Dostałam w prezencie słoik wiśni z nalewki. Postanowiłam dobrze je wykorzystać i użyłam ich jako świetny dodatek do ciasta czekoladowego z kremem waniliowym J Ciasto wyszło pyszne! J Nie jest trudne w wykonaniu a do tego niedrogie, ponieważ większość ze składników zazwyczaj mamy w domu. Składniki: CIASTO: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody(...)łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18 % DODATKI: Nutella- do posmarowania dolnej części ciasta. Jeżeli nie lubicie, nie musicie jej użyć. Wiśnie z nalewki (moje są mocno alkoholowe ;)) Oczywiście możecie użyć zwykłych wiśni lub innych owoców. Wykonanie ciasta: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej wyciągnąć
The Sweet DamselOstatnio w sklepach pokazała się okrągła cukinia. Od razu ją kupiłam, bo naprawdę ma swój urok. Można również ją faszerować, a farsz można komponować według uznania
Salonik smakówsztywno. Serek rozmiksujemy w osobnym naczyniu, następnie doda jemy śmietankę i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50 g gorzkiej czekolady startej 100 ml nalewki porzeczkowej wymieszanej z 25 ml wody wykonanie cista: Pierwszy blat ponczujemy nalewką, rozsmarowujemy 1/2 dżemu porzeczkowego, wykładamy całą masę serową, przykrywamy drugim blatem, ponczujemy, rozsmarowujemy pozostały dżem, wykładamy krem śmietanowy
Domowy Smak JedzeniaProste, ale niezwykłe. Znane, ale zawsze zaskakujące swoim wyglądem i smakiem. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka przegotowanej, ciepłej
Salonik smakówmleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g orzechów włoskich odrobina dowolnego alkoholu (u mnie kieliszek nalewki z czarnej porzeczki) wiórki kokosowe do posypania polewa czekoladowa Sposób wykonania Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy(...)cukrem na gładką masę, gdy budyń ostygnie, stopniowo dodawać go do margaryny. Utrzeć na jednolitą masę. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód skropić dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Na masę wyłożyć kupkami dżem z czarnej porzeczki, następnie posiekane orzechy, następnie polać nierównomiernie
na moim stole...Apetyczne różyczki kalafiora możemy przyrządzać i podawać na różne sposoby. Dzisiaj proponuję kotlety z kalafiora . Pamiętajmy, że kalafior jest cennym źródłem witamin i mikroelementów: sodu, potasu
Salonik smakówGdy są jagody wszyscy robią przepyszne jagodzianki. Ja troszkę zmieniłam i zrobiłam małe drożdżowe babeczki z jagodami . Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka
Salonik smakówDzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie. Składniki: 0,5 kg mąki 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody 4
Salonik smakówChociaż sezon na truskawki jest bardzo krótki, to jednak to ciasto możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy przecier truskawkowy. Warto
Salonik smakówZachęcam do jedzenia świeżych warzyw. Przygotowane z nich sałatki nie dość że smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. Ta sałatka swoim niecodziennym smakiem na pewno zaskoczy
Salonik smakówfilmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Jest ona dobra na problemy żołądkowe. Pamiętajmy o tym, aby orzechy przeznaczone na tę nalewkę zbierać na początku lipca, gdy jeszcze nie mają twardej skorupki. Zapraszam na film. Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarneNie zawsze ptysie muszą być z kremem, na słodko. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, to może podajmy je z kurczakiem. Są takie delikatne, wytworne. Mają w sobie
Salonik smakówSezon na maliny trwa. Ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na
Salonik smakówDzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki
Salonik smakówDzień dobry! Zachęcona przez inne blogerki postanowiłam przygotować w tym roku ratafię. W końcu mamy teraz takie bogactwo sezonowych owoców, że nie można tego nie wykorzystać. Ratafia to nalewka wieloowocowa (nazywana też przez niektórych tutti-frutti) do której przez całe lato i jesień dodajemy kolejne, pojawiające się owoce. Istnieje pełna dowolność co do niej dodacie, czytałam również, że można(...)wzbogacać o przyprawy czy też zioła. Skład nalewki zależy od Twojej fantazji :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść