Ziemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach, ale dania z ziemniaków wcale nie muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków
Salonik smakówNiedawno moja córcia przygotowała dla mnie wspaniałą niespodziankę - własnoręcznie zrobione czekoladki z kremem orzechowym . To wspaniały sposób na okazanie uczuć bliskiej osobie. Składniki: 200 g kuwertury
Salonik smakówMasz ochotę na coś słodkiego, a w lodówce ani jednego jajka. Zrób pyszne ciasteczka "Grzebyczki" . Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 margaryna 1
Salonik smakówCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, ½ suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć w wodzie. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu gęsim. Żołądek pokroić w słupki
królestwo garówbrzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów
królestwo garówinnymi: Pijana Koza to ser kwasowo - podpuszczkowy ( krótko dojrzewający) absolutnie unikatowy w skali światowej. Jest to ser młody, delikatny, bardzo aromatyczny. Od strony skórki jest obłożony wytłoczynami po najlepszych nalewkach ( smorodiny, czerwonej porzeczki ) Dojrzewa- maceruje się w oparach nalewki w szczelnie zamkniętych pojemnikach zrobionych ze szlachetnego drewna. Pachnie genialnie, smakuje obłędnie. Kozidymek to ser wędzony podpuszczkowy. Leżakuje kilka
królestwo garówkaczka, 400 ml konfitury z wiśni (najlepiej domowej), 30 ml sosu sojowego Kikkoman, 50 ml wiśniówki lub 4 łyżki wiśni z nalewki, kawałek cynamonu, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce(...)dusić, po przykryciem, do miękkości. Około 1.5 godziny. Miękką kaczkę wyjąć, trzymać w cieple. Z sosu zlać tłuszcz, i gotować go aż będzie gęsty, dodać wiśniówkę lub wiśnie z nalewki i jeszcze chwilę gotować. Można podawać z pyzami drożdżowymi . zastawa
królestwo garówWczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam
Salonik smakówCzy znudziły Ci się już kotlety drobiowe? Mam pomysł na wiosenne kotlety drobiowe z dodatkiem marchwi i natki pietruszki. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1
Salonik smakówOstatnio podawałam przepisy na serniki gotowane. Dzisiaj czas na sernik mleczny . Bardzo delikatny, puszysty, lekki sernik jaki do tej pory jadłam. Wprost rozpływa się w
Salonik smakówOrzechy, jabłka to dobre połączenie smakowe. Niektórzy uważają, że takie ciasto to typowo jesienne. Jednak, gdy jest coś smacznego to jedzmy to przez cały rok. Składniki
Salonik smakówKażdy z nas lubi roladki z kurczaka. Nadziewamy je pieczarkami, marchewką i tym wszystkim co mamy pod ręką. Dzisiaj dla odmiany filety z kurczaka nadziałam suszonymi
Salonik smakówTradycyjnym wielkanocnym ciastem jest baba wielkanocna. Dzisiaj zrobiłam jej miniaturki, małe biszkoptowe babeczki , które przełożyłam bitą śmietaną z truskawkami. Jedną bez przełożenia zostawiłam do święconki. Składniki
Salonik smakówPor podany z kurczakiem zaskakuje swoim aromatem. Proste i szybkie danie na obiad. Składniki: 1 filet z kurczaka 1 por masło sól pieprz majonez ketchup
Salonik smakówsię sporym zainteresowaniem. Spróbowaliśmy twarogu , kupiliśmy porcję parowanek z sosem koperkowym - przeraziło mnie odgrzewanie w mikrofalówce i zimny sos. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała nie przetestowała kilku nalewek o wdzięcznie brzmiących nazwach: Aksamitny pocałunek i Strzał amora , a na "zagrychę" chleb ze smalcem i ogórkiem. Tanio nie było - za kieliszek liczyli sobie 4 zł, ale w końcu chodzi(...)m.in.: zupę cebulową z suchej miotły, ciasto z marchwi i lnu, konfiturę z jarzębiny, flaczki z boczniakiem i kaszą jaglaną oraz podawane prosto z patelni racuchy z warzywami. Nawet nalewki mieli (1,5 zł) za kieliszek, ale tu niestety było mniej smaku. Było całkiem przyjemnie, a Was zostawiam z fotogalerią! najsmaczniejsze stoisko parowanki z sosem
Pasja Smaku