Czas czytania: 2 min Rillettes, trudna nazwa? Nic nie szkodzi, w naszym języku można powiedzieć, po prostu pasta lub smarowidło. Dodatek ten pochodzi ze znakomitej kuchni francuskiej. Pasta fantastycznie smakuje z grzankami, chlebem razowym, czy zieloną chrupiącą sałatą. Świetnym dodatkiem będzie kiszony lub małosolny ogórek, który idealnie podkręci smak. Pasta łososiowa jest idealna na śniadanie, kolację, ale i na wykwintne(...)przyjęcie będzie rewelacyjnym urozmaiceniem stołu z przekąskami! Pasta to połączenie wędzonego łososia i pieczonego w piekarniku fileta, który po delikatnym przestygnięciu rozgniatamy widelcem, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Przepis jest prosty i dość szybki do smarowidła, zamiast zielonego pieprzu można dodać odrobinę musztardy francuskiej lub dobrego majonezu. Można również dodać świeżą siekaną zieleninę taką jak, koperek, kolendrę, pietruszkę
SprawdzonaKuchnia.plkońca nie wie jak i z czym to się je. Jest na nią kilka bardzo smacznych, nieskomplikowanych sposobów. Jednym z nich jest tradycyjny dla kuchni bliskowschodniej hummus, czyli pasta z ciecierzycy. W klasycznej wersji jest to połączenie ciecierzycy z pastą tahini oraz kilkoma dodatkami, takimi jak sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa. Ja dziś zrobię wersję z suszonymi pomidorami, moją(...)ulubioną. Zamiast samej oliwy dodam trochę wody, żeby pasta była trochę lżejsza. Zrobienie hummusu nie jest wyjątkowo skomplikowane, ale wymaga czasu, bo ciecierzyca (tak jak groch czy fasola) musi się “namoczyć”, minimum przez noc. Chickpeas… What to do with it? Everybody heard about it, but no one really knows what to do with it. There
Martyna Cooksorzechów? Tylko że nie wszystkie nadają się do spożycia. Na szczęście wybór zdrowych i jadalnych orzechów jest bardzo duży. Pistacje, arachidy, orzechy laskowe, migdały, orzechy nerkowca i wiele innych. Pasta z orzechów – zdrowy przysmak, który wart jest grzechu Jedną z najlepszych form spożywania orzechów jest zdrowe smarowidło, czyli pasta orzechowa. Aby jednak była faktycznie zdrowa i pożywna, powinna być zmielona(...)orzechów, bez dodatku cukru, białej soli czy innych niepotrzebnych ulepszaczy. Pasta orzechowa sama w sobie jest bardzo smaczna, więc tak naprawdę w jej składzie zbędne są inne dodatki. Za to sama jest wyśmienitym dodatkiem do dań. Zwłaszcza, że po pierwsze pasuje do dań słodkich i wytrawnych, a po drugie nadaje się do „odchudzonych” wersji popularnych potraw i wypieków. Przykłady? Ciastka
Cynamonowe szczęścieszczypta soli Krem z ricotty 500 g ricotty 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka skrobii kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii Dodatkowo 250 g ulubionego dżemu **** INGREDIENTI Pasta frolla 300 g di farina 150 g di burro a temperatura ambiente 100 g di zucchero un pizzico di sale 1 uovo Crema di ricotta 500 g di ricotta(...)cynamonu i ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec do masy wmieszamy białka ubite na sztywn ą pian ę . **** PREPARAZIONE Pasta frolla Inserite nel mixer la farina, lo zucchero, il burro tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete un uovo
