pasta - 16303 przepisów (strona:77/1087)

Pasta z wędzonego tofu 44

Pasta z wędzonego tofu Klasyczna, delikatna, gładka, o wspaniałym wędzonym aromacie… po prostu PYSZNA wegańska pasta kanapkowa z tofu wędzonego i smażonej cebuli. Pasta z wędzonego tofu idealnie sprawdzi się na świeżym pieczywie, w towarzystwie np. ogórka kiszonego, pomidora i posiekanego szczypiorku. Możesz do niej upiec domowe bułki pszenne , bajgle lub moje ulubione podpłomyki z patelni . Jeśli lubisz robić(...)domowe smarowidła, to sprawdź koniecznie moją książkę pt. “ HUMMUSY I PASTY “. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji! Artykuł Pasta z wędzonego tofu pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Pappardelle z jarmużem w sosie maślano-cytrynowym / Pappardelle with kale in butter-lemon sauce 44

dużym ogniu. Gdy masło sie rozpuśći i utworzy się gęsty sos maślany, makaron jest gotowy. Podawaj go od razu, posypany serem typu parmezan. Today I invite you to a pasta dinner. I love pasta, I can eat it in a million ways and with all sorts of toppings. Pappardelle with kale is an idea for a quick vegetarian dish. There(...)kale torn into pieces 2 cloves of garlic 6 tablespoons of butter 4 tablespoons of lemon juice zest of 1/4 lemon Parmesan flakes for sprinkling salt, pepper Boil the pasta al dante in salted water. Drain (save about 1/2 cup of cooking water) and keep warm. In a frying pan, dissolve 2 tablespoons of butter, add chopped garlic

Delicious Place
Pappardelle z jarmużem w sosie maślano-cytrynowym / Pappardelle with kale in butter-lemon sauce 47

dużym ogniu. Gdy masło sie rozpuśći i utworzy się gęsty sos maślany, makaron jest gotowy. Podawaj go od razu, posypany serem typu parmezan. Today I invite you to a pasta dinner. I love pasta, I can eat it in a million ways and with all sorts of toppings. Pappardelle with kale is an idea for a quick vegetarian dish. There(...)kale torn into pieces 2 cloves of garlic 6 tablespoons of butter 4 tablespoons of lemon juice zest of 1/4 lemon Parmesan flakes for sprinkling salt, pepper Boil the pasta al dante in salted water. Drain (save about 1/2 cup of cooking water) and keep warm. In a frying pan, dissolve 2 tablespoons of butter, add chopped garlic

Delicious Place
Chleb samo zdrowie 80

minut żeby pracował.  Groszek odmrażam, przekładam na patelnię i chwilę podgrzewam. Połowę groszku, szpinak, rozpuszczone masło przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem.  Pomidory suszone też rozdrabniam na pastę za pomocą blendera.  Zaczyn dzielę sobie na trzy części. Do jednej części przesiewam 200 g mąki dodaję 1/3 soli , wlewam wody letniej ale nie za dużo. Jak robot wyrabia(...)ciasto kontroluję to podczas wyrabiania. To będzie ciasto jasne. Do drugiej części zaczynu przesiewam 200 g mąki, dodaję sól, pastę zieloną i wyrabiam robotem. Z uwagi na to że pasta już jest rzadka to wody dolewam tylko wtedy jeżeli widzę że jest taka potrzeba.  Do trzeciej części zaczynu przesiewam 200 g mąki, dodaję pastę pomidorową, sól, wodę w razie

wesoła kuchnia
Pasta paprykowa z fetą 52

wiele, czas też się znajdzie – Tola ma w końcu także tatę. Wiecie czym ostatnio uraczyłam moich bliskich? A chlebem, który zrobiłam sama. A do chleba zrobiłam dwie pasty warzywne. W tym wypadku jakiegokolwiek mięsne dodatki nie wchodziły w grę, powstała więc pasta z papryką i fetą, a także pasta z czerwonej soczewicy (o niej napiszę za jakiś czas). Ochoczo(...)zabrałam się za pieczenie papryki, potem parzenie, obieranie ze skóry, krojenie, miksowanie, doprawianie. Wyszło spoko. Tak, tylko spoko. Brakowało mi w tej paście konkretnego smaku. Myślałam i myślałam. I wymyśliłam. Zabrakło mi smaku kminu rzymskiego. Ta przyprawa, dla mnie, idealnie uzupełnia smak pieczonej papryki. A tam, pieczonej. Każdej. Jeżeli lubicie też takie połączenie, nie zapomnijcie go dodać. Jeżeli nie przepadacie

