Pasta z bakłażana i papryki

Pasta z bakłażana i papryki

Pasta z bakłażana i papryki

Pasta z bakłażana i papryki czyli Zacuscă Pasta z bakłażana i papryki, czyli Zacuscă to bezsprzecznie najbardziej popularne danie, przystawka, smarowidło do chleba w Rumunii.  W wyniku okupacji osmańskiej, pod którą była Rumunia od XIII do XVIII wieku ogromny wpływ na gastronomię rumuńską oprócz kuchni tureckiej miały grecka, arabska, ormiańska i bizantyjska.  W rezultacie tego właśnie w tym czasie Rumunii i cały półwysep bałkański zaczyna jeść nowe warzywa w tym bakłażana i potrawy jak, pilaw gulasze... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu RafalCook

Warto przeczytać

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.