Zdrowa, zielona sałatka z brokułami na każdą porę roku. Jeżeli nie mamy świeżych brokułów możemy zastąpić je mrożonymi. Składniki: brokuły 1 seler naciowy 1
Salonik smakówJeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są
Salonik smakówPrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej
Salonik smakówdoprowadzamy do zagotowania. Zbieramy pianę powstałą na wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki do zupy nie pobrudzimy wtedy sobie słoików ! Nalewką nabieramy gorący dżem i wlewamy do lejka,napełniając słoik do pełna. Zawsze w ten sposób napełniam słoiki dżemem czy sokiem :-) Jest
Przepisy i porady kulinarneodstawić na 6 dni. Następnie odcedzić przez sitko. Syrop wymieszać ze spirytusem, wlać do słoja, zakręcić i odstawić na 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gęste sitko lub gazę i zlać do czystych butelek, zakorkować. Nalewka z pigwy ma działanie przeciwzapalne
Przepisy i porady kulinarneczasie trunek zlać, przefiltrować przez bibułę lub gęste sitko, dodać miód, wymieszać, szczelnie zamknąć. Odstawić jeszcze na 1 miesiąc, co pewien czas wstrząsnąć słojem, aby miód się rozpuścił. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do czystych butelek, zakorkować. Jest ona już gotowa do spożycia. Nalewka ta jest aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa
Przepisy i porady kulinarneczasie odcedzamy trunek przez gęste sitko lub gazę , wlewamy z powrotem do słoja, zamykamy i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie. Następnie zlewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Nalewka jest gotowa do picia. Jeżeli nalewka jest zbyt kwaśna możemy ją dosłodzić cukrem. Jeśli jest zbyt mocna, możemy ją rozcieńczyć przegotowaną , ostudzoną wodą. Jest
Przepisy i porady kulinarneZawsze zastanawiałam się jak podzielić na porcje faszerowanego kurczaka. Jest na to sposób. Należy kurczaka wyluzować, czyli pozbyć się kości i nie jest to trudne.
Salonik smakówCzy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła - drożdże, mąka, mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę . Ja zrobiłam najprostszą
Salonik smakówTort, który proponuję to tort szwarcwaldzki zwany również Czarnolas . Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie z kompotu lub świeże dodają mu
Salonik smakówKiedyś kupiłam specjalną patelnię do pieczenia orzeszków . Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny. Ciasteczka szybko się pieką
Salonik smakówwspomnień w tym roku. GALARETKA Z JEŻYN 300g jeżyn, najlepiej świeżych, ale mogą też być mrożone 185 g cukru 60 ml wódki (nie mam w domu, zastąpiłam nalewką jeżynową) 3 łyżki żelatyny Jeżyny wsypać do garnka, zasypać cukrem, dodać nalewkę i zalać 1 litrem wody. Mieszać na małym ogniu aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie gotować dalej na małym ogniu
KUCHARNIAciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą, i okrągły różano-czekoladowy. Na mazurek pigwowo-czekoladowy: kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową) nalewka pigwowa 85 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki Czekoladę wraz z kremówką podgrzewać w naczyniu ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodać(...)odrobinę (u mnie większa odrobina) nalewki pigwowej. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić. Na upieczonym spodzie mazurka rozprowadzić kandyzowaną pigwę i nałożyć na nią pomadę czekoladową. Udekorować dowolnie - u mnie kawałeczki pigwy i krojone w paseczki daktyle madjool. Na mazurek czekoladowo-różany: 2-3 łyżeczki wody różanej 85 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki
KUCHARNIAktórą sygnuje najdoskonalszy jubiler - Słońce. Białe perły blanki czy rubinowe korale czerwonej? A może klasyczna czerń? Jak co roku ulegamy z Amber porzeczkowym trendom. Pasują nam do wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko(...)domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne w serniku na zimno, białe w nalewce. Jest też deser, który łączy je wszystkie razem otulając delikatnym biszkoptem. Klasyczny, letni deser - ponoć jeden z ulubionych deserów angielskiej Królowej. Summer pudding. Deser, którego historia sięga przełomu
KUCHARNIAszklanki pasternaku startego na tarce z drobnymi oczkami 0,5 szklanki orzechów włoskich Na masę 1 opakowanie serka mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% ok. 80-100 ml nalewki z pigwy 8-10 łyżek galaretki z pigwy 4 łyżki kandyzowanej pigwy Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W dużej misce mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól(...)minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przy pomocy ostrego noża dzielimy na 3 lub 4 blaty. Każdy z blatów nasączamy nalewką z pigwy. Kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem mascarpone mieszając delikatnie, aby powstała gładka masa. Mieszając dodajemy stopniowo kandyzowaną pigwę oraz galaretkę z pigwy zostawiając część
KUCHARNIA