opłukać wodą(...)jednak nigdy tego nie sprawdzałam w obawie przed zmianą smaku cieciorki.  Po ugotowaniu wyjąć z wody, a wodę wystudzić i schłodzić. Jeśli chcemy otrzymać bardzo gładką i aksamitną pastę, to cieciorkę należy obrać ze skórki (ja tego nie robię, odpowiada mi nieco szorstka pasta). Do przygotowania pasty tahini należy uprażyć sezam na suchej patelni, uważając by nie przypalić. Sezam

Kuchcik gotuje
Kimchi Stir - Fry 184

ryż z kapustą kimchi i warzywami. Obowiązkowo obsypany prażonymi jasnymi i czarnymi ziarnami sezamu. Prawdziwa feeria smaków w jednej potrawie, niezwykle prostej w przygotowaniu,  trzeba tylko wcześniej zrobić pastę-bazę i mieć gotowe kimchi. Przepis na kimchi podawałam TUTAJ , a pastę możecie zrobić sami z poniższego przepisu lub kupić w sklepie azjatyckim gotowy fix. Obowiązkowa pozycja dla osób, które(...)kochają kuchnię wschodnią. Koreański prażony ryż z kimchi Składniki pasty: 1 szalotka 1 papryczkachili czerwona 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka pasty miso (można pominąć) 1 łyżeczka pasty krewetkowej 1 łyżka pasty sezamowej (można pominąć) 1 łyżka octu ryżowego lub octu ciemnego balsamicznego 2 łyżki soku z kimchi

Kuchnia Prezydentowej
Tajskie zielone curry (Thai Green Curry) 182

czerwonego, czy żółtego, czy też zielonego. Ja do tej pory jadłam zielone tylko w knajpkach. Ponieważ bardzo mi smakowało, zrobiłam w domu. Przyznam, że pierwszy raz kupiłam zieloną pastę curry w sklepie, ale tak naprawdę tylko po to, żeby zobaczyć skład, konsystencję i smak. Zrobiłam najpierw curry z gotowej pasty, a to na zdjęciach powstało już z mojej własnej zielonej(...)tajskiej pasty curry.  Niestety, dostałam w pobliżu jedynie zwykłą papryczkę chili, a że nie chciało mi się jechać do miasta po właściwą, na smaku moja pasta nieco straciła, ale i tak moje zielone curry było o wiele lepsze niż to z azjatyckich lokali. Niesamowicie dobre. No, ja bym mogła to jeść dzień w dzień. ;) Na zdjęciach tego nie widać

Kuchnia Prezydentowej