nalewka a - 1500 przepisów (strona:46/100)

Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 231

orzeźwia. Zdecydowanie do zakochania się!  Z podanych ilości wychodzi ok. 20 sztuk. 180 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min 70% 90 ml śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki nalewki (użyłam malinowej)  2 kopiaste łyżki suszonych kwiatów hibiskusa Na hibiskusowy cukier puder 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa ok. 2/3 szklanki cukru pudru Kremówkę przelać do rondelka, wsypać suszony hibiskus(...)godz., aby kremówka przeszła zapachem hibiskusa.  Czekoladę połamać na kawałki i zacząć topić w kąpieli wodnej. Kremówkę z hibiskusem przecedzić i dodać ją do topiącej się czekolady. Wlać nalewkę i wymieszać całość, aż składniki się połączą, a czekolada całkowicie roztopi. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki do momentu aż stwardnieje na tyle, by formować z niej trufle

KUCHARNIA
Zupa meksykańska z kurczakiem 1054

Pyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna

Salonik smaków
Ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną 1945

Biszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek

Salonik smaków
Pijak 195

To ciasto jest na pewno wszystkim znane, z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem. Stąd nazwa "pijak" . Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje. Składniki

Salonik smaków
Nalewka pomarańczowo-kawowa z wanilią i cynamonem 141

dobry! Chyba już w całej Polsce spadł śnieg, może nie jest bardzo zimno i mroźno, ale trunek, który nas ogrzeje jest jak najbardziej mile widziany! Dzisiaj prezentuję Wam słoneczną nalewkę pomarańczową, która umili czas oczekiwania na wiosnę. Kawa, wanilia i cynamon nadają jej wyjątkowego aromatu. Idealna zimowa nalewka! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Murzynek 146

Proste czekoladowe ciasto, które nie może się nie udać. Murzynek jest smaczny, wilgotny i długo utrzymuje świeżość.  Skadniki: 1 kostka margaryny 3-4 łyżki kakao

Salonik smaków
Łatwe pączki z serkiem nadziewane konfiturą 633

Ekspresowe i proste, domowe pączki z serkiem homogenizowanym, nadziewane konfiturą lub ulubionym kremem. Przypominają popularne oponki.  W moim domu zawsze przygotowywane z dodatkiem mocnych domowych nalewek.  Używając naturalnie aromatyzowanego cukru pudru dodatkowo można im nadać nuty wanilii, róży (przepis) , pomarańczy, lawendy itd. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe pączki szprycuje się domową konfiturą lub kremem (np. budyniowym) przy(...)konfitury dyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis) .   Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 20 Składniki: 300 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego), 2 szklanki mąki, 50 ml nalewki, likieru lub wódki,  2 łyżeczki proszku do pieczenie, 4 jaja, 2-3 łyżki cukru z naturalną wanilią (jeśli użyjecie serka waniliowego wystarczą 2 łyżki), słoiczek konfitury do nadzienia, cukier

SzczyptaSmaQ
Sernik gotowany na biszkopcie 277

Bardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne

Salonik smaków
Procentowa wiśnia z lawendą 132

Lubicie domowe nalewki? Ja bardzo!  Zdecydowanym No 1 jest u mnie wiśniówka. Co roku kombinuję, dodaję, zmieniam proporcje szukając ideału. W zeszłym roku zainspirowana bujną lawendą na ogrodzie postanowiłam wypróbować ją w wiśniówce. To był strzał w 10-tkę :) Aromat lawendy w tyle dodaje nalewce "tego czegoś"... jeśli oczywiście lubimy lawendę... lubimy prawda? :) SKŁADNIKI: 2kg wiśni około 30 wiśni

Pyry na Gaz
Kartacze 128

Ziemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania

Salonik smaków
Papryka faszerowana 185

Często nie wiemy co przygotować z mięsa mielonego. A może proste danie - faszerowana papryka . Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na obiad. Farsz jest cały czas wilgotny

Salonik smaków
Faszerowane udka z pistacjami 207

W ostatnim przepisie napisałam, że skórki ściągnięte z udek kurczaka możemy wykorzystać do innej potrawy. I tak się stało. Nadziałam je mielonym mięsem drobiowym z pistacjami

Salonik smaków
Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej 227

To danie na pewno będzie wszystkim smakować. Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej  można podać na niedzielny obiad, a także na większą rodzinną uroczystość. Pod chrupiącą

Salonik smaków
Ciasto kokosowe 337

biszkopt orzechowy. Tym razem nie chciało mi się gnać do sklepu po orzechy, więc skorzystałam z przepisu Gosi na biszkopt link . Przygotowywanie masy kokosowej można wykorzystać do zrobienia szybkiej nalewki kokosowej. Wystarczy zostawić wymieszaną masę na dłużej, a po odcedzeniu kokosu, do pozostałej płynnej masy dodać wódki (opcjonalnie do smaku). Nie będzie to oczywiście oryginalna nalewka, bo takowa potrzebuje spirytusu

Passions hobbies life
Miętowy torcik 168

W internecie znalazłam ciasto "Miętus". Zastanawiałam się, czy ciasto o smaku miętowym może być smaczne. Co prawda nie przepadam za miętą, ale dlaczego nie spróbować. Zrobiłam

Salonik smaków