mak - 12131 przepisów (strona:117/809)

Ciasto makowe z masą serową 193

Lekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura. Całość wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i bez okazji :) foremka 25x36cm Ciasto:  6 jajek,  szklanka mąki pszennej tortowej,  1/2 szklanki cukru,  szklanka maku (użyłam Mak mielony BackMit),  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2-3 łyżeczki(...)przegotowanej zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i wodę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa serowa

Z miłości do słodkości
,,Śnieżne kule zatopione w cieście’’ 4037

dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 1 kisiel lub barwnik różowy, do trzeciej szkl. maku. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy najpierw ciasto z makiem, następnie równomiernie rozprowadzamy ciasto różowe i na koniec wylewamy ciasto kakaowe. Na wierzchu układamy w rzędach schłodzone kulki serowe, lekko je wciskając. Ciasto

Podróż w kulinaria
Makowiec 169

gram mąki 375 gram margaryny 80 gram drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 500 gram maku 150 gram masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 100 gram posiekanych orzechów 100 gram rodzynek 100 gram skórki pomarańczowej 1 olejek migdałowy 1/3 szklanki cukru 1/3 łyżeczki soli(...)dokładnie wyrabiamy, formujemy w kulę. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, zanurzamy kulę z ciasta. Pozostawiamy do momentu aż wypłynie na wierzch i zacznie pękać, wyjmujemy, odsączamy na desce. Mak sparzamy gorącą wodą, odcedzamy na sitku i mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy miód, cukier, mak, bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut

Bajeczna Kuchnia
Spis sprawdzonych przepisów Wielkanocnych 218

Ciasto z serem i makiem na kruchym cieście Sernik Celinka Sernik królewski Sernik wiedeński Kawowy sernik z trzema warstwami Sernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto z makiem na maślance Makowiec pod kokosową chmuirką Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki z musli Czekoladowe muffinki według Nigelli Dwukolorowe muffinki

W Moim Magicznym Domu
Babka Wielkanocna Tulipan 151

szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1 kisiel wiśniowy + szczypta czerwonego barwnika 2 łyżki suchego maku 2 płaskie łyżeczki kakao Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, a ucierając dodawać stopniowo żółtka. Dodać mąkę , proszek do pieczenia i olej. Wszystko zmiksować. Ciasto podzielić na cztery części. Blaszkę(...)papierem do pieczenia. I układać kolejno warstwy ciasta. Do pierwszej dodać budyń i wymieszać ułożyć na dnie blaszki. Do drugiej dodać kisiel i barwnik. Do trzeciej kakao Do czwartej mak. Przeciągnąć nożem przez środek ciasta wzdłuż blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut. babka tulipan

O kuchni z uczuciem
Paszteciki drożdżowe z nadzieniem ze szpinaku i mięsa. 142

Dzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej.  Posypałam część makiem, a drugą część czarnuszką. Zapraszam! składniki na ciasto drożdżowe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 1 żółtko - 1/4 kostki masła roztopionego w garnuszku - 1/3 kostki drożdży -200-250 ml letniej wody - 1/5 łyżeczki soli(...)walec, z każdej strony otoczony ciastem. Odkrój pozostałą cześć ciasta i zrób to samo. Każdy taki długi walec- rolkę, kroimy na równe paszteciki. Smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub czarnuszką, pieczemy 25 -30 minut w temp 185 stopni C. Gotowe smacznego

SMYKWKUCHNI
Ciasto Makowy Ślimaczek 397

Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po upływie tego czasu odsączamy go na sicie i mielimy 3 razy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na jasny puch, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę

Czerwona Porzeczka
Muffiny kokosowo-makowe 149

następnego dnia robią się twarde .T rzeba zjeść je tego sam ego dnia . Składniki: 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki ryżowej 50 g wiórków kokosowych 2 łyżki maku 120 g cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 120 g jogurtu naturalnego typu grecki 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju kokosowego cukier puder do posypania gotowych muffinek Przygotowanie: Zaczynamy(...)suchych składników. Wsypujemy do miski mąki, wiórki kokosowe,mak, cukier, sodę oraz cukier waniliowy i wszystko mieszamy.  Potem dodajemy jogurt, olej, wodę i  całość łączymy w jednolitą masę. Następnie nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości).  Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka).  Kiedy muffinki już się

