Pierwszy śnieg mamy już za sobą;) Oznacza to, że najwyższy czas by zadbać o nasze zapasy...Jednak nie mam tu na myśli przetworów, a domowe nalewki i likiery. Likier czekoladowy doprawiam przyprawą do piernika, dzięki czemu jest idealny na zimowe wieczory... Nie za mocny, lekko słodki, aromatyczny i przede wszystkim czekoladowy!! Taki "babski likier":) Inspiracja Składniki: 200ml wódki
Z miłości do słodkościDzisiaj pokazuję Wam, jak zrobić syrop cukrowy. Jest to jeden z ważniejszych składników wielu drinków, ale można go wykorzystać także do deserów lub… dosłodzenia zbyt wytrawnych nalewek. Zamiast kupować, w kilka chwil można go przygotować w domu. Warto zrobić go od razu więcej i trzymać w lodówce. W zamkniętej butelce może stać nawet kilka tygodni bez szkody dla smaku. Dobrze
W mojej kuchniSernikobrownie z malinami Jak sami wiecie malin było u mnie tego lata pod dostatkiem, a teraz mam pod dostatkiem malin prawie w każdej postaci Dżemy, soki, nalewki no i oczywiście maliny mrożone. A to wszystko zasługa teścia Ale mam nadzieję, że następne lato będzie należało już do mnie w tej kwestii. A dzisiaj mam dla was przepyszne ciasto do którego
RelaxtimeGotujemy 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/ MieszamWGarnku Artykuł Przepis na pierogi z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/wigilijne-pierogi-z-makiem/ MieszamWGarnku Artykuł Wigilijne pierogi z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkużeby się nie przypaliło. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/jednogarnkowe-danie-kapusta-kielbasa-ziemniakami/ MieszamWGarnku Artykuł Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki mieszamy i polewamy sosem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/salatka-sledziowa-burakami-ziemniakami-jajkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuczasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy: śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia
kolorowotorcikowoalbo jak kto woli tradycyjne ciasteczka do chrupania. Porcja ok 60 sztuk Składniki: 500 g zmielonych migdałów 450 g cukru pudru 1 łyżka cynamonu 5 białek 1 łyżka nalewki pomarańczowej Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę
Niezły Młynekwymieszaj przez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Co 2-3 dni wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z datą produkcji i opisem co zawierają i odstaw na co najmniej 3 miesiące, aby naleweczka dojrzała
Przepisy i porady kulinarneblasze. Piecz w 170 stopniach ok 15-20 min. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/pyszne-pierniczki/ MieszamWGarnku Artykuł Pyszne pierniczki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkustopniach ok 15-20 min na rumiano. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-ciastka-rozki-beciki-marmolada/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuogródek o taki egzemplarz. W każdym rozdziale znajdziemy także 2-3 przepisy na różnego rodzaju specyfiki z danej rośliny. Od wywarów i naparów, przez maści aż do na przykład nalewki z czystka czy winka z jemioły. Jednym słowem – dla każdego coś dobrego. Ważną częścią książki jest słowniczek pojęć zamieszczony na końcu. Moim zdaniem rzecz bardzo potrzebna
Mr. Tastedopadną. Warto sięgnąć po pigwę i przygotować z niej przetwory, które przez cały chłodny sezon będą nas wspomagać. Co można zrobić z pigwy? Między innymi syropy, soki, konfitury, nalewki czy wino. Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo można zrobić syrop, który osłodzi nam nie tylko herbatę, ale także może stanowić wspaniały dodatek np. do kaszy na gęsto. Jak przygotować syrop
Codzienna kuchnia niecodzienna