Najczęściej piekę babeczki biszkoptowe. Dzisiaj proponuję kruche babeczki - kwiatuszki. Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie
Salonik smakówBrzoskwiniówka cały rok czekała na końcowe zdjęcie nalewki. Sezon jest idealny aby zalać brzoskwinie alkoholem i dać im czas, aby się wymacerowały i oddały cały swój aromat i smak. Przepis jest bardzo prosty. Składniki: 1 i 1/2 kg brzoskwiń 1 litra wódki 1 kg cukru 1. Brzoskwinie obieramy i kroimy na drobne kawałki, przesypujemy cukrem, zalewamy wódką. Słój(...)zamykamy bawełnianym, lnianym lub jedwabnym materiałem, alby był dostęp powietrza. 2. Po 10-12 tygodniach zlewamy nalewkę, a owoce przekładamy do słoiczków i z powodzeniem możemy je wykorzystywać do ciast i deserów
Apetyczna babeczkaZnam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne
Salonik smakówBardzo szybka i prosta do zrobienia - sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami. Przygotowuję ją wtedy, kiedy mam niewiele czasu. Najlepiej smakuje do kurczaka. Polecam. Składniki: 1
Salonik smakówLubię łączyć pora z różnymi warzywa i owocami. Intensywny smak pora przełamany słodką kukurydzą i suszoną śliwką to idealny dodatek do pieczonego mięsa. Składniki: 1
Salonik smakówRozpływająca się w ustach karkówka z ananasem często gości w mojej kuchni, a ta jest wyjątkowa. Niespotykane połączenie smaków: pora z ananasem. Idealnie pasują
Salonik smakówPyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy
Salonik smakówBardzo lubię zapach pieczonego ciasta. Jest wtedy tak rodzinnie, ciepło. A teraz najlepiej smakują szarlotki. Moją ulubioną jest szarlotka z pianką, pyszna rozpływająca się w ustach
Salonik smakówbutelek lub słoja i szczelnie zamknąć - odstawić na 6 tygodni Potem zlać znad osadu , osad przefiltrować (można przez papierowy filtr do kawy ) i reszte płynu połączyć z poprzednio zlana nalewką Rozlać do butelek i odstawić jeszcze na tydzień Potem można spokojnie delektować się smakiem, zgodnie z ostrzeżeniem jakie zamieszczono na butelce :) Dziękuję raz jeszcze za nalewkę , bardzo smaczna - będziemy delektować
Proste Potrawydestylujemy do 40%. Wszystko co miało powyżej 40% mieszamy, bierzemy małą próbkę i dajemy do laboratorium najlepiej przy zakładach spirytusowych ( wynik będzie bardzo dobry ). Sposoby doprawienia śliwowicy: 1. Dorabiamy nalewką ze śliwek zasypanych cukrem. 2. Dorabiamy poprzez dodanie nalewki wykonanej z suszonych śliwek zalanych alkoholem. 3. Dobieramy czystą wodą. 4. Dobieramy lekką zapalankę z cukru, kolor lekko złoty 5. Dobieramy
Proste PotrawySzybko, smacznie, słodko... Pyszne wafelki smakują wszystkim, świetne na imprezy nie tylko dla dzieci. Najlepsze są z kremem waniliowym. Składniki: 10 łyżek mleka 5
Salonik smakówIdealne danie na śniadanie. Frittata jest bardzo podobna do omletu. Przygotowując ją można wykorzystać różne warzywa w zależności od naszych upodobań i od tego co akurat
Salonik smakówprzelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części.Poncz: 1/3 szklanki nalewki z wiśni, 1/4 szklanki wody. Nalewkę zmieszać z wodą. Ponczem nasączyć wszystkie trzy blaty biszkoptu tuż przed przekładaniem kremem. Krem do przełożenia tortu: 500g serka mascarpone, szklanka cukru
Z miłości do słodkościDo popołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną. Biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2
Salonik smakówwypiekami (daniami zresztą też) rozsmakował się strasznie w tym cieście. Nie jestem nawet pewna, czy poznał, że jest dyniowe. Moja wersja ciasta była wzbogacona o orzechy z nalewki orzechowej - nasączone alkoholem. Nie było go jednak w cieście czuć, ale mam wrażenie, że dzięki temu ciasto zyskało jeszcze na wilgotności. Przepis ze strony myrecipes, zobaczyłam w Małej(...)Cukierence . Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanka cukru 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe z nalewki) 1/2 szklanki rodzynek (u mnie żurawina) 1,5 łyżeczki sody (u mnie proszek do pieczenia) 3 łyżeczki przyprawy do pierników 3 jajka 1 szklanka puree z dyni 2/3 szklanki oleju Wykonanie: Formę keksówkę (u mnie 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
Sto kolorów kuchni