Bon appetit mon amie
Babeczki z makiem i wiśnią w czekoladzie . 169

wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 200 g mąki tortowej 200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g masła 1 kopiasta łyżka maku Wiśnie w czekoladzie od Eterno Lukier: 4 łyżki cukru pudru 1.5 łyżki soku z cytryny na czubeczek wykałaczki fioletowego barwnika Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty(...)kogel mogel, następnie dodać roztopione masło, mąkę z proszkiem i mak. Delikatnie wymieszać. Do papilotek nakładać ciasto do 3/4 wysokość a następnie po jednej wiśni w czekoladzie. Piec w temperaturze 180 stopni około 17/18 minut do suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny dodać barwnik i wymieszać. Smarować jeszcze ciepłe babeczki, udekorować według uznania. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 173

porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku 1 jajko (lekko ubite) skórka starta z 1 pomarańczy nadzienie: 300 g czarnych porzeczek (u mnie 200 g porzeczek i 30 g jagód) 50 g miękkiego masła 50 g drobnego(...)której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy. Studzimy do letniej temperatury a następnie dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, jajko, skórkę z pomarańczy i mak. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i zagniatamy całość do uzyskania gładkiego ciasta (około 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na cebularze z dużą ilością cebuli i z makiem. 208

cebularzach słyszał już chyba każdy, choć może tylko przelotnie. Te pszenne placuszki nadziewane cebulą i posypane makiem to już nasz krajowy tradycyjny wypiek wywodzący się z czasów przełomu 19 i 20 wieku, a najbardziej popularny jest na Lubelszczyźnie. Cebularze są tanie w wykonaniu jednak dość czasochłonne, przez co rzadko w domowym zaciszu się je przygotowuje. Jednak jeżeli mamy wolne popołudnie(...)płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany 18 % sól i pieprz, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo mielona olej do podsmażenia Wykonanie: Do małego naczynia pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę maki. Zamieszać. Zalać połową ciepłej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto makowe z masą kokosową 150

Idealnie wyważone w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom maku i kokosu. Połączenie tych dwóch skrajnych smaków, które świetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na weekendowe ciasto. A przy odrobinie dodatków może być doskonałą alternatywą na świąteczny stół. Zapraszam! Ciasto makowo-kokosowe   Składniki:   Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej(...)szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 14 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1,5 szklanki cukru pudru 200 g masła Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto makowe: Margarynę rozpuszczamy a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy letnią margarynę i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia

Tagebuch po polsku
Czerwony Kapturek - wersja dla dorosłych ;) 226

iszkopt z makiem, krem z mascarpone i likierem śmietankowym , do tego nasączone w l ikierze delicje a całość uwieńczona wiśniową galaretką - po pros tu niebo w gębie! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/ 4 szkl suchego maku Krem z mascarpone 375 g mascarpone(...)lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 * C. 3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone

Kto ugości moich gości?
Migdałowe serduszka i figa z makiem 116

Małe, kruche i niepozorne migdałowe ciasteczka nadziewane niespotykaną konfiturą : figa z makiem, idealne na różne okazje w tym nadchodzące walentynki jako słodki prezent dla ukochanej osoby. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej(...)masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 6 łyżek mielonych migdałów 16 g  cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka  proszku do pieczenia Szczypta soli słoiczek konfitury figa z makiem Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego masła, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli

Wanilia i Kardamon
Makowa panna cotta 207

Robiąc ostatnio porządki w szufladzie z przyprawami, znalazłam napoczęte opakowanie maku. Mak został mi jeszcze ze świąt. A, że nie lubię gdy jedzenie się marnuję postanowiłam przygotować mój ulubiony włoski deser panna cottę (wł. gotowana śmietanka). To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Panna cotta to jeden z tych deserów, które możecie(...)wyjęcia i położenia na talerzu. Bez pieczenia, bez wysiłku :) Smacznego! składniki: 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki żelatyny spożywczej 2 łyżki letniej wody 2 łyżki cukru 3 łyżki maku Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Śmietankę zagotować w garnuszku, wsypać cukier, mak i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Potem dodać namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać

Bon Appetit Małgorzaty