Tradycyjne w Wielkopolsce coraz częściej znajdują też swych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie delikatne ciasto, mnóstwo białego maku, nie za słodkie, bez olejków, bez skórki pomarańczowej ( która mnie osobiście bardzo przeszkadza). Marcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć(...)wanilii - 3,5 szkl mąki pszennej tortowej - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka cukru trzcinowego - szczypta soli - 3 łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania Składniki nadzienia : - 350g białego maku - 100g masy marcepanowej - 3/4 szkl pudru - 150g orzechów włoskich - 100g migdałów blanszowanych - 70g suszonych fig ( dałam 35g) - 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g) - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam
Smaczne Zdroweżółtka 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szk mąki pszennej 3 łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła 200 g masła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto 70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki(...)godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą . Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć . Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozetrzeć
Ala piecze i gotujewszyscy lubią wypieki z makiem, ja lubię. A kto lubi to zapraszam na rewelacyjny tort z makiem i kremem kawowym. Tort zniknął bardzo szybko a to oznacza, że tort smakował. Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g maku (cały) espresso do nasączenia 20 ml spirytus do nasączenia(...)espresso mocne Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż uzyskamy sztywną masę. Dodawać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 20 min w 160 st. Tortownica 22 cm. Krem: w szklance mleka zmiksować
Ala piecze i gotujeKażdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby. Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe(...)składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto : Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym
W kuchni Karmel-itkiJestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia róznego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotowac: 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych(...)sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp
Słodkości i nie tylkoPodjęłam wyzwanie z torcikiem makowym. Nigdy takiego nie robiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki(...)jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6 łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao , margaryna, cukier do polewy ( 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki margaryny - cukier
Słodkości i nie tylkoLubicie ciasta z makiem ? a ciasta kakaowe? a może tak dołączyć biszkopty , powidła śliwkowe i powstanie nam "Ciasto wyśmienite" ?. 3 ciasta w 1. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu. Wystarczy tylko zrobić ciasto białe , podzielić je na 3 części, do każdej dodać kakao albo mak, upiec i ciasto będzie gotowe :) Wymiary foremki : 28 x 24 cm Czas pieczenia(...)minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem
Słodkości i nie tylkoMakowiec zwijany to pyszne tradycyjne i znane ciasto. To bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię. MASA MAKOWA : 200 g mielonego maku garść rodzynek 2 szklanki mleka 3/2 % 1/2 szklanka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 3 łyżeczki powideł 4 łyżki kaszy manny 1 olejek rumowy CIASTO(...)PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników na ciasto wyrabiamy zwate, jednolite ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce aby wyrosło. Do maku dodajemy mleko i zagotowujemy mak, nakrywamy pokrywką i parzymy go 1 godzinę, po tym czasie dodajemy resztę składników, mieszamy i masę mamy gotową. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Na ciasto rozkładamy masę
Kulinarne Fantazje Marioliświętami. Większość składników do upieczenia tego ciasta znajdziecie w swojej kuchni, a pozostałe kupicie w każdym sklepie spożywczym. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybki makowiec, czyli proste ciasto z makiem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SZYBKI MAKOWIEC PRZEPIS Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: keksówka 25×10 cm Składniki 180 g suchego maku 160 g mąki pszennej(...)cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia. W misce połączyć ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mak. Do osobnej miski wbić jajka i wsypać cukier puder. Całość zmiksować mikserem na jasny puch. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypać wcześniej wymieszane suche składniki. Miksować do połączenia. Kolejno cały
Przepiski.plBiszkopt makowy 2 jajka rozmiar L 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niecałe pół szklanki) 50 g cukru (1/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki suchego maku Krem piernikowy: 1 litr mleka 2% 200 g masła 100 g cukru (3/4 szklanki) 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 45 g każdy) łyżka mąki ziemniaczanej łyżka przyprawy(...)krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Następnie analogicznie przygotowujemy biszkopt makowy, tylko zamiast kakao, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia suchy mak. Ciasto pieczemy przez około 16 minut w 180 C i odstawiamy do wystudzenia. Krem piernikowy 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i przyprawę
e-PrzepisyKulinarnewręcz tradycyjny świąteczny wypiek. Ciasto z makiekm i serem na kruchym spodzie, bez spodu a może wyborna rolada seromak? Na Blogu znajdziesz przepis na domową masę makową z mielonego maku i inne słodkości z makiem. Jak zrobić pyszny seromakowiec bez pieczenia? Bardzo prosty przepis na pyszny sernik gotowany i makowiec z jabłkiem. Takie 2 w 1 z którym sobie każdy(...)poradzi. Seromakowiec z gotowej masy makowej Seromakowiec z gotowej masy makowej lub z maku mielonego wybór należy do Ciebie. Masa makowa ma tylu zwolenników co przeciwników, jeżeli chcesz zrobić ciasto z gotową masą makową, nie widzę problemu. Masz prawo wyboru, nie jestem adwokatem – obrońcą ani oskarżycielem gotowej masy makowej. Kto chce niech używa, kto nie chce niech innym pozwoli
Dieta moja pasjawręcz tradycyjny świąteczny wypiek. Ciasto z makiekm i serem na kruchym spodzie, bez spodu a może wyborna rolada seromak? Na Blogu znajdziesz przepis na domową masę makową z mielonego maku i inne słodkości z makiem. Jak zrobić pyszny seromakowiec bez pieczenia? Bardzo prosty przepis na pyszny sernik gotowany i makowiec z jabłkiem. Takie 2 w 1 z którym sobie każdy(...)poradzi. Seromakowiec z gotowej masy makowej Seromakowiec z gotowej masy makowej lub z maku mielonego wybór należy do Ciebie. Masa makowa ma tylu zwolenników co przeciwników, jeżeli chcesz zrobić ciasto z gotową masą makową, nie widzę problemu. Masz prawo wyboru, nie jestem adwokatem – obrońcą ani oskarżycielem gotowej masy makowej. Kto chce niech używa, kto nie chce niech innym pozwoli
Dieta moja pasjaCzasem tak niewiele trzeba, aby stworzyć coś pysznego i zachwycającego wyglądem i smakiem. Weźmy na przykład taki maczek - to nic innego jak ciasto biszkoptowe z dodatkiem maku, który sprawia że wygląda efektownie i przyjemnie chrupie, a do tego jabłka w galaretce, u mnie truskawkowej, która nadała im ładnego różowego koloru. A na wierzchu obowiązkowo warstwa polewy czekoladowej, tym razem takiej(...)blaszka 23x33 cm): 5 jajek 150 g (3/4 szklanki) cukru 120 g (1 szklanka) mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku (suchego, nie trzeba go mielić) szczypta soli oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dodajemy
Cynamonowe szczęściewyjątkowe okazje, takie jak święta czy ważne rodzinne uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto makowo-kokosowe jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie maku z kokosem tworzy niesamowity smak, który chyba każdemu przypadnie do gustu. Do tego pyszna masa śmietankowa, warstwa kwaśnego dżemu i posypka z białej czekolady. To ciasto to prawdziwy majstersztyk. Polecam gorąco(...)wypróbować! CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE PRZEPIS Składniki Biszkopt 70 g maku 50 g wiórek kokosowych 200 g cukru 5 jajek 120 mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo 1/2 słoika dżemu porzeczkowego 1 tabliczka białej czekolady (adsbygoogle
Przepiski.pl