Kardamonovy
Gnocchetti z kiełbasą, pomidorami i szafranem 60

Malloreddus alla campidanese’) Znowu mnie naszło na Gnocchetti Sardi czyli Malloreddus , jak są nazywane w dialekcie. No, zwyczajnie uwielbiam ten typ pasty  😋 . Dwa, tylko dwa składniki - mąka (rzecz jasna semolina rimacinata ) i woda. Zero wałkowania. Z narzędzi wystarczy tylko deseczka do gnocchi albo, na upartego, widelec. Czego chcieć więcej? No, może sosu z włoskiej kiełbasy, pomidorów i szafranu

Pasta Po Polsku
Hummus z burakiem 58

Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy którą zrobicie w 10 min. Doskonale nadaje się do chleba, można ją także jeść z pieczywem typu pita lub paluchami chlebowymi. Próbowałam hummusu w wielu różnych wersjach i wiele przepisów jest już na blogu. Koniecznie zajrzyjcie także do wpisu z pomysłem na deskę przekąsek, w desce hummus sprawdzi się idealnie. Książka Zapach Świąt(...)book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00  zł Dodaj do koszyka Zobacz też film z inspiracją na pyszną deskę z hummusami Polecam Wam też inne pasty na moim blogu: Hummus – najlepszy Hummus z pieczonym kalafiorem Hummus z pieczoną marchewką i fetą Hummus z wędzonym łososiem Hummus z kolendrą i limonką Hummus z mango Bowl z hummusem Hummus

nietylkopasta.pl
Makaron z ragù z kaczki po wenecku. 58

Pasta al ragù d’anatra alla veneta) Ragù d'anatra (albo co l'arna , w lokalnym dialekcie) to kolejny z przepisów pochodzenia chłopskiego i biednego, jak to zazwyczaj we włoskiej kuchni. Wywodzi się z okolic Wenecji i najczęściej podawane jest z typowym dla tego regionu makaronem bigoli , choć spotyka się je też często w towarzystwie gnocchi czy gnocchetti

Pasta Po Polsku
Sylwestrowe mini kanapki z pastą awokado i przepiórką 85

votes ) Sylwestrowe mini kanapki z pastą awokado i przepiórką Nadchodzi Sylwester co roku był to czas szalonych imprez do rana, spotkania z przyjaciółmi, bali, koncertów i innych hucznych wydarzeń. Ten rok jest inny, w tym roku jest to czas który trudno nawet nazwać.. W każdym domu będzie on wyglądał inaczej, ale dla wszystkich będzie się odbywał w domu(...)ciesz się że.. zrobiłeś dla siebie te małe wyjątkowe rzeczy dzięki którym ten dzień nie zostanie stracony jak inne szare dni tego roku.. . Mini kanapki z pastą awokado i przepiórką są idealną niebanalną przekąską do wina.. składniki na 8 mini kanapek: 4 małe bułki pszenne 4 przepiórki sól, pieprz do smaku masło do smażenia pasta: 2 dojrzałe

Ogrodnik w podróży
Pasta jajeczna z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem 58

Pasty jajeczne robię dość często. Nie wrzucałam ich ostatnio na bloga, bo poranny głód czasami nie chciał czekać na moje „zaraz, tylko zrobię zdjęcie”. Nie lubię robić zdjęć na szybko, czując na sobie oddech śmiertelnie głodnych domowników. Wtedy zdjęcia zawsze wychodzą beznadziejne. I niby zawsze słyszę, że mam się nie spieszyć, że przecież na spokojnie, poczekamy(...)pasuje, ale te cholerne śniadania jakoś zawsze są problematyczne. To dzisiejsze też było robione w pośpiechu, ale wyszło na tyle znośne, że postanowiłam je opublikować. Wracając do tytułowej pasty. Jak zwykle robi się ją bardzo sprawnie. Z dodatkami znowu możecie kombinować. Możecie dodać do niej dowolne zioła, inne ogórki, pora, suszone pomidory, kukurydzę, groszek, co Wam właściwie przyjdzie do głowy

