nalewka a - 1500 przepisów (strona:59/100)

Ekspresowe ciasto wiśniowe 2161

które ekspresowo można zrobić w kilka chwil  Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody  Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować  na najwyższych obrotach

W królestwie smaków Beaty
wiśniowe powidła 151

Powidła z wiśni Gotowe powidła Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców. Świetnie sprawdzają się w nalewkach, kompotach, czy konfiturach. Dlatego już dziś rozpocznę wiśniowy sezon i wykonam przepyszne powidła. Składniki 3 kg wiśni 900 g cukru ( 300 g na każdy kilogram owoców)  Sposób przygotowania Myjemy i drylujemy owoce, przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Trzymając

Miód i pieprz
Cukier lawendowy. 159

ziół prowansalskich, to w ich składzie można właśnie znaleźć lawendę. Ja używam tej mieszanki bardzo dużo. Pierwszy raz zakochałam się w tych fioletowych kwiatkach kilka lat temu, kiedy zrobiłam nalewkę jagodową z lawendą . Cóż to był za smak i zapach, prawdziwy raj dla podniebienia :). Później użyłam kwiatki lawendy do ciasteczek pomarańczowo - maślanych  i też mnie zachwyciły. Zawsze miałam zrobić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Nalewka borówkowa. 159

czasie przecedź owoce na gęstym sitku, wyciśnij z nich pozostały sok. Uzyskany płyn przefiltruj przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw na miesiąc, aby nalewka dojrzała

Przepisy i porady kulinarne
Recenzja książki Grażyny i Jarosława Uścińskich pt. "Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin" 111

jaki sposób zachowywać ich walory na dłużej. Co robić, aby je mieć w kuchni niezależnie od sezonu zbiorów, czyli jak suszyć, kwasić, kisić, smażyć i nastawiać nalewki.         Ale, ale... po pierwsze książka jest w piękny sposób wydana - przejrzysty, "czysty" wręcz zapis, zdjęcia które są kwintesencją pracy autorów, estetyka i wrażenie, że ma się

Malinowo w kuchni
Witaminowa nalewka z owoców Morwy czarnej. 83

Zastosowanie : Pij po 10-15 ml ( pół małego kieliszka 25 ml ), 1-2 razy dziennie, jako środek witaminowy i bogate źródło żelaza. Nalewka ta ma wzmacniający wpływ na energię nerek. Jest także źródłem witamin i soli mineralnych. Zaleca się ją stosować pomocniczo w dolegliwościach układu krążenia, a także ze względu na dużą zawartość żelaza jako specyfik krwiotwórczy

Przepisy i porady kulinarne
Zbiór przepisów z jagodami 218

Babeczki na maślance      Crumble z owocami    Ciasto "Leśne smaki"    Naleśniki z serem i owocami      Shake czekoladowo-jagodowy   Nalewka z jagód    Konfitura z jagodami

Z miłości do słodkości
Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy 328

lodówki. Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto. Artykuł Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami 168

Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/jagodzianki-buleczki-drozdzowe-jagodami/ BosowKuchni Artykuł Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Smoothie z awokado i malinami 158

wydłubujemy ze skórki. Dodajemy resztę składników i blendujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/smoothie-awokado-malinami/ BosowKuchni Artykuł Smoothie z awokado i malinami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasto cukiniowo-bananowe 154

wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach ok 40-50 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ciasto-cukiniowo-bananowe/ BosowKuchni Artykuł Ciasto cukiniowo-bananowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 150

wiórków kokosowych 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich + 3 łyżki do dekoracji 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 1 szklanka odsączonych wiśni z nalewki + kilka do dekoracji POLEWA KAJMAKOWA 400 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu WYKONANIE SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra/dół bez termoobiegu

cool and minty
Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 209

jednego naczynia i blendujemy. Doprawiamy do smaku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/dietetyczna-pasta-brokulowa/ BosowKuchni Artykuł Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Konfitura z zielonych orzechów włoskich 175

Bardzo stary polski przepis na konfiturę, obecnie nieco zapomniany. Coraz rzadziej używamy takich produktów jak zielone orzechy włoskie, a jeśli już nawet używamy to raczej na nalewkę niż na inne dania. Konfitura jest słodka, o wyraźnym posmaku orzechów z nutą świeżości pochodzącą ze skórki orzecha. Przepis jest nie tyle pracochłonny co bardzo czasochłonny, bo popracować trzeba nad nim kilka

Milion Smaków
Dębska kawa żołędziówka 116

Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem,  świeży chleb ze smalcem, domowe ciasta  oraz wspaniałe nalewki. Nie zabrakło również czasu na tańce, a do tańca i nie tylko grali Panowie :  Stanisław Ptasiński z Wielgolasu koło Latowicza, który grał na harmonii pedałowej firmy Radek,  oraz

królestwo garów