La grande e la piccola cuocahummus, zawsze jest dobry. Jego z pewnością wielką zaletą jest to, że możemy go przygotować na wiele równych styli smakowych. Dzisiaj przygotowałem hummus ze szparagami, czyli iście wiosenną pastę. Zresztą jeśli lubisz szparagi, to zapraszam Cię również do mojego przepisu na risotto ze szparagami i szybki krem ze szparagów . Jaki jest hummus ze szparagami? Lekki i świeży, dzięki użyciu dużej(...)ilości szparagów, koperku i cytryny, ale z delikatnym pazurem, którego nadaje czosnek. Z pewnoscią jest to pasta, która świetnie sprawdzi się na posiady przy winie i krakersach. Jesteś bezglutenowcem? Mam dla Ciebie super przepis na bezglutenowe krakersy . Z czym podawać hummus? Oczywiście mogą być to tak jak u mnie krakersy, w tym również domowej roboty bezglutenowe z linku powyżej. Świetne
BlendmanPasta z bakłażana i selera naciowego jest przykładem, że w dobrze prowadzonej kuchni nic się nie zmarnuje. Prowadząc stronę, musimy pamiętać o dodatkowych produktach do zrobienia zdjęć, które czasami kilka dni zalegają w lodówce. Tak było z bakłażanem – dopełniającym zdjęcie moussaki oraz resztą selera naciowego użytego do sosu bolognese. Udało nam się stworzyć bardzo smaczną pastę, uzupełniając(...)składniki jabłkiem i słonecznikiem oraz doprawiając ją pikantnym pieprzem cayenne. Składniki na pastę z bakłażana i selera naciowego 1 bakłażan 5 łodyg selera naciowego 1 / 2 jabłka kilka szczypt pieprzu cayenne 3 łyżki łuskanego słonecznika Dodatkowo: sól olej do smażenia warzyw (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Bakłażan umyć, pokroić w plastry, obsypać solą i zostawić na 30 minut. Po tym czasie
niecodziennikparyWegański paprykarz szczeciński Była już pasta bezrybna z wegańskim twarogiem , a teraz czas na kolejną bardzo popularną w Polsce pastę, tradycyjnie występującą z rybą, czyli wegański paprykarz szczeciński. Dla mnie pierwsze skojarzenie jakie z nim mam to brzydka puszka, z której po otworzeniu wyłaniała się ryżowo-rybna pasta do smarowania na chlebie. Nie powiem, żeby mi to nie smakowało. Dawniej(...)umniejsza to klasykowi swojej roli w historii „kulinarnej” Polski. Wegański paprykarz szczeciński z kaszą jaglaną w moim wykonaniu, jest dość mocno rybny, co moim zdaniem jest ogromnym plusem tej pasty. Wszystkożerni znajomi byli zachwyceni i zarazem zdumieni zapachem i smakiem. Wegański paprykarz szczeciński… skąd smak ryby? Smak rybny jak zwykle powstaje za sprawą użycia w paście nori oraz oleju
BlendmanOpis Pasta jajeczna : Pasta jajeczna jest to pasta wykonana z jajek, która idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki. Jest to klasyczny dodatek do śniadań i przekąsek. Podstawowym składnikiem są oczywiście jajka. Jednak w połączeniu z kilkoma podstawowymi składnikami staje się doskonałą i pyszną pastą na kanapki. Jajka wystarczy tylko ugotować i następnie je rozgnieść lub utrzeć. Możemy je doprawić(...)jedyne składniki, które podkręcą smak naszej pasty.Mile widziane są również zioła i warzywa. Z pozostałych dodatków, możemy wykorzystać świeży szczypiorek, koperek, natkę pietruszki albo zieloną cebulkę. Przygotowanie pasty jest bardzo proste i szybkie. Nie wymaga również wielkich specjalności kucharskich. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki oraz inne przepisy na przystawki . Składniki : 4 średnie jajka ugotowane na twardo