Kardamonovy
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą 41

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą (jak i każda inna) jak zwykle najlepiej wchodzi na śniadanie. Na kolację też zagra, ale jakoś my zawsze jemy ją jednak rano. Ostatnio robię je dość często, ale jemy je jedynie we dwójkę. Tola póki co nie toleruje jajek. Nie, to nie alergia, to niechcieizm. Nie to nie, może za jakiś czas(...)ogóle wiecie co? Nie wiecie. Powiem Wam. Chyba pierwszy raz dodałam do pasty rybno-jajecznej musztardę. Jakoś nigdy nie przyszło mi to do głowy. Albo przyszło, ale stwierdziłam, że to jednak nie będzie pasowało. Oj pasowało. Pasowało tak bardzo, że do kolejnej także dodam. Jak wszystkim wiadomo do takich past pasuje także majonez. Tutaj też ważna uwaga, jedynie majonez kielecki

Kardamonovy
Syczuańskie mapo tofu – pikantne danie z tofu i wołowiny 55

twarzy. Aby przygotować mapo tofu, oprócz mielonego mięsa i serka tofu potrzebujemy trzech kluczowych składników: sosu doubanjiang, douchi oraz pieprzu syczuańskiego. Toban Djan – Doubanjiang , sos chilli ze sfermentowaną pastą z soi i bobu. Jest to podstawowy składnik kuchni syczuańskiej. Sos jest odpowiednikiem pasty miso z tym, że bardziej doprawionym. Douchi , czyli chińska fermentowana czarna fasola. Proponuję pastę z fermentowanej(...)łyżeczki soli SOS 400 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju ryżowego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 3 łyżki Toban Djan (Doubanjiang) – sos chilli ze sfermentowaną pastą z soi i bobu 1 łyżka pasty z fermentowanej czarnej fasoli z chili 2 łyżki chińskiego wina ryżowego do gotowania  Shao Xing   500 ml bulionu drobiowego lub wody

Tajemnice Smaku
Spaghetti z pesto z suszonych pomidorów. 69

Genovese już było, teraz czas na wersję sycylijską czyli pesto z suszonych pomidorów.  Składniki: 300g makaronu - tym razem użyłem gotowego spaghetti , najlepszej chyba włoskiej marki: De Cecco. Ich pasta jest, w przeciwieństwie do większości producentów " trafilata al bronzo " czyli wyciskana przez trafile (sita) z brązu. 100g pomidorów suszonych (w oleju) 70g migdałów 2 ząbki czosnku 4-5 liści bazylii

Pasta Po Polsku
Trofie z sosem pomidorowo - grzybowym, czyli trochę niekanoniczny przepis na wspaniałą pastę 53

Trofie al Tocco de Funzi) Naszła mnie chęć na zrobienie Trofie (masochistą jestem trochę, kulinarnym) więc zacząłem się zastanawiać nad sosem do tej pasty. I wyszło mi genueńskie Tocco de Funzi . Niekanoniczne, bo powinno być z taglierini ale co tam 😜. Czegóż zatem potrzebujemy? SKŁADNIKI: 300g świeżego makaronu  200g grzybów (ideałem byłyby prawdziwki ale może być dowolny miks, nawet suszone

Pasta Po Polsku
Szafranowe Corzetti z masłem, orzeszkami piniowymi i majerankiem 54

jeśli nie mamy stempli możemy po prostu wyciąć kółka o średnicy ok. 5cm. Corzetti  gotujemy  al dente  w dobrze osolonej wodzie (pamiętając o tym, że  pasta fresca  gotuje się szybko więc woda powinna być odpowiednio mocniej osolona). w międzyczasie podprażamy orzeszki piniowe na suchej patelni na złoty kolor. na drugiej patelni roztapiamy masło i podgrzewamy

Pasta Po Polsku