robiono z niej i miodu różne galaretki i marmolady. Słowo „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii..Owoce
Kulinarny karnet Christopherapomysł okolicznościowego konkursu, który niniejszym ogłaszam :)Nagrodą w konkursie jest prezentowany na zdjęciu zestaw, na który składają się: Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy Nalewka z kwiatów czarnego bzu Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin Kakaowe powidła śliwkowe Dżem z czarnej porzeczki Puszka ręcznie dekorowana Papierowe foremki do pieczenia
Delicious TitbitsSkładniki (na 2-3 porcje):500 gram piersi kaczki- są to 2 piersigrubo zmielony pieprzsól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burakdwie łyżki mioduszczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku Pieczona pierś kaczki Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie(...)nagrzanego do 180 stopni na 18 minut, następnie pozwalamy kaczce odpocząć kilka minut. Przed podaniem kroimy piersi na skos, w cienkie plastry.Sos żurawinowyŻurawinę gotujemy z dwiema łyżkami wody oraz nalewką, tak długo aż się rozpadnie. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty.Zapiekane ziemniaczkiZiemniaki gotujemy w mundurkach przez 15 minut, następnie studzimy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy
Mango PapajaNiedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam
Salonik smakówmąki pszennej 1/4 szkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone) cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie:Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy(...)jest tak pyszne, że zapewne długo w lodówce nie zostanie.Na moje oko 300 g w zupełności wystarczy tylko wówczas dodajemy 1 łyżeczkę żeltyny.Nasączenie:Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny. Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak
Malinowe Pocałunkikąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy blat biszkoptu. Na to wykładamy połowę kremu i układamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy kolejnym blatem
Malinowe Pocałunkidyniowe. Składniki: 0,7 - 1 kg surowej dyni garść rodzynek / żurawiny 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej) 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju roślinnego opcjonalnie 2 łyżeczki(...)pieczenia, sól, cynamon. I mieszamy. Ostudzoną i pozbawioną nadmiaru wody dynię rozgniatamy na pure. Do dyni dodajemy starte jabłko, dżem lub jak ja to zrobiłam, owoce wyjęte z nalewki, które rozdrabniam blenderem i łączę z pure. Dodajemy jajko, olej, suszone owoce i mieszamy na jednolitą masę, następnie łączymy z suchymi składnikami, napełniamy papilotki oraz pieczemy w 200 stopniach
Taste Of My DayTakie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać
Salonik smakówmniejszym, zbliżonym do orzecha włoskiego, rozmiarem.Pigwę poznałam dzięki mojemu Tacie, który zbierał owoce z krzaków rosnących dziko na pobliskim osiedlu i przygotowywał z nich syrop do herbaty oraz nalewkę. Nikt prócz niego nie interesował się tymi aromatycznymi owocami, pewnie ludzie nie zdawali sobie nawet sprawy, że są jadalne.I choć pigwy nie da się zjeść na surowo, to po odpowiedniej(...)obróbce można z niej przygotować naprawdę pyszne potrawy. Choćby wspomniany syrop do herbaty o zapachu cytryny pomocny w czasie przeziębień, czy też nalewkę - pigwówkę. Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych konfitur (np. z gruszek), przygotowywania marmolad i galaretek. Hiszpanie przygotowują z pigwy specjał o nazwie dulce de membrillo, nazywany
Chilli Czosnek i OliwaChociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej. Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne
Salonik smakówWszystkie składniki zielone, taka potrójnie zielona sałatka z sałaty lodowej. Jeszcze trochę selera, ogórka i sałatka gotowa. Polecam. Składniki: 1/2 sałaty lodowej mały ogórek (wężowy) 4
Salonik smaków500g moreli2 kłącza imbiru kandyzowanegolub 2łyżki skórki pomarańczowej0,5 szkl. gęstej śmietany kwaśnej 18%1 kieliszek nalewki morelowej2 łyżeczki cukru pudru0,5 łyżeczki startego świeżego imbiruszczypta soliMorele obgotować, ostudzić i zdjąć skórkę. Przekroić na pół, wyjąć pestki.Kłącza imbiru kroić w cienkie paseczki i wymieszać z morelami.Śmietanę wymieszać z nalewką, cukrem, solą i startym imbirem.Sosem polać wierzch sałatki, przykryć
Kulinarny karnet ChristopheraTiramisu with rhubarb. Składniki. 100 g biszkoptów 50 ml nalewki wiśniowej 5 łodyg rabarbaru 150 g cukru 2 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem. 200 g marcepanu 50 ml śmietany kwaśnej 400 g serka homogenizowanego waniliowego 30 ml ajerkoniaku 1 łyżka kakao do posypania wierzchu Wykonanie. W płaskiej salaterce ułożyć biszkopty i nasączyć je nalewką wiśniową. Rabarbar drobno
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo smaczne kotlety drobiowe, ale z troszeczkę inną panierką. Wykorzystałam bułkę tartą typu japońskiego Panko. Ma lżejsze, większe płatki, przez co panierka jest puszysta i
Salonik smakówSerniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami. Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra
Salonik smaków