Wczoraj artykuł w gazecie i jeszcze jedna publikacja :) Trzeba było to jakoś uczcić :) Może nalewką? Przedstawiam przepis mojego męża. Wbrew przypuszczeniom po przeczytaniu składników wcale nie czuć mocno alkoholu i będzie smakowała także kobietom. Składniki: 500 ml jasnego piwa 1 cukier wanilinowy 200 ml spirytusu 200 ml soku malinowego (np. Herbapol) Sposób przygotowania: 1. Piwo zagotować z cukrem waniliowym
Na Ciasteczkowych Papierachdolewamy alkohol. Całość mieszamy i pozostawiamy jeszcze na około 3 dni. Po tym czasie płyn przecedzamy przez gazę lub pieluchę tetrową i przelewamy do butelek. Jeśli chcemy uzyskać klarowną nalewkę, należy przefiltrować ją po kilku dnia ponownie, a nawet jeszcze dwukrotnie. Butelki odstawiamy w miejsce, o którym uda nam się na jakiś czas zapomnieć i pozostawiamy w spokoju przynajmniej
Kuchenna Kontrrewolucyasobie posiadają. Uzyskany sok po dwóch tygodniach dodajemy do schowanej wódki. Czekamy 48 godzin, tak, żeby wódka przegryzła się z sokiem z wiśni. I w końcu doczekaliśmy się, nalewka nadaje się do spożycia i z tych proporcji ma około
Sezonowy Garnekliwki (bez pestek). Nakrywamy gazą a następnego dnia zalewamy wódką. Odstawiamy na 3 - 6 miesięcy a następnie filtrujemy. Nalewka na zdjęciu ma dopiero miesiąc ale już wspaniale smakuje
prawdziwe jedzeniewiem jak Wy, ale dla mnie czysta wódka może nie istnieć, za to dobrej domowej nalewki nigdy nie odmawiam :). Przygotowanie aroniówki jest wyjątkowo proste i już po kilku godzinach można ją zlać do butelek, opcja dla mniej cierpliwych lub zapracowanych, a smak....cóż zachwalać nie chcę, ale to prawdziwe niebo w gębie!. Składniki: 1 kg aronii bez łodyżek 200 sztuk
Apetyczna babeczkaPełna aromatu delikatna nalewka Składniki • 0,5 l nektaru z czarnej porzeczki przepis na nektar w mojej kolekcji( lub syropu ) • 250 ml wódki Sposób przygotowania 1. • Do nektaru z czarnej porzeczki naleć wódkę zostawić na kilka tygodni by się połączyły smaki
W królestwie smaków BeatySezon na jagody zbliża się ku końcowi, ale zdążycie jeszcze się zaopatrzyć w pyszną nalewkę! Potrzeba do niej zaledwie 500g owoców. Szybko się ją robi a smakuje wybornie! Delikatnie słodka, nie za mocna i ma piękny kolor... Składniki: 400ml wódki, 500g jagód, 250g cukru. Wykonanie Owoce opłukać, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknąć
Z miłości do słodkościspirytus i wodę (przegotowana ale ostudzona). Mieszamy i zakrywamy. Odstawiamy na miesiąc a po tym czasie przelewamy nalewke ( bez owoców najlepiej przez siteczko) do czystej butelki. Na kilka miesięcy nalewka trafia do spiżarni
prawdziwe jedzenieDomowy baileys Coś dla smakoszy kobiecych trunków. Bardzo słodka, krówkowa, zniewalająca nalewka. Ci, którzy znają smak oryginalnego Baileys'a, wiedzą o czym piszę. Składniki: 1/2 l wódki puszka masy krówkowej (bądź jeśli ktoś lubi się bawić, puszka mleka słodzonego skondensowanego 1/2 szklanki mleka niesłodzonego skondensowanego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania Jeśli macie mleko słodzone skondensowane, należy je gotować
na moim stole...Wino z wiśni Moje drzewo wiśniowe obrodziło w tym roku ponownie. Co roku robiłam nalewkę wiśniową, nieco nam się już znudziła, dlatego w tym roku postawiłam na wino z wiśni. Dopiero co nastawione, na efekty będziemy czekać co najmniej 2 miesiące, już nie mogę się doczekać. Uwielbiam czerwone wino, lekko słodkie, klarowne, bardzo wiśniowe. Podaję proporcję na 15 l, chociaż
na moim stole...cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Owoce odsączyć na sicie, syrop przefiltrować przez gacę, dodać do spirytusu. Owoce kilka razy przepłukać przegotowaną i wystudzoną wodą. Powstały płyn przefiltrować dodać do nalewki. Odstawić na 3 tygodnie. Owoce przełożyć do mniejszych słoików, szczelnie zakręcić, przechowywać w chłodnym miejscu. Sklarowany likier przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakręcić
SzczyptaSmaQZielony orzech włoski ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, syrop bądź nalewka są prawdziwym rarytasem i nie powinno jej zabraknąć w domowej apteczce. Miękkie zielone orzechy zbieramy końcem czerwca lub początkiem lipca. Gotowy syrop można stosować profilaktycznie lub doraźnie wg. potrzeb od 10 do 40 kropel dziennie. Na nasz układ trawienny wpływa odtruwająco, przeciwzapalnie, grzybobójczo, podaje się go przy
Apetyczna babeczkaKtoś ostatnio miał chętkę na kolejny przepis na nalewkę... chętnie służę pomocą. Tym bardziej, że akurat ta konkretna, jest jedną z moich ulubionych z kilku względów. Primo - jest naprawdę ekspresowa; na "przegryzienie się" spokojnie wystarcza jej miesiąc, secundo - jest prosta, jak drut, tertio - tania, jak barszcz i wreszcie quarto - jest PRZE-PYSZ-NA. ;) Liście mięty siekamy i odmierzamy ich łyżkę
Kuchenna KontrrewolucyaPrawdziwie jesienna, rozgrzewająca nalewka na poprawę humoru. Jest prosta, jak drut, a jak żadna inna delikatnie i sympatycznie szczypie w język. Miód i kilka innych dodatków sprawiają, ze to idealny trunek na odgonienie wszelkiego rodzaju choróbsk imających się nas w deszczową porę. Polecam wszystkim, póki zbiory świeżego imbiru jeszcze są dostępne w sklepach. :) 100g świeżego imbiru 250g miodu, najlepiej lipowego
Kuchenna KontrrewolucyaAura niestety nie sprzyja dobrym zdjęciom... Sprzyja za to na pewno zbiorom jesiennych nalewek, które u mnie właśnie dojrzewają. Wśród nich jest także likier z pigwy, która w tej chwili dostępna jest właściwie w każdym większym sklepie. Polecam nie omijać tego owocu, bo wyroby nie tylko alkoholowe, są z niej naprawdę przepyszne. :) 500g pigwy pospolitej (duże owoce, wyglądające jak jabłka
Kuchenna Kontrrewolucya