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePasta kanapkowa z tuńczykiem Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo, podkreślone zdecydowanym smakiem korniszonów i cebulki jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy niekoniecznie kochają rybki. Pasta kanapkowa z tuńczykiem będzie idealnym dodatkiem do śniadania, ale także do tartinek(...)krakersów na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Pasta kanapkowa z tuńczykiem: potrzebne składniki 1 puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju) 2 jajka ugotowane na twardo 2 – 3 większe korniszony lub 1 duży ogórek kiszony pół cebuli bardzo drobno posiekanej w kostkę (można zastąpić ją dymką lub szalotką) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu skyr 1 łyżeczka musztardy sól
Gotujemy i jemyPasta z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami. Idealna jako przekąska na imprezki. Do podania z krakersami lub marchewką pokrojoną w słupki. Składniki pasty: 200 g ciecierzycy 3 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny 6 plastrów suszonych pomidorów 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 6 listków bazylii 6 łyżek wody z gotowania ciecierzycy(...)łyżek oliwy extra vergine sól do smaku (około 3/4 płaskiej łyżeczki) pieprz do smaku Ponadto: 2 łyżki oliwy extra vergine do polania pasty 1 płaska łyżeczka soli do moczenia ciecierzycy 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej do moczenia ciecierzycy Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Do wody wsypujemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i płaską łyżeczkę soli. Po tym czasie ciecierzycę płuczemy
Smak mojego domusurowe kakao 7%, wiórki kokosowe 3,3%, proteinowe płatki 3% ( koncentrat białka serwatki , skrobia z tapioki), nasiona chia 1,7%. ♡ ▸ HEALTHY SNACK -MASŁO ORZECHOWE daktyle 64%, pasta z orzechów arachidowych 22% (prażone orzechy arachidowe 100%), orzechy arachidowe 14% ▸ SUPERFOOD BAR-BURAK & SUROWE KAKAO daktyle, burak 17%, migdały(...)wartość odżywcza w 47 g: 187 kcal //białko 3g//tłuszcz 9 g//węglowodany 23 g ♡ ▸ CZEKOLADOWY Daktyle, orzechy (26%), ( migdały , surowe orzechy nerkowca , pasta migdałowa ), surowa czekolada (9%), surowe kakao w proszku, surowy tłuszcz kakaowy, zawartość kakao: 100%, zawartość tłuszczu kakaowego 33%) ▸ FIGOWY owoce 60% (daktyle, suszone figi
zdrowo i aktywnieWracamy z recenzją masełka orzechowego! I to nie z byle jakim! Dziś przedstawiamy Wam pastę z pistacji ❤ Jeśli ktoś tak jak my uwielbia te orzechy to na samą myśl o paście z nich już pewnie leci mu ślinka 😍 Przekonajcie się jak smakował nam produkt od firmy Nutura , która może poszczycić się wieloma przepysznymi pastami(...)certyfikatów Nazwa: Pasta z pistacji Firma: Nutura Skład: Prażone pistacje (100%). Masa netto: 160 g Wartości odżywcze: 100g/ 586 kcal, tłuszcz – 45,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 5,6g, węglowodany – 17,6g w tym cukry – 7,7g, błonnik – 10,3g, białko – 21,1g, sól – 0,02g Informacje dodatkowe: Może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy i sezam Sklep: sklep
Candy PandasKolejną zdrową, pożywną i bardzo łatwą do przygotowania propozycją są rollsy z pastą rybną. Często goszczą u mnie po weekendzie gdy zostają mi puste naleśniki, które zazwyczaj smażę na śniadanie w wolne dni. Do tego szybka do zrobienia i zdrowa pasta z wędzonej ryby (u mnie z makreli lub halibuta), która jest idealnym dodatkiem do keto naleśników. Rollsy z pastą(...)rybną to świetna propozycja na śniadanie, kolację czy lunch do pudełka na wynos. Składniki na rollsy z pastą rybną: Składniki na naleśniki: 2 jajka 20 ml śmietany 30% lub śmietanki kokosowej odrobina masła ghee do smażenia Składniki na pastę rybną (tutaj z makreli i halibuta): 50 g makreli wędzonej 50 g halibuta wędzonego 30 ml majonezu domowego na bazie jajka
Ola la